ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ματιές στις εκθέσεις

Από τις εκθέσεις των ημερών σημειώνουμε:

  • Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στην Αίθουσα τέχνης "Αέναον" (Αντερσεν 18, Κατεχάκη), έκθεση έργων ζωγραφικής της Γεύσως Παπαδάκη.Η ζωγράφος θα παρουσιάσει δημιουργίες της των τεσσάρων τελευταίων χρόνων. Οπως σημειώνεται στον κατάλογο: "Η Γ. Παπαδάκη αφηγείται, ουσιαστικά, τις ιστορίες του ξύλου και καταγράφει την αδιάλειπτη πορεία του χρόνου και την ομορφιά της φθοράς. Οι αρχικοί, καθαρά παραστατικοί πίνακες της ζωγράφου που απεικονίζουν πόρτες και χαλάσματα, σταδιακά χάνουν τον περιγραφικό, αφηγηματικό χαρακτήρα τους και μετατρέπονται σε ανεικονικές συνθέσεις που επεξεργάζονται και αναδεικνύουν αφηρημένες, μορφολογικές ποιότητες". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 του Ιούνη.
  • Επτά ετών έγινε ο "Γυναικείος εικαστικός λόγος" που παρουσιάζεται στην γκαλερί "Αέναον" (Αντερσεν 18, Κατεχάκη). Ο "Γυναικείος εικαστικός λόγος", είναι μία έκθεση που οργανώνεται κάθε χρόνο και φιλοξενεί πάντοτε επτά ζωγράφους, οι οποίες κινούνται ανεξάρτητα και σε διαφορετικούς χώρους, αλλά όλες μαζί δίνουν ένα στίγμα για τα εικαστικά δρώμενα του σήμερα. Στην έβδομη αυτή συνάντηση παρουσιάζουν έργα τους οι: Ελενα Αθανασιάδου, Αγγέλα Βορεάδου, Λένα Καζιάνη, Μαρία Κτιστοπούλου, H. Gursoz, Γεωργία Μπλιάτσου και Φωτεινή Οθωναίου.
  • Με την έκθεση έργων της Αμερικανίδας ζωγράφου Σ. Γουίλιαμς,κλείνει την εκθεσιακή της περίοδο η γκαλερί "Ζ. Μπερνιέρ" (Μαρασλή 51). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 του Ιούλη.
  • Με μία ομαδική έκθεση ζωγραφικής κλείνει την εκθεσιακή της περίοδο η γκαλερί "Ζυγός" (Βασ. Σοφίας 65). Στην έκθεση, που τιτλοφορείται Καλοκαίρι '96", παίρνουν μέρος οι ζωγράφοι: Γιώργος Κουλούρης με κερκυραϊκά τοπία, Σούλα Κουμπή με πηλιορείτικα τοπία, Γιώργος Πέρρος με βάρκες, Κώστας Σπυρόπουλος με νησιώτικα τοπία και Δημήτρης Χατζίνας με βάρκες. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 26 του Ιούλη.
Τέχνες χωρίς Σύνορα

"Καλλιτέχνες χωρίς Σύνορα" ονομάζεται ο νέος μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός - ανθρωπιστικός οργανισμός,που ιδρύθηκε πρόσφατα και αποτελεί πρωτοβουλία καλλιτεχνών και πνευματικών ανθρώπων. Η πρώτη εμφάνιση του οργανισμού είναι οι εκδηλώσεις "Ιδού ο Ανθρωπος",που συνδιοργανώνει με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι εκδηλώσεις, που θα γίνουν στο Γκάζι, ξεκινούν στις 17 Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου.Περιλαμβάνουν έκθεση εικαστικών με έργα των: Μυταρά, Κεσσανλή, Σκούρτη, Παπαγιάννη κ. ά, έκθεση νομοθετημάτων με τη συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου και έκθεση φωτογραφίας για το περιβάλλον με την υποστήριξη του ΥΠΕΧΩΔΕ. Συμμετέχουν, επίσης, γνωστοί καλλιτέχνες, όπως: Μπ. Βαλάση, Τ. Βανδής, Κ. Καστανάς, Ελ. Ανουσάκη, Ε. Κοταμανίδου, Σ. Πέππας, Ελ. Χατζηαργύρη κ. ά.

  • Εκδηλώσεις με τίτλο "Αυτή είναι η Κολομβία" πραγματοποιούν από 20 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου,στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη",το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας και η πρεσβεία της Κολομβίας.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων θα γίνει έκθεση Κολομβιανών ζωγράφων με τίτλο "Ο Μαγικός Ρεαλισμός", θα υπάρχει μόνιμη έκθεση προκολομβιανών κοσμημάτων και κεραμικών και κατά τη διάρκεια της βδομάδας θα παρουσιαστούν δύο κολομβιανές κινηματογραφικές ταινίες. Επίσης, θα υπάρχει προβολή εικόνων της Κολομβίας, συνοδευόμενη από φολκλορική μουσική της χώρας, καθώς και παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών.

Φωτογραφικός Ιούνιος

Διεθνή συνάντηση φωτογραφίας με θέμα Μύθος και τοπίο" διοργανώνει το "Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών" στους Δελφούς, από τις 20 μέχρι τις 23 Ιουνίου. Συμμετέχουν 9 Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες, οι οποίοι θα εκθέσουν τα έργα τους στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου. Από αυτούς οι τέσσερις παρουσιάζουν δημιουργίες τους οι οποίες έγιναν μετά από παραγγελία του Κέντρου Δελφών. Στα πλαίσια της συνάντησης οργανώνεται διήμερο συμπόσιο, που περιλαμβάνει ημερίδα με θέμα "Μύθος και τοπίο" και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Τη συνάντηση επιμελείται ο φωτογράφος και κριτικός τέχνης Γιάννης Σταθάτος.

  • Τρεις φωτογραφικές εκθέσεις περιλαμβάνει ο δεύτερος Φωτογραφικός Ιούνιος,που διοργανώνει το Φωτογραφικό Εργαστήρι Σταυρούπολης.Απόψε εγκαινιάζονται στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου (Χρ. Σμύρνης 1 και Λαγκαδά) τρεις ενδιαφέρουσες φωτογραφικές παρουσιάσεις. Πρόκειται για την ομαδική έκθεση έργων των σπουδαστών, με δείγματα δουλιάς της σχολικής χρονιάς '95 - '96. Με τίτλο "Δενδροπόταμος", η δεύτερη ομαδική έκθεση περιλαμβάνει έργα των τελειοφοίτων της σχολικής χρονιάς '94-'95. Η ομάδα αυτή, επιλέγοντας κοινό θέμα φωτογράφισης, εργάστηκε στον οικισμό του Δενδροπόταμου Θεσσαλονίκης επί τρεις μήνες, έχοντας σαν κεντρικό θέμα τον άνθρωπο. Τέλος, εγκαινιάζεται έκθεση φωτογραφίας του Γάλλου φωτογράφου Π. Μουριέρ.Ο Γάλλος καλλιτέχνης ασχολείται με τη φωτογραφία από το 1977. Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 26 Ιουνίου.
  • Μεγάλη έκθεση φωτογραφίας των τμημάτων του Εργαστηρίου Φωτογραφίας του Πολιτιστικού Οργανισμού Καλλιθέας φιλοξενείται από τις 24 και μέχρι τις 30 Ιουνίου στον αίθριο χώρο του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Καλλιθέας (Ματζαγριωτάκη 74-76).
  • Καλούνται τα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην έκθεση γλυπτικής στην Αρχαία Ολυμπία "Ολυμπία '96", να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Επιμελητηρίου (Νίκης 11, τηλέφωνα: 3231.230 και 3239.009). Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 12 Ιουλίου μέχρι τις 30 Αυγούστου.

Επίσης, καλούνται τα μέλη του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Εργων των Εικαστικών Τεχνών και των Εφαρμογών τους να λάβουν μέρος στις αρχαιρεσίες που θα διεξαχθούν αύριο (από 9πμ έως τη δύση του ήλιου) στο ΕΕΤΕ (Νίκης 11) για την ανάδειξη ΔΣ και τριμελούς Εποπτικού Συμβουλίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Καλοκαιρινές "Ομπρέλες"

Ενα καινούριο έργο γλυπτικής υπαίθριου χώρου, παρουσιάζεται τη Δευτέρα στις 8.30 το βράδυ στον εξωτερικό χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το έργο "Ομπρέλες" του μεγάλου μας γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου.Το γλυπτό εκπροσώπησε τη σύγχρονη γλυπτική δημιουργία στην Ελλάδα και παρουσιάστηκε μαζί με 26 έργα του καλλιτέχνη στην 45η Μπιενάλε της Βενετίας.

Το "Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης", στα πλαίσια της παρουσίασης της ελληνικής εκπροσώπησης στην Μπιενάλε, φιλοξένησε την έκθεση στη Θεσσαλονίκη από το Δεκέμβρη του '93 έως το Γενάρη του '94. Το έργο αυτό εγκαταστάθηκε αρχικά για τις ανάγκες της έκθεσης στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου, όπου παρέμεινε και μετά το πέρας της για τα επόμενα δύο χρόνια, οπότε και μετακινήθηκε για να συμπεριληφθεί σε ιδιωτική συλλογή. Το ίδιο έργο βραβεύτηκε σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τώρα κοσμεί το νέο κτίριο της Κοινότητας στις Βρυξέλλες.

Οπως σημειώνουν οι οργανωτές, "η επανεγκατάσταση του έργου στον εξωτερικό χώρο των περιοδικών εκθέσεων του "Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης" έρχεται να συμπληρώσει την παρουσία του γλύπτη στην πόλη μας με τρία ακόμη γλυπτά που είχαν προηγηθεί, δύο στον υπαίθριο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και ένα στην είσοδο της ΔΕΘ".

Σημειώνουμε ότι μετά τα εγκαίνια του γλυπτού θα ακολουθήσει συναυλία τζαζ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χρώματα από την Αρμενία

Εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας (Τοσίτσα 17) έκθεση έργων ζωγραφικής του Αρμένιου καλλιτέχνη Γκάκικ Αλτουνιάν.Ο Γ. Αλτουνιάν γεννήθηκε το 1957 στο Ερεβάν της Αρμενίας. Από το 1975 μέχρι το 1981 φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών "Τερμεμεζιάν" και από το 1983 μέχρι το 1989 στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της γενέτειράς του, με ειδικότητα στη γλυπτική και τη ζωγραφική. Το 1991 και μέχρι το 1994 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές, ως υπότροφος, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μόσχας, με δάσκαλο τον ακαδημαϊκό Κ. Σουμπαριάν.Από το 1993 εργάζεται ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αρχιτεκτονικής στο Ερεβάν. Μέχρι σήμερα παρουσίασε έργα του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην πατρίδα του, αλλά και σε άλλες χώρες. Η έκθεση έργων του στη χώρα μας θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιουνίου. Θα λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, εκτός από το Σάββατο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ