Τρίτη 18 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Στοά" για 64

Με τη συμμετοχή 64 εκδοτικών οίκων - σε 20 καταστήματα - από τους οποίους οι 11 προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάστηκε, χτες, η "Στοά του Βιβλίου",στη Στοά Μεγάρου Αρσακείου.

Η "Στοά" αποτελεί πρωτοβουλία και έργο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας,που εν τη γενέσει της δημιούργησε πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες,όπως τα κριτήρια επιλογών των οίκων, δεδομένου ότι απουσιάζουν εκδότες όπως: "Καστανιώτης", "Πατάκης", "Θεμέλιο", "Σύγχρονη Εποχή", "Ικαρος" κ.ά.

Ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Γ. Μπαμπινιώτης,σε σχετική ερώτηση, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, μίλησε για κριτήρια όπως: "αριθμός τίτλων, αρχαιότητα, ποιότητα, πνεύμα συνεργασίας κ.ά.".Οσο για την απουσία κάποιων μεγάλων οίκων, αφέθηκε να εννοηθεί ότι είχαν απαιτήσεις αποκλειστικότητας στα καταστήματα που προσφέρονταν.Στάση για την οποία θεωρήθηκαν "μη συνεργάσιμοι",αφού η πολιτική της Φιλεκπαιδευτικής ήταν η ενθάρρυνση της συστέγασης εκδοτών. Σχετικά με τις εκδόσεις "Ικαρος" σχεδιάζεται η συστέγασή του με τον "Κέδρο". Εξάλλου, ο Γ. Μπαμπινιώτης κατέληξε λέγοντας: "Το πρόβλημα είναι όταν λείπουν οι μικροί εκδότες και όχι οι μεγάλοι".

Τα μισθώματα των καταστημάτων κυμαίνονται από 150.000 - 600.000 δρχ. και με βάση αυτές τις τιμές οι εκδότες ζητούσαν να συμμετάσχουν εκεί, όπου αντέχει η τσέπη τους. Ωστόσο, ανακύπτουν ερωτηματικά σχετικά με τη βιωσιμότητα των εκτός "Στοάς" βιβλιοπωλείων. Πάντως, ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής διαβεβαιώνει ότι οι εκδότες θα πουλάνε όσο και έξω.

Παράλληλα, με τη "Στοά" θα λειτουργούν "Αίθουσες Λόγου και Τέχνης",για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, που θα αφορούν στο βιβλίο και όχι μόνο, αλλά και το"Φιλολογικό Καφενείο",στο Αίθριο του Αρσακείου Μεγάρου. Συνυπολογίζοντας κανείς το "Θέατρο Τέχνης", που επίσης βρίσκεται στη Στοά Μεγάρου Αρσακείου, αλλά και την προοπτική στους κενούς ή κενούμενους διπλανούς χώρους να εγκαθίστανται καταστήματα συναφή (παλαιοβιβλιοπωλεία, αρχαιοπωλεία κ.ά), η Φιλεκπαιδευτική ελπίζει στη δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου πολιτισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ