ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συλλαλητήριο διοργανώνουν και οι αστυνομικοί

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο

Και οι αστυνομικοί μετά τους πυροσβέστες σηκώνουν και πάλι τα πανό, καθώς η κυβέρνηση κωλυσιεργεί στην προώθηση λύσεων στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Κ. Γείτονας κάλεσε εκτάκτως στο γραφείο του τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ Δ. Κυριαζίδη και άλλα μέλη του προεδρείου, αλλά αντί να τους δώσει το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο, όπως περίμεναν, τους ενημέρωσε για τις τελευταίες επαφές του με συνδικαλιστές, για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί το υπουργείο να βάλει φραγμούς στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ο Δ. Κυριαζίδης κατέστησε σαφές ότι οι αστυνομικοί είναι αποφασισμένοι να διοργανώσουν συλλαλητήριο στην Αθήνα την ερχόμενη βδομάδα, αν μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν προωθήσει στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο. Ηδη έχουν γίνει οι σχετικές προετοιμασίες και τα σωματεία της επαρχίας αναμένουν το "πράσινο φως" για την κάθοδο των μελών τους στην Αθήνα.

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι στους διαδρόμους της Βουλής κυκλοφόρησε χτες από αστυνομικούς το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, το οποίο όμως δεν έχει κατατεθεί ούτε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, παρά τις ανεπίσημες διαβεβαιώσεις για το αντίθετο από κύκλους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, το νομοσχέδιο καθορίζει σταθερές σχέσεις βασικών μισθών για όλους τους βαθμούς της ιεραρχίας, με βάση το μισθό του ανθυπολοχαγού. Καταργεί την πληθώρα των επιδομάτων και τις αυξήσεις (ΑΤΑ) που είχαν χορηγηθεί μέχρι το 1996, αλλά θεσπίζει επιδόματα ειδικής απασχόλησης από 70.000 μέχρι και 90.000 για τους στρατιωτικούς και από 50.000 μέχρι 70.000 για το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας. Παρέχεται για πρώτη φορά επίδομα επιτελικής απασχόλησης, χορηγούνται έξοδα παραστάσεως στους αρχηγούς, ενώ διατηρούνται τα επιδόματα χρόνου υπηρεσίας και οικογενειακών βαρών. Το επίδομα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών αναμορφώνεται με σκοπό να ανταποκρίνεται στον πραγματικό ρυθμιστικό του ρόλο.

Με το νομοσχέδιο καθορίζονται βασικοί μισθοί από 170.000 μέχρι και 331.500 δρχ. για τους αξιωματικούς έναντι 41.000 μέχρι 117.000 που ισχύουν σήμερα, και από 42.500 μέχρι 158.100 δρχ. για τους μόνιμους στρατιώτες, υπαξιωματικούς και ανθυπασπιστές, έναντι των 14.000 μέχρι 37.500.

Το νομοσχέδιο ευνοεί καταφανώς τους ανώτατους αξιωματικούς, ανοίγοντας την ψαλίδα των αποδοχών, παρέχοντάς τους μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις σε σχέση με τους κατώτερους, στο όνομα της ενίσχυσης του κύρους, της αποστολής και της ευθύνης του κάθε βαθμού.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αφορούν 185.000 δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων. Η παρεχόμενη, μέση συνολική ποσοστιαία αύξηση ανέρχεται σε 13.6% για τις αποδοχές και 8,2% για τις συντάξεις.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Διαδήλωσαν ένστολοι διεκδικώντας λύσεις

Συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στη Βουλή. Διεκδικούν νέο μισθολόγιο, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ενιαίο φορέα δασοπυρόσβεσης, τροποποίηση του κανονισμού μεταθέσεων και αποδέσμευση από κατασταλτικές ενέργειες κατά πολιτών

Εκατοντάδες εκτός υπηρεσίας πυροσβέστες και αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος συγκεντρώθηκαν χτες το βράδυ στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Για δεύτερη φορά, τα τελευταία δύο χρόνια, οι ένστολοι πυροσβέστες επέλεξαν το δρόμο του αγώνα, αφού, όπως κατάγγειλαν, η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την υπηρεσία τους. Τα υπηρεσιακά προβλήματα διογκώνονται, ενώ ο απόηχός τους αντανακλά άμεσα στην απόδοση του προσωπικού και της ίδιας της υπηρεσίας. Η κατάσταση στο Πυροσβεστικό Σώμα έχει φτάσει στο απροχώρητο λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και η αδυναμία αντιμετώπισης μεγάλων πυρκαγιών είναι προ των πυλών, σχολίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ι. Λεόντιος.Η οργανική δύναμη του Σώματος, όπως καθορίστηκε πριν από δεκαετίες, είναι 7.000 άνδρες, ενώ σήμερα που τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί υπάρχει έλλειψη 1.500 υπαλλήλων! Τα μεγάλα κενά δημιουργήθηκαν εξαιτίας της μη έγκαιρης προκήρυξης διαγωνισμού για την πρόσληψη νέου προσωπικού...

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος της ΠΕΥΠΣ τόνισε ότι "σήμερα υπάρχουν κενά σε προσωπικό που δυστυχώς αγγίζουν το 23% του Πυροσβεστικού Σώματος, με μία τάση να αυξηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου και να φτάσουν το 30% και ίσως ακόμη παραπάνω. Η άρνηση της πολιτείας να προσλάβει πυροσβέστες είναι εγκληματική γιατί συνιστά έκθεση των πολιτών σε κίνδυνο από φωτιές και από άλλες φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές". Ο Γ. Λεόντιος κάλεσε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει άμεσα το αίτημα για πρόσληψη προσωπικού. "Εφόσον δεν υπάρχει το στοιχειώδες έμψυχο δυναμικό, όποια και να είναι η αυτοθυσία των υπηρετούντων υπαλλήλων, τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά", πρόσθεσε.

Σε ψήφισμά τους οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι - πολλοί έχουν έρθει από την επαρχία - ζητούν: Την άμεση θέσπιση νέου μισθολογίου του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, την αναδρομική χορήγηση του ειδικού επιδόματος των 18.000 δραχμών, όπως και επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Θεσμικά τους αιτήματα αποτελούν η ίδρυση ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης, η τροποποίηση του Κανονισμού Μεταθέσεων και Προσλήψεων, όπως και η αποδέσμευση του Ππυροσβεστικού Σώματος από κατασταλτικές ενέργειες κατά πολιτών. Στη συγκέντρωση έστειλαν μηνύματα ενώσεις πυροσβεστών από ευρωπαϊκές χώρες. Χαιρέτισαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πρωτόπαππας,ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος,ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Δ. Κυριαζής και ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Η. Βλαχογιάννης.

Πιάστηκε ο Ρωχάμης

"Εφτά φορές τον μάζεψαν, όμως δεν τον συμμάζεψαν...". Η παράφραση του γνωστού λαϊκού τραγουδιού φαίνεται ότι ταιριάζει στον βαρυποινίτη Βαγγέλη Ρωχάμη.Ο άνθρωπος που εφτά φορές δραπέτευσε από τις φυλακές πιάστηκε χτες τα ξημερώματα στην Οινόη Βοιωτίας. Ο αττικάρχης, υποστράτηγος Γιάννης Γεωργακόπουλος, ήταν παρών στη σύλληψή του "για να τονώσει το ηθικό των αστυνομικών...", όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής παρουσίασης. Στις 12 Μάη, ο Β. Ρωχάμης είχε ξεφύγει μέσα από τα χέρια 15 αστυνομικών που του είχαν στήσει ενέδρα στα Κιούρκα. Τότε τραυματίστηκε από σφαίρες αστυνομικού στην ωμοπλάτη.

Κατά τον αττικάρχη, ο Ρωχάμης εντοπίστηκε μετά από πληροφορία, ενώ, κατά τον διοικητή της Ασφάλειας Γιάννη Παπαδάκη, εντοπίστηκε μετά από έρευνες αστυνομικών. Ο ίδιος δεν παρουσιάστηκε από τους αστυνομικούς στους δημοσιογράφους για να ρωτηθεί, αλλά οδηγήθηκε αμέσως στον εισαγγελέα.

Ο δράστης είχε δραπετεύσει τον Αύγουστο του 1994 από τις φυλακές Αγ. Στεφάνου Πάτρας, μετά από πενθήμερη άδεια που του είχε δοθεί.

Κατά την προσαγωγή του χτες στο ανακριτικό γραφείο, ο Ρωχάμης είπε στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει αυτή τη φορά "η Δικαιοσύνη να κάνει πιο σωστά τη δουλιά της" και ότι θέλει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο γιατί έχει τρεις σφαίρες στην πλάτη.

Νομοσχέδια του υπουργείου Γεωργίας

Την κατάθεση δύο νομοσχεδίων στη Βουλή, που αφορούν αντίστοιχα τη ρύθμιση του ιδιοκτησιακού στις δασικές εκτάσεις και τη ρύθμιση εκκρεμών θεμάτων της ΑΤΕ και χρεών συνεταιριστικών οργανώσεων προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή, το υπουργείο Γεωργίας. Τα δύο αυτά νομοσχέδια αναμένεται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα, αφού χτες δόθηκε το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό.

Με βάση λοιπόν τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, το νομοσχέδιο για το ιδιοκτησιακό των δασών βασίζεται στη φιλοσοφία σχετικού νομοσχεδίου που είχε ετοιμάσει στις αρχές του έτους, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και στο όνομα της ρύθμισης κάποιων χρονιζόντων προβλημάτων, άνοιγε το δρόμο για τη νομιμοποίηση των καταπατήσεων, μέσω της οποίας η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει "πακτωλό" χρημάτων. Οσον αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο, αυτό αφορά την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων της ΑΤΕ και τη ρύθμιση χρεών συνολικού ύψους 68 δισ. δραχμών, από συνεταιριστικές οργανώσεις, δημοτικά σφαγεία, την παρέμβαση στα καπνά Μπέρλεϋ, των Οργανισμών Εγγειων Βελτιώσεων, ενώ στην όλη ρύθμιση φέρεται να προστίθενται και τα χρέη 8 Ενώσεων της Κρήτης, από την παρέμβαση στο λάδι το 1992.

ΚΗΔΕΙΑ

Πέθανε χτες και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 14.6.96 από το νέο Νεκροταφείο Μενιδίου στις 11 π.μ. ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ.

Ο Αντώνης Καραγιώργος γεννήθηκε στη Λάβα Κοζάνης στις 27.8.1924. Ηταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού. Επαναπατρίστηκε το 1977.

Στη μνήμη του ο σύντροφός του Βάιος Τσατσανίδης προσφέρει 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Τελούμε την Κυριακή 16.6.96 και ώρα 11 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγ. Τρύφωνα του κοιμητηρίου Κηφισιάς για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού και θείου

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

λογοτέχνη.

Η σύζυγος: Ελένη.

Τα τέκνα: Φαίδων και Ρένα Περγάμαλη, Θαλής και Χριστίνα Παπαδάκη.

Τα εγγόνια: Εκτωρ, Ορίων, Ιάσων.

Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

***

Τελούμε την Κυριακή 16.6.96 και ώρα 9.15 π.μ. ετήσιο μνημόσυνο εις τον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής Δάφνης υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, γιου, αδελφού, θείου και εξαδέλφου

ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΩΝ. ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ

Η σύζυγος: Ισμήνη.

Ο γιος Κώστας.

Οι γονείς: Κωνσταντίνος και Μαρία.

Τα αδέλφια: Φώτης και Χριστίνα, Γρηγόρης και Εφη.

Ευριπίδης και Σπυριδούλα.

Τα ανίψια.Τα εξαδέλφια. Οι λοιποί συγγενείς.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία των πυροσβεστών


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ