Σάββατο 15 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Ολα χάριν του μεγαλοεκδότη

Στις 16 του Γενάρη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσιζε να παραχωρήσει στον Χρ. Λαμπράκη το μικρό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, παρά την αντίθετη άποψη της αρμόδιας Εφορείας, αλλά και τις προειδοποιήσεις της για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει το θέατρο. Μαζί με την παραχώρηση, το ΚΑΣ αποφάσισε και την εκτέλεση εργασιών σε δύο φάσεις - το Μάη και τον Αύγουστο.

Το Μάη, συγκεκριμένα, επρόκειτο να γίνουν επεμβάσεις στις προεδρίες, στις κλίμακες και στο ανώτερο κοίλο.Ο Ιούνιος εκπνέει, το Μέγαρο Μουσικής άρχισε να στέλνει τα ενημερωτικά δελτία για τις εκδηλώσεις στο αρχαίο θεατράκι, τα τέσσερα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου, αλλά από τις προαποφασισμένες εργασίες συντήρησης και ανασκαφών δεν έχει γίνει τίποτα.Δε φτάνει που η κυβέρνηση παραχωρεί ένα μνημείο που δεν έχει τεκμηριωθεί, δεν έχει δημοσιευθεί και δεν έχει μελετηθεί η στατική του επάρκεια, και δεν έχει αναστηλωθεί, αλλά δεν κάνει και εκείνες τις ελάχιστες επεμβάσεις, ώστε να μην κινδυνεύσει από τη χρήση, χάριν μιας ελάχιστης "ελίτ" μουσικόφιλων. Εξάλλου, τα ενημερωτικά δελτία που αποστέλλει το Μέγαρο Μουσικής, εμπαίζουν την κοινή γνώμη, αναφέροντας ότι "η αρχαιολογική σκαπάνη δεν έχει τελειώσει το έργο της. Θα σιγήσει μόνο για λίγο... " και πιο κάτω ότι "τα εδώλια του θεάτρου είναι δυνατόν να φιλοξενήσουν περίπου 500 θεατές",τη στιγμή που οι αρχαιολόγοι της Εφορείας επισημαίνουν τους κινδύνους αυτής της επιβάρυνσης.

Οσο για τους χορηγούς - η προσέλκυση χορηγών ήταν το βασικό επιχείρημα για την παραχώρηση του θεάτρου (!) - ανάμεσά τους βρίσκεται και το Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη. Λες και ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής, που φέρεται ως διοργανωτής των εκδηλώσεων, δεν είναι κομμάτι του Μεγάρου Μουσικής που ανήκει στον Λαμπράκη, όπως και το παραπάνω Ιδρυμα Μελετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ