ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Επικίνδυνες σχέσεις" και ελιγμοί

Πιστό στην "ειρηνευτική διαδικασία" διατίθεται να μείνει το Ισραήλ. Αυτό, τουλάχιστον, διακήρυξε σε όλους τους δυνατούς τόνους ο Ισραηλινός Πρόεδρος Εζέρ Βάιζμαν στα πλαίσια της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, που πραγματοποιείται στην Αγκυρα. Από την πλευρά της, όμως, η Παλαιστινιακή Αρχή δε φαίνεται να πείθεται. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι επικεφαλής των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών μήνυσαν στον νέο Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι, αν συνεχίσει την εχθρική πολιτική του, δεν πρόκειται να εξακολουθήσουν το ανθρωποκυνηγητό ενάντια στους φανατικούς ισλαμιστές. Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, έγινε, χτες, η δίκη του Παλαιστίνιου ψυχιάτρου και ανθρωπιστή Εγιάντ Σαράι.

"Ακλόνητηπαραμένει και θα παραμείνει η δέσμευσή μας για την ειρήνη", δήλωσε με στόμφο ο Ισραηλινός Πρόεδρος. Ο Εζέρ Βάιζμαν, μιλώντας στα πλαίσια των εργασιών της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Αστικό Περιβάλλον που πραγματοποιείται στην Αγκυρα, εξέφρασε την άποψη ότι ο νεοεκλεγείς Μπέντζαμιν Νετανάχιου θα συνεχίσει την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή, ακόμα και αν υπάρξουν μικρές αλλαγές στην προδιαγεγραμμένη της πορεία. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος επανέλαβε, επιπλέον, τη σημαντικότητα της πρόσφατης συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, τονίζοντας ότι η Τουρκία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή και ότι η συμφωνία δεν αποτελεί απειλή για τις αραβικές χώρες.

Προειδοποιούν οι παλαιστινιακές μυστικές υπηρεσίες;

Η απροθυμία του Μπέντζαμιν Νετανάχιου, όμως, να δεσμευτεί για την πιστή συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας, όπως ακριβώς έχει οριστεί, και κυρίως να δεσμευτεί για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από παλαιστινιακά και άλλα αραβικά εδάφη, φαίνεται ότι έχει προκαλέσει τη βαθιά δυσαρέσκεια της Παλαιστινιακής Αρχής. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ηγεσία των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών απέστειλε μήνυμα στον Νετανάχιου, με τον οποίο τον προειδοποιεί ότι οι υπάρχουσες συνθήκες καθιστούν αδύνατη τη μάχη κατά των φανατικών ισλαμιστών. Οπως υποστηρίζουν, πάντα, οι ίδιες δημοσιογραφικές πηγές, οι παλαιστινιακές μυστικές υπηρεσίες σημειώνουν ότι οι κάκιστες οικονομικές και βιοτικές συνθήκες, που έχουν προκληθεί από τον παρατεινόμενο ισραηλινό αποκλεισμό και την τωρινή αναβλητικότητα του νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού να ξεκαθαρίσει τη στάση του, δυσχεραίνουν το ανθρωποκυνηγητό των φανατικών ισλαμιστών, οι οποίοι, σταδιακά, αρχίζουν να αποκτούν τη συμπάθεια του δυσαρεστημένου παλαιστινιακού λαού. Πάντως, οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν, επισήμως, από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Στη φυλακή ο Παλαιστίνιος ανθρωπιστής

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε, χτες, για άλλη μια φορά ο Παλαιστίνιος ψυχίατρος, Εγιάντ Σαράι. Ο Σαράι, που ηγείται της Παλαιστινιακής Ανεξάρτητης Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κατηγορείται από την παλαιστινιακή αστυνομία για κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών ουσιών. Ο Παλαιστίνιος ανθρωπιστής, που εμφανίστηκε ιδιαίτερα καταβεβλημένος και με εμφανή τα σημάδια των βασανισμών στο κορμί του, υπογράμμισε ότι η κατηγορία εναντίον του είναι αποτέλεσμα σκευωρίας. Πολλοί εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν κατηγορήσει την Παλαιστινιακή Αρχή ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο να κλείσει το στόμα του Σαράι, ο οποίος έχει, επανειλημμένως, κατηγορήσει τον Αραφάτ για αυταρχισμό και βασανισμούς. Παρά την αντίθετη γνώμη του ανώτερου δικαστηρίου, έκτακτο στρατιωτικό δικαστήριο, που έγινε λίγες ώρες νωρίτερα κεκλεισμένων των θυρών, καταδίκασε τον Σαράι σε 15 ημέρες φυλάκισης.

ΓΑΛΛΙΑ
Συγκρούσεις Αστυνομίας με ομάδες νεαρών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Σοβαρές συγκρούσεις σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ανάμεσα στη γαλλική Αστυνομία και ομάδες νεαρών Γάλλων. Τα επεισόδια έγιναν στα προάστια Κορμπεγιέ και Γκρινί, στα νότια του Παρισιού, όπου νεαροί Γάλλοι και αστυνομικοί συγκρούστηκαν, μέχρι το πρωί, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε καταστήματα και αυτοκίνητα. Από τις αστυνομικές αρχές ανακοινώθηκε ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων πραγματοποιήθηκαν 3 συλλήψεις, αλλά δε δόθηκε καμία άλλη πληροφορία για την ταυτότητα των ομάδων των νεαρών, ούτε και για τις αιτίες της σύγκρουσης. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα προάστια αυτά κατοικούνται, κυρίως, από Βορειοαφρικανούς μετανάστες, οι οποίοι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, στην πλειοψηφία τους είναι άνεργοι, με αποτέλεσμα η εγκληματικότητα να βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Παρελθόν... τα ναυπηγεία του Γκντανσκ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία του Γκντανσκ, που διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να τα κηρύξει σε πτώχευση, τερμάτισαν χτες τη διήμερη "κατάληψη" των εγκαταστάσεων.

Στο μεταξύ, το συνδικάτο "Αλληλεγγύη" καλεί σε πανεθνικές διαδηλώσεις για την υποστήριξη των απεργών, ενώ, παράλληλα, συνεχίζεται και ο δημόσιος διάλογος μέσω του Τύπου για τους λόγους που οδήγησαν σε οικονομική αποτυχία τα ναυπηγεία.

Λέγοντας ότι η απεργία είχε επιτυχία, ο ηγέτης της "Αλληλεγγύης" στο ναυπηγείο του Γκντανσκ ανακοίνωσε παράλληλα τη σκέψη να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη Βαρσοβία στις 21 Ιούνη.

Ο υπουργός Ιδιωτικοποιήσεων, Βίσλαβ Καζμάρεκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Γκαζέτα Βιμπόρσκα", εξήγησε ότι εάν τα ναυπηγεία συνέχιζαν να λειτουργούν υπό την παρούσα μορφή τους, ο φορολογούμενος πολίτης θα επιβαρυνόταν με πέντε εκατομμύρια δολάρια για κάθε πλοίο που θα κατασκευαζόταν.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης του Γκντανσκ, Μακιέι Πλαζίνσκι, ο οποίος επιθυμεί την αποτροπή της πτώχευσης, στην ίδια εφημερίδα, χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργού "απολύτως πολιτικής φύσεως κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης".

ΙΤΑΛΙΑ
Ο Κλίντον ανησυχεί για τις αποσχιστικές τάσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

"Μια Ιταλία είναι αρκετή", συμφώνησαν στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον και ο ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, σχετικά με το ζήτημα της αποσκίρτησης του ιταλικού βορρά από την υπόλοιπη χώρα και τη δημιουργία νέου κράτους υπό το όνομα "Παντάνια".

Κατά τη συνέντευξη Τύπου των δύο πολιτικών στο Λευκό Οίκο, ο Πρόντι διέκοψε σχετική ερώτηση, που απευθυνόταν στον Κλίντον, λέγοντας πως "μια Ιταλία είναι αρκετή". Ο Αμερικανός Πρόεδρος από την πλευρά του επικρότησε την απάντηση του Πρόντι, προσθέτοντας πως "η απόκρισή του είναι λογική, μια Ιταλία φαίνεται πως αρκεί".

Στη συνέχεια ο Κλίντον πρόσθεσε πως "εμείς στην Αμερική, για πολύ καιρό ανεχθήκαμε την ύπαρξη ενός Βορρά και ενός Νότου και μάλιστα μια φορά προσπαθήσαμε να χωριστούμε. Το πείραμα δεν πέτυχε και δε θα συνιστούσα σε κανέναν να το προσπαθήσει".

ΟΗΕ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Πρόβλημα με αφορμή τον προϋπολογισμό του Οργανισμού

ΜΑΔΡΙΤΗ. -

Στη Β Διάσκεψη για τους Ανθρώπινους Οικισμούς του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, δεν παρευρίσκεται ούτε ένας Ισπανός υπουργός, καθώς, όπως υποστηρίζει η ισπανική κυβέρνηση, σε μια τόσο δύσκολη, οικονομικά, περίοδο για τον ΟΗΕ δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται τέτοιες πολυδάπανες διασκέψεις.

Την Ισπανία εκπροσωπεί, όμως, ολιγομελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής το δεύτερο γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Βίκτορ Κάλβο Σοτέλο.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα σ' ένα διάστημα περίπου 4 ετών πραγματοποιήθηκαν 5 τέτοιες διασκέψεις, οι οποίες κόστισαν πολλά δισεκατομμύρια δραχμές. Η διάσκεψη που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με προϋπολογισμούς, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 7,5 δισ. δραχμές. Την ίδια στιγμή όμως βασικά μέλη του ΟΗΕ, όπως είναι οι ΗΠΑ, δεν πληρώνουν την εισφορά τους στον Οργανισμό, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τα οικονομικά του προβλήματα.

Εληξε χτες η κατάληψη των Ναυπηγείων από τους Πολωνούς εργάτες

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Το "κύμα" πολιτικών προσφύγων συνεχίζεται

Ο μεγαλύτερος όγκος προέρχεται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.-

Σχεδόν 271 χιλιάδες άνθρωποι "χτύπησαν την πόρτα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 1995, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Ο αριθμός των πολιτικών προσφύγων, παρότι- όπως παρατηρεί η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία - παρουσιάζει σημαντική μείωση από το 1992, όταν ζήτησαν άσυλο 674 χιλιάδες άνθρωποι, χαρακτηρίζεται ακόμη ιδιαίτερα υψηλός.

Η μεγαλύτερη μερίδα των πολιτικών προσφύγων που αναζήτησαν άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προέρχονται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία - Μαυροβούνιο) και ακολουθούν σε αιτήσεις πολιτικού ασύλου οι Τούρκοι και οι Βόσνιοι.

Ενώ ο αριθμός των πολιτικών προσφύγων μειώνεται στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ αυξάνεται αλματωδώς: Από 70 χιλιάδες το 1991 έφτασαν το 1995 στις 150 χιλιάδες.

Οι περισσότεροι πολιτικοί πρόσφυγες κατευθύνθηκαν στη Γερμανία, οι αρχές της οποίας δέχτηκαν 128 χιλιάδες πρόσφυγες. Ακολούθησε η Βρετανία, με 55 χιλιάδες (οι περισσότεροι από την πρώην Γιουγκοσλαβία), η Ολλανδία με 29 χιλιάδες, η Γαλλία, με 20 χιλιάδες, η Σουηδία με 17 χιλιάδες κ.ά.

Πάντως, παραμένει άγνωστο πόσοι ακόμα πρόσφυγες πέρασαν παράνομα τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης...

ΙΑΠΩΝΙΑ
Αεροπορική τραγωδία

ΤΟΚΙΟ.-

Ελάχιστα λεπτά μετά τη διαδικασία απογείωσης και λίγο πριν η άτρακτος του αεροσκάφους των ινδονησιακών αερογραμμών τυλιχτεί στις φλόγες, οι 272 από τους 275 επιβάτες πρόλαβαν να απομακρυνθούν! Το χτεσινό συμβάν, που διαδραματίστηκε τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο Φουκουόκα της νότιας Ιαπωνίας, σχεδόν από θαύμα δεν εξελίχθηκε σε πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα. Η περιπέτεια του αεροσκάφους DC-10 των ινδονησιακών αερογραμμών "ΓΚΑΡΟΥΝΤΑ" πήρε τέλος με τρεις νεκρούς και 108 τραυματίες.

Αυτόπτες μάρτυρες βεβαιώνουν ότι όλα ξεκίνησαν λίγο πριν την απογείωση του αεροσκάφους. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι στη διάρκεια της διαδικασίας απογείωσης το τρικινητήριο αεροσκάφος έχασε ένα μέρος του συστήματος προσγείωσης και ότι σταμάτησε τη διαδρομή του έξω από τον αεροδιάδρομο. Αλλοι δηλώνουν ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν από τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε κινητήρα που βρισκόταν στο δεξί μέρος του αεροσκάφους. Ωστόσο, όπως δήλωσε και ο υπουργός Επικοινωνιών της Ινδονησίας, Χαριγιάντο Ντανουτίρτο, "η πραγματική αιτία του ατυχήματος είναι άγνωστη και γι' αυτό κάθε εκτίμηση είναι πρόωρη και μη έγκυρη"...

Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, οι επιβάτες μπόρεσαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος από τις ειδικές τσουλήθρες που αναπτύχθηκαν στις πόρτες εξόδου. Μισή ώρα από την εκδήλωσή της, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ αποκολλήθηκε το ουραίο τμήμα του αεροσκάφους. Σκηνές από ρεπορτάζ του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού "ΝΗΚ" έδειξαν να είναι εντελώς κατεστραμμένο από την πυρκαγιά το κεντρικό και πίσω μέρος του DC-10.

Η πλειοψηφία των επιβατών ήταν Γιαπωνέζοι, που είχαν ως προορισμό διακοπών το νησί Μπαλί της Ινδονησίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ