Σάββατο 8 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Γαύδος είναι και ... αμερικανική

Απροκάλυπτη είναι η παρέμβαση των Αμερικανών στην υπόθεση της Γαύδου, με τρόπο, μάλιστα, που αμφισβητεί ευθέως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ν. Μπερνς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν θέση για το θέμα της νήσου Γαύδου και την έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα και την Αγκυρα σε διπλωματικό επίπεδο. Πρόσθεσε, όμως, ότι "δεν πρόκειται να την εκφράσουν δημόσια, διότι κάτι τέτοιο δε θα βοηθούσε την κατάσταση"...

Από τη δήλωση αυτή προκύπτει κατ' αρχάς ότι υπάρχει όντως για τους Αμερικανούς θέμα κυριαρχίας για τη Γαύδο. Επομένως, δεν πρόκειται για εκδήλωση διαταραγμένης... ψυχικής υγείας κάποιου Τούρκου πλοιάρχου στο ΝΑΤΟ, όπως θέλησε να το παρουσιάσει αρχικά ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Εκτός, αν ο Θ. Πάγκαλος θεωρεί και τον κ. Μπερνς τρελό, όπως τον Τούρκο πλοίαρχο, και είναι έτοιμος να ζητήσει τη σύλληψη και του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεύτερο συμπέρασμα, που προκύπτει από τις δηλώσεις Μπερνς, είναι ότι η αμερικανική θέση και για τη Γαύδο είναι ίδια μ' αυτήν για την Ιμια. Η μη έκφραση θέσης αποτελεί άμεση ενίσχυση της άποψης των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο.

Το τρίτο συμπέρασμα αφορά στον ίδιο το ρόλο των ΗΠΑ στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση, αλλά και η Νέα Δημοκρατία θεωρούν την επεκτατική πολιτική της Αγκυρας αποκλειστικά υπεύθυνη για την αμφισβήτηση που εκφράστηκε αρχικά στην Ιμια και τώρα στη Γαύδο. Τώρα αποκαλύπτεται ότι αυτή η βήμα βήμα αμφισβήτηση του καθεστώτος στο Αιγαίο είναι μέρος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ για την περιοχή. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός στο σημείο αυτό ήταν ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγός Βερυβάκης, ο οποίος σε χτεσινή ραδιοφωνική συνέντευξή του εξέφρασε την κατηγορηματική εκτίμηση ότι τουλάχιστον στην περίπτωση της Γαύδου οι Τούρκοι παίζουν αποκλειστικά και μόνο το παιχνίδι των Αμερικανών.

Το ερώτημα βεβαίως που προκύπτει είναι γιατί οι Αμερικανοί τηρούν αυτή τη στάση. Η απάντηση βρίσκεται στη μόνιμη επιδίωξη των ΗΠΑ να αποκτούν και να εδραιώνουν τον κυριαρχικό και επιδιαιτητικό τους ρόλο σε όλες τις ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη. Για το σκοπό αυτό δε διστάζουν να προκαλούν συγκρούσεις (αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα ή κατασκευάζοντας άλλα). Μ' αυτόν τον τρόπο κινήθηκαν στη Βοσνία, έτσι κινούνται και στο Αιγαίο. Η "αμερικανοθρεμμένη" αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα, παρά και ενάντια σε οποιαδήποτε έννοια διεθνούς δικαίου, ενισχύει συνεχώς την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Κι όσο το ενδεχόμενο της σύγκρουσης γίνεται ισχυρότερο, τόσο εξυπηρετείται η στρατηγική και οι στόχοι των ΗΠΑ.

Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι αυτή η αμερικανική τακτική εξυπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο και από την ελληνική κυβέρνηση. Την ώρα που κάνει αυτές τις δηλώσεις ο κ. Μπερνς, η κυβέρνηση επιμένει ότι προέχει να ενημερώσει τους "συμμάχους" της και να ζητήσει τη συμπαράστασή τους!

Επιβεβαιώνεται έτσι, για άλλη μια φορά, η θέση του ΚΚΕ ότι βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η απεμπλοκή της χώρας από τον ασφυκτικό κλοιό που δημιουργούν οι στρατηγικές επιλογές της "νέας τάξης". Η απόκρουση των "καλών υπηρεσιών" των υπερατλαντικών "συμμάχων" και των Ευρωπαίων "εταίρων", που αποτελούν τους βασικούς υποκινητές της κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ