ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανάστατοι οι πανεπιστημιακοί

Απέχουν από τα διδακτικά και εξεταστικά τους καθήκοντα, απαιτώντας την απόσυρση της διάταξης, που περιορίζει τις δυνατότητες εξέλιξής τους. Ο υπουργός Παιδείας επικαλείται... τις εξετάσεις των φοιτητών

Αποχή από τα διδακτικά και εξεταστικά καθήκοντα αποφασίζουν ο ένας μετά τον άλλο οι Σύλλογοι Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των πανεπιστημίων, ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει τη διάταξη, με την οποία περιορίζεται η δυνατότητα εξέλιξης του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ, αφού η εκλογή τους σε ανώτερη βαθμίδα δε θα γίνεται με βάση το επιστημονικό τους έργο, αλλά μόνο αν μένει κενή κάποια θέση.

Αποχή από χτες μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιούνη πραγματοποιούν οι Σύλλογοι Βιολογικού, Χημικού, Φυσικού, Μαθηματικού, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού.Ο Σύλλογος Φιλοσοφικής αποφάσισε αποχή από σήμερα μέχρι και τις 17 Ιούνη και ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφάσισε τριήμερη απεργία από αύριο Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή.

Ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών,που με απόφαση της γενικής του συνέλευσης απέχει από χτες μέχρι και την Παρασκευή, τονίζει ότι "η "πρόσφατη" νυχτερινή νομοθετική ρύθμιση, που κατάργησε το δικαίωμα εξέλιξης των μελών του ΔΕΠ των πανεπιστημίων, εντάσσεται στο πλαίσιο υποβάθμισης των πανεπιστημίων μας και θα έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του παρεχόμενου διδακτικού και ερευνητικού έργου, δημιουργώντας ταυτόχρονα συνθήκες "άντλησης" διδακτικού προσωπικού για την ανώτερη ιδιωτική παραπαιδεία".

Ο υπουργός Παιδείας, Γ. Παπανδρέου,δήλωσε χτες ότι πρόθεσή του είναι να λυθεί το θέμα της εξέλιξης των μελών ΔΕΠ με νομοθετική ρύθμιση. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα θα λυθεί μέσα στο καλοκαίρι αφού προηγουμένως υπάρξει διάλογος με τους φορείς των διδασκόντων. Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θεωρεί πως "δεν πρέπει να τιμωρηθούν οι φοιτητές αυτή τη στιγμή με το να απολέσουν την εξεταστική περίοδο, αφού το υπουργείο εγγυάται ότι μετά από διάλογο θα προχωρήσει στην επίλυση ενός δίκαιου προβλήματος, της δυνατότητας εξέλιξης μέσα στα ΑΕΙ".

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Απλήρωτοι ακόμη οι συμβασιούχοι

Στάση αναμονής μέχρι και τις 26 Ιούνη, μέρα που λήγουν οι εξετάσεις του εξαμήνου, κρατούν οι συμβασιούχοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στους οποίους ακόμη δεν έχουν καταβληθεί οι μισθοί από πρώτης Μάρτη.

Οπως ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Συντονιστική Επιτροπή τους, έχουν αποφασίσει μεν να μην εμποδίσουν τη διενέργεια των εξετάσεων, αλλά αν δεν υπογραφούν οι πιστώσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων τους δε θα παραδώσουν τη βαθμολογία. Επίσης προειδοποιούν το υπουργείο Παιδείας ότι θα πρέπει να λύσει οριστικά το πρόβλημα με την καταβολή των μισθών τους, αλλιώς θα απέχουν από το εκπαιδευτικό τους έργο τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίο ουσιαστικά θα "κλείσει", αφού οι συμβασιούχοι αποτελούν το 63% του συνολικού αριθμού των διδασκόντων.

Είναι φανερό ότι για το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα, όπως και για τα υπόλοιπα περιφερειακά ΑΕΙ, ο θεσμός των συμβασιούχων καθηγητών δεν έχει απλώς επικουρικό χαρακτήρα - όπως υποτίθεται ότι ήταν και η φιλοσοφία του Προεδρικού Διατάγματος 407 με το οποίο ιδρύθηκε ο θεσμός, αλλά αποτελεί τη βάση για την εύρυθμη πραγματοποίηση όλου του διδακτικού και ερευνητικού έργου του πανεπιστημίου. Η μη έγκαιρη καταβολή των μισθών των συμβασιούχων είναι πλέον καθεστώς, και συμβαίνει κάθε χρόνο. Στην ακαδημαϊκή χρονιά που τώρα φτάνει στο τέλος της, η καταβολή των μισθών κυμάνθηκε ως εξής: Οι αμοιβές του Σεπτέμβρη πληρώθηκαν το Γενάρη, οι αμοιβές του Γενάρη και του Φλεβάρη πληρώθηκαν στα μέσα Μάη, ενώ οι μισθοί από τον Μάρτη μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, αλλά δεν έχουν υπογραφεί ούτε καν οι συμβάσεις έγκρισης των κονδυλίων για την καταβολή τους από την τριυπουργική Επιτροπή (υπουργείο Παιδείας, Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών).

Σήμερα η συγκέντρωση και πορεία της ΕΦΕΕ

Συγκέντρωση σήμερα στις 6.00 π.μ. στα Προπύλαια και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας και το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε το ΚΣ της ΕΦΕΕ, απαντώντας έτσι στη συντηρητική πολιτική που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Το ΚΣ της ΕΦΕΕ καλεί όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις και μαζικές κινητοποιήσεις, ενώ μεθαύριο Πέμπτη καλεί σε σύσκεψη τους φορείς της εκπαίδευσης, την ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΕ, εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες, στις 6.00 μ.μ. στη Νομική, για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών.

Το ΚΣ της ΕΦΕΕ καλεί όλους τους συλλόγους μαζί να αγωνιστούν για κατοχύρωση και διεύρυνση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, να μην αναγνωριστούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να καταργηθεί το νομοσχέδιο και οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν και υπονομεύουν το εκπαιδευτικό σύστημα. Παράλληλα, οι φοιτητές ζητούν κάλυψη των κενών με διορισμούς, τη μη εισαγωγή των πιστωτικών μονάδων, ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την παιδεία, κατάργηση των διδάκτρων και συνέχιση της δωρεάν διανομής των συγγραμμάτων και της δωρεάν σίτισης και στέγασης, να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και να μην υπαγορεύεται το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των σχολών από τις ανάγκες των επιχειρήσεων, αλλά από τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας.

Στάσεις εργασίας στο υπουργείο Παιδείας

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ξεκινούν οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι σήμερα και αύριο πραγματοποιούν τετράωρες στάσεις εργασίας και τρίωρες στάσεις στις 18, 19 και 20 Ιούνη, ενώ έχουν ήδη εξαγγείλει επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από τις 21 Ιούνη, ημέρα έναρξης των γενικών εξετάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Χτες, ο υπουργός Παιδείας για μια ακόμα φορά εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι γενικές εξετάσεις θα διεξαχθούν ομαλά και δήλωσε ότι σήμερα θα καλέσει σε συνάντηση τη διοίκηση των υπαλλήλων για να αναπτύξει - όπως είπε - τις προοπτικές που υπάρχουν σχετικά με το θέμα, το οποίο έχει θέσει στον υπουργό Οικονομικών.

Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Παιδείας ζητούν μηνιαίο επίδομα παραγωγικότητας από 35.000 μέχρι 60.000 δραχμές, τη μισθολογική εξίσωσή τους με τους υπαλλήλους των άλλων υπουργείων, ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές τους, εξαίρεση των υπηρεσιών Παιδείας από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Για το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία

Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνει τη δεύτερη προφεστιβαλική της το Σάββατο 16 Ιούνη στο χώρο των Εστιών

Στο ρυθμό των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων μπαίνουν σιγά σιγά οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη. Δεκάδες εκδηλώσεις προγραμματίζονται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης για το διάστημα του καλοκαιριού στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή που θα γίνει το Σεπτέμβρη και αποτελεί κορυφαία στιγμή της δράσης των μελών της Οργάνωσης. Είναι μια περίοδος που αξιοποιείται για την καλύτερη γνωριμία και επαφή της νεολαίας με τις θέσεις, τις προτάσεις και την κοσμοθεωρία του ΚΚΕ.

Μετά την πρώτη πετυχημένη εκδήλωσή της για την ανεργία, η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνει τη δεύτερη προφεστιβαλική της το Σάββατο 16 Ιούνη στο χώρο των Εστιών.Η εκδήλωση θα έχει θέμα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και θα γίνει στις 8 μ.μ. στο γήπεδο μπάσκετ της Α Εστίας στην περιοχή των 40 Εκκλησιών.

Σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση Σπουδάζουσας σημειώνει πως όλη αυτή τη χρονιά δόθηκε απάντηση στα μέτρα της κυβέρνησης για την παιδεία και την κοινωνία, συνολικότερα. "Η "Λευκή Βίβλος", το Μάαστριχτ και η αναθεώρησή του, οι ιδιωτικοποιήσεις, η λιτότητα, η ανεργία και ο πόλεμος προβλημάτισαν και προβληματίζουν τη νεολαία. Οι νέοι κομμουνιστές, με όλες τις προσπάθειες, βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή των νεανικών αναζητήσεων και αγώνων, για να αποκρουστούν τα σχέδια των Βρυξελλών και του ΝΑΤΟ. Για να μπορούν οι νέοι της πατρίδας μας να ζουν με όλα τους τα δικαιώματα, στη μόρφωση, στη δουλιά και στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους".

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΟΦΙΑΣ
Μεγάλη νίκη της ΠΚΣ

Σημαντική άνοδο σε ψήφους και ποσοστά παρουσίασε η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στις εκλογές του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Σόφιας Βουλγαρίας. Πέτυχε απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ, καταλαμβάνοντας 9 από τις 15 έδρες, ενώ πέρυσι είχε 5. Συγκεκριμένα, πήρε 113 ψήφους σε σύνολο 188, ενώ αντίστοιχα μειώθηκε η δύναμη των άλλων παρατάξεων. Η ΦΑΠ ("ΣΥΝ" - ΝΑΡ) πήρε 43 ψήφους και 4 έδρες (είχε 6) και οι ανεξάρτητοι 24 ψήφους και 2 έδρες (είχαν 3).

Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο εκπρόσωπος των ΠΚΣ και γραμματέας του απερχόμενου ΔΣ του Συλλόγου Βασίλης Κούδας, η ψήφος των φοιτητών στην ΠΚΣ "είναι ψήφος εμπιστοσύνης και αναγνώρισης της συνεπούς αγωνιστικής στάσης που έδειξε η παράταξη όλο το προηγούμενο διάστημα για τα προβλήματα των φοιτητών, αλλά και για ζητήματα ευρύτερης σημασίας, όπως η ειρήνη, η πάλη ενάντια στον εθνικισμό, στα ναρκωτικά κλπ. Αγωνιστική διεκδικητική στάση, που εκφράστηκε με τη δράση μας, τόσο μέσα από το Σύλλογο, όσο και έξω στο σύνολο της φοιτητικής κοινότητας".

Μονοδρομείται η Ριζάρη

Από αύριο πρόκειται να μονοδρομηθεί η οδός Ριζάρη, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες για την κατασκευή του σταθμού "Ευαγγελισμός" του μετρό της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χτες η "Αττικό Μετρό ΑΕ", θα γίνει μονοδρόμηση της οδού Ριζάρη, στο τμήμα από τη Βασ. Κωνσταντίνου μέχρι τη Βασ. Σοφίας, με κατεύθυνση προς τη Βασ. Σοφίας. Στο σημείο δηλαδή αυτό καταργείται η κάθοδος από Βασ. Σοφίας προς Βασ. Κωνσταντίνου και επομένως οι οδηγοί θα πρέπει αναγκαστικά να κινούνται μέσω του κόμβου του "Χίλτον".

Από φοιτητική κινητοποίηση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ