ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Ολα χάριν του μεγαλοεκδότη

Στις 16 του Γενάρη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσιζε να παραχωρήσει στον Χρ. Λαμπράκη το μικρό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, παρά την αντίθετη άποψη της αρμόδιας Εφορείας, αλλά και τις προειδοποιήσεις της για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει το θέατρο. Μαζί με την παραχώρηση, το ΚΑΣ αποφάσισε και την εκτέλεση εργασιών σε δύο φάσεις - το Μάη και τον Αύγουστο.

Το Μάη, συγκεκριμένα, επρόκειτο να γίνουν επεμβάσεις στις προεδρίες, στις κλίμακες και στο ανώτερο κοίλο.Ο Ιούνιος εκπνέει, το Μέγαρο Μουσικής άρχισε να στέλνει τα ενημερωτικά δελτία για τις εκδηλώσεις στο αρχαίο θεατράκι, τα τέσσερα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου, αλλά από τις προαποφασισμένες εργασίες συντήρησης και ανασκαφών δεν έχει γίνει τίποτα.Δε φτάνει που η κυβέρνηση παραχωρεί ένα μνημείο που δεν έχει τεκμηριωθεί, δεν έχει δημοσιευθεί και δεν έχει μελετηθεί η στατική του επάρκεια, και δεν έχει αναστηλωθεί, αλλά δεν κάνει και εκείνες τις ελάχιστες επεμβάσεις, ώστε να μην κινδυνεύσει από τη χρήση, χάριν μιας ελάχιστης "ελίτ" μουσικόφιλων. Εξάλλου, τα ενημερωτικά δελτία που αποστέλλει το Μέγαρο Μουσικής, εμπαίζουν την κοινή γνώμη, αναφέροντας ότι "η αρχαιολογική σκαπάνη δεν έχει τελειώσει το έργο της. Θα σιγήσει μόνο για λίγο... " και πιο κάτω ότι "τα εδώλια του θεάτρου είναι δυνατόν να φιλοξενήσουν περίπου 500 θεατές",τη στιγμή που οι αρχαιολόγοι της Εφορείας επισημαίνουν τους κινδύνους αυτής της επιβάρυνσης.

Οσο για τους χορηγούς - η προσέλκυση χορηγών ήταν το βασικό επιχείρημα για την παραχώρηση του θεάτρου (!) - ανάμεσά τους βρίσκεται και το Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη. Λες και ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής, που φέρεται ως διοργανωτής των εκδηλώσεων, δεν είναι κομμάτι του Μεγάρου Μουσικής που ανήκει στον Λαμπράκη, όπως και το παραπάνω Ιδρυμα Μελετών.

Η μουσική των Σερρών

Ο Σερραίος μουσικός Χρήστος Π. Σταματίου.Ο Ομιλος Ερασιτεχνών "Τερψιχόρη".Η πρώτη Φιλαρμονική Σερρών,στα 1904. Μια μουσικοθεατρική παράσταση στο Μικρό Σούλι Σερρών στα 1909, το ιστορικό μιας φωτογραφίας. Ενα ηρωικό τραγούδι της Δοβίτσας Σερρών. Η πολυφωνική μουσική στις εκκλησίες των Σερρών. Συναυλία αντεγκλήσεων. Διαπρεπείς μουσικοδιδάσκαλοι των Σερρών κατά τον 20ό αιώνα.

Ενδιαφέρουσες πτυχές της μουσικής ζωής και δημιουργίας της πόλης των Σερρών αναδεικνύονται στο βιβλίο του ερευνητή Γιώργου Αγγειοπλάστη "Οκτώ κείμενα Σερραϊκής Μουσικής Ιστοριογραφίας",που εκδόθηκε πρόσφατα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βυρώνειας Σερρών.Κείμενα που μιλούν για την αθέατη και λησμονημένη πλευρά μιας ζηλευτής δραστηριότητας των ανθρώπων της περιοχής.

"Η προβολή της δραστηριότητας αυτής, επισημαίνει ο συγγραφέας, έφερε στο προσκήνιο την οδυνηρή διαπίστωση της απώλειας ενός αξιομνημόνευτου μουσικού παρελθόντος και τόνισε την αναγκαιότητα για μια συνολική προσπάθεια με αντάξια συνέχεια. Μια συνέχεια που, παρά την πανθομολογούμενη άνθηση, ελάχιστες φορές καταφέρνει να επικρατήσει στη μάχη ενάντια στο σαράκι της ευνοιοκρατίας και του απροκάλυπτου λαϊκισμού, που μαστίζουν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία". Στο βιβλίο, επίσης, περιλαμβάνεται παράρτημα με πηγές - εργογραφία για τη μουσική των Σερρών.

"Χορός" του δοξαριού

"Τσαλαπατείς τη γης και καμαρώνει ο ουρανός" είναι ο τίτλος των τεσσάρων παραστάσεων σύγχρονου χορού και κρητικής λύρας, που φιλοξενούνται στο θέατρο "Σφενδόνη" (Μακρή 4, Μακρυγιάννη). Ο λόγος για τις πρώτες κοινές παραστάσεις του γνωστού λυράρη και τραγουδιστή Ψαραντώνη και της χορεύτριας Αναστασίας Λύρα,που θα πραγματοποιηθούν στο θέατρο, από αύριο μέχρι και τις 21 Ιουνίου (9.30μμ). Μια "συνομιλία" ανάμεσα στο μουσικό και τη χορεύτρια, ένας χορός του δοξαριού κι ένα τραγούδι του κορμιού. Μια γιορτή ρυθμού και μέθεξης, αλλά και στοχασμός χορού και μουσικής. Η παράσταση διαρκεί μία περίπου ώρα (εισιτήρια 3.000 και 1.500 δρχ. τα φοιτητικά).

Αποθέωση της "Τουραντό"

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη η πρεμιέρα της παράστασης της Λυρικής Σκηνής με την όπερα του Πουτσίνι "Τουραντό".Οι δύο πρωταγωνιστές, Νικόλα Μαρτινούτσι και Φραντσέσκα Πατανέ, καταχειροκροτήθηκαν, όπως και άλλοι τραγουδιστές της παράστασης. Η όπερα επαναλαμβάνεται και σήμερα, ενώ θα δοθούν δύο ακόμη παραστάσεις (18 και 20/6, 9μμ). Υπενθυμίζουμε ότι η μουσική διεύθυνση είναι του Λουκά Καρυτινού,η σκηνοθεσία του Πλάμεν Καρτάλοφ,η διεύθυνση της χορωδίας της Φανής Παλαμίδη και τα σκηνικά - κοστούμια της Ιωάννας Μανωλεδάκη.

Ο Ιταλός συνθέτης Νικόλα Πιοβάνι είναι προσκεκλημένος του Σινέ - Παράδεισος του Δήμου Κορυδαλλού, την ερχόμενη Δευτέρα (9μμ). Οι θεατές αφού θα παρακολουθήσουν αποσπάσματα από την ταινία "Χάος",με μουσική του Πιοβάνι, θα ακούσουν το συνθέτη να "εξηγεί" στο πιάνο πώς εμπνεύστηκε τη μουσική της ταινίας και θα κουβεντιάσουν μαζί του. Για το συνθέτη θα μιλήσει Ν. Μαυρουδής, πρόεδρος της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων, ενώ τιμητική πλακέτα θα του απονείμει ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Στ. Χρήστου.

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος σπουδών του Ελεύθερου Θεατρικού Σπουδαστηρίου (Μαιζώνος 48, πλατεία Βάθης) του Κώστα Καζάκου,με την παρουσίαση της εργασίας των σπουδαστών, εφ' όλης της διδαχθείσας ύλης του οκταμήνου. Η ύλη περιλάμβανε υποκριτική, κίνηση, μουσική, ορθοφωνία, δραματολογία, ηλεκτρονική υποκριτική και θεωρία του κινηματογράφου. Στο μεταξύ έχουν αρχίσει οι εγγραφές για τη δεύτερη σπουδαστική περίοδο, που αρχίζει τθν 1η του Οκτώβρη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητούν πληροφορίες στα τηλέφωνα 5200.096 και 5222.762.

Με Βιζυηνό στη Γερμανία

Το θέατρο "Σφενδόνη",μετά από πρόσκληση των Ελληνικών Κοινοτήτων της Γερμανίας και με την οικονομική συμπαράσταση της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού,θα παρουσιάσει την παράσταση "Μορφές από το έργο του Βιζυηνού".Οι παραστάσεις δίνονται στα πλαίσια του εορτασμού για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Γεωργίου Βιζυηνού.Η περιοδεία θα ξεκινήσει, σήμερα, από το Γκέτιγκεν, την πόλη όπου ο Βιζυηνός σπούδασε φιλοσοφία και ψυχολογία. Ακολουθούν παραστάσεις στο Ανόβερο, αύριο, στο Βούπερταλ στις 18 Ιουνίου, στη Φραγκφούρτη στις 20 Ιουνίου, στο Μόναχο στις 23 Ιουνίου. Η περιοδεία θα κλείσει στις 27 Ιουνίου, στο Βερολίνο, μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού.

Η "Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων",η επόμενη παραγωγή της "Σφενδόνης" θα ανέβει, τελικά, τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Μας δώρισε την ψυχή του

"Πιστεύω πως η τέχνη του τραγουδιού αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα, γιατί το τραγούδι μάς ενώνει κάτω και μέσα από έναν κοινό μύθο. Κι όπως στο χορό ενώνουμε τα χέρια μεταξύ μας για να ακολουθήσουμε τις ίδιες ρυθμικές κινήσεις, έτσι και στο τραγούδι ενώνουμε τις ψυχές μας για να ακολουθήσουμε μαζί τις ίδιες εσωτερικές δυνάμεις". Ο λόγος του Μάνου Χατζιδάκι - παρακαταθήκη και παρηγοριά μας. Οπως και τα τραγούδια του, αυτά που σμίλεψε με περισσή ευαισθησία και ταλέντο, προσφέροντάς μας αμέτρητες βόλτες στο φεγγάρι.

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το φευγιό του μεγάλου "Ερωτικού" της μουσικής μας δημιουργίας. Ο Μάνος Χατζιδάκις, αναμφίβολα, με την ευαισθησία, την ανησυχία και την τέχνη του, μετείχε τα πλείστα στην περιπέτεια του τόπου μας. Τραγουδώντας με το δικό του, μοναδικό τρόπο, τον έρωτα, τις αγωνίες, τα όνειρά των ανθρώπων του. Ο Μάνος Χατζιδάκις έφυγε για την οδό ονείρων, έχοντας δωρίσει στην Ελλάδα την ψυχή του. Αυτή την ψυχή, τα τραγούδια του, θα συνεχίσουμε να τα μοιραζόμαστε μαζί του. Αγνοώντας το πέρασμα του χρόνου και τις εκπτώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ