ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Συνεχίζουν μαχητικά κατά του νομοσχεδίου

Σήμερα η συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και πορεία της ΕΙΝΑΠ στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11 πμ

Στην τέταρτη βδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων μπήκαν από χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου Πεπονή "για την οργάνωση του ΕΣΥ". Οι νοσοκομειακοί γιατροί του Λεκανοπεδίου θα κάνουν σήμερα στις 11 π.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πεδίον του Αρεως και πορεία στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας,ενώ αύριο γίνεται νέα Γενική Συνέλευση Νοσοκομείο "Σωτηρία",ώρα 11 πμ.

"Οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών απηχούν τη συσσωρευμένη οργή και αντίθεση απέναντι στις πολιτικές εγκατάλειψης και υπονόμευσης του ΕΣΥ, της υποβάθμισης και εξαθλίωσης των λειτουργιών του", τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της ΕΙΝΑΠ. "Απηχούν, όμως, προστέθηκε, και μια παρακαταθήκη αντίδρασης για το μέλλον, σε πολιτικές αμφισβήτησης και ανατροπής του δημοσίου χαρακτήρα και του κοινωνικού ρόλου του ΕΣΥ".

Και οι δύο "εκδόσεις" του νομοσχεδίου, επισημάνθηκε στη συνέντευξη, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά οξυμένα προβλήματα γιατρών και Νοσοκομείων, αλλά "αντίθετα δημιουργεί νέα προβλήματα, σε μια κατεύθυνση ανατροπής και αμφισβήτησης των αρχών λειτουργίας του συστήματος". Τη στιγμή, τονίστηκε σε άλλο σημείο, που οι δυσλειτουργίες των δημόσιων νοσοκομείων πολλαπλασιάζονται και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας φορτώνεται στα τριτοβάθμια, την ίδια στιγμή πέντε υπουργοί δύο διαφορετικών κυβερνήσεων αρνούνται να προωθήσουν ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα για τον έλεγχο και την ανάπτυξη της λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα, με αποτέλεσμα να κατευθύνονται πόροι δισεκατομμυρίων απ' το δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα. Η απάντηση, υπογράμμισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί, δεν μπορεί να είναι η δανειοδότηση των δημοσίων νοσοκομείων, η μετατροπή δηλαδή του σημερινού άτοκου κοινωνικού χρέους της πολιτείας σε έντοκο τραπεζικό νοσοκομειακό χρέος, αλλά ούτε και η άρση της μονιμότητας των νοσοκομειακών γιατρών.

Αναφερόμενη η ΕΙΝΑΠ στο ζήτημα της άρσης της μονιμότητας των νεοεισερχομένων γιατρών, δηλώνει ότι δυναμιτίζει ουσιαστικά το θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και θα ωθήσει μεγάλο αριθμό γιατρών σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, ατομικών λύσεων και παραοικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αιτήματα, σημειώνει πως η απόδοση της πραγματικής τιμής στην υπερωριακή απασχόληση, δηλαδή του 54%, όπως έχει καθιερωθεί εδώ και πέντε χρόνια για όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, "αποτελεί αποκατάσταση περισσότερο ηθική και λιγότερο οικονομική, μιας αδικίας εφόσον δεν αφορά το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών και ιδιαίτερα τους ειδικευόμενους".

Κατάληψη στο Κρατικό Νίκαιας

Συνεχίστηκε και χτες η κατάληψη - που άρχισε το περασμένο Σάββατο - της πύλης του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας απ' τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Είκοσι τέσσερις ώρες το 24ωρο μέλη της απεργιακής επιτροπής του Νοσοκομείου βρίσκονται στην πύλη, μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια και συζητούν με τον κόσμο. Οπως μας είπαν χτες, όχι μόνο δεν έχει προκαλέσει αντιδράσεις του κόσμου η κατάληψη, αλλά αντίθετα όσοι προσέρχονται εκφράζουν τη συμπαράστασής του στον αγώνα των γιατρών.

Επίσης, συνεχίζονται οι καταλήψεις στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και οι γιατροί θα κάνουν νέα Γενική Συνέλευση την Παρασκευή στο "Ιπποκράτειο", ώρα 11 πμ. Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι νοσοκομειακοί γιατροί στο Κιλκίς, τη Νάουσα, τη Βέροια, τη Φλώρινα και τα Γρεβενά.

ΟΕΝΓΕ - ΕΚΑ

Η ΟΕΝΓΕ συναντήθηκε την Παρασκευή και με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και σε κοινή ανακοίνωση των δύο Οργανώσεων, που εκδόθηκε χτες, εκφράζεται η απαίτηση για την περιφρούρηση του κράτους πρόνοιας και του δημοσίου χαρακτήρα του Συστήματος Υγείας που είναι στοιχείο της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ακόμη, τονίζεται πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το χρέος των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με τρόπο που να μην υπονομεύει το μέλλον του Συστήματος και όχι με τη μορφή δανείου που θα βαρύνει τα νοσοκομεία.

Το ΕΚΑ δηλώνει τη συμπαράστασή του στο αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών και ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας να αποδεχτεί τα αιτήματα που διασφαλίζουν το ρόλο του γιατρού λειτουργού του δημοσίου Συστήματος Υγείας.

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) την περασμένη Παρασκευή αποφάσισε δύο πενθήμερες απεργίες, 10 - 14 και 17 - 21 Ιούνη..Την Παρασκευή 14 Ιούνη θα γίνει πανελλαδική συγκέντρωση των νοσοκομειακών γιατρών στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11 π.μ..

"Το σύστημα συνταξιοδότησης αλλάζει"

Του Χρήστου ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ*

Η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση του κινήματος των συνταξιούχων, αποδέχτηκε να διαθέσει περίπου 26 δισ. δραχμές μέσα στο β εξάμηνο του 1996, για "ενισχύσεις" στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Αν το ποσό αυτό το κατένειμε σε όλους, που ανέρχονται, εκτός των επιδοματούχων του ΟΓΑ, σε 750.000, ο κάθε χαμηλοσυνταξιούχος θα έπαιρνε μια αύξηση 2.476 δραχμές το μήνα ή 82 δραχμές τη μέρα.Με τέτοιες αυξήσεις όμως δεν κερδίζονται εντυπώσεις. Ετσι, αποφάσισε να προχωρήσει στην καθιέρωση του "Επιδόματος Κοινωνικής αλληλεγγύης", 2.850 - 11.400 δραχμές το μήνα, για τους περισσότερο εξαθλιωμένους χαμηλοσυνταξιούχους, που για να τους βρει περνάει τους συνταξιούχους από "σαράντα κύματα".

Αποκλείει όσους είναι κάτω των 65 ετών.Ετσι, αποκλείονται κυρίως γυναίκες και απασχολούμενοι στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, που συνταξιοδοτούνται από τα 60. Προφανώς, η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι κάτω των 65 μπορούν να βρουν κάποια εργασία για να συμπληρώσουν την πενιχρή σύνταξή τους. Αλλά δε γνωρίζουν οι κυβερνητικοί ιθύνοντες ότι οι περισσότεροι από τους συνταξιούχους, π.χ., του ΙΚΑ, όταν εργάζονται, χάνουν μέρος ή ολόκληρη τη σύνταξή τους;

Αποκλείει όσους έχουν επικουρική σύνταξη.Ετσι, αποκλείονται οι μισοί από όσους είναι και άνω των 65. Αποκλείονται και άλλοι λόγω πρόσθετου ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος (εισόδημα από εργασία, ενοίκιο, εργαζόμενης ή μη συζύγου, παιδιών κλπ.).

Κατά βάσιμες εκτιμήσεις μας, από ένα σύνολο 2.100.000 συνταξιούχων - συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων του ΟΓΑ - θα πάρουν το επίδομα, ολόκληρο ή μειωμένο, 90 - 100 χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ και 40 - 50 χιλιάδες συνταξιούχοι άλλων Ταμείων και το κόστος δε θα είναι, φυσικά, 26 δισ. για το β εξάμηνο του 1996, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά μόνο 10 δισ.!

Μεγάλος αριθμός συνταξιούχων έχουν πράγματι μηνιαίο εισόδημα 110 - 140 χιλιάδες δραχμές. Αυτούς δεν τους θεωρεί φτωχούς η κυβέρνηση. Ομως, ο καθένας γνωρίζει ότι μ' αυτό το εισόδημα δεν τα βγάζουν πέρα, με τις ανάγκες, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, την ακρίβεια, το ενοίκιο. Ας σημειωθεί, μάλιστα, ότι το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας έχει καθορίσει με απόφασή του ως όριο μηνιαίων δαπανών στοιχειώδους συντήρησης τριμελούς οικογένειας το ποσό των 190.000 δραχμών και οικογένειας δύο μελών το ποσό των 155.000 δραχμών.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τώρα άλλα κριτήρια, για να παρουσιάσει τους φτωχούς λιγότερους. Δε φαίνεται να δέχεται ούτε τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), σύμφωνα με τα οποία το 18,4% του πληθυσμού της χώρας είναι φτωχοί.

Βέβαια, η καθιέρωση ενός επιδόματος για τους πολύ φτωχούς δεν αποτελεί καμιά πρωτοτυπία των "εκσυγχρονιστών" του ΠΑΣΟΚ. Ας θυμηθούμε την "εθνική" σύνταξη, που υποσχόταν το ΠΑΣΟΚ και ότι για μια μίνιμουμ παροχή προς τους χαμηλοσυνταξιούχους έκαναν λόγο, παλιότερα, η ΝΔ και ο "ΣΥΝ". Οπως βεβαιώνει η κυβέρνηση, με πληροφοριακό έντυπο που διένειμε, το επίδομα εντάσσεται σε ένα νέο σύστημα μόνιμης ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων και η χώρα μας είναι η τελευταία χώρα της ΕΕ, που δεν έχει υιοθετήσει ακόμη το θεσμό αυτό.

Η ΕΕ, πράγματι, από παλιά (COM (82) 716 τελ. της 27 - 12 - 83) έχει συστήσει περιορισμούς στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης - σήμερα προωθούν σκληρότατους περιορισμούς οι Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και άλλες χώρες - και, παράλληλα, την καθιέρωση μιας μίνιμουμ παροχής για τους φτωχούς, ως απάντηση στον "κοινωνικό αποκλεισμό", που τροφοδοτούνταν και από τους περιορισμούς. Η "Λευκή Βίβλος", εξάλλου, επιτάσσει τη στήριξη των κατωτέρων συντάξεων στην "εθνική αλληλεγγύη", δηλαδή, στις "προνοιακές" παροχές.

Το ΠΑΣΟΚ, το 1988, και η ΝΔ, την περίοδο 1990 - 1992, προχώρησαν σε σκληρότατους επίσης περιορισμούς στο, ισχνό άλλωστε, σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (περιορισμούς στις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα ασθενείας, αποσύνδεση των κατωτέρων συντάξεων από τα 20 ΗΑΕ, καθιέρωση ενός καθεστώτος χαμηλών συντάξεων για τους ασφαλιζόμενους από 1 - 1 - 93 κ.ά. ). Με τους περιορισμούς αυτούς η αγοραστική δύναμη όλων των συντάξεων μειώνεται από χρόνο σε χρόνο.

Τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ το ΠΑΣΟΚ, ενώ τους κατήγγειλε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, τους εφαρμόζει πιστά και όλα όσα λέει για μελλοντική επανεξέτασή τους δεν αποτελούν παρά προπέτασμα καπνού. Τώρα οι "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ προωθούν και το δεύτερο σκέλος των οδηγιών της ΕΕ, δηλαδή, την καθιέρωση της μίνιμουμ παροχής για τους περισσότερο εξαθλιωμένους χαμηλοσυνταξιούχους.

Με την καθιέρωση του "Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης" ουσιαστικά καταργείται ο θεσμός των κατώτερων συντάξεων, αφού δε θα ισχύουν πλέον ενιαία κατώτατα όρια, που θα στηρίζονται στις εισφορές και παράλληλα στην αλληλεγγύη των ίδιων των εργαζομένων. Ο θεσμός των κατώτερων συντάξεων διασφαλίζει "αγώγιμα" δικαιώματα των συνταξιούχων, που μπορούν, δηλαδή, οι συνταξιούχοι να τα διεκδικήσουν ενώπιον των δικαστηρίων και αποτελεί βασική ρύθμιση, που προσδίδει στην ασφάλιση των εργαζομένων τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής ασφάλισης. Ο θεσμός αυτός, ενσωματωμένος στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και όχι σε κάποιο σύστημα "προνοιακών" παροχών, προβλέπεται από τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 102/52 και εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Η κυβέρνηση, για να περάσει χωρίς πολύ κόστος την κατάργηση του θεσμού, ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι, με τις κατώτερες συντάξεις, δεν προθυμοποιούνται να ασφαλίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεπώς προκύπτει εισφοροδιαφυγή.

Οι κυβερνητικοί ιθύνοντες, όμως, παραβλέπουν ή αγνοούν ότι η εισφοροδιαφυγή διαπράττεται από τους εργοδότες, οι οποίοι δεν ασφαλίζουν κανονικά τους εργαζόμενους (με την απειλή απόλυσης κλπ.). Γι' αυτό και για την προστασία των εργαζομένων καθιερώθηκε, με νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, γενική ασφαλιστική αρχή, σύμφωνα με την οποία η υπαγωγή στην ασφάλιση χωρεί "υποχρεωτικώς και αυτοδικαίως". Αρχή που επιβάλλει στους ασφαλιστικούς οργανισμούς να παίρνουν όλα τα πρόσφορα μέτρα για την κανονική ασφάλιση των εργαζομένων (ελεγκτικούς μηχανισμούς, μέτρα κατά των παρανομούντων εργοδοτών κλπ.).

Βέβαια, με την καθιέρωση του επιδόματος "κοινωνικής αλληλεγγύης" διαφαίνονται και ευρύτερες επιδιώξεις. Από τον επόμενο, μεθεπόμενο κλπ. χρόνο, οι "εκσυγχρονιστές" ή άλλοι, θα μπορούν να κάνουν λόγο, όπως αναφέρεται στο πληροφοριακό έντυπο, για επιδότηση ενοικίου των ηλικιωμένων, δαπάνες περίθαλψής τους κλπ., με μέρος του επιδόματος, με κουπόνια ή άλλο τρόπο. Θα μπορούν, στο μέλλον, να συνδέσουν απόλυτα την ασφάλιση και τις συντάξεις με την περιβόητη ανταποδοτικότητα, στη βάση των ιδιωτικών ασφαλίσεων ή να παραπέμπουν απευθείας στις ιδιωτικές ασφαλίσεις, για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, όπως αναφέρεται στο πληροφοριακό έντυπο, που... προκύπτουν, προφανώς, από τη στήριξη των κατώτερων συντάξεων όχι μόνο στις εισφορές αλλά και στην αλληλεγγύη των εργαζομένων. Στην περίπτωση αυτή το επίδομα "κοινωνικής αλληλεγγύης" θα το βαφτίσουν "εθνική" σύνταξη. Νάτη λοιπόν και η "εθνική" σύνταξη του ΠΑΣΟΚ!

Θα μπορούν, με τον εισαγόμενο συσχετισμό των επικουρικών συντάξεων, να προχωρήσουν στην καθιέρωση συνολικής σύνταξης ίσης με το 80% των αποδοχών, με το συνυπολογισμό και των επικουρικών συντάξεων. Τέτοιες προτάσεις έχουν γίνει στο παρελθόν.

Θα μπορούν, με την εισαγωγή του ελέγχου εισοδήματος να θεσπίσουν, πέρα από τον έλεγχο των στοιχείων της Εφορίας, και τον έλεγχο από την "κλειδαρότρυπα του σπιτιού", που εφαρμόζεται στην Αγγλία, για να διαπιστώνουν τα όργανα της ασφάλισης το οικογενειακό εισόδημα τόσο από τις νόμιμες συμβιώσεις όσο και τις μη νόμιμες.

Τέλος, θα μπορούν να προχωρήσουν στο διαχωρισμό των "προνοιακών" δαπανών από τις δαπάνες της κοινωνικής ασφάλισης και ο κρατικός προϋπολογισμός να καλύπτει μόνο τις πρώτες.

Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για την καθιέρωση του επιδόματος και για τη μη ικανοποίηση του κύριου αιτήματος των συνταξιούχων, για επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με 20 ΗΑΕ, είναι ότι η οικονομία πρέπει να προσαρμόζεται προς τα κριτήρια της ΕΕ και να μη τίθεται σε κίνδυνο η εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης".

Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι γνωρίζουν, πλέον, μετά και τη γενικότερη εξουθένωσή τους από τη μακρόχρονη πολιτική λιτότητας, ότι η πολιτική προσαρμογής προς τα κριτήρια της ΕΕ, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, επιβάλλεται από τις πολυεθνικές και το κεφάλαιο, που δεν ανέχονται σήμερα τις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Γνωρίζουν ακόμη ότι και η διαφωνία του υπουργού Εργασίας για τη χορήγηση του επιδόματος ήταν υποκριτική και ότι με τη δική του πρόταση για επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ΗΑΕ, σταδιακά μέχρι το τέλος του 1998, απέβλεπε μόνο στην πολιτική ομηρία τους. Ωστόσο, ο υπουργός "μαρτύρησε" την αλήθεια, όταν έλεγε ότι "το σύστημα συνταξιοδότησης, όπως αντιληφθήκατε, αλλάζει". Υποκριτική βέβαια ήταν και η διαφωνία του προέδρου της ΓΣΕΕ, ο οποίος αποδέχεται την πρόταση του υπουργού Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι γνωρίζουν, πλέον, ότι απειλούνται άμεσα οι βασικές ασφαλιστικές κατακτήσεις τους και συνεχίζουν τους αγώνες τους. Φυσικά μόνο με τους αγώνες μπορεί να ανακοπεί η επιδίωξη των συντηρητικών πολιτικοκοινωνικών δυνάμεων, "εκσυγχρονιστικών" ή άλλων, για την ολοκληρωτική κατάργηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

* Ο Χρ. Ρουπακιώτης είναι πρώην υποδιοικητής του ΙΚΑ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αρνήθηκαν θεσμοθέτηση με ίδιο κόστος!
  • Οσο κι αν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τα ΕΚΑΣ ενίσχυσε περισσότερους χαμηλοσυνταξιούχους, τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Με τα ΕΚΑΣ δε "στοχεύει" σε όσους έχουν ανάγκη αλλά στοχεύει τα βάθρα της Κοινωνικής Ασφάλισης
  • Στο πόδι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι για την υπεράσπιση των συντάξεων

"Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) και για το Επίδομα Εξομάλυνσης είναι το ίδιο με το δημοσιονομικό κόστος που θα είχε η χορήγηση ενός ΗΑΕ (5.700 δραχμές) μηνιαίως μόνο στους συνταξιούχους του ΙΚΑ. Με την επικέντρωση όμως στις κατηγορίες των χαμηλοσυνταξιούχων, διπλασιάζεται η ενίσχυση και επεκτείνεται στους δικαιούχους όλων των ταμείων".

Τα παραπάνω ανέφερε το ενημερωτικό σημείωμα που μοίρασε την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά την εξαγγελία των φιλοδωρημάτων για τους συνταξιούχους. Αναφέρθηκε τότε ότι οι δικαιούχοι θα ανέλθουν σε 260.000 για το ΙΚΑ και σε 124.000 για τα άλλα ταμεία. Για το Β εξάμηνο του 1996 το κόστος υπολογίστηκε σε 17,654 δισ. για το ΙΚΑ και σε 8,24 δισ. για τα άλλα ταμεία. Το συνολικό ετήσιο κόστος των ΕΚΑΣ και του επιδόματος εξομάλυνσης υπολογίστηκε σε 52,1 δισ.

Κι όμως η κυβέρνηση αρνήθηκε να προχωρήσει - τουλάχιστον για το Β εξάμηνο του 1996 - στη θεσμική κατοχύρωση του ενός ΗΑΕ για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ κόντρα και στη λογική των ίδιων των αριθμών και προτίμησε να μην ικανοποιήσει περισσότερους συνταξιούχους με το ίδιο σχεδόν κόστος.

Απ' τους 750.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ οι 500.000 παίρνουν συντάξεις κατωτάτων ορίων (γήρατος - αναπηρίας 97.940 δραχμές και θανάτου 88.140 δραχμές) ήκατά 18 - 20% μειωμένα κατώτατα όρια. Απ' τις 500.000 κοντά στις 400.000 παίρνουν ακριβώς τα κατώτατα όρια.

Αν λοιπόν θεσμοθετούνταν το ένα ΗΑΕ τότε θα είχε ευεργετικές επιπτώσεις σε 400.000, ακριβώς με τα κατώτατα όρια και αναλογικές επιπτώσεις σε άλλες 100.000 με μειωμένα κατώτατα όρια. Οι συντάξεις θα έφταναν σε 103.430 (ή 18 ΗΑΕ) οι γήρατος - αναπηρίας και σε 91.940 (ή 16 ΗΑΕ) λόγω θανάτου.

Το κόστος γι' αυτή τη ρύθμιση σύμφωνα με υπολογισμούς, θα ήταν 20 δισ. - κατά 2,4 δισ. "ακριβότερο" απ' το κόστος των δύο ΕΚΑΣ και της Εξομάλυνσης που δίνει η κυβέρνηση και θα "περίσσευαν" και άλλα 6 δισ. για τα άλλα ταμεία.

Αντίθετα η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας μια θεωρητική μέση σύνταξη 96.500 δραχμών - για συντάξεις μέχρι 100.000 δραχμές - και προσθέτοντας το ΕΚΑΣ και το 3,5% της εισοδηματικής πολιτικής, τις φτάνει στις 111.400 δραχμές. Ομως οι συνταξιούχοι θα είχαν το "συν" της - περιορισμένης έστω - θεσμικής κατοχύρωσης του βασικού τους αιτήματος.

Επειτα η συνολική μέχρι και το τέλος του 1997 ρύθμιση της επανασύνδεσης (20 ΗΑΕ οι γήρατος - αναπηρίας, 18 ΗΑΕ οι θανάτου) θα στοίχιζε περίπου 100 δισ. δραχμές. Δηλαδή το διπλάσιο απ' τα ΕΚΑΣ και τα Επιδόματα εξομάλυνσης.Αλλά όλα αυτά η κυβέρνηση τα αποφεύγει σαν ο "διάολος το λιβάνι", γιατί αντίκεινται στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με έντονους ρυθμούς προετοιμάζονται οι πανελλαδικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων και των συνταξιούχων που θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη, 13 Ιούνη 1996, με τη συνεργασία των Εργατικών Κέντρων και των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10 π.μ.. Χτες έγινε μαζική συγκέντρωση των συνταξιούχων της Αθήνας στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής και ενημέρωση για τις προετοιμασίες του συλλαλητήριου. Στη συγκέντρωση μίλησαν οι Δ. Μαυροδόγλου (ΙΚΑ), Χρ. Τριάντης (ΤΕΒΕ) και Δ. Κούστας (ΤΣΑ), οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη να μη λείψει κανείς απ' τη συγκέντρωση. Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκε και μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος.

Χτες η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ ενέκρινε ομόφωνα την κήρυξη τρίωρηςπανελλαδικής πανεργατικής στάσης εργασίας (10π.μ. - 1μ.μ.) για την Πέμπτη, 13 Ιούνη, εκφράζοντας έτσι την πλήρη διαφωνία των συνταξιούχων και των εργαζομένων στις κυβερνητικές επιλογές. Επίσης καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στη στάση εργασίας και στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν την Πέμπτη το πρωί στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα της Αθήνας και του Πειραιά συμμετέχουν στην τρίωρη στάση της ΓΣΕΕ και καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση, στην πλατεία Κάνιγγος.Επίσης το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην τρίωρη στάση εργασίας και μαζί με τους συνταξιούχους οργανώνει συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, ώρα 10 π.μ..

Χτες το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην τρίωρη στάση της ΓΣΕΕ και μαζί με τη ΣΕΑ των συνταξιούχων του νομού (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΝΑΤ) οργανώνουν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, ώρα 10.30 π.μ..Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου των Πολιτικών Συνταξιούχων Αθήνας καλεί τους συνταξιούχους του Δημοσίου να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος για να αντιπαλέψουν την κυβερνητική πολιτική που υποτάσσεται στις εντολές του Μάαστριχτ. Ο Σύλλογος των Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας καλεί τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση της πλατείας Κάνιγγος.

Μέχρι χτες οι συνταξιουχικές οργανώσεις είχαν προγραμματίσει, σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα, συγκεντρώσεις στις παρακάτω ακόμα πόλεις: Καβάλα, Ξάνθη, Λάρισα, Βόλο, Λαμία, Γιάννενα, Πάτρα, Καλαμάτα, Πύργο, Ηράκλειο, Χανιά και Ελευσίνα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) παίρνουν μέρος στη στάση και καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις.Η ΠΑΣΕΓΕΣ με χτεσινή ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για την "παράλειψη των Ελλήνων αγροτών απ' την έστω και γλίσχρα χορηγούμενη οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων".

Πληθαίνουν τα κρούσματα αυταρχισμού

Καταγγελίες της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υγειονομικών"

"Τα φαινόμενα τρομοκρατίας και πολιτικών διώξεων σε βάρος των κομμουνιστών συνδικαλιστών πολλαπλασιάζονται το τελευταίο διάστημα. Σηματοδοτούν και υποθάλπουν παραπέρα κλιμάκωση και σε βάρος όλων των υγειονομικών που παλεύουν και αγωνίζονται", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών" (ΔΕΥ).

Μετά τις διώξεις στην Κέρκυρα και τον "Ευαγγελισμό", υπογραμμίζει η ΔΕΥ, τώρα στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καρδίτσας οι κυβερνητικοί εγκάθετοι στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο αρνούνται τη νόμιμη και δίκαιη μετάταξη του στελέχους της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υγειονομικών" Γιάννη Βαρσάμη στην οργανική θέση χειριστή - εμφανιστή, στο ακτινολογικό τμήμα, ενώ διαθέτει και τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα. Μάλιστα, συνεχίζει, ασκεί τα καθήκοντά του από τις 24.5.1993 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο τον τιμώρησε και με πειθαρχική ποινή στέρησης μισθού πέντε ημερομισθίων, γιατί διαμαρτυρήθηκε έντονα γι' αυτή την κατάσταση.

Τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, συνεχίζει η καταγγελία, διαλέγουν και οι διοικήσεις της "Πολυκλινικής" - "Παμμακάριστου" και του "Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς" σε βάρος των παρασκευαστών που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Το "κεντροαριστερό" πρόσωπο, υπογραμμίζει η ΔΕΥ, της κυβέρνησης Σημίτη, δεν αντέχει αυτούς που πάνε κόντρα στην αντιλαϊκή της πολιτική και στις μεθοδεύσεις της για πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας - ασφάλισης.

Η ΔΕΥ ζητά να σταματήσουν εδώ και τώρα οι διώξεις και η τρομοκρατία και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Οι γιατροί που απεργούμε είμαστε οι νγ που πιστεύουμε στο ΕΣΥ και

Λεζάντες

1ου

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι διεκδικούν την επαναφορά των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ στα 20 ΗΑΕ και των άλλων συντάξεων στο 80% των ενεργεία μισθών καθώς και την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ

Κοινή λεζάντα στο 2ο

(2 φωτό)

"Οι νοσοκομειακοί γιατροί πιστεύουν στο ΕΣΥ και απεργούν γιατί συνδέουν την επαγγελματική και επιστημονική μας καταξίωση με την ύπαρξη, με την αναβάθμιση και ολοκλήρωση του ΕΣΥ ώστε να παρέχονται δωρεάν ίσης και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες", τονίζει σε ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους πολίτες η Παναθηναϊκή Απεργιακή Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ