Σάββατο 8 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ώρα των αποφάσεων

Αλλη μια ευκαιρία έχουν οι συνταξιούχοι, στο μακρύ και δύσκολο αγώνα που έχουν ξεκινήσει για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους και τη διάσωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, να κρίνουν ποιοι είναι μαζί τους και ποιοι βρίσκονται τοποθετημένοι απέναντί τους και έχουν κηρύξει έναν ανηλεή πόλεμο εναντίον των συμφερόντων και δικαιωμάτων τους.

Είναι ολοφάνερο ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία τους έχουν μπουκώσει με παχιά λόγια "κατανόησης" και "συμπάθειας", την ώρα των αποφάσεων ρίχνουν τα φιλολαϊκά προσωπεία και δείχνουν το αποκρουστικό αντικοινωνικό πρόσωπό τους.

***

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος καίγεται να εμφανίσει φιλολαϊκό προφίλ ενόψει του συνέδριου του ΠΑΣΟΚ, δε δίστασε να βάλει στην άκρη τους "συναισθηματισμούς και τις ευαισθησίες", προκειμένου να μη δυσαρεστήσει τα "μεγάλα αφεντικά", που δυσφορούν με τις αποκλίσεις από το πρόγραμμα σύγκλησης και τον προϋπολογισμό. Ετσι δε δέχτηκε κουβέντα για τη σύνδεση των συντάξεων με τους μισθούς και εξάντλησε τη "γενναιοδωρία" και "κοινωνική ευαισθησία" του στα ψίχουλα των δραχμικών αυξήσεων για ορισμένους μάλιστα, τους πλέον εξαθλιωμένους, συνταξιούχους.

***

Καθόλου δεν υστέρησε όμως σε επίδειξη σκληρότητας και αντιλαϊκής στάσης και η ηγεσία της ΝΔ, παρ' όλο που επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με ανούσια δημαγωγική ανακοίνωση. Δεν είναι μόνο το παράδειγμα των δύο ηγετικών στελεχών της, του Γ. Σουφλιά και του Στ. Μάνου, οι οποίοι μετά βδελυγμίας αποκήρυσσαν κάθε ιδέα επανασύνδεσης - αναμενόμενη στάση, αφού αυτοί πρωτοστάτησαν για την ψήφιση των αντιασφαλιστικών νόμων - αλλά και ο Μ. Εβερτ, ο οποίος ουδέποτε την υιοθέτησε. Επιχειρούσε, όμως, όλο αυτό το διάστημα να κοροϊδέψει τους συνταξιούχους παραπέμποντας το θέμα σε... επιτροπές είτε στη Βουλή.

Υποτιμούν τη νοημοσύνη των συνταξιούχων οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, αν νομίζουν ότι θα εξέλθουν από την αναμέτρηση μαζί τους χωρίς πολιτικό κόστος και μάλιστα επώδυνο.

Οι συνταξιούχοι δεν έχουν άλλο δρόμο παρά αυτόν του ενωμένου και παρατεταμένου αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Ετσι κι αλλιώς δεν έχουν να "χάσουν" παρά τα ψίχουλα του εμπαιγμού και της κοροϊδίας.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ