ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ώρα των αποφάσεων

Αλλη μια ευκαιρία έχουν οι συνταξιούχοι, στο μακρύ και δύσκολο αγώνα που έχουν ξεκινήσει για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους και τη διάσωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, να κρίνουν ποιοι είναι μαζί τους και ποιοι βρίσκονται τοποθετημένοι απέναντί τους και έχουν κηρύξει έναν ανηλεή πόλεμο εναντίον των συμφερόντων και δικαιωμάτων τους.

Είναι ολοφάνερο ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία τους έχουν μπουκώσει με παχιά λόγια "κατανόησης" και "συμπάθειας", την ώρα των αποφάσεων ρίχνουν τα φιλολαϊκά προσωπεία και δείχνουν το αποκρουστικό αντικοινωνικό πρόσωπό τους.

***

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος καίγεται να εμφανίσει φιλολαϊκό προφίλ ενόψει του συνέδριου του ΠΑΣΟΚ, δε δίστασε να βάλει στην άκρη τους "συναισθηματισμούς και τις ευαισθησίες", προκειμένου να μη δυσαρεστήσει τα "μεγάλα αφεντικά", που δυσφορούν με τις αποκλίσεις από το πρόγραμμα σύγκλησης και τον προϋπολογισμό. Ετσι δε δέχτηκε κουβέντα για τη σύνδεση των συντάξεων με τους μισθούς και εξάντλησε τη "γενναιοδωρία" και "κοινωνική ευαισθησία" του στα ψίχουλα των δραχμικών αυξήσεων για ορισμένους μάλιστα, τους πλέον εξαθλιωμένους, συνταξιούχους.

***

Καθόλου δεν υστέρησε όμως σε επίδειξη σκληρότητας και αντιλαϊκής στάσης και η ηγεσία της ΝΔ, παρ' όλο που επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με ανούσια δημαγωγική ανακοίνωση. Δεν είναι μόνο το παράδειγμα των δύο ηγετικών στελεχών της, του Γ. Σουφλιά και του Στ. Μάνου, οι οποίοι μετά βδελυγμίας αποκήρυσσαν κάθε ιδέα επανασύνδεσης - αναμενόμενη στάση, αφού αυτοί πρωτοστάτησαν για την ψήφιση των αντιασφαλιστικών νόμων - αλλά και ο Μ. Εβερτ, ο οποίος ουδέποτε την υιοθέτησε. Επιχειρούσε, όμως, όλο αυτό το διάστημα να κοροϊδέψει τους συνταξιούχους παραπέμποντας το θέμα σε... επιτροπές είτε στη Βουλή.

Υποτιμούν τη νοημοσύνη των συνταξιούχων οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, αν νομίζουν ότι θα εξέλθουν από την αναμέτρηση μαζί τους χωρίς πολιτικό κόστος και μάλιστα επώδυνο.

Οι συνταξιούχοι δεν έχουν άλλο δρόμο παρά αυτόν του ενωμένου και παρατεταμένου αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Ετσι κι αλλιώς δεν έχουν να "χάσουν" παρά τα ψίχουλα του εμπαιγμού και της κοροϊδίας.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΠΑΣΟΚ
"Κλίμα νίκης" καλλιεργεί ο Κ. Σημίτης

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε ηγετικό επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες στο κυβερνών κόμμα, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις, οι οποίες, στο βαθμό του δυνατού, θα ικανοποιήσουν τις αντιμαχόμενες ομάδες στη μοιρασιά της εξουσίας και θα διασφαλίσουν την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ξεκινά σήμερα και αύριο και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Κυριακή η εσωκομματική διαδικασία της ανάδειξης των 4.500 συνέδρων.

Ο Κ. Σημίτης και τα στελέχη που τον υποστηρίζουν καλλιεργούν, ενόψει και των εσωκομματικών εκλογών, κλίμα νίκης και προεξοφλούν την επικράτηση του πρωθυπουργού στο συνέδριο. Χαρακτηριστική ήταν η διαβεβαίωση του ίδιου του Κ. Σημίτη ότι θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, ως πρωθυπουργός. Παράλληλα, στενοί συνεργάτες ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν κανένα συμβιβασμό και ότι ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να επιδιώξει στο συνέδριο να κυριαρχήσει και στον κομματικό μηχανισμό, διαφορετικά θα πρέπει να παραιτηθεί.

Με τον "αέρα της νίκης" οι υποστηρικτές του Σημίτη δε διστάζουν να προχωρούν σε επιθέσεις κατά των εσωκομματικών αντιπάλων του. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του βουλευτή Γ. Ζαφειρόπουλου - ο οποίος εκλέχτηκε μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων - πως στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ διαμορφώθηκε ένα μπλοκ ενάντια στον Κ. Σημίτη.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, στα πλαίσια των επαφών που έχει ξεκινήσει με κορυφαία στελέχη συναντήθηκε χτες με τον Γ. Αρσένη και τον Αν. Πεπονή.Ο τελευταίος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι "το θέμα είναι με ποιες θέσεις, πρωτοβουλίες και πρακτικές μπορεί ο καθένας να συμβάλλει στην επίτευξη της ενότητας του κόμματος".

Στην εσωκομματική διαμάχη παρέμβηκε χτες ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος, ο οποίος αποφάνθηκε ότι "εφόσον το συνέδριο αποφασίσει ότι υποψήφιος πρωθυπουργός την επόμενη 4ετία θα είναι ο Κ. Σημίτης, την εντολή θα την πάρει ο Κ. Σημίτης".

Παράλληλα κινείται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου για τον οποίο ο Γ. Χαραλαμπόπουλος, μετά την προχτεσινοβραδινή συνάντησή τους είπε ότι πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία ενότητας. Πέρα από τις επαφές του με τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, δραστηριοποιείται και με την αποστολή μηνυμάτων σε κομματικά Σώματα, υπογραμμίζοντας έτσι την ενεργό πολιτική παρουσία του. Χτες έστειλε μήνυμα στην πανελλήνια συνδιάσκεψη γυναικών του ΠΑΣΟΚ.

ΝΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι απόπειρες φίμωσης του ΚΚΕ θα πέσουν στο κενό

Η προσπάθεια φίμωσης της φωνής του ΚΚΕ, του μοναδικού κόμματος που εναντιώνεται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον τηλεοπτικό σταθμό TV SUPER, θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουν οι εμπνευστές του και θα βοηθήσει το λαό να κατανοήσει στην πράξη το "δημοκρατικό έλλειμμα" της ΕΕ. Αυτό τονίζει η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, με την οποία καταγγέλλει την απόπειρα αποσιώπησης των θέσεων του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση της ΝΕ Κορινθίας σημειώνεται:

"Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τη μεθοδευμένη προσπάθεια αποσιώπησης των θέσεων του Κόμματός μας, με τον αποκλεισμό του από τη συζήτηση που διοργανώνεται από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα, σε συνεργασία με τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό TV SUPER για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

Σήμερα που το 75% των Ελλήνων ζητάει να γίνει Δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, σήμερα που το 43% τάσσεται κατά της Συνθήκης, οι πολιτικοί της συναίνεσης και της συνδιαχείρισης του συστήματος ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και "ΣΥΝ" προσπαθούν να μας πείσουν ότι μέσω της Διακυβερνητικής Διάσκεψης θα μπορούσε να υπάρξει μια συνθήκη, μια Ευρωπαϊκή Ενωση που δε θα θίγει τα εθνικά πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις του λαού.

Επειδή γνωρίζουν ότι δεν μπορούν ν' αντικρούσουν τα επιχειρήματά μας, αποφάσισαν να εμποδίσουν με κάθε τρόπο να φτάσουν οι απόψεις μας στο λαό.

Είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις θα οδηγήσουν στο ακριβώς αντίθετο γι' αυτούς αποτέλεσμα. Με τη στάση τους βοηθούν το λαό να κατανοήσει το πώς εκφράζεται στην πράξη το "δημοκρατικό έλλειμμα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Πολιτικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Η ΚΟ Λαυρίου πραγματοποιεί σύσκεψη με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις", σήμερα, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Λαυρίου. Θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
  • Η ΚΟΒ Αίγινας και η ΠΕΑΕΑ Πειραιά συνδιοργανώνουν εκδρομή - προσκύνημα στον τόπο εκτέλεσης αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης αύριο Κυριακή.Οι εκδρομείς θα αναχωρήσουν στις 8 π.μ. με το πλοίο "ΕΥΤΥΧΙΑ".
  • Η Κομματική Επιτροπή των Αρκάδων Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα "15ο Συνέδριο και τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις" την Τετάρτη 12-6-96, στις 7 μ.μ., στην ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Λέσβου του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Απολογισμός δράσης. Προβλήματα του νησιού μας" την Τετάρτη 12-6-96, στις 7 μ.μ., στην ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη). Θα μιλήσει ο Στρατής Κόρακας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
  • Η ΝΕ Τρικάλων πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση με θέμα "Οι αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ" την Τετάρτη 12-6-96, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.
Πανελλαδική Σύσκεψη της ΔΠΚ Οικονομολόγων

Η Γραμματεία της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης" (ΔΠΚ) Οικονομολόγων καλεί τα μέλη και τους φίλους της παράταξης σε Πανελλαδική Σύσκεψη την Παρασκευή 14 - 6 - 96 στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτεύουσας (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), με θέματα ημερήσια διάταξης:

1. Απολογισμός Δράσης εξαμήνου και Προγραμματισμός Δράσης για τη νέα περίοδο.

2. Ρόλος και χαρακτήρας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ). Η δική μας συμμετοχή.

3. 29η Συνέλευση των αντιπροσώπων του ΟΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ