ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Από τη δράση των Παραρτημάτων

Αρνήθηκαν κατάθεση στεφανιού

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Θεσπρωτίας της ΠΕΑΕΑ, με ανοιχτή επιστολή της προς τις αρμόδιες κρατικές Αρχές, διαμαρτύρεται διότι στην εκδήλωση που έγινε στις 26 - 5 - 96 από τη Νομαρχία Θεσπρωτίας, στα βράχια του Κουγκιού στο Σούλι, προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης της περιοχής, δεν τους επέτρεψαν να καταθέσουν στεφάνι. "Οταν μια αντιπροσωπευτική Επιτροπή - όπως ήμασταν εμείς - παίρνει επίσημη πρόσκληση να παραστεί στη γιορτή, γιατί τότε αυτή η αχαρακτήριστη συμπεριφορά;

Διαμαρτυρόμαστε έντονα και καταγγέλλουμε την ενέργεια ως ανέντιμη, αντιπατριωτική και εθνικά απαράδεκτη".

Οι πεσόντες Αεροπόροι

Επιμνημόσυνη δέηση τέλεσαν οι αντιστασιακοί αεροπόροι στις 26 - 5 - 96 στο Ναό Ταξιαρχών (Πεδίο Αραιώς) για τους πεσόντες συναδέλφους τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, στον Εμφύλιο και για τα θανόντα μέλη του Συνδέσμου. Στην ομιλία που έγινε μετά τη δέηση, τονίστηκε η αιτία των διώξεων, φυλακίσεων και εκτελέσεων που ήταν η συμμετοχή τους στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και στον εμφύλιο πόλεμο.

Μνημονεύτηκαν τα ονόματα του σμηναγού Γεωργίου Μαμαλάκη, του επισμηνία Κων/νου Παπαχαραλάμπους, του ανθυποσμηναγού Νικολάου Αλεξόπουλου και του σμηνία Κων/νου Κυριακάκη που εκτελέστηκε στο νεκροταφείο Ναυπλίου.

"Δικαιώστε τους Αντιστασιακούς"
Με υπόμνημά της προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ευάγγελο Γιαννόπουλο, η Β' Νομαρχιακή Πειραιά της ΠΕΑΕΑ θίγει το αδικαίωτο αίτημα των αντιστασιακών που αφορά την επαναχορήγηση των συντάξεων των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και της προσαύξησης του 15%.

"Ηδη - τονίζεται στο υπόμνημα - έχουν περάσει 30 μήνες περίπου από την ανάληψη της εξουσίας από τη σημερινή κυβέρνηση και ενώ οι αντιστασιακοί κάθε χρόνο με γρήγορους ρυθμούς φεύγουν από τη ζωή, η πολιτεία τους έχει εγκαταλείψει. Θεωρούμε ως άμεσο, πατριωτικό, πολιτικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό, το χρέος της σημερινής κυβέρνησης να δικαιώσει τους αντιστασιακούς. Προχωρήστε ΣΗΜΕΡΑ, κ. Υπουργέ, γιατί ΑΥΡΙΟ δε θα υπάρχει, ούτε για μας, αλλά ούτε και για σας".

Οι ανάπηροι στα ξερονήσια

Την αφορμή για τούτο δω το σημείωμα που σας στέλνω, μου την έδωσε μια φωτογραφία αναπήρων στον Αη - Στράτη που είδα σ' ένα βιβλίο που ξεφύλλιζα. Μου έκανε εντύπωση ότι δεν έδινε κανένα στοιχείο στον αναγνώστη για τη δραματική διαδρομή των ανάπηρων αγωνιστών στα ξερονήσια και τις φοβερές και αφάνταστες ταλαιπωρίες και αφανισμό που υπέστησαν.

Είμαι και εγώ ένας από αυτούς τους ανάπηρους που περάσανε από αυτή τη φοβερή δοκιμασία και λόγω της προσωπικής μου εμπειρίας δίνω ένα κάποιο περιστατικό, έτσι σαν μνημόσυνο για όλους εκείνους τους συντρόφους ανάπηρους που μαρτύρησαν και χάθηκαν κάτω από αφάνταστα δύσκολες συνθήκες. Το 1949 το ΒΕΤΟ (δεύτερο τάγμα) στο κολαστήρι του Μακρονησιού, δέχτηκε 7.000 εξορίστους, μεταξύ αυτών και 35 αναπήρους του Αλβανικού Πολέμου, της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και αναπήρους της ειρηνικής περιόδου.

Η πρώτη κουβέντα των βασανιστών μόλις μας συγκέντρωσαν εμάς τους αναπήρους σ' ένα πλάτωμα του 8ου Λόχου ήταν, να κάνουμε προφορική δήλωση για να μας αφήσουν να γυρίσουμε αμέσως στα σπίτια μας.

Μια ηρωική μορφή, ο Γιάννης Βόλης, ανάπηρος από το Αλβανικό Μέτωπο, με τα δυο του πόδια κομμένα από τις κνήμες και αντικαταστημένα με ξυλοπόδαρα, όταν του ζήτησαν να κάνει δήλωση, σήκωσε το παντελόνι του και έδειξε τα τεχνητά του μέλη και απάντησε στους βασανιστές του: "Εχασα τα πόδια μου στα βουνά της Αλβανίας πολεμώντας τον φασισμό του Μουσολίνι με χιλιάδες συναδέλφους μου, για την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας μου και τώρα μου ζητάτε να συμβιβαστώ; Αρνούμαι".

Ετσι οι βασανιστές και συνεργάτες των Γερμανών ζητούσαν με τη βία να "αναμορφώσουν" τους ανάπηρους που θυσιάσανε την αρτιμέλειά τους για τη λευτεριά της πατρίδας τους.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑΣ

Ανάπηρος του Εμφυλίου

Εκδηλώσεις
  • Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ και ο δήμος διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 16 - 6 - 96, στις 10 πμ, στο χώρο της Μονής Καισαριανής, προς τιμήν των 10 αγωνιστών που έπεσαν στην ομώνυμη Μάχη στις 16 - 6 - 1944. Πούλμαν θα αναχωρήσουν από την πλατεία Καισαριανής για τη Μονή στις 9.30 πμ.
  • Τα Παραρτήματα ΘΗΒΩΝ, ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ και οι συγγενείς των σκοτωμένων πατριωτών της περιοχής και του ταξίαρχου Κώστα Αντωνόπουλου (καπετάν Κρόνου), την Κυριακή 16 - 6 - 96,στην Αλυκή Δομβραϊνης, τιμούν τη μνήμη τους, στο καθιερωμένο χρονιάτικο μνημόσυνο. Καλούνται οι συναγωνιστές και φίλοι του 34ου Τάγματος να πάρουν μέρος στην εκδήλωση. Τα Κεντρικά Γραφεία, συμμετέχοντας στην εκδήλωση, δρομολογούν πούλμαν που αναχωρεί από την πλ. Κάνιγγος την ίδια μέρα στις 8 πμ.Πληροφορίες: 8225.407 - 8234.296 - 3844.853.
  • Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ και ο δήμος διοργανώνουν την Κυριακή 16 - 6 - 96, στις 10.30 πμ,στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, εκδήλωση για τα 52 χρόνια από το Μπλόκο της Ελευσίνας.

Το Παράρτημα ΚΕΝΤΡΟΥ Θεσ/κης της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή 16 - 6 - 96 εκδρομή - προσκύνημα στο μνημείο των εκτελεσμένων πατριωτών το 1944 στο χωριό Μαραθούσα. Το πούλμαν ξεκινάει από την Κόκκινη Εκκλησία στις 8 πμ.

Αποφάσεις του Συνεδρίου

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν συσκέψεις για την ανάλυση των αποφάσεων του 7ου Συνεδρίου της:

  • ΜΕΝΙΔΙΟΥ,τη Δευτέρα 17 - 6 - 96, στις 7 μμ,στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Οδυσσέως 18).
  • ΖΩΓΡΑΦΟΥ,τη Δευτέρα 17 - 6 - 96, στις 6 μμ,στα γραφεία του (Τραυλαντώνη 44).
Ανακοίνωση της ΠΕΕΠΠ

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ γνωστοποιεί εκδρομικό πρόγραμμα, περιόδου Ιούνη - Οκτώβρη '96, που θα γίνει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ολες οι εκδρομές είναι αφιερωμένες στα 50 χρόνια του ΔΣΕ.

Η ημερομηνία του ταξιδιού στην Τασκένδη προσδιορίστηκε για τις 18 - 6 - 96.Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 13 του Ιούνη.

Επιθυμίες για ταξίδια σε άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες να δηλωθούν στα γραφεία της ΠΕΕΠΠ. Πληροφορίες στα γραφεία της Ενωσης (Σωκράτους 79 - 81, 3ος όροφος) τηλ.: 5230.526 - 5230.534.

Για την "Καλύβα Στεφανή"

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παρ/τος ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ της ΠΕΑΕΑ κάνει γνωστό σε όλα τα Παραρτήματα και τις διάφορες Οργανώσεις, που επιθυμούν να επισκεφτούν την "Καλύβα Στεφανή", τον ιστορικό χώρο απ' όπου ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας, με τον αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη, να απευθύνονται στα τηλέφωνα του Παρ/τος: 0236/43.775 - 43.830 - 43.819.

Διαμαρτυρία - Καταγγελία

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παρ/τος ΜΑΡΟΥΣΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ, καταγγέλλει την κυβέρνηση της Αλβανίας για τη βία και τη νοθεία που άσκησε κατά της αντιπολίτευσης και του αλβανικού λαού στις εκλογές της 26ης του Μάη του 1996.

Καταγγέλλουν τραμπουκισμούς (ΑΝΤ)

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ, σε έκτακτη συνεδρίασή της (7 - 6 - 96), μετά από καταγγελία του αντιπροέδρου της Νίκου Λιονάκη,για την αναίτια εξύβριση (προδότη, εγκληματία, αρχικομμουνιστή, εγώ θα σε σκοτώσω) και επίθεση εναντίον του από τον τραμπούκο Νικόλαο Γ. Παπαδάκη, στις 6 - 6 - 96, στο Αγροτικό Ιατρείο Επισκοπής Πεδιάδος και μπροστά στον Αστυνομικό Σταθμό (τον κτύπησε με αποτέλεσμα να μεταφερθεί από το Αγροτικό Ιατρό στο Απολλώνιο Νοσοκομείο), διαμαρτύρεται έντονα για την αναβίωση φασιστικών μεθόδων και πρακτικών από ανθρώπους που με την αυθαίρετη και προκλητική παρουσία τους σε δημόσιες εκδηλώσεις θίγουν το κύρος και των εκδηλώσεων και των αρχών.

"Ζητούμε - γράφουν - την παραδειγματική τιμωρία των τραμπούκων και τη λήψη μέτρων για την αποφυγή τέτοιων επεισοδίων".

Οι 106 του Κούρνοβου

Η μνήμη των 106 Ελλήνων πατριωτών, που εκτελέστηκαν από τους φασίστες Ιταλούς κατακτητές στις 6 Ιούνη 1943, σαν αντίποινα για τη μεγάλη επιχείρηση της ανατίναξης της σήραγγας του Κούρνοβου από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ τη νύχτα της 6ης Ιούνη 1943, τιμήθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Λαμίας και Δομοκού, την Κυριακή 9-6-96.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον τόπο που έγινε η εκτέλεση των πατριωτών ανάμεσα στα χωριά Κορομηλιά και Αγιος Στέφανος Δομοκού, όπου έχει από χρόνια ανεγερθεί μνημείο.

Παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια αντιπροσωπείες από τη ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, της Αχτιδικής Επιτροπής και ΚΟ του ΚΚΕ Δομοκού, από την ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ομβριακής, από παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Στυλίδας, Μακρακώμης, Σπερχειάδας, Αττικής, από το Κεντρικό Συμβούλιο, από τους Ανάπηρους Θύματα Κατοχής (Φοίνικας), μαζικούς φορείς, συγγενείς των εκτελεσμένων και πλήθος κόσμου. Στην ομιλία του ο Ηλίας Τσακατούρας,αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Λαμίας, περιέγραψε ζωντανά το χρονικό της εκτέλεσης των 106 πατριωτών, καθώς και της επιχείρησης της ανατίναξης που προηγήθηκε, τονίζοντας τη μεγάλη επίδραση που είχαν τα γεγονότα στο λαό για την ανάπτυξη του κινήματος στην περιοχή και γενικότερα στην απελευθέρωση της χώρας.

Ανέφερε, επίσης, τη μεγάλη σημασία που έχει η ανέγερση ενός Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα, σαν ελάχιστο φόρο τιμής σ' αυτούς τους ηρωικούς πατριώτες που θυσίασαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας.

Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Για πολλοστή φορά οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, θύματα κατοχής, καθώς και άλλες 14 Πανελλήνιες Ενώσεις, μέσω του προέδρου της ΠΕΑΕΑ και της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής, Νίκου Τερζόγλου,ζητούν από τον πρωθυπουργό της χώρας, κ. Κώστα Σημίτη, να τους ορίσει συνάντηση για να του εκθέσουν τα αιτήματά τους.

Μέχρι σήμερα, στα συνεχή τηλεγραφήματά τους, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.

Οι αντιστασιακοί θα συνεχίσουν να επιμένουν στο δίκαιο και λογικό αίτημά τους, να συναντηθούν με τον κ. Κ. Σημίτη.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να δεχτεί την Επιτροπή των αντιστασιακών και να ενημερωθεί για τα - ήδη γνωστά και χρόνια - προβλήματα που τους απασχολούν. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει για τους εναπομείναντες ασπρομάλληδες, αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης, τους πρωταγωνιστές του ανεπανάληπτου ηρωικού έπους του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα.

Στρατιωτικοί και πολιτικοί ανάπηροι στον Αη - Στράτη (από το αρχείο του Μ. Μπούρμπουλα)

Από την εκδήλωση στο Κούρνοβο, σε φωτογραφικό στιγμιότυπο του Γ. Λιονάκη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ