ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Μολών λαβέ" και "ναι σε όλα"

Σε υψηλούς τόνους και με εκφράσεις ασυνήθιστα οξείες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε το περασμένο διήμερο, κατά την περιοδεία του στην Κρήτη, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. "Μολών λαβέ", "δύσκολα θα το ξεχάσουν" (όποιοι απειλήσουν την εθνική μας κυριαρχία), "θα δώσουμε στους Τούρκους ένα μάθημα που θα θυμούνται για πολλά χρόνια", είναι μερικές απ' τις προειδοποιήσεις του Κ. Σημίτη, οι οποίες βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση απ' το επεισόδιο των Ιμια και μετά.

Αν βέβαια τέτοιες εκφράσεις χρησιμοποιούνται μετά λόγου γνώσεως, τότε ο ελληνικός λαός δικαίως θα πρέπει να θεωρεί ότι η σύρραξη βρίσκεται επί θύραις και είναι αναπόφευκτη. Αν όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση και πριν απ' όλους ο πρωθυπουργός πρέπει να το πουν ανοιχτά και καθαρά, κατονομάζοντας όχι μόνο τους φυσικούς αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς αυτής της επίθεσης και όχι να καταφεύγουν σε "κορόνες" που δίνουν την εντύπωση πυροτεχνημάτων. Γιατί ο ελληνικός λαός έχει χορτάσει από μεγαλοστομίες τέτοιου περιεχομένου, οι οποίες συνήθως αποτελούν την άλλη όψη της υποχωρητικότητας και της υποτέλειας.

Προς το παρόν, τουλάχιστον, τα γεγονότα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ούτε τους τόνους, ούτε το περιεχόμενο των πρωθυπουργικών προειδοποιήσεων, εκτός αν δεχτούμε την άποψη ότι απλώς εξυπηρετούν τις προσυνεδριακές σκοπιμότητες στο κυβερνών κόμμα. Μια τέτοια εκδοχή δεν απορρίπτεται ούτε από τους ίδιους τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Κ. Σημίτη και είναι ένδειξη της επικίνδυνης εμπλοκής των κρίσιμων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής στη διελκυνστίνδα μεταξύ των ομάδων και των τάσεων του ΠΑΣΟΚ.

Και για να εξηγούμαστε. Οταν αναφερόμαστε στα γεγονότα, δεν υποτιμούμε το μέγεθος και τη σημασία των κινήσεων και των ενεργειών της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία εμφανίζεται συνεπής στη στρατηγική της έντασης που ακολουθεί εδώ και χρόνια απέναντι στην Ελλάδα. Αυτό όμως που εκμεταλλεύεται περισσότερο απ' ό,τι άλλο ο τουρκικός επεκτατισμός είναι η δεδηλωμένη πρόθεση των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στα πλαίσια και μόνο των "συμμαχικών" οργανισμών. Ηνωμένες Πολιτείες και ΝΑΤΟ όχι μόνο δε δείχνουν καμιά κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, αλλά με στόχο την επικυριαρχία στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή, ενισχύουν και καθοδηγούν την ένταση. Αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να εμφανιστούν στη συνέχεια σαν επιδιαιτητές. Υπ' αυτή την έννοια δεν πρέπει να αποκλείεται η εκδοχή των "θερμών επεισοδίων" που εντάσσονται σ' αυτή τη στρατηγική, αφού θα φέρουν πιο κοντά τις διαπραγματεύσεις.

Στο βαθμό λοιπόν, που η κυβέρνηση επιμένει να αναζητά τη λύση μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, τα όσα λέει ο πρωθυπουργός λειτουργούν τουλάχιστον αποπροσανατολιστικά, μιας και αφήνουν στο απυρόβλητο τους πραγματικούς αρχιτέκτονες της κρίσης. Τι νόημα έχει αλήθεια το "μολών λαβέ" του Κ. Σημίτη προς την Τουρκία, όταν με την επιστολή του προς τους ηγέτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δηλώνει πρόθυμος να δεχτεί την οποιαδήποτε ενέργειά τους για τη διευθέτηση της κρίσης; Εκτός και αν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θεωρούν ότι η εθνική κυριαρχία κινδυνεύει μεν από τις "γκρίζες ζώνες" που υποδεικνύει η Αγκυρα, αλλά εξυπηρετείται από τις κηδεμονευόμενες περιοχές που προωθούν η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες.

Συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα

Συνεχίζεται η πλατιά Πολιτική Εξόρμηση που πραγματοποιεί το ΚΚΕ, με στόχο την ολόπλευρη ενημέρωση του λαού για τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου.

Στα πλαίσια αυτής της Εξόρμησης έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω ανοιχτές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν:

  • Η ΝΕ Ημαθίας στη ΒΕΡΟΙΑαύριο Τετάρτη στις 9 μ.μ. στην ΕΛΙΑ. Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Καβάλας στην ΚΑΒΑΛΑ, την Πέμπτη 20 - 6 - 96.Θα μιλήσει ο Μήτσος Κωστόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας στο ΑΓΡΙΝΙΟ την Πέμπτη 20 - 6 - 96 στις 9 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας. Θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Καβάλας στα ΛΙΜΕΝΑΡΙΑ ΘΑΣΟΥ την Παρασκευή 21 - 6 - 96 στις 9 μ.μ. μετά από περιοδεία στο νησί. Θα μιλήσει ο Μήτσος Κωστόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Ξάνθης στην ΞΑΝΘΗ τη Δευτέρα 24 - 6 - 96.Θα μιλήσει η Σούλα Βλησίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Σερρών στις ΣΕΡΡΕΣ τη Δευτέρα 24 - 6 - 96 στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Ηρακλείου Κρήτης στις ΑΡΧΑΝΕΣ τη Δευτέρα 24 - 6 - 96.Θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Εύβοιας στη ΧΑΛΚΙΔΑ την Τρίτη 25 - 6 - 96 στις 9 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Θα μιλήσει ο Μάκης Μαϊλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Λάρισας στον ΤΥΡΝΑΒΟ την Τρίτη 25 - 6 - 96 στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Εβρου στην Αλεξανδρούπολη την Τετάρτη, 26 - 6 - 96.Θα μιλήσει ο Μάκης Κοψίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Αρκαδίας στην Τρίπολη την Τετάρτη 26 - 6 - 96 στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα "Μαντζούνειο". Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Αχαϊας στην ΠΑΤΡΑ την Πέμπτη 27 - 6 - 96 στις 9 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
  • Η ΝΕ Λάρισας στην ΕΛΑΣΣΟΝΑ την Πέμπτη 27 - 6 - 96 στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Γιάννης Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Ροδόπης στην Κομοτηνή την Πέμπτη 27 - 6 - 96 στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Μάκης Κοψίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Κέρκυρας στην Κέρκυρα την Πέμπτη 27 - 6 - 96.Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Βοιωτίας στη Θήβα,την Πέμπτη 27 - 6 - 96 στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Ηλίας Λέγγερης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Χανίων στα Χανιά, τη Δευτέρα 1 - 7 - 96.Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο πόδι οι κομμουνιστές της Αθήνας

Αύριο στις 8.30μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα

Στο ρυθμό της Πολιτικής Εξόρμησης ενημέρωσης κινείται η Κομματική Οργάνωση Αθήνας προετοιμάζοντας την πολιτική εκδήλωση, που θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 8.30 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως,με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Οι κομμουνιστές της Αθήνας πραγματοποιούν μια πανεξόρμηση προπαγάνδισης της εκδήλωσης, χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές προπαγάνδισης και κυρίως τη ζωντανή επαφή και συζήτηση με τους εργαζόμενους. Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, οπλισμένα με τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου, καλούν τους εργαζόμενους να αντισταθούν μαζί με το ΚΚΕ. Να αγωνιστούν για την αλλαγή των συσχετισμών στις μαζικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργατών, των υπαλλήλων, των ΕΒΕ και να κάνουν δική τους υπόθεση τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, το οποίο είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος που πατάει στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Γι' αυτό οι κομμουνιστές της Αθήνας φιλοδοξούν να γίνει η πρώτη αυτή μετασυνεδριακή εκδήλωση στην Αθήνα, σταθμός για την ανάπτυξη της δράσης τους.

Σχετικά με την προετοιμασία της εκδήλωσης ο Δημήτρης Αλεξανδράτος Γραμματέας της ΑΕ Περιστερίου τονίζει: "Η αυριανή εκδήλωση, που είναι η πρώτη ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος μετά το 15ο Συνέδριο, δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία να φτάσουν τα μηνύματα του Συνεδρίου σε όλο τον κόσμο. Γι' αυτό καλούμε τον κάθε εργαζόμενο να συμμετάσχει για να ακούσει τις θέσεις του ΚΚΕ όχι από τα παραμορφωτικά γυαλιά κάποιων ΜΜΕ, αλλά από τους ίδιους τους κομμουνιστές.

Σε όλη την ΑΕ Περιστερίου προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα προπαγάνδισης: Εξορμήσεις με το "Ριζοσπάστη", πανό, ντουντούκες, εξορμήσεις στις λαϊκές, στις πλατείες και τα καφενεία με στόχο να μην υπάρξει εργαζόμενος στην περιοχή που να μην έχει ενημερωθεί για το αυριανό πολιτικό γεγονός.

Πιστεύουμε πως έχει μεγάλη σημασία να δώσουμε την απάντηση σε όλους όσοι επιχειρούν να χτυπήσουν το Κόμμα μας. Και η καλύτερη απάντηση θα είναι η μαχητική συμμετοχή πλατύτερου κόσμου κυρίως εργαζόμενων και νέων. Εμείς σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε ως την τελευταία στιγμή, αξιοποιώντας όλες τις κομματικές και κνίτικες δυνάμεις".

Για την επιτυχία της εκδήλωσης οι οργανώσεις της Αθήνας άρχισαν να δρομολογούν πούλμαν για τη συγκέντρωση της Τετάρτης. Ετσι με πρωτοβουλία της ΚΟΒ Χολαργού θα ξεκινήσει πούλμαν για το Πεδίον του Αρεως αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. από το Τέρμα Χολαργού - πλατεία Αντίστασης -, στις 7.10 μ.μ. από την πλατεία Κύπρου και στις 7.20 μ.μ. από την πλατεία Δημοκρατίας. Επίσης πούλμαν της ΚΟΒ Κορυδαλλού και της ΠΕΑΕΑ Κορυδαλλού θα ξεκινήσουν στις 7 μ.μ. από την πλατεία Ελευθερίας Κορυδαλλού. Τέλος, πούλμαν της ΚΟΒ Αγ. Τριάδας Νίκαιας θα ξεκινήσουν στις 7 μ.μ. από το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

  • Στους ρυθμούς της Πολιτικής Εξόρμησης ενημέρωσης κινείται και η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης, προετοιμάζοντας τη δική της συγκέντρωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 25 Ιούνη, με ομιλητή τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ