ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Σκληρές κατευθύνσεις από Νετανάχιου

Από 15 υπουργούς απαρτίζεται η νέα ισραηλινή κυβέρνηση από την οποία απουσιάζουν πολλά κραταιά στελέχη του Λικούντ, όπως ο Αριέλ Σαρόν και ο Νταβίντ Λεβί, καθώς ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου προσπάθησε να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους κυβερνητικούς εταίρους, δηλαδή τα 6 μικρά κόμματα που του εξασφάλισαν την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Ο ίδιος ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίζεται να έχει ιδιαίτερα ενισχυμένες αρμοδιότητες, αφού αναλαμβάνει προσωπικά τις νευραλγικές θέσεις του υπουργού Εξωτερικών, του υπουργού Οικισμού και του υπουργού Θρησκευτικών Υποθέσεων. Παρά τις διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συμπεριληφθούν στο κυβερνητικό σχήμα και νέα πρόσωπα, πολλοί πολιτικοί αναλυτές σχολίασαν αρνητικά τις υπερεξουσίες που αποκτά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η ειρηνευτική διαδικασία με τις γείτονες αραβικές χώρες ήταν το βασικό θέμα της πανηγυρικής ομιλίας του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Κνεσέτ. Πιστός στην ειρηνευτική διαδικασία δεσμεύτηκε ότι θα μείνει ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου, ο οποίος διακήρυξε, σε όλους τους δυνατούς τόνους και με όλες τις πιθανές λέξεις, την απόφασή του να συναντηθεί και συνομιλήσει με όλους τους γείτονες Αραβες ηγέτες. Αναφερόμενος, μάλιστα, στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, ο Νετανάχιου υπογράμμισε ότι θα σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες και θα συνδιαλλαγεί με τον Γιάσερ Αραφάτ, υπό τον όρο ότι οι Παλαιστίνιοι θα σεβαστούν και αυτοί τις συμφωνίες, υπονοώντας σαφέστατα την ολική και τελειωτική πάταξη των φανατικών Παλαιστινίων ισλαμιστών.

Ανησυχούν και προειδοποιούν οι Παλαιστίνιοι

Οι διαβεβαιώσεις και τα μεγάλα λόγια του Νετανάχιου περί συνέχισης της ειρηνευτικής διαδικασίας δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν την Παλαιστινιακή Αρχή, που αντέδρασε ιδιαίτερα έντονα στις εξαγγελίες της νέας ισραηλινής κυβέρνησης. Ο στενός συνεργάτης του Παλαιστινίου ηγέτη και υπεύθυνος της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας για την τελευταία φάση των ισραηλινο - παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών, Μαχμούντ Αμπάς, μίλησε για επικείμενη καταστροφή και βίαιο ξέσπασμα στη Δυτική Οχθη με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι επισημάνσεις του Μαχμούντ Αμπάς αφορούν, βέβαια, τις βασικές κατευθύνσεις της νέας ισραηλινής εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιτρέψει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει ενιαία και υπό ισραηλινή κυριαρχία, τα υψώματα του Γκολάν θα παραμείνουν υπό ισραηλινό έλεγχο και οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ανά τον κόσμο δεν έχουν δικαίωμα επιστροφής στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Παραμένει "εξαφανισμένος" ο Λιβανέζος δημοσιογράφος

Σε άγνωστη τοποθεσία κρατείται ο Λιβανέζος δημοσιογράφος, Αλί Ντίγια, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα από τον ισραηλινό στρατό που βρίσκεται στο Νότιο Λίβανο. Ο Ντίγια κατηγορείται από τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας ότι συνεργάζεται με τη σιιτική οργάνωση "Χεζμπολάχ", παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της περί του αντιθέτου. Ο Ντίγια κλήθηκε να παρουσιαστεί στις ισραηλινές αρχές του Νοτίου Λιβάνου για "προσωπική του υπόθεση" την προηγούμενη εβδομάδα και έκτοτε έχει εξαφανιστεί. Η διεύθυνση του Γαλλικού Πρακτορείου έχει προχωρήσει σε καταγγελία και έχει ζητήσει να συναντήσει το δημοσιογράφο καθώς και να του παρασχεθεί η δυνατότητα της υπεράσπισης. Στην υπόθεση αυτή έχει εμπλακεί και η λιβανική κυβέρνηση, η οποία έχει χαρακτηρίσει την εξαφάνιση του Ντίγια "τρομοκρατική ενέργεια" και ζήτησε την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

ΗΠΑ
Τα σκάνδαλα στο προεκλογικό κλίμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αποκαλυπτικά για το ήθος και την ποιότητα του προεκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτό το διάστημα. Ετσι, σε ανοιχτό πόλεμο με ανυπολόγιστες συνέπειες έχει μεταβληθεί η προεκλογική μάχη του Μπιλ Κλίντον και του Μπομπ Ντόουλ για την Προεδρία. Οι βολές των δύο αντιπάλων έχουν, πλέον, εστιαστεί σε θέματα προσωπικότητας, χαρακτήρα και κυρίως άγνωστων λεπτομερειών της ζωής τους. Το όνομα του Κλίντον βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για δύο σκάνδαλα.

Δεν έχει, ακόμα, κοπάσει ο θόρυβος που ξέσπασε, την προηγούμενη βδομάδα, όταν ανώτατοι αξιωματούχοι του FBI αποκάλυψαν ότι ο Πρόεδρος Κλίντον, εδώ και καιρό, τους είχε ζητήσει τους φακέλους πολλών επιφανών μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, θέλοντας, προφανώς, να τους χρησιμοποιήσει ποικιλοτρόπως στην προεκλογική του εκστρατεία. Παράλληλα, με αυτή την αποκάλυψη, η Ερευνητική Επιτροπή της Αμερικανικής Γερουσίας, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, εξέδωσε, χτες, την 700σέλιδη έκθεση - πόρισμα για την Χίλαρι Κλίντον και την ανάμειξή της στο γνωστό σκάνδαλο "Γουάιτγουότερ". Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η Χίλαρι Κλίντον κατηγορείται ότι επενέβη προσωπικά ή διαμέσου "δικών της ανθρώπων", για να παρεμποδίσει το έργο της αστυνομίας σχετικά με τη διαλεύκανση της αυτοκτονίας του δικηγόρου του προεδρικού ζεύγους και παιδικού φίλου του Μπιλ Κλίντον, Βίνσεντ Φόστερ, στην προσπάθειά της να αποκρύψει έγγραφα και στοιχεία πιθανώς ενοχλητικά και αποκαλυπτικά για τις "οικονομικές δραστηριότητες" των Κλίντον επί διακυβέρνησης της πολιτείας του Αρκάνσας. Σύμφωνα, πάντα, με τα υπάρχοντα στοιχεία, το ζεύγος Κλίντον είχε, τότε, κάνει επενδύσεις σε ακίνητα και πολλοί είχαν συνδέσει τις επενδύσεις αυτές με την πτώχευση του τοπικού ταμιευτηρίου που χρηματοδοτούνταν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Αν και καμία από όλες αυτές τις κατηγορίες δεν έχει αποδειχθεί, φαίνεται ότι το δημόσιο προφίλ και η αξιοπιστία του Αμερικανού Προέδρου έχει υποστεί τεράστια ζημιά, μόλις λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών το Νοέμβρη. Αυτά προς το παρόν από την "αυτοδιαφημιζόμενη" ως την πλέον "ελεύθερη" και "δημοκρατική" χώρα. Αντί για προεκλογική συζήτηση πάνω στα μεγάλα προβλήματα των Αμερικανών εργαζομένων, γίνεται αγώνας δρόμου "σκανδαλολογίας", "υποκλοπών" και άλλων μεθόδων που λίγο - πολύ θυμίζουν "μαφία".

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εργατικές κινητοποιήσεις ενάντια στη λιτότητα

Αρχισε νέος γύρος διαπραγματεύσεων και τα συνδικάτα μιλούν για πιθανότητα γενικής απεργίας

ΒΟΝΝΗ.-

Πριν προλάβει να κοπάσει ο απόηχος από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των Γερμανών εργαζομένων το περασμένο Σάββατο, η εργατική τάξη αυτής της μεγάλης ιμπεριαλιστικής χώρας βρίσκεται ξανά στους δρόμους του αγώνα.

Χτες συνεχίστηκαν οι προειδοποιητικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Χιλιάδες υπάλληλοι τραπεζών, αλλά και άλλοι εργάτες κατέβηκαν στους δρόμους, καθώς ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων άρχισε, όπου τα συνδικάτα των εργαζομένων προειδοποίησαν πως αν δεν υπάρξει κάποια πρόοδος θα κατέβουν σε γενική απεργία.

Το σωματείο HBV των εργαζομένων στις τράπεζες και στις ασφαλιστικές εταιρίες, μαζί με το εργατικό σωματείο DAG, διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς κατά 5,5% για το 1996 και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ώστε να μη βρεθούν ξαφνικά στους δρόμους χωρίς δουλιά.

Στο μεταξύ, οι εργοδότες είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν με τους εργάτες σχετικά με μια πιθανή αύξηση των μισθών μόνο αν συμφωνήσουν τα σωματεία να δεχτούν τα αιτήματά τους που αφορούν την αύξηση των ωρών εργασίας τα Σάββατα και τη μείωση των καταβαλλόμενων χρημάτων για υπερωρίες, δήλωσε εκπρόσωπος της Ενωσης Εργοδοτών Ιδιωτικών Τραπεζών.

Πάντως, περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι στις τράπεζες έχουν συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες.

Ο πρόεδρος του σωματείου HBV των εργαζομένων στις τράπεζες, Κλάους Κάρλιν προειδοποίησε χτες πως "θα επεκταθούν τα μέτρα διεκδίκησης" αν οι εργοδότες δεν ανακαλέσουν τον "κατάλογο τρόμου" που έχουν ανακοινώσει.

Παράλληλα, ο διαπραγματευτής του εργατικού σωματείου DAG, Γκέρχαρντ Ρένερ, προειδοποίησε πως το σωματείο του θα κηρύξει γενική απεργία αν δεν υπάρξει πρόοδος σ' αυτό το γύρο διαπραγματεύσεων.

Την ημέρα που θα συζητηθεί το πακέτο λιτότητας του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ στο γερμανικό Κοινοβούλιο, στις 27 Ιούνη, έχουν προγραμματιστεί και άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η εργατική τάξη της χώρας μας παρακολουθεί με ενδιαφέρον τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι Γερμανοί συνάδελφοί τους, καθώς τα προβλήματά τους έχουν κοινή ρίζα, ίδιους κατά βάση ενόχους: Τη χρηματιστική ολιγαρχία, τις πολυεθνικές, τα κόμματα που τους υπηρετούν και υπογράφουν αντεργατικές συνθήκες τύπου Μάαστριχτ και ψηφίζουν νόμους άδικους και εκμεταλλευτικούς.

Ο Μ.Νετανάχιου στην χτεσινή συνεδρίαση της ισραηλινής βουλής "Κνεσσέτ"

Ο Μ. Νετανάχιου στην χτεσινή συνεδρίαση της ισραηλινής βουλής "Κνεσέτ"

ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ασάφεια και ένταση στα σύνορα

Ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το θερμόμετρο στα σύνορα της Τουρκίας και της Συρίας. Ο Σύρος αντιπρόεδρος, Αμπντέλ Χαλίμ Χαντάμ, διέψευσε χτες ότι η χώρα του συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορά της με την Τουρκία, κατηγορώντας την Αγκυρα ότι έχει προχωρήσει σε τέτοιου είδους μετακινήσεις. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είχε κάνει ακριβώς παρόμοια δήλωση, κατηγορώντας, βέβαια, τη Συρία για μετακινήσεις. Ο Χαντάμ υπογράμμισε ότι καμία από τις δύο χώρες δε θα ωφεληθεί από μια ενδεχόμενη σύρραξη, δεν απέφυγε, όμως, να αναφερθεί στην "απαράδεκτη στάση που τηρεί η Αγκυρα απέναντι στον αραβικό κόσμο, στάση που κορυφώθηκε με την υπογραφή συμφωνίας με το Ισραήλ, που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των Αράβων".

Από την πλευρά της η Αγκυρα απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την κατάσταση στα σύρο - τουρκικά σύνορα, όμως, απηύθυνε έκκληση στις αραβικές χώρες που θα πάρουν μέρος στην Παναραβική Σύνοδο του Καϊρου, να μη συνταχθούν υπέρ της συριακής άποψης. Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι η συμφωνία με το Ισραήλ δεν είναι παρά μία ακόμη συμφωνία άνευ στρατηγικής σημασίας και καλεί τον αραβικό κόσμο να μη δημιουργήσει κοινό μέτωπο ενάντια στην Τουρκία.

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγινα το 1995 στη Βοσνία, την Τσετσενία και την Τουρκία, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία στην ετήσια έκθεσή τους που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, στην Τουρκία έχουν σημειωθεί εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πόλεμο κατά των Κούρδων ανταρτών, από τον οποίο βρήκαν το θάνατο 4.000 άτομα, αναφέρει η έκθεση. Αντίπαλοι της κυβερνητικής πολιτικής στο κουρδικό ζήτημα δολοφονήθηκαν, ενώ χωρικοί "εξαφανίστηκαν" κατά τη διάρκεια επιθέσεων των δυνάμεων ασφαλείας.

Στην Τσετσενία, η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει παραβιάσεις από τις ρωσικές δυνάμεις, στις οποίες περιλαμβάνονται βιασμοί, συνοπτικές εκτελέσεις, αυθαίρετες κρατήσεις και βασανιστήρια.

Σύμφωνα με την έκθεση, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, "χιλιάδες άνθρωποι απήχθησαν από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας και υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί απ' αυτούς δολοφονήθηκαν με εσκεμμένο και προμελετημένο τρόπο. Οι περισσότερες δολοφονίες αποδόθηκαν στους Σέρβους της Βοσνίας". Η οργάνωση αναφέρει επίσης ότι στην Κροατία "πολλοί Σέρβοι που είχαν μείνει στην Κράινα μετά την ανακατάληψή της από τις κροατικές δυνάμεις τον Αύγουστο, αποτέλεσαν αντικείμενο κακομεταχείρισης και βασανισμών, ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Στην ίδια περιοχή, οι κροατικές Ενοπλες Δυνάμεις προέβησαν σε πολλές εκτελέσεις".

Στη δυτική Ευρώπη, η οργάνωση επικρίνει την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Ελλάδα για τη μεταχείριση που επιφυλάσσουν στους αντιρρησίες συνείδησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ