ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΑΤΑΡΤΖΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
Ριζοσπαστικές λύσεις

- Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Τρικάλων;

- Οι ποσοστώσεις και οι περιορισμοί που επιβάλλουν στην παραγωγή η ΚΑΠ και η ΓΚΑΤΤ, γενικά η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εκάστοτε κυβερνήσεων, εξοντώνουν την αγροτιά και την κτηνοτροφία. Η τιμή του βαμβακιού, που αποτελεί την κυριότερη καλλιέργεια στο νομό, είναι μειωμένη φέτος και το ίδιο αναμένεται και για τον επόμενο χρόνο. Η ανεργία φουντώνει. Μονάδες επεξεργασίας πρώτων υλών, όπως τυροκομεία και ξυλουργεία, οδηγούνται στον περιορισμό της δραστηριότητάς τους και μετατρέπονται σε εμπορικές επιχειρήσεις. Η εισαγόμενη ξυλεία αυξάνεται, με αποτέλεσμα η εδώ παραγόμενη να μειώνεται. Μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η ΦΑΓΕ, "εισβάλλουν" στο νομό, εξαγοράζουν μικρότερες μονάδες, εξαφανίζουν τους μικρομεσαίους και δημιουργούν ολιγοπώλια. Παράλληλα, ενισχύεται η εντύπωση ότι δεν επιδοτούνται δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά επιχειρηματίες. Πρόσφατα η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ, πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου ενέκρινε επιδοτήσεις ύψους σχεδόν 3 δισ. στους ιδιώτες που αγόρασαν για ένα κομμάτι ψωμί την ΕΛΒΙΚ. Οσο η επιχείρηση ήταν δημόσια οι υπεύθυνοι φρόντισαν να μην κάνει καμία επένδυση και να αποθαρρυνθεί η ένωση αγροτικών συνεταιρισμών του νομού, από το να την αγοράσει. Παράλληλα, στο νομό εγκυμονούνται μεγάλοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι καθώς λόγω της έλειψης βιομηχανικών και βιοτεχνικών πάρκων, τέτοιες μονάδες δρουν ανεξέλεγκτα, ρίχνοντας απόβλητα στον Πηνειό και στους παραποτάμους. Εξάλλου, δεν προστατεύεται, αλλά και δεν αξιοποιείται ο ορεινός όγκος του νομού. Δε γίνονται ενέργειες για την τουριστική ανάπτυξή του, για κατασκευή χιονοδρομικών κέντρων και καταφυγίων.

- Με την εκτροπή του Αχελώου τι γίνεται;

- Παραπέμπεται ουσιαστικά στις ελληνικές καλένδες. Κάποια έργα έχουν ξεκινήσει, αλλά αρκετά "κόπηκαν". Και μάλιστα έργα, όπως φράγματα, που έχουν άμεση σχέση με το αρδευτικό. Για το τελευταίο, πρέπει να τονιστεί ότι δεν έχει γραφτεί καμιά πίστωση στον κρατικό προϋπολογισμό. Ούτε από εθνικούς πόρους, ούτε από το Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, καθώς η ΕΕ χρηματοδοτεί μόνο για υδροηλεκτρικά έργα. Ετσι ενώ αρχικά προβλεπόταν ότι από την εκτροπή, ο νομός θα "κέρδιζε" 1,2 δισ. κυβικά μέτρα νερού το χρόνο, τώρα οι προβλέψεις είναι για 600 εκατομμύρια. Για το αρδευτικό επικρατεί γενικά μια αοριστία, με παραπομπές σε μεταγενέστερη φάση. Αυτό όμως, σε συνδυασμό με τοότι τα επιφανειακά ύδατα, λόγω έλλειψης υποδομών και ορθολογικής εκμετάλλευσης δεν αξιοποιούνται, αυξάνει το κόστος παραγωγής για τους αγρότες, που αναγκάζονται να κάνουν όλο και πιο βαθιές γεωτρήσεις για να αντλήσουν νερό.

- Εσείς τι προτείνετε;

- Η ΝΑΣ έχει τονίσει την ανάγκη για την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου, των εργαζομένων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των βιοτεχνών. Που θα στηρίζει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και την απασχόληση. Μια πολιτική που δε θα καθορίζεται από την ΕΕ, τα μονοπώλια και την ολιγαρχία. Προσπαθούμε να προβάλλουμε λύσεις προς αυτήν τη ριζοσπαστική και προοδευτική κατεύθυνση. Αντιπαλεύουμε τα περιορισμένα κονδύλια που δίνονται για την "ανάπτυξη" του νομού, κόντρα στις υπόλοιπες δυνάμεις του ΝΣ, που ουσιαστικά συμπλέουν με την κυβερνητική πολιτική. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες αποφάσεις στο ΝΣ λαμβάνονται με μόνη αντίρρηση τη δική μας, καθώς οι νομαρχιακοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το "ΣΥΝ" δεν κάνουν τίποτα για να ενεργοποιήσουν και να κινητοποιήσουν το λαό, αποδέχονται τα πενιχρά κονδύλια και επαφίονται στην καλή θέληση της κεντρικής διοίκησης για την αύξησή τους.

Γ. Μπ.

ΠΙΣΩ ΣΤΟ 1890!

Με τη γραπτή διατύπωση "Η απασχόληση δε θα βασίζεται στη σιγουριά της μονιμότητας", στο κείμενο της ομιλίας του προς το συνέδριο του "Economist", ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις κυβερνητικές προθέσεις για άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων! Ετσι, η κυβέρνηση δείχνει ότι προτίθεται άμεσα να υλοποιήσει και τη σχετική επιταγή της αντεργατικής ευρωενωσιακής "Λευκής Βίβλου", όπου η μονιμότητα χαρακτηρίζεται ως "ανασταλτικός παράγοντας της παραγωγικότητας" και γι' αυτό συνιστάται η κατάργησή της. Μ' αυτόν τον τρόπο, ο πρωθυπουργός δίνει τις εξετάσεις και τα διαπιστευτήριά του και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και προς το ΣΕΒ, που μόνιμα ζητά την άρση της μονιμότητας, και προς τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που τον πατρονάρουν στις εσωκομματικές του αντιπαραθέσεις για το θώκο του αντιπροέδρου του ΠΑΣΟΚ. Με την άρση της μονιμότητας, ο "εκσυγχρονιστής" πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του επιχειρούν να γυρίσουν την ελληνική κοινωνία στον περασμένο αιώνα και να αναβιώσουν τις μέρες της πλατείας Κλαυθμώνος, του 1890 - 1911 (χρονιά θεσμοθέτησης της μονιμότητας), όπου μαζεύονταν οι δημόσιοι υπάλληλοι, που απολύονταν από την εκάστοτε νέα κυβέρνηση και διαμαρτύρονταν κλαίγοντας, εξ ου και το όνομα της πλατείας. Τέτοιες σκηνές "απείρου κάλλους" θέλει να επαναληφθούν λίγο πριν τον 21ο αιώνα!

***

Πρέπει να πούμε ότι η μονιμότητα υπήρξε, όχι μόνο μια κατάκτηση των εργαζομένων στο δημόσιο, αλλά και ένα στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα, που διασφαλίζει, ως ένα βαθμό, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία από την αυθαιρεσία των κρατούντων. Είναι ένα από τα λίγα δικαιώματα που έχουν απομείνει στους δημόσιους υπαλλήλους, το οποίο αμβλύνει κάπως το καθεστώς πολιτικής ομηρίας που βιώνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι οικογένειές τους, με τη ρουσφετολογία και την ημετεροκρατία στις προσλήψεις και στις υπηρεσιακές τους μεταβολές. Με την άρση της μονιμότητας, η κυβέρνηση υιοθετεί τη "λογική" που εξέφρασε το 1800 ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Τζέφερσον με τη γνωστή του ρήση: "Η δημόσια διοίκηση και οι εργαζόμενοι σ' αυτήν αποτελούν λάφυρο της κυβέρνησης"! Και, βέβαια, μια τέτοια αντίληψη δε σημαίνει μόνο εργασιακή αβεβαιότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, αλλά και συχνές αναστατώσεις στη δημόσια διοίκηση με τις συχνές απολύσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, των υπαλλήλων που είχαν διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και με αντίστοιχες προσλήψεις των "ημετέρων".

***

Διαβάζοντας συνολικά την ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του "Economist", βλέπουμε ότι αυτός και η κυβέρνησή του ως γνήσιος "ευρωπαϊστής" επαγγέλθηκε ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα, όχι μόνο με την άρση της μονιμότητας, αλλά και με νέες ιδιωτικοποιήσεις και με νέο αντιασφαλιστικό νόμο, που, όπως είπε, θα φέρει σύντομα στη Βουλή και με τη "σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας", όπως είπε. Ειδικά μ' αυτήν τη διαβόητη σύνδεση, όχι μόνο παραπέμπεται στις καλένδες η υπόσχεση της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και για τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά, επειδή δεν μπορεί να μετρηθεί η παραγωγικότητα στις δημόσιες υπηρεσίες, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα γίνουν έρμαια του υποκειμενισμού και της αυθαιρεσίας των κυβερνητικών αξιολογητών, που θα αξιολογούν παραγωγικούς τους "ημέτερους" και τους υποτακτικούς στην κυβερνητική πολιτική και αντιπαραγωγικούς όσους αντιπαλεύουν τα αντιλαϊκά - αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα. Ολα, όμως, αυτά τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα που επαγγέλλεται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του και που, σιωπηρά ή απροκάλυπτα ή με παραλλαγές, στηρίζουν οι ηγεσίες της ΝΔ, της Πολιτικής Ανοιξης και του "ΣΥΝ", μπορούν και πρέπει να μείνουν σχέδια επί χάρτου, αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, παραμερίζοντας και αυτά τα κόμματα και τις συναινετικές συνδικαλιστικές παρατάξεις τους.

Δημήτρης ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗΣ, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ

Με την άρση της μονιμότητας, η κυβέρνηση υιοθετεί τη "λογική", που εξέφρασε το 1800 ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Τζέφερσον, με τη γνωστή του ρήση: "Η δημόσια διοίκηση και οι εργαζόμενοι σ' αυτήν αποτελούν λάφυρο της κυβέρνησης"! Αλλωστε, η ιστορία της πλατείας Κλαυθμώνος - όπως και η προέλευση της ονομασίας της - προσφέρει την αντίστοιχη και χεροπιαστή,ελληνική εμπειρία κι αυτή απο τον περασμένο αιώνα

ΣΥΓΧΥΣΗ και αλληλοκατηγορίες, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά που επικράτησαν μετά την απόφαση να προεδρεύσει ο πρώην Αμερικανός γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ στις συνομιλίες για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας (σελίδα 11).

ΧΙΛΙΑΔΕΣ Γερμανοί εργάτες πορεύτηκαν χτες στους δρόμους, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ να προχωρήσει σε περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και στο "πάγωμα" των μισθών για δύο χρόνια (σελίδα 12).

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ την επικείμενη διεξαγωγή γενικών εκλογών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το ΝΑΤΟ επισημοποιεί την από καιρό φημολογούμενη παράταση της ημερομηνίας αποστολής των πολυεθνικών στρατευμάτων στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες αποφάσιζε τη σημαντική αύξηση της "ειρηνευτικής" δύναμης, με σκοπό να βοηθήσει τα σχέδια του ΟΑΣΕ για την προετοιμασία των εκλογών (σελίδα 13).

Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ πυρετός του υπουργείου Παιδείας δεν έχει τέλος. Κι άλλες "καινοτομίες", με νέο σχέδιο νόμου για τα πανεπιστήμια (σελίδα 25).

ΤΟ ΟΜΟΦΩΝΟ πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την αντιμετώπιση της μάστιγας των τροχαίων ατυχημάτων παρουσιάστηκε χτες(σελίδα 25).

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ η επιχείρηση τρομοκράτησης των αγροτών. Μετά τις Σέρρες, τη Μαγνησία και τη Λέσβο, σειρά παίρνει τώρα η Αιτωλοακαρνανία (σελίδα 24).

ΜΕ ΝΕΑ πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή, συνεχίζουν σήμερα τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι του υπουργείου Γεωργίας (σελίδα 24).

ΝΕΕΣ αυθαίρετες απολύσεις εργαζομένων στη "Μελισσοκομική" (σελίδα 26).

ΜΠΟΡΕΙ η Ελλάδα, για να μη δυσαρεστήσει την "προστάτιδά" της Γερμανία, να αποχωρίστηκε - στις αρχές του αιώνα μας - το θρυλικό "Θησαυρό της Τροίας", που ο Σλίμαν έφερε στον τόπο μας, αλλά στο εξής θα μπορεί να τον θαυμάζει, μέσω μιας διεθνούς συνέκδοσης ενός τόμου, με τίτλο "Ο Θησαυρός της Τροίας. Οι ανασκαφές του Ερρίκου Σλίμαν" (σελίδα 27).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ