ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στη Σαμοθράκη των... ΜΜΕ

Για πέμπτη συνεχή χρονιά η όμορφη Σαμοθράκη γίνεται πόλος έλξης του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος. Στις 20 - 23 Ιούνη, πραγματοποιείται το 5ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο, που διοργανώνεται από τη Νομαρχία Εβρου, το Δήμο Σαμοθράκης, την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων και τη στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στο επίκεντρο του προβληματισμού και των συζητήσεων, θα είναι το μείζον θέμα που αφορά τα ΜΜΕ και τη δημοκρατία.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο νομάρχης Εβρου, Γιώργος Ντόλιος, στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του συνεδρίου, τονίζοντας ότι το Συνέδριο δε θα πρέπει να είναι υπόθεση μόνο της νομαρχίας Εβρου, αλλά όλου του δημοσιογραφικού κόσμου. Η διεξαγωγή του Συνεδρίου, που πλέον αποτελεί θεσμό, όπως είπε, ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια προβολής της Σαμοθράκης και του νομού Εβρου. Στις εργασίες του 5ου Συνεδρίου θα πάρουν μέρος 250 δημοσιογράφοι από όλη την Ελλάδα. Θα συμμετέχουν επίσης 40 δημοσιογράφοι από τον απόδημο Ελληνισμό καθώς και 10 δημοσιογράφοι από τη Βουλγαρία.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα πάρουν το λόγο πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι. Η εναρκτήρια ομιλία θα γίνει από τον καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Μαρωνίτη, που θ' αναπτύξει το θέμα "Δημοσιογραφική γλώσσα και δημοκρατία". Η θεματογραφία του συνεδρίου είναι χωρισμένη σε τρεις ενότητες και περιλαμβάνει εισηγήσεις, που επικεντρώνονται στα ζητήματα της σχέσης των ΜΜΕ με την ελευθεροτυπία, τ' ανθρώπινα δικαιώματα και την "ηλεκτρονική δημοκρατία".

Στα πλαίσια του συνεδρίου έχουν προγραμματιστεί και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Ο Διονύσης Σαββόπουλος θα βάλει τη "θερινή στολή" του στη συναυλία που θα δώσει την Παρασκευή στο λιμάνι της Καμαριώτισσας, ενώ το Σάββατο θα γίνει νησιώτικο πανηγύρι με παραδοσιακά συγκροτήματα από τη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη.

05.00 - 06.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

06.00 - 08.00 ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙ

Επειδή, η ενημέρωση δεν είναι η ανάδειξη του ελάσσονος και η αποσιώπηση του μείζο-νος. Γιατί "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

08.00 - 10.00 ΠΡΩΙΝΟΣ ΑΠΟΠΛΟΥΣ

Η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του "902", με σχολιασμό του Τύπου, συνεντεύξεις, επίκαιρα σχόλια. Επιμέλεια - Παρουσίαση Βάλια Δρακωνάκη.

10.00 - 10.30 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ "902"

10.30 - 11.00 ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ11.00 - 12.00 ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ

Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - Παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

12.00 - 12.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 12

12.30 - 14.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μια εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Επιμέλεια - Παρουσίαση Αννα Μπαλλή.

14.00 - 16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ

Η διαδρομή του "902" στα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, με τους ρεπόρτερ και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Επιμέλεια - Παρουσίαση Μάρω Φωτάκη.

16.00 - 17.00 ΟΣΜΑΙ ΑΣΜΑΤΩΝ

Πρόκληση αίσθησης και ενεργοποίησης. Με τη Φωτεινή Σταμέλου.

17.00 - 19.00 ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΕΤΕΡΙΖΙ

Μια αιχμηρή δημοσιογραφική εκπομπή με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χαλιβελάκη.

19.00 - 20.00 ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ

Μια εκπομπή με ταξιδιωτικές περιγραφές και ξεναγό την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής. Με τη Σοφία Πορετσάνου.

20.00 - 20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30 - 21.00 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ "902"

21.00 - 22.00 ΛΑΪΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ

Σεργιάνι στον χώρο του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού απ' τον Χρήστο Γώγολο. 22.00 - 23.30 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΔΙΣΕΚΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

Το έντεχνο λαϊκό ελληνικό τραγούδι μέσα στους λαϊκούς αγώνες. Με τον Στέφανο Ψαραδάκο.

23.30 - 24.00 ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24.00 - 02.00 Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ HEAVY METAL

Με τον Ανδρέα Στασινόπουλο.

02.00 - 03.00 ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

03.00 - 04.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΜΠΟΥΑΤ

04.00 - 05.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Παιδιά προηγμένης τεχνολογίας

Ποιοι είναι οι Otaky; Θα το διαπιστώσουμε από την ΕΤ-2 στις 23.40 με το ντοκιμαντέρ "Τα παιδιά μια εικονικής πραγματικότητας".Ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Ζακ Μπενέξ, μας τους αποκαλύπτει. Πρόκειται λοιπόν, για μια ομάδα νεαρών Ιαπώνων οι οποίοι είναι αποξενωμένοι από τη μοντέρνα κοινωνία και αναζητούν καταφύγιο στο φανταστικό κόσμο της τεχνητής εικόνας που τους προσφέρεται από τα βίντεο γκέιμ, τα βιβλία κόμικς και όλα τα συναφή... Τα παιδιά αυτά είναι επιφυλακτικά στις διαπροσωπικές σχέσεις. Εκφράζουν τη δυσφορία τους και αδιαφορία τους για τον καινούριο τρόπο ζωής. Απογοητευμένα από τη σχολική εκπαίδευση και την παντοδυναμία των ΜΜΕ νιώθουν την ανάγκη να δημιουργήσουν ένα σύστημα δικών τους αξιών... Θύματα κι αυτά μιας προηγμένης τεχνολογίας, που καταφεύγει στη φαντασίωση. Ο ΖανΖακ Μπενέξ, είναι ένας από τους σημαντικούς κινηματογραφιστές της νέας γενιάς του γαλλικού κινηματογράφου. Γεννήθηκε στα 1946 και το 1982 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την ταινία "Ντίβα", που του χάρισε το βραβείο "Σεζάρ".

Από την ταινία "Το κυνήγι της μαύρης σκιάς". (ΑΝΤΕΝΝΑ 02.50)

Από την ταινία "Το κυνήγι της μαύρης σκιάς" (ΑΝΤΕΝΝΑ 02.50)

Τα καλά έρχονται αργά

Προχωρεί ο Ιούνης με βήματα αλλοπρόσαλλα. Πότε κλαίει, πότε γελάει, πότε φυσάει... Ας δούμε μια ταινία μυστηρίου, λοιπόν, από τον ΑΝΤΕΝΝΑ, αργά δυστυχώς, στις 02.50 (!) "Το κυνήγι της μαύρης σκιάς" του Μάικλ Αντερσεν. Πρόκειται για αγγλικό κλασικό θρίλερ με τον Χέμπερτ Λομ και την Αν Μπάξτερ και είναι βασισμένό σε μια θεατρική επιτυχία. Η Κιμ Πρέσκοτ απομονώνεται στη βίλα της στην Ισπανία, προσπαθώντας να ξεχάσει τον τραγικό θάνατο του πατέρα της και του αδελφού της, που χάθηκαν σε δυστύχημα.. Μακριά από την πατρίδα της, η νέα γυναίκα επιχειρεί να κάνει μια νέα ζωή.. Μια μέρα, όμως, η ηρεμία της διαταράσσεται με την εμφάνιση ενός άνδρα, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίζεται ότι είναι ο αδελφός της. Μάταια η Κιμ προσπαθεί να πείσει την Αστυνομία ότι δεν είναι ο αδελφός της, αλλά ένας επικίνδυνος απατεώνας. Το ποιος είναι και τι ακριβώς επιδιώκει θα το μάθει κανείς αφού έχει χαράξει...

Από την ΕΤ-3 στις 22.15 "Τετ α τετ".

Μια ταινία που βλέπεται σχεδόν ευχάριστα. Για φόντο έχει την Αφρική και η ίδια η χώρα αποτελεί το εξωτικό αλλά ταυτόχρονα δραματικό στοιχείο αυτής της ρομαντικής περιπέτειας. Μια αναγνωρισμένη παλαιοντολόγος ταξιδεύει στην Αφρική αναζητώντας τα οστά του προϊστορικού ανθρώπου, ο οποίος έζησε πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια... Με φρίκη διαπιστώνει ότι και κάποιος άλλος ψάχνει και σκάβει στο ίδιο μέρος. Ετσι θα βρεθεί τετ α τετ με τον έρωτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ