ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 1996
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ "ΣΚΗΝΙΚΟ" ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

"Εμαθε να αγαπά τις αξίες του αμερικάνικου τρόπου ζωής, την ελευθερία και τη δημοκρατία", είχε πει ο Μ. Νετανάχιου τον Οκτώβρη του 1986, όταν στάθηκε μπροστά από ένα άγαλμα του αδελφού του, σε μια τελετή στη Φιλαδέλφεια. Η οικογένειά του και ο ίδιος είναι φορείς αυτής ακριβώς της ιδεολογίας, της πλειοψηφίας των συντηρητικών αμερικανοεβραϊκών κοινοτήτων, που ποτέ δεν τον ξέχασαν... Ο παππούς Νάθαμ Μιλιεκόφσκι, ένας ραβίνος, λιθουανικής καταγωγής, παθιασμένος ρήτορας, εγκατέλειψε στις αρχές του αιώνα την Ευρώπη, για να ξεσηκώσει τους Εβραίους της διασποράς, στις Ηνωμένες Πολιτείες, να εγκατασταθούν στην Παλαιστίνη. Ο ίδιος αποβιβάστηκε, με άλλους ομοίους του, το 1920, σε κάποια παραλία κοντά στο Τελ Αβίβ. Η οικογένεια αποφάσισε να μιλάει μόνο εβραϊκά και μετέτρεψαν το όνομά τους σε Νετανάχιου, δηλαδή "χάρισμα του Θεού". Το διδακτορικό του πατέρα του, καθηγητή της Ιστορίας στην Αμερική, αφορούσε τους Εβραίους της Ισπανίας, που είχαν "παραστρατήσει" ...εκούσια ή με το ζόρι και είχαν υιοθετήσει τον καθολικισμό. Τα δύο αδέρφια Νετανάχιου υπηρέτησαν με μεγάλη επιτυχία στις "ειδικές δυνάμεις" του ισραηλινού στρατού, ώσπου ο ένας έπεσε νεκρός (ήταν και ο μοναδικός) στη γνωστή επιχείρηση Εντεμπε. Ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου έγινε αργότεραδιπλωμάτης, αντιπρόσωπος της χώρας του στα Ηνωμένα Εθνη. Τότε "τράβηξε" την "εκτίμηση" του τότε Προέδρου Ρ. Ρίγκαν, με αφορμή το βιβλίο του, για την τρομοκρατία. Από νέος υπήρξε φανατικός οπαδός του Ανταμ Σμιθ, της ελεύθερης αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων. Από τον Ρ. Ρίγκαν επίσης, του οποίου υπήρξε μέγας θαυμαστής, εμπνεύστηκε την ιδέα του δίπολου "ειρήνη - ασφάλεια". Δηλαδή να επιβάλεις την "ειρήνη ...Σου" με τη δύναμη των όπλων και της ισχύος. Σταθερός σε αυτό το δόγμα, μίλησε για "προδοσία", μετά τη συμφωνία του Οσλο και όταν ο Αραφάτ και ο Ράμπιν δίνανε τα χέρια στον κήπο του "Λευκού Οίκου" είχε πει πως ο ίδιος ποτέ δε θα συναντιόταν με τον αρχηγό της ΟΑΠ. Ηταν τέτοια η καμπάνια, που έκανε εκείνο τον καιρό ενάντια σε κάθε "ειρηνευτική διαδικασία", που, μετά τη δολοφονία του Ράμπιν, η χήρα του Ισραηλινού Προέδρου τον κατηγόρησε ευθέως, σαν ηθικό αυτουργό της δολοφονίας.

***

Είναι εύκολο, συγκριτικά, μετά από αυτό το σύντομο "πορτρέτο" του νικητή των εκλογών στο Ισραήλ να κατανοηθεί ο σχολιασμός των ξένων ανταποκριτών, ότι είναι η προσωποποίηση του αμερικανικοεβραϊκού "λόμπι" και εκείνος που πάντρεψε επιτυχώς στην πολιτική του ζωή, αλλά και στον τρόπο που έστησε την καμπάνια του τις πιο συντηρητικές αξίες με το αμερικάνικο μάρκετινγκ. Λέγεται, για παράδειγμα, ότι την ίδια ώρα που το κόμμα του Πέρες παλινδρομούσε στον πολιτικό του λόγο και πράξη ανάμεσα στα "περιστέρια της ειρήνης των συγκεντρώσεων και τους βομβαρδισμούς αμάχων στο Λίβανο" ο Νετανάχιου και το "Λικούντ" έδιναν στους ψηφοφόρους αυτό που ζητούσαν... Το φόβο απέναντι στους συμπατριώτες και γειτόνους Αραβες, που τους είχαν, έτσι και αλλιώς, "μεν - δε" (Εργατικοί και Λικούντ) ποτίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μια τέτοια διαμορφωμένη στο μίσος κοινή γνώμη, πιο εύκολα, ακολουθεί την "πεπατημένη" συλλογική συνείδηση, παρά τους ξαφνικούς συγκυριακούς ελιγμούς των ηγετών της, που της διαμορφώνουν ιδεολογικό κενό και την κάνουν να νιώθει προδομένη.

Τώρα πλέον, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δε θα εξαρτηθούν τόσο από την προσωπικότητα του Μ. Νετανάχιου, αλλά από τις δυνάμεις που ακριβώς ανέδειξαν μια τέτοια ακραία φυσιογνωμία στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και γεωγραφικό χώρο. Για παράδειγμα, οι κακές γλώσσες έχουν να πουν ότι η αμερικάνικη διοίκηση ή κάποιο τμήμα της δεν αιφνιδιάστηκε τόσο πολύ, όσο έδειξε τουλάχιστον, από την εκλογή του τέως ...συμπολίτη τους. Τα εκεί σχέδια των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί και ο τρόπος που πρακτικά στην πρόσφατη κρίση με τους βομβαρδισμούς στο Νότιο Λίβανο έδειξαν ότι θέλουν να "παίζουν ολομόναχοι" στην περιοχή (ποιος ξεχνά την απότομη απομόνωση από τον Κρίστοφερ του Γάλλου ομολόγου του εκείνες τις μέρες κ.ά.) δεν προμηνύουν ευχάριστες εξελίξεις. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως "αυτά τα σχέδια" θα ήταν και πολύ διαφορετικά με την πιθανή νίκη του κόμματος του Σ. Πέρες. Πάντως, είναι άξιο παρατήρησης και το γεγονός πως μια από τις πρώτες δουλιές του Ν. Νετανάχιου ήταν να καθορίσει ημερομηνία επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Επίσης ο νέος πρωθυπουργός και το "Λικούντ" έχει τη συμπάθεια των οργανώσεων των εποίκων και των μικρών θρησκευτικών κομμάτων, που είχαν άνοδο στις τελευταίες εκλογές, καθώς επίσης εκπροσωπεί, όπως ειπώθηκε, το πνεύμα των αμερικανοεβραϊκών συντηρητικών κοινοτήτων.

Η αρχική μετεκλογική επιχείρηση του "Λικούντ", κατόπιν πίεσης των πλέον μετριοπαθών, αλλά και χάριν της εντύπωσης, για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ώστε να "τσουβαλιαστούν" όλοι στις ευθύνες, δε φαίνεται να ευδοκιμεί, αφού το Εργατικό Κόμμα, με δεδομένα και τα εσωτερικά τους μετά την ήττα, δε φαίνεται διατεθειμένο "να κάνει πλάτες". Μάλλον θα προτιμήσουν τελικά την επιλογή του "κλεφτοπόλεμου", που κατά περίπτωση μπορεί και να πιέζει - οδηγεί και σε πιο ακραίες θέσεις την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί.

***

Για την ώρα, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, μαζί και η αραβική ηγεσία, μοιάζουν να κάνουν "φραστική αναγνώριση του εδάφους", για να μετρηθούν οι διαθέσεις και να υπολογιστούν οι φίλοι και αντίπαλοι. Τέτοιος, για παράδειγμα, ήταν ο έμμεσος "διάλογος", που έκαναν μέσα στη βδομάδα, με δηλώσεις τους, ο Νετανάχιου και ο Αραφάτ, περί μελλοντικού ανεξάρτητου ή όχι κράτους της Παλαιστίνης. Τα ιδιαίτερα πολύπλοκα προβλήματα θα αρχίσουν πραγματικά, όταν από την "αναγνώριση" επιχειρήσουν να περάσουν στην πράξη...

Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Μια τέτοια διαμορφωμένη στο μίσος κοινή γνώμη, πιο εύκολα, ακολουθεί την "πεπατημένη" συλλογική συνείδηση, παρά τους ξαφνικούς συγκυριακούς ελιγμούς των ηγετών της, που της διαμορφώνουν ιδεολογικό κενό και την κάνουν να νιώθει προδομένη

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΡΑΤΕΡΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δύσκολες ώρες για όλο το νομό

- Βιώνει και η Αργολίδα τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις πολιτικές των κυβερνήσεων του δικομματισμού;

- Ναι, όπως και ολόκληρη η χώρα. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά ένας νομός που συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους της Ελλάδας, το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η ανεργία, που πλήττει κύρια τη νεολαία. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμιά σημαντική επένδυση για να απασχολήσει έστω και ένα κομμάτι από τους καθημερινά αυξανόμενους ανέργους. Ταυτόχρονα, βασικοί παραδοσιακοί κλάδοι βιομηχανικής και βιοτεχνικής παραγωγής, όπως η κλωστοϋφαντουργία και η μηχανουργία, τείνουν να εξαφανιστούν. Ενδεικτικό είναι ότι στην τελευταία 15ετία έκλεισαν 10 εργοστάσια. Ο μόνος "τομέας" που παρουσιάζει άνθηση είναι τα "μπαράκια", για να πνίγουν τον καημό και να αυξάνουν τα αδιέξοδα της νεολαίας. Επιπλέον, πολύ δύσκολες ώρες περνούν και οι μικρομεσαίοι, εφόσον η άσχημη οικονομική κατάσταση του λαού και το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων τούς έχουν οδηγήσει σε απόγνωση. Εξάλλου, τα μεγάλα αστικά κέντρα του νομού, κυρίως το Αργος και το Κρανίδι, πνίγονται από τα πολεοδομικά προβλήματα που προκύπτουν από τη μη εφαρμογή έστω και αυτού του προγραμματισμένου πολεοδομικού σχεδιασμού. Η μη εφαρμογή του σχεδίου στο Αργος ταλαιπωρεί την πόλη πάνω από 10 χρόνια, με αποτέλεσμα το μαρασμό της οικοδομικής δραστηριότητας και την υπέρογκη αύξηση της ανεργίας στον κλάδο (περίπου 60%). Ο τουρισμός στο νομό με ορθολογικό προγραμματισμό - και όχι με άναρχη "ανάπτυξη" στα χέρια κερδοσκόπων - θα μπορούσε να ενισχύσει το εισόδημα του νομού και να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας. Μυκήνες - Τίρυνθα - Επίδαυρος αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά τρίγωνα της χώρας, που όμως παραμένει ανεκμετάλλευτο. Βασικές τουριστικές μονάδες στην Ερμιονίδα παραμένουν κλειστές, με αρνητικά αποτελέσματα στην περιοχή. Και αυτό ενώ η εφαρμογή, μετά από μελέτη, εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως συνεδριακού, αθλητικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, μπορεί να λύσει προβλήματα ανεργίας και εποχικότητας του κλάδου και να βοηθήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

- Σε ό,τι αφορά την αγροτική παραγωγή;

- Αντικειμενικά ο νομός είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς στον αγροτικό τομέα, καθώς οι συνθήκες ευνοούν όλες τις καλλιέργειες. Και όμως η αγροτιά όλο και συρρικνώνεται μέσα στα πλαίσια της γενικότερης μείωσης του αγροτικού πληθυσμού της χώρας. Το εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων συνεχώς μειώνεται, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί απελπιστικά και οι τιμές παραμένουν σχεδόν οι ίδιες. Οι επιδοτήσεις εισαγωγής και μεταποίησης στα πορτοκάλια όχι μόνο μειώθηκαν δραματικά, μετά την ΓΚΑΤΤ και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και καθυστερεί απελπιστικά η καταβολή τους. Η καλλιέργεια του καπνού μειώθηκε κατακόρυφα την τελευταία πενταετία και δυστυχώς οι καπνοπαραγωγοί επιδοτήθηκαν γι' αυτό.

- Τι χρειάζεται για να μπει ο νομός σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης; - Χρειάζεται μια άλλη πολιτική, ανεξάρτητη και αυτοδύναμη, απαγκιστρωμένη από τη λογική των μονοπωλίων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια πολιτική που θα "ακουμπήσει" τον αγρότη, θα βοηθήσει τον μικρομεσαίο, θα εξασφαλίσει τον εργαζόμενο. Για μας τους κομμουνιστές, είναι σαφές πως μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τη σημερινή κυβέρνηση και από τις επιλογές της ΕΕ. Χρειάζεται η συσπείρωση και η πάλη όλων των αντιιμπεριαλιστικών και αντιμονοπωλιακών δυνάμεων για μια ριζική αλλαγή της πολιτικής σε όφελος του λαού. Χρειάζεται μια νέα πολιτική, στα πλαίσια της οποίας θα ολοκληρωθεί επιτέλους το αρδευτικό έργο του Ανάβαλου, θα προωθηθεί η αντιπαγετική προστασία, θα ιδρυθεί το Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών, θα βρεθούν αγορές για τα προϊόντα, θα προστατευτεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων, θα ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα του νομού (αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια κλπ), θα ανακουφιστούν οι μικρομεσαίοι, θα σταματήσει η αποβιομηχάνιση και η τακτική της μονόπλευρης λιτότητας, θα προστατευτεί το εισόδημα των εργαζομένων. Μια πολιτική που θα φράζει το δρόμο στα μονοπώλια και θα ανοίγει το δρόμο για το σοσιαλισμό.

Θ. Μπ.

ΣΕ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ανησυχίας και δυσαρέσκειας, άρχισε, χτες, στη Δαμασκό η έκτακτη διήμερη σύνοδος των ηγετών της Συρίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας. Θέμα τους, η διαμόρφωση μιας νέας κοινής πολιτικής τακτικής απέναντι στο Ισραήλ (σελίδα 7).

ΑΠΟΠΕΙΡΑ δολοφονίας έγινε στις 7 Ιούνη το πρωί στη Μόσχα κατά του υποψήφιου αντιδημάρχου της πρωτεύουσας, Βαλέρι Σάντσεφ, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη βόμβας. Η απόπειρα αυτή, αποτελεί το πρώτο σοβαρό επεισόδιο στην προεκλογική εκστρατεία (σελίδα 8).

Η ΓΣΕΕ απορρίπτει την επιδότηση των εργοδοτών μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, δέχεται όμως την πολλαπλή επιδότησή τους με άλλες μορφές, ώστε να εξασφαλίζουν τζάμπα εργατικό δυναμικό! Τι προτείνει για το νομοσχέδιο για την... ανεργία. (σελίδα 9).

ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ και τις καταγγελίες των κατοίκων της Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης, για την "ανάπλαση" που επιχειρείται από το Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό "Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997", μεταφέρει με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Κατσαρός (σελίδα 39).

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση του 10ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στα γήπεδα της Αγγλίας, άρχισε. Στις 5 το απόγευμα, στο επιβλητικό Γουέμπλεϊ, η οικοδέσποινα Αγγλία ανοίγει το "χορό" των αγώνων με αντίπαλο την Ελβετία (σελίδα 45).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ