Σάββατο 8 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Στο πόδι η Αττική

"Μόνο με δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις θα φυλάξουμε το δάσος και τα ζώα στην περιοχή "Πηγάδι Παππά", αφού πετιούνται οι επιστημονικές μελέτες στα σκουπίδια, για να κτιστούν βίλες στο Βαρνάβα και το Γραμματικό". Αυτά δηλώνουν οργισμένοι από προχτές το βράδυ οι κάτοικοι του Αυλώνα που άρχισαν και πάλι τους δυναμικούς αγώνες τους, με στόχο πολύ πιο συγκεκριμένο πλέον, τη σωτηρία 80.000 δέντρων της Πάρνηθας, τη διαφύλαξη του καταφυγίου των ελαφιών και των πετραετών, των υπόγειων νερών, συνολικά την προστασία του σχετικά παρθένου ακόμα οικοσυστήματος της περιοχής.

Οι κινητοποιήσεις επίσημα άρχισαν χτες με τον 6ωρο αποκλεισμό (12μ-6μμ) της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας στο 51ο χιλιόμετρο. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η κατάληψη των ταμείων των διοδίων Σχηματαρίου από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ, με ελεύθερη παράλληλα τη διέλευση των οχημάτων. Για τη Δευτέρα έχει εξαγγελθεί συμβολική κατάληψη του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Προχτές το βράδυ λίγο πριν λήξει το Δημοτικό Συμβούλιο, που αποφάσισε τις κινητοποιήσεις, αρκετοί κάτοικοι του Αυλώνα ενεργώντας αυτόβουλα, απέκλεισαν απροειδοποίητα στις 10 μμ τις σιδηροδρομικές γραμμές. Μέσα σε λίγα λεπτά είχαν συγκεντρωθεί δίπλα τους εκατοντάδες ακόμα κάτοικοι, που δήλωναν την απόφασή τους να μην κάνουν πίσω. Η αγανάκτησή τους ήταν έκδηλη και τόνιζαν ότι "έφτασε ο κόμπος στο χτένι". Οι κάτοικοι άναψαν φωτιές στις σιδηροδρομικές γραμμές και προς τις δύο κατευθύνσεις, ενώ παράλληλα έστησαν σιδερένια φράγματα. Τα ξημερώματα και αρκετή ώρα μετά τη λήξη του αποκλεισμού έγινε γνωστό ότι κάποιοι άγνωστοι είχαν πάει στο κανάλι της ΕΥΔΑΠ, που οδηγεί στον αγωγό που υδροδοτεί την Αθήνα και αφού έβγαλαν την προστατευτική σιδερένια μπάρα του αγωγού, έριξαν μέσα σε αυτόν ξύλα και μπάζα.

Ο δήμαρχος Αυλώνα Δ. Κυριακού,μετά την επίσκεψη που έκανε στον αγωγό, καταδίκασε το γεγονός και απέκλεισε το ενδεχόμενο να έγινε από κατοίκους της περιοχής. Χαρακτήρισε την ενέργεια "προβοκάτσια" και δήλωσε ότι ο αγωγός θα φρουρείται πλέον από κατοίκους, ώστε να αποφευχθεί επανάληψη της προβοκάτσιας. Το μπαράζ της επίθεσης που δέχτηκαν όλη τη μέρα χτες οι Αυλωνίτες από την κυβέρνηση και τα προσκείμενα σε αυτήν μέσα ενημέρωσης, επιβεβαίωσε το χαρακτηρισμό.

Στην Κερατέα

Με μία κινητοποίηση, της οποίας ο στόχος δεν είχε ξεκαθαριστεί ως αργά το βράδυ, απάντησε και ο Δήμος Κερατέας στην είδηση ότι στην περιοχή θα φτιαχτεί η τρίτη χωματερή του Νομού Αττικής. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 6.30 το απόγευμα κάτοικοι έκλεισαν τη λεωφόρο Λαυρίου. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε όλη τη νύχτα, με απορριμματοφόρα του δήμου να κλείνουν την είσοδο της πόλης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν, σήμερα θα κλείσουν ορισμένοι ακόμα περιφερειακοί δρόμοι, ενώ συνεδριάζει εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασίσει τις περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Μιλώντας στους κατοίκους, ο δήμαρχος Κερατέας Αντώνης Αντωνίου επαναβεβαίωσε την εμμονή του στις τεχνολογίες καύσης των απορριμμάτων, κάνοντας καθαρό ότι η κινητοποίηση δε γίνεται κυρίως ενάντια στη διαχείριση των σκουπιδιών σε τοπικό επίπεδο, αλλά ενάντια στη χωματερή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ