ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Πόντιος Πιλάτος" η Ουάσιγκτον

Οι "ίσες αποστάσεις" της Ουάσιγκτον ενοχλούν την ελληνική κυβέρνηση, καθώς υποθάλπονται οι απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις για την επανεξέταση του καθεστώτος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου

Η "εύγλωττη σιωπή", με την οποία η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει τη νέα ελληνοτουρκική "διένεξη" για τη Γαύδο, προκάλεσε έντονη ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαπιστώνει πως πίσω από τις τουρκικές αξιώσεις βρίσκονται - και - αμερικανικά σενάρια που προγραμματίζουν την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, μέσα από μια συνολική διευθέτηση του "ελληνοτουρκικού προβλήματος".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών Ν. Μπερνς έχουν θέση για το θέμα της νήσου Γαύδου και την έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα και την Αγκυρα σε διπλωματικό επίπεδο. Δεν πρόκειται, όμως, να την εκφράσουν δημόσια, γιατί κάτι τέτοιο δε θα βοηθούσε την κατάσταση.

Με τον ίδιο τρόπο απάντησε και ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα χτες, όταν κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ελληνικές θέσεις. Στον επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας, υποβλήθηκε το αίτημα για μια σαφή τοποθέτηση της Ουάσιγκτον για το θέμα της Γαύδου. Το ίδιο αίτημα έχει υποβληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην Ουάσιγκτον στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να τοποθετηθεί δημόσια για αυτό το θέμα.

Τα νέα ανησυχητικά δεδομένα, για την ασφάλεια της περιοχής, θα περιγράψει στους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, με επιστολή που θα αποσταλεί τις προσεχείς μέρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος έχει ήδη ενημερώσει τους πρεσβευτές δύο χωρών Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς και τους πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, κλήθηκε χτες και ο επιτετραμμένος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, στον οποίο επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας. Ο Τούρκος διπλωμάτης απέρριψε την ελληνική διαμαρτυρία, υποστηρίζοντας πως η χώρα του δεν αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί της Γαύδου, αλλά απλώς ζητά τη διερεύνηση του νομικού καθεστώτος που διέπει αυτό το νησί.

Ο Γερ. Αρσένης

Για αύξηση, τον τελευταίο καιρό, της τουρκικής προκλητικότητας μίλησε χτες ο υπουργός Αμυνας, Γερ. Αρσένης,έσπευσε όμως να συμπληρώσει ότι "δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε". Εξάλλου, το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, που θα γίνει τη Δευτέρα το πρωί. "Κυρίαρχο θέμα στο ΚΥΣΕΑ, είπε ο Γερ. Αρσένης, δεν είναι τόσο η στρατιωτική πτυχή του ζητήματος, αλλά η πολιτική πτυχή του θέματος, πώς δηλαδή αντιμετωπίζεται η προκλητικότητα της Τουρκίας". Το υπουργείο Αμυνας, είπε, έχει να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και όπως είπε σε άλλο σημείο "ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα". Οταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αμυντικές συμφωνίες που έχουν μεταξύ Ελλάδας και χωρών της Αν. Μεσογείου όπως με το Ισραήλ και τη Συρία είπε ότι αυτές "δεν είναι ανενεργές" και υλοποιούνται "άλλες με γοργότερους και άλλες με βραδύτερους ρυθμούς".

Ο Γερ. Αρσένης, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ν. Μπερνς, ο οποίος απέφυγε να πάρει θέση για το θέμα της Γαύδου, είπε ότι "όταν πρόκειται περί εξωφρενικής συμπεριφοράς μιας χώρας δεν υπάρχουν περιθώρια πολιτικής λεγόμενης "ίσων αποστάσεων"" και δήλωσε πως θα ζητήσει από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ου. Πέρι, που θα τον συναντήσει την επόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες στα πλαίσια της Συνόδου των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, να τοποθετηθεί στο ζήτημα αυτό.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Συνεχίζονται οι προετοιμασίες

Στα πλαίσια των αποφάσεων του Α Βαλκανικού Συνέδριου Ειρήνης, η ΕΕΔΥΕ προετοιμάζει τη Βαλκανική Πορεία Ειρήνης στις 21 - 22 - 23 Ιούνη.

Η πορεία αυτή έχει συμβολικό χαραχτήρα και θα πραγματοποιηθεί με λεωφορεία, που θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα από τις βαλκανικές πρωτεύουσες, για να καταλήξουν ταυτόχρονα στο Βελιγράδι.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί όλα τα μέλη της να δηλώσουν συμμετοχή και να πάρουν μέρος, καθώς αυτή η πρωτοβουλία είναι η πρώτη συλλογική Φιλειρηνική Πρωτοβουλία του Βαλκανικού Κινήματος Ειρήνης, ενάντια στο ΝΑΤΟ και στη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης Πραγμάτων στα Βαλκάνια.

Στο Βελιγράδι θα παραδοθεί και ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες της Βοσνίας. Γι' αυτό η ΕΕΔΥΕ καλεί τις επιτροπές της και τους φίλους της σε όλη την Ελλάδα, να συγκεντρώσουν τρόφιμα και φάρμακα γι' αυτό το σκοπό.Η πορεία θα ξεκινήσει από την Αθήνα την Πέμπτη 20 Ιούνη στις 12 τα μεσάνυχτα. Στις 9.00 π.μ. της Παρασκευής τα λεωφορεία απ' όλη την Ελλάδα θα συναντηθούν στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων και όλα μαζί θα οδεύσουν διά μέσου της ΠΓΔΜ στο Βελιγράδι, το βράδυ.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν φιλειρηνικές εκδηλώσεις μαζί με επιτροπές της Ν. Γιουγκοσλαβίας και των άλλων βαλκανικών χωρών και θα παραδοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

Οσοι φίλοι της ειρήνης θέλουν να στείλουν τρόφιμα και φάρμακα πρέπει να τα στείλουν στις κεντρικές αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού, οδός Αστρους 113, Κολωνός.

Η τιμή συμμετοχής είναι 26.000 το άτομο. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η μεταφορά με πούλμαν Αθήνα - Βελιγράδι - Αθήνα, δύο διανυκτερεύσεις στο Βελιγράδι σε ξενοδοχείο, με πρωινό. Θα απαιτηθεί ατομικό διαβατήριο και βίζα, η οποία δεν περιλαμβάνεται στα έξοδα.

Οι φίλοι της ειρήνης μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 12 του Ιούνη στις τοπικές και επαρχιακές επιτροπές ή απευθείας στην ΕΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 3844.853 και στην ΕΔΥΕΘ, τηλ. 031/220.571

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας καλεί τους Καβαλιώτες που θέλουν να πάρουν μέρος να δηλώσουν συμμετοχή ως την Παρασκευή 14 Ιούνη. Για κάθε πληροφορία να απευθυνθούν στον κ. Μακέδο Κώστα, τηλ. 837574, όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες.
Κοκκινιώτικο ειρηνικό γλέντι

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς καλεί όλους τους φίλους της σήμερα το βράδυ στις 9, στο Λόφο της Δεξαμενής, για να περάσουν μαζί μια αξέχαστη βραδιά, κοντά στη φύση, με μουσική, χορό, τραγούδι, φαγητό και ποτό.

"Ειρηνικός" Καραγκιόζης στη Ν. Σμύρνη

Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης διοργανώνει σήμερα,στις 8 μ.μ. , στο υπαίθριο θέατρο του Αλσους Ν. Σμύρνης, παράσταση παραδοσιακού Καραγκιόζη για την ειρήνη, με τον καραγκιοζοπαίχτη Κ. Δεσύλλα. Η γιορτή θα αρχίσει με χορευτικό της Ενωσης Κρητών Ν. Σμύρνης - Π. Φαλήρου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Αύριο η πορεία Πρέβεζα - Ακτιο

Ραντεβού στη βάση των ιπταμένων κατασκόπων του ΝΑΤΟ στο Ακτιο,στη βάση των ΑΒΑΚΣ, δίνουν, αύριο Κυριακή, 9 Ιούνη, οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας και καλούν όλους τους φιλειρηνικούς πολίτες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση, που διοργανώνουν στα πλαίσια του 18ου Δεκαημέρου Ειρήνης, και να απαιτήσουν:

Να κλείσει η βάση του Ακτιου και να φύγουν όλες οι βάσεις και τα πυρηνικά. Να πουν "όχι" στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης πραγμάτων". Να απαιτήσουν να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Να πουν "όχι" στα ΝΑΤΟικά σχέδια έντασης στο Αιγαίο. Να πουν "ναι" στη φιλία και τη συνεργασία.

Η πορεία από την Πρέβεζα στο Ακτιο θα ξεκινήσει την Κυριακή 9 Ιούνη, στις 11 π.μ..

  • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί όλους τους εργαζόμενους της περιοχής να πάρουν μέρος στην αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική πορεία ειρήνης στο Ακτιο. Αναχώρηση με λεωφορεία ώρα 9 το πρωί από την Πλατεία Δημοκρατίας.
  • Πενήντα πέντε επώνυμοι πολίτες των Ιωαννίνων, με κείμενο που υπογράφουν, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το πολεμικό κλίμα που συντηρεί η "νέα τάξη πραγμάτων" στα Βαλκάνια και σε ολόκληρο το κόσμο, καταγγέλλουν τις ελληνικές κυβερνήσεις που εμπλέκουν τη χώρα μας στην υλοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδίων που στρέφονται ενάντια σε γειτονικούς λαούς, με τους οποίους μας συνδέει παραδοσιακή φιλία, απαιτούν την απομάκρυνση των ΝΑΤΟικών βάσεων και κάθε ξένης στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα μας και καλούν όλους τους συμπολίτες τους να συμμετάσχουν στην αυριανή πορεία προς τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Απόλυτη επιτυχία στην απεργία

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ στην "Καθημερινή", με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων έξι δημοσιογράφων της εφημερίδας. Αποτέλεσμα της απεργίας ήταν να μην κυκλοφορήσει χτες η "Καθημερινή".

Η ΕΣΗΕΑ κατήγγειλε τις απολύσεις στην "Καθημερινή" στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, ενώ με ανακοίνωσή της ευχαριστεί την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και τις ενώσεις των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζόμενων στον Τύπο για τη συμπαράσταση στην απεργιακή κινητοποίηση.

To ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εμμένει στην απόφασή του να ανακληθούν αμέσως οι παράνομες, καταχρηστικές και προκλητικές απολύσεις των δημοσιογράφων της "Καθημερινής".

Η διοίκηση της ΠΟΕΣΥ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ως παράνομες, καταχρηστικές και προκλητικές τις έξι απολύσεις δημοσιογράφων από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και σημειώνει ότι είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε διάστημα πέντε μηνών που η ιδιοκτησία της συγκεκριμένης εφημερίδας απολύει ομαδικά δημοσιογράφους. "Η ΠΟΕΣΥ - καταλήγει - δε θα παραμείνει αδιάφορη στην τακτική αυτή που στρέφεται εναντίον των εργαζομένων. Στηρίζει όλες τις ενέργειες τηςΕΣΗΕΑ και διακηρύσσει ότι με αποφασιστικότητα θα περιφρουρήσει τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων σε όλα τα ΜΜΕ και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για εργασία".

O υπουργός Eθνικής Αμυνας Γερ.Αρσένης

O υπουργός Eθνικής Αμυνας Γερ. Αρσένης

"ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ" ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Εμμονή στους ΝΑΤΟικούς προσανατολισμούς

Την εμμονή στο ΝΑΤΟικό προσανατολισμό της Ελλάδας επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά χτες ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης,παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τη "Λευκή Βίβλο" για τις Ενοπλες Δυνάμεις,το έντυπο δηλαδή που εκδίδεται για πρώτη φορά και στο οποίο γίνεται παρουσίαση των Ενόπλων Δυνάμεων και γενικότερα της αμυντικής πολιτικής της χώρας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η ελληνική ασφάλεια στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, ένας εκ των οποίων είναι η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και τη ΔΕΕ. Με τη συμμετοχή στους οργανισμούς αυτούς είπε, "αυξάνουν τα αποτρεπτικά ερείσματα της χώρας". Οταν όμως ρωτήθηκε πώς αυτή η θέση συμβιβάζεται με τη στάση του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά, είπε ότι "τη σημασία των οργανισμών αυτών δε θα τη δούμε μόνον αποκλειστικά σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, αλλά μπορούμε να τη δούμε γενικότερα".

Οσον αφορά την έκδοση της "Λευκής Βίβλου", στόχος του υπουργείου είναι -όπως αναφέρθηκε - η ευαισθητοποίηση και η πληροφόρηση του πολίτη. Πρόκειται για ετήσια έκδοση και η συγκεκριμένη αναφέρεται σε στοιχεία του 1995. Το περιεχόμενό της εστιάζεται σε πέντε θεματικούς τομείς. Την παρουσίαση του πλαισίου της αμυντικής πολιτικής. Την πληροφόρηση γύρω από την πρόσφατη αναδιάρθρωση της δομής του υπουργείου Αμυνας. Τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα πενταετή εξοπλιστικά προγράμματα και το ρόλο της ελληνικής αμυντικής βομηχανίας και την κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ