ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θησαυρός για το λαό της Λάρισας

Η πολύτιμη - 7.500 τίτλων - βιβλιοθήκη του αλησμόνητου Μιχάλη Μ. Παπαϊωάννου, κατά επιθυμία του ίδιου, δωρήθηκε στη γενέτειρά του Λάρισα

Εναν τεράστιο (ποσοτικά), σπάνιο (ποιοτικά), μεγάλο σε αξία (πνευματικά) θησαυρό απέκτησαν οι κάτοικοι της Λάρισας. Πρόκειται για την πλουσιότατη βιβλιοθήκη του αλησμόνητου κομμουνιστή, μελετητή της νεότερης ιστορίας και λογοτεχνίας μας, δημοσιογράφου του "Ρ" από τη μεταπολίτευση και πολύτιμου συνεργάτη του, μέχρι τη στερνή του ώρα, Μιχάλη Μ. Παπαϊωάννου.Επιθυμία του Μ. Μ. Παπαϊωάννου ήταν η βιβλιοθήκη του, αυτός ο "θησαυρός", το μεγάλο "πάθος" της ζωής του να δωρηθεί, μετά από το θάνατό του, στη γενέτειρά του Λάρισα.Η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα από την αφοσιωμένη συντρόφισσά του Μαρία Παπαϊωάννου,η οποία δώρισε τη βιβλιοθήκη στο Δήμο Λάρισας. Η δωρεά έγινε αποδεκτή όχι μόνο από το δήμο, αλλά και από τη Νομαρχία Λάρισας. Τη φροντίδα για τα σχετικά νομικά και τεχνικά προβλήματα είχε ο φίλος του Μ. Μ. Παπαϊωάννου και αντιπρόεδρος στην Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου Λάρισας Γιώργος Ντρογκούλης.

Την περασμένη Τετάρτη, λοιπόν, μεταφέρθηκαν με καμιόνια περίπου 7.000 τίτλοι βιβλίων (μεταξύ των οποίων σπάνιες εκδόσεις του 19ου αιώνα, πλήθος μαρξιστικών και πολιτικών βιβλίων), μεγάλος αριθμός τίτλων παλιών εφημερίδων μεγάλης αξίας και μεγάλος αριθμός τευχών (παλαιών και των νεότερων χρόνων) του ιδεολογικού περιοδικού του ΚΚΕ "Κομμουνιστική Επιθεώρηση".Την παράδοση της βιβλιοθήκης επιμελήθηκε η φιλόλογος Αννα Κοντονίκα,η οποία έχει καταγράψει εκτός από τους 7.000 περίπου τίτλους των βιβλίων, τους τίτλους των εφημερίδων, και τους 650,περίπου, τίτλους λογοτεχνικών, ιστοριογραφικών και άλλων περιοδικών από τις αρχές του αιώνα μας μέχρι την εποχή μας. Σε πολλά περιοδικά, από τη δεκαετία του '30 και μετά, υπάρχουν άρθρα του Μ. Μ. Παπαϊωάννου, από τα οποία θα αντληθεί υλικό για την έκδοση ενός βιβλίου με αυτή την πολύ σημαντική, άγνωστη στους νεότερους, διάσπαρτη αρθρογραφική και μελετητική εργασία του Μ. Μ. Παπαϊωάννου. Για το σκοπό αυτό για ένα διάστημα τα περιοδικά θα παραμείνουν στην Αθήνα και στη συνέχεια θα πάνε στον προορισμό τους.

Η Βιβλιοθήκη του Μ. Μ. Παπαϊωάννου θα στεγαστεί στο νεοκλασικό κτίριο,όπου σήμερα στεγάζεται Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Κατσίγρα,η οποία θα μεταστεγαστεί, σε μερικούς μήνες, στο νέο, έτοιμο, κτίριο Μουσείο Κατσίγρα.Ηδη, σε ορισμένους ελεύθερους χώρους του νεοκλασικού κτιρίου, όπου βρίσκεται η σήμερα η συλλογή Κατσίγρα, έχουν αρχίσει και κατασκευάζονται ράφια για να δεχτούν την πολύτιμη, από κάθε άποψη, βιβλιοθήκη του παθιασμένου βιβλιοσυλλέκτη Μ. Μ. Παπαϊωάννου. Μια βιβλιοθήκη που θα τη ζήλευε κάθε πόλη και η οποία αξίζει και επιβάλλεται να τύχει από το δήμο, τους μαζικούς φορείς της Λάρισας, και την πολιτεία κάθε φροντίδας, τιμής και προστασίας για το δημόσιο πνευματικό και μορφωτικό όφελος.

Προπαντός, να τύχει προστασίας, γιατί... τη σήμερον υπάρχουν και οι βιβλιοκάπηλοι, που με διάφορα κόλπα αποψιλώνουν βιβλιοθήκες και θησαυρίζουν με "ξένα κόλλυβα".

Αρ. Ελλ.

"Στοά" για 64

Με τη συμμετοχή 64 εκδοτικών οίκων - σε 20 καταστήματα - από τους οποίους οι 11 προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάστηκε, χτες, η "Στοά του Βιβλίου",στη Στοά Μεγάρου Αρσακείου.

Η "Στοά" αποτελεί πρωτοβουλία και έργο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας,που εν τη γενέσει της δημιούργησε πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες,όπως τα κριτήρια επιλογών των οίκων, δεδομένου ότι απουσιάζουν εκδότες όπως: "Καστανιώτης", "Πατάκης", "Θεμέλιο", "Σύγχρονη Εποχή", "Ικαρος" κ.ά.

Ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Γ. Μπαμπινιώτης,σε σχετική ερώτηση, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, μίλησε για κριτήρια όπως: "αριθμός τίτλων, αρχαιότητα, ποιότητα, πνεύμα συνεργασίας κ.ά.".Οσο για την απουσία κάποιων μεγάλων οίκων, αφέθηκε να εννοηθεί ότι είχαν απαιτήσεις αποκλειστικότητας στα καταστήματα που προσφέρονταν.Στάση για την οποία θεωρήθηκαν "μη συνεργάσιμοι",αφού η πολιτική της Φιλεκπαιδευτικής ήταν η ενθάρρυνση της συστέγασης εκδοτών. Σχετικά με τις εκδόσεις "Ικαρος" σχεδιάζεται η συστέγασή του με τον "Κέδρο". Εξάλλου, ο Γ. Μπαμπινιώτης κατέληξε λέγοντας: "Το πρόβλημα είναι όταν λείπουν οι μικροί εκδότες και όχι οι μεγάλοι".

Τα μισθώματα των καταστημάτων κυμαίνονται από 150.000 - 600.000 δρχ. και με βάση αυτές τις τιμές οι εκδότες ζητούσαν να συμμετάσχουν εκεί, όπου αντέχει η τσέπη τους. Ωστόσο, ανακύπτουν ερωτηματικά σχετικά με τη βιωσιμότητα των εκτός "Στοάς" βιβλιοπωλείων. Πάντως, ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής διαβεβαιώνει ότι οι εκδότες θα πουλάνε όσο και έξω.

Παράλληλα, με τη "Στοά" θα λειτουργούν "Αίθουσες Λόγου και Τέχνης",για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, που θα αφορούν στο βιβλίο και όχι μόνο, αλλά και το"Φιλολογικό Καφενείο",στο Αίθριο του Αρσακείου Μεγάρου. Συνυπολογίζοντας κανείς το "Θέατρο Τέχνης", που επίσης βρίσκεται στη Στοά Μεγάρου Αρσακείου, αλλά και την προοπτική στους κενούς ή κενούμενους διπλανούς χώρους να εγκαθίστανται καταστήματα συναφή (παλαιοβιβλιοπωλεία, αρχαιοπωλεία κ.ά), η Φιλεκπαιδευτική ελπίζει στη δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου πολιτισμού.

"Εφυγε" μόνος

Το περασμένο Σάββατο κηδεύτηκε στο νεκροταφείο του Δήμου Ζωγράφου ο σεμνός και καλός ηθοποιός Κώστας Ναός,που υπέκυψε στην επάρατη νόσο δύο μέρες νωρίτερα, ολομόναχος στο σπίτι του. Τον 67χρονο ηθοποιό συνόδευσαν στο στερνό του ταξίδι λίγοι συνάδελφοί του (αυτοί φρόντισαν και για την ταφή) και φίλοι. Ο Κ. Ναός γεννήθηκε στη Λάρισα, σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θέατρο και συνεργάστηκε με γνωστούς θιάσους (Λαμπέτη - Χορν, Μ. Κατράκη, Α. Αλεξανδράκη, Λ. Κωνσταντάρα, Α. Βαλάκου κ. ά.), καθώς και με το ΚΘΒΕ, όπου έπαιξε αξιόλογους ρόλους. Στο ενεργητικό του είχε κινηματογραφικές ταινίες και μερικά σίριαλ (π. χ. "Ο παράξενος ταξιδιώτης").

Σίγησε μια θεία φωνή

"Η πρώτη κυρία του τραγουδιού", η Ελα Φιτζέραλντ,δεν υπάρχει πια. Η μεγάλη ερμηνεύτρια της τζαζ πέθανε το Σάββατο, σε ηλικία 78 χρόνων. Ο θάνατος τη βρήκε ενώ κοιμόταν στο σπίτι της στο Μπέβερλι Χιλς, περιτριγυρισμένη από συγγενείς και φίλους. Η διάσημη τραγουδίστρια τα τελευταία χρόνια παρέμενε καθηλωμένη στο κρεβάτι, λόγω του ακρωτηριασμού, που είχε υποβληθεί και στα δυο της πόδια, εξαιτίας επιπλοκών από διαβήτη.

Για 60 ολόκληρα χρόνια το άστρο της Ελα Φιτζέραλντ μεσουρανούσε στο χώρο της τζαζ, καθώς η φωνή της διέθετε μια ιδιαίτερη καθαρότητα και σπάνια εκφραστικότητα. Η δεξιοτεχνία της φωνής της υπήρξε σημαντική και παροιμιώδης, χωρίς μανιερισμούς, που συχνά συναντάμε σε πολλούς τραγουδιστές. Η Ελα Φιτζέραλντ υπήρξε το ίνδαλμα μεγάλων, αλλά και νεότερων τραγουδιστών: "Ηταν, είπε ο Τόνι Μπένετ, η κυρία που μας δίδαξε όλους πώς να τραγουδάμε. Ηταν το πνεύμα".

Γεννήθηκε στις 25 του Απρίλη 1918, στο Νιούπορτ Νιους της πολιτείας της Βιρτζίνια. Το καλλιτεχνικό της ταλέντο το ανακάλυψε ο μεγάλος καλλιτέχνης Τσικ Γουέμπ, με το συγκρότημα του οποίου η 15χρονη, τότε, Ελα έκανε τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις της. Στη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας της η Ελα Φιτζέραλντ τραγούδησε κομμάτια όλων των μεγάλων της τζαζ: Αμστρονγκ, Ελιγκτον, Πόρτερ κ. ά. Είχε ηχογραφήσει περισσότερα από 250 άλμπουμ και είχε κερδίσει 11 βραβεία "Γκράμι".

Κοινά, μουσικά μονοπάτια

Μια τετραήμερη μουσική επικοινωνία ανάμεσα σε δύο γειτονικές χώρες, την Ιταλία και την Ελλάδα. Ο λόγος για το τετραήμερο "Μουσική Γέφυρα - Ελλάδα και Ιταλία σε κοινά μονοπάτια",που διοργανώνει (18-22/6) η Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων του ΥΠΠΟ σε συνεργασία με το Αιολικό Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καισαριανής, τη Νομαρχία Αθηνών και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Βασικός προσκεκλημένος των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στο Μοναστήρι της Καισαριανής (9.30μμ), με ελεύθερη είσοδο, είναι ο ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό Ιταλός συνθέτης, Νικόλα Πιοβάνι.

Αύριο και μεθαύριο θα δοθούν δύο παραστάσεις του μουσικοθεατρικού θιάσου "Καμπάνια ντέλα Λούνα" σε διεύθυνση του Ν. Πιοβάνι. Την Παρασκευή το "Αρχείο Ελληνικής Μουσικής" θα παρουσιάσει επτανησιακή μουσική, ενώ το ιταλικό συγκρότημα "Γειτονία" ελληνόφωνα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με συζήτηση για τις μουσικές και γλωσσικές αλληλεπιδράσεις των δύο χωρών, με ομιλητές τους Λ. Λιάβα, Ν. Λούντζη, Ντ. Μίνιτι - Γκώνια, Σ. Νουσέρα και Μπρ. Καζίλε. Για την εξυπηρέτηση του κοινού πούλμαν θα κάνουν δωρεάν, συνεχή, δρομολόγια (καθημερινά, από τις 8μμ), με αφετηρία το Παλαιό Δημαρχείο Καισαριανής (Εθνικής Αντιστάσεως και Υμηττού 57).

Ελληνικός "Παράδεισος"

Δεκαήμερο ελληνικού κινηματογράφου στο σινέ "Παράδεισος" Κορυδαλλού (Ζάπα 4), όπου σήμερα θα προβληθεί η ταινία του Γιώργου Ζερβουλάκου "Με τον Ορφέα τον Αύγουστο".Οι θεατές θα συζητήσουν με το σκηνοθέτη και τους πρωταγωνιστές του "Ορφέα", Ν. Ξανθόπουλο και Β. Μπάρμπα.

Αύριο θα προβληθεί η ταινία του Σταύρου Τσιώλη "Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά". Θ' ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και συντελεστές της ταινίας. Ακολουθούν οι προβολές των ταινιών: "Ο Τσαλαπετεινός του Γουαϊόμινγκ" του Δ. Ινδαρέ (20/6), "Ακροπόλ" του Π. Βούλγαρη (21/6), "Το βλέμμα του Οδυσσέα" του Θ. Αγγελόπουλου (22-23/6), "Η ζωή ενάμισι χιλιάρικο" της Φ. Σισκοπούλου (24/6) και "Ράδιο Μόσχα" του Ν. Τριανταφυλλίδη (25/6).

Στο Θέατρο "Σφενδόνη" (Μακρή 4, Μακρυγιάννη), δίνονται απόψε και αύριο (9.30μ.μ.) οι τελευταίες παραστάσεις της ομάδας χορού "Σχεδία".Χορεύουν οι: Ν. Αβρά, Ειρ. Αλεξίου, Τ. Αντωνοπούλου, Σ. Αποστολάτος και Ελ. Παπαδοπούλου.Διδασκαλία αυτοσχεδιασμού Αν. Λύρα.

"Ολοι οι παιδικοί μου φίλοι" είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης που θα φιλοξενηθεί απόψε, στις 8.30μμ, στο "Κατράκειο" της Νίκαιας, με ελεύθερη είσοδο. Θ' ακουστούν τραγούδια των Λοϊζου, Μαυρουδή, Παπαδόπουλου, Αρλέτας, Πλάτωνος, Κυπουργού και Μαραγκόπουλου από τους Γιώργη Χριστοδούλου και Μελίνα Μποτέλλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ