ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
Οι αρμόδιοι απαντούν

Κ. Διευθυντά,

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας σας στις 19-5-96 με τίτλο "Ξημερώματα στο ...ΙΚΑ", το οποίο αφορά επιστολή του συνταξιούχου μας, Κώστα Σπυρόπουλου, η Διοίκηση του ΙΚΑ επιθυμεί να σας γνωρίσει τα εξής:

Ο Διοικητής του Ιδρύματος κ. Γρηγόρης Σολωμός αδυνατεί να προβεί στην πρόσληψη γιατρού καρδιολόγου, εφόσον υπάρχει η δέσμευση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, βάσει της οποίας το ΙΚΑ δύναται να προσλάβει γιατρούς υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων.

Η προϋπόθεση όμως αυτή δεν ισχύει, δεδομένου ότι οι οργανικές θέσεις των καρδιολόγων στην περιοχή της Αθήνας είναι υπερκαλυμμένες. Εφόσον όμως μας δοθεί νέα έγκριση για την πρόσληψη γιατρών πέραν των οργανικών θέσεων θα είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε την εν λόγω ανάγκη.

Από το Γραφείο Τύπου του ΙΚΑ

***

Ο πρόεδρος των ΗΣΑΠ κ. Παναγιώτης Ν. Λάμπος, αναφερόμενος στην επιστολή που δημοσιεύτηκε στις 17.5.96 με τίτλο "Εγκλημα στους ΗΣΑΠ", μεταξύ άλλων αναφέρει:

..."Λυπούμεθα ειλικρινά για την ταλαιπωρία σας και σας ζητάμε συγνώμη. Είναι επίσης πολύ δυσάρεστο ότι με ελάχιστη προσπάθεια και πρωτοβουλία ήταν εύκολο να αποφευχθεί το συμβάν κι όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε".

..."Με την ατυχή αυτή συγκυρία θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι

το προσωπικό που διενεργεί τον έλεγχο δεν έχει καμιά προμήθεια ή άλλη οικονομική παροχή και ό,τι κάνει το κάνει για την προστασία των συμφερόντων της επιχείρησης".

"Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις επιβατών που αποφεύγουν την αγορά εισιτηρίων και ο έλεγχος είναι απαραίτητος. Ελπίζουμε με την αλλαγή του τρόπου ελέγχου, που σχεδιάζουμε σύντομα, το φαινόμενο να μηδενιστεί".

"Γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες να μη συμβεί παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον".

Παναγιώτης Ν. Λάμπος - Πρόεδρος ΔΣ - Γενικός Διευθυντής των ΗΣΑΠ

Παρεμβολές στα ερτζιανά

Σε ανοιχτή επιστολή του προς τα μέσα ενημέρωσης ο ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ από τη Θεσσαλονίκη, σχετικά με τις παρεμβολές των ιδιωτικών ραδιοσταθμών στις κρατικές εκπομπές, γράφει: "Το 1995 το πολιτιστικό σωματείο ΣΟΛ, έχοντας συγκεντρώσει 92 υπογραφές (οι οποίες στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο αριθμό ενδιαφερομένων) απέστειλε στην ΕΡΤ ΑΕ και ΕΡΤ 3 εξώδικη δήλωση - διαμαρτυρία για το ζήτημα αυτό. Το τμήμα Νομικής Υπηρεσίας και Συμβάσεων της ΕΡΤ 3 στα τέλη του ίδιου έτους απάντησε στο ΣΟΛ, υποστηρίζοντας τα εξής: "Η ΕΡΤ εξαντλεί όλες τις δυνατότητες που παρέχει ο νόμος και οι υπηρεσιακοί κανονισμοί. Οι υπηρεσίες της δεν αδιαφορούν για το ζήτημα, οποιαδήποτε δε παρεμβολή κοινοποιείται άμεσα στις αρμόδιες αστυνομικές, διοικητικές και δικαστικές αρχές, ενώ στους παραβάτες ασκούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τις αστικές και ποινικές κυρώσεις (!!)".

Σύμφωνα όμως με την προσωπική μου εμπειρία, ΤΙΠΟΤΑ από τα παραπάνω δεν ισχύουν. Επί δυο χρόνια κατέφυγα με αλλεπάλληλα τηλεφωνήματά μου στην αστυνομία, στους ίδιους τους σταθμούς, στην ΕΡΤ στην Αθήνα, στις αρμόδιες υπηρεσίες χορήγησης αδειών, μια μάταιη δηλαδή περιπλάνηση, σε λαβύρινθο γραφειοκρατικό, όπου ο καθένας δήλωνε αναρμόδιος. Και έτσι κατέληξα να καταθέσω αγωγές, για να γραφεί στο δικαστήριο τέλος στον κωμικοτραγικό επίλογο της ιστορίας ότι σύμφωνα με το νόμο δεν υπήρχε αδίκημα!

Σε όλη δε αυτή την ιστορία η κρατική ραδιοφωνία έμεινε επιμελώς αδιάφορη. Γι' αυτό θεωρώ ότι η "απάντηση" στο ΣΟΛ προσβάλλει τη νοημοσύνη μας".

Διαμαρτυρία Δωδωνοχωριτών

Προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και άλλους αρμόδιους απευθύνουν τηλεγράφημα διαμαρτυρίας οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των Αδελφοτήτων, της Ομοσπονδίας και άλλων φορέων των Δωδωνοχωριτών, που αφορά την εισήγηση βουλευτών του Νομού Πρεβέζης για την κατάργηση του Κόμβου της Δωδώνης, σχετικά με την Εγνατία Οδό, με το σκεπτικό πως δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Σε κοινή σύσκεψη των πιο πάνω φορέων ομόφωνα: - Διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση των εργασιών της Εγνατίας στο Τμήμα Αγ. Αναστασίας - Δωδώνης. - Απαιτούν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να εφαρμοστεί η αρχική μελέτη στην οποία προβλέπεται και η κατασκευή ανισόπεδου κόμβου στη Δωδώνη, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Οι δε δηλώσεις της Γεν. Γραμματείας Δημοσίων Εργων ήταν: "Η προβλεπόμενη κατασκευή θα εξυπηρετεί πλήρως τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και την όλη την ευρύτερη περιοχή". - Δηλώνουν πως σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και όλους τους κατοίκους θα αγωνιστούν για την υπόθεσή τους και την αξιοποίηση του αρχαιολογικού αυτού χώρου. Τέλος παρακαλούν τον πρόεδρο της Βουλής, το ΥΠΠΟ και όλους τους συναρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους βουλευτές της Ηπείρου, καθώς και τις εκκλησιαστικές και τις Δημοτικές Αρχές των Ιωαννίνων, τους πνευματικούς και κοινωνικούς φορείς, τον Τύπο και όλα τα ΜΜΕ να πάρουν θέση.

Στιλ Λατινικής Αμερικής

Ορισμένα στοιχεία από την κουβανική εμπειρία του σοσιαλισμού, που αναφέρθηκαν σε εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, από τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ένα βουλευτή της Κούβας, σημειώνει σε γράμμα του ο ΧΡΗΣΤΟΣ Σ. ΣΕΛΙΑΝΙΤΗΣ,αρχιτέκτονας από την Αθήνα. Γράφει: "Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτών των στοιχείων - που για πρώτη φορά πληροφορήθηκα - βρίσκεται στο ότι ελάχιστη σχέση έχουν με τα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού που ηττήθηκε. Η συμβολή "ιδιομορφιών" σαν κι αυτές στην αντοχή του κουβανικού σοσιαλισμού μπορεί να είναι σημαντική (αν και η υπερβολή στην εκτίμηση της σημασίας τους μπορεί να οδηγήσει σε αυταπάτες για εύκολες απαντήσεις).

- Δε γίνεται δεκτό νέο μέλος στο κόμμα αν δε συμφωνεί η κολεκτίβα - το σύνολο των εργαζομένων του χώρου όπου εργάζεται.

- Το κόμμα δεν έχει δικαίωμα να προτείνει υποψηφίους στις εκλογές. Το δικαίωμα αυτό το έχουν μόνο οι πολίτες.

- Δε διεξάγονται εκλογές αν δεν εξασφαλιστεί η ύπαρξη τουλάχιστο δυο υποψηφίων για κάθε θέση.

- Οι βουλευτές δεν έχουν καμιά αμοιβή για την ιδιότητά τους αυτή γιατί συνεχίζουν να εργάζονται στις δουλιές τους.

- Υπάρχει πάντα εθελοντική ένοπλη λαϊκή πολιτοφυλακή από όλα τα στρώματα του πληθυσμού.

- Δε φορολογείται ο μισθός. (Το καθεστώς αυτό δεν επηρεάστηκε ούτε από τις πρόσφατες οικονομικές μεταρρυθμίσεις).

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόσφατη αγροτική μεταρρύθμιση.

Η ιδιαίτερη επαναστατική κουλτούρα του χώρου της Λατινικής Αμερικής αντανακλάται και στον τρόπο επιλογής του Ντ. Ορτέγκα ως υποψήφιου προέδρου των Σαντινίστας, οι οποίοι προκειμένου να επιλέξουν ανάμεσα στους τρεις υποψηφίους προέδρους, έκαναν παλλαϊκό δημοψήφισμα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ