Πέμπτη 13 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΑΤΑΡΤΖΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
Ριζοσπαστικές λύσεις

- Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Τρικάλων;

- Οι ποσοστώσεις και οι περιορισμοί που επιβάλλουν στην παραγωγή η ΚΑΠ και η ΓΚΑΤΤ, γενικά η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εκάστοτε κυβερνήσεων, εξοντώνουν την αγροτιά και την κτηνοτροφία. Η τιμή του βαμβακιού, που αποτελεί την κυριότερη καλλιέργεια στο νομό, είναι μειωμένη φέτος και το ίδιο αναμένεται και για τον επόμενο χρόνο. Η ανεργία φουντώνει. Μονάδες επεξεργασίας πρώτων υλών, όπως τυροκομεία και ξυλουργεία, οδηγούνται στον περιορισμό της δραστηριότητάς τους και μετατρέπονται σε εμπορικές επιχειρήσεις. Η εισαγόμενη ξυλεία αυξάνεται, με αποτέλεσμα η εδώ παραγόμενη να μειώνεται. Μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η ΦΑΓΕ, "εισβάλλουν" στο νομό, εξαγοράζουν μικρότερες μονάδες, εξαφανίζουν τους μικρομεσαίους και δημιουργούν ολιγοπώλια. Παράλληλα, ενισχύεται η εντύπωση ότι δεν επιδοτούνται δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά επιχειρηματίες. Πρόσφατα η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ, πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου ενέκρινε επιδοτήσεις ύψους σχεδόν 3 δισ. στους ιδιώτες που αγόρασαν για ένα κομμάτι ψωμί την ΕΛΒΙΚ. Οσο η επιχείρηση ήταν δημόσια οι υπεύθυνοι φρόντισαν να μην κάνει καμία επένδυση και να αποθαρρυνθεί η ένωση αγροτικών συνεταιρισμών του νομού, από το να την αγοράσει. Παράλληλα, στο νομό εγκυμονούνται μεγάλοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι καθώς λόγω της έλειψης βιομηχανικών και βιοτεχνικών πάρκων, τέτοιες μονάδες δρουν ανεξέλεγκτα, ρίχνοντας απόβλητα στον Πηνειό και στους παραποτάμους. Εξάλλου, δεν προστατεύεται, αλλά και δεν αξιοποιείται ο ορεινός όγκος του νομού. Δε γίνονται ενέργειες για την τουριστική ανάπτυξή του, για κατασκευή χιονοδρομικών κέντρων και καταφυγίων.

- Με την εκτροπή του Αχελώου τι γίνεται;

- Παραπέμπεται ουσιαστικά στις ελληνικές καλένδες. Κάποια έργα έχουν ξεκινήσει, αλλά αρκετά "κόπηκαν". Και μάλιστα έργα, όπως φράγματα, που έχουν άμεση σχέση με το αρδευτικό. Για το τελευταίο, πρέπει να τονιστεί ότι δεν έχει γραφτεί καμιά πίστωση στον κρατικό προϋπολογισμό. Ούτε από εθνικούς πόρους, ούτε από το Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, καθώς η ΕΕ χρηματοδοτεί μόνο για υδροηλεκτρικά έργα. Ετσι ενώ αρχικά προβλεπόταν ότι από την εκτροπή, ο νομός θα "κέρδιζε" 1,2 δισ. κυβικά μέτρα νερού το χρόνο, τώρα οι προβλέψεις είναι για 600 εκατομμύρια. Για το αρδευτικό επικρατεί γενικά μια αοριστία, με παραπομπές σε μεταγενέστερη φάση. Αυτό όμως, σε συνδυασμό με τοότι τα επιφανειακά ύδατα, λόγω έλλειψης υποδομών και ορθολογικής εκμετάλλευσης δεν αξιοποιούνται, αυξάνει το κόστος παραγωγής για τους αγρότες, που αναγκάζονται να κάνουν όλο και πιο βαθιές γεωτρήσεις για να αντλήσουν νερό.

- Εσείς τι προτείνετε;

- Η ΝΑΣ έχει τονίσει την ανάγκη για την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου, των εργαζομένων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των βιοτεχνών. Που θα στηρίζει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και την απασχόληση. Μια πολιτική που δε θα καθορίζεται από την ΕΕ, τα μονοπώλια και την ολιγαρχία. Προσπαθούμε να προβάλλουμε λύσεις προς αυτήν τη ριζοσπαστική και προοδευτική κατεύθυνση. Αντιπαλεύουμε τα περιορισμένα κονδύλια που δίνονται για την "ανάπτυξη" του νομού, κόντρα στις υπόλοιπες δυνάμεις του ΝΣ, που ουσιαστικά συμπλέουν με την κυβερνητική πολιτική. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες αποφάσεις στο ΝΣ λαμβάνονται με μόνη αντίρρηση τη δική μας, καθώς οι νομαρχιακοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το "ΣΥΝ" δεν κάνουν τίποτα για να ενεργοποιήσουν και να κινητοποιήσουν το λαό, αποδέχονται τα πενιχρά κονδύλια και επαφίονται στην καλή θέληση της κεντρικής διοίκησης για την αύξησή τους.

Γ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ