Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Σκληρές κατευθύνσεις από Νετανάχιου

Από 15 υπουργούς απαρτίζεται η νέα ισραηλινή κυβέρνηση από την οποία απουσιάζουν πολλά κραταιά στελέχη του Λικούντ, όπως ο Αριέλ Σαρόν και ο Νταβίντ Λεβί, καθώς ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου προσπάθησε να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους κυβερνητικούς εταίρους, δηλαδή τα 6 μικρά κόμματα που του εξασφάλισαν την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Ο ίδιος ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίζεται να έχει ιδιαίτερα ενισχυμένες αρμοδιότητες, αφού αναλαμβάνει προσωπικά τις νευραλγικές θέσεις του υπουργού Εξωτερικών, του υπουργού Οικισμού και του υπουργού Θρησκευτικών Υποθέσεων. Παρά τις διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συμπεριληφθούν στο κυβερνητικό σχήμα και νέα πρόσωπα, πολλοί πολιτικοί αναλυτές σχολίασαν αρνητικά τις υπερεξουσίες που αποκτά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η ειρηνευτική διαδικασία με τις γείτονες αραβικές χώρες ήταν το βασικό θέμα της πανηγυρικής ομιλίας του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Κνεσέτ. Πιστός στην ειρηνευτική διαδικασία δεσμεύτηκε ότι θα μείνει ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου, ο οποίος διακήρυξε, σε όλους τους δυνατούς τόνους και με όλες τις πιθανές λέξεις, την απόφασή του να συναντηθεί και συνομιλήσει με όλους τους γείτονες Αραβες ηγέτες. Αναφερόμενος, μάλιστα, στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, ο Νετανάχιου υπογράμμισε ότι θα σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες και θα συνδιαλλαγεί με τον Γιάσερ Αραφάτ, υπό τον όρο ότι οι Παλαιστίνιοι θα σεβαστούν και αυτοί τις συμφωνίες, υπονοώντας σαφέστατα την ολική και τελειωτική πάταξη των φανατικών Παλαιστινίων ισλαμιστών.

Ανησυχούν και προειδοποιούν οι Παλαιστίνιοι

Οι διαβεβαιώσεις και τα μεγάλα λόγια του Νετανάχιου περί συνέχισης της ειρηνευτικής διαδικασίας δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν την Παλαιστινιακή Αρχή, που αντέδρασε ιδιαίτερα έντονα στις εξαγγελίες της νέας ισραηλινής κυβέρνησης. Ο στενός συνεργάτης του Παλαιστινίου ηγέτη και υπεύθυνος της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας για την τελευταία φάση των ισραηλινο - παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών, Μαχμούντ Αμπάς, μίλησε για επικείμενη καταστροφή και βίαιο ξέσπασμα στη Δυτική Οχθη με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι επισημάνσεις του Μαχμούντ Αμπάς αφορούν, βέβαια, τις βασικές κατευθύνσεις της νέας ισραηλινής εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιτρέψει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει ενιαία και υπό ισραηλινή κυριαρχία, τα υψώματα του Γκολάν θα παραμείνουν υπό ισραηλινό έλεγχο και οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ανά τον κόσμο δεν έχουν δικαίωμα επιστροφής στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Παραμένει "εξαφανισμένος" ο Λιβανέζος δημοσιογράφος

Σε άγνωστη τοποθεσία κρατείται ο Λιβανέζος δημοσιογράφος, Αλί Ντίγια, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα από τον ισραηλινό στρατό που βρίσκεται στο Νότιο Λίβανο. Ο Ντίγια κατηγορείται από τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας ότι συνεργάζεται με τη σιιτική οργάνωση "Χεζμπολάχ", παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της περί του αντιθέτου. Ο Ντίγια κλήθηκε να παρουσιαστεί στις ισραηλινές αρχές του Νοτίου Λιβάνου για "προσωπική του υπόθεση" την προηγούμενη εβδομάδα και έκτοτε έχει εξαφανιστεί. Η διεύθυνση του Γαλλικού Πρακτορείου έχει προχωρήσει σε καταγγελία και έχει ζητήσει να συναντήσει το δημοσιογράφο καθώς και να του παρασχεθεί η δυνατότητα της υπεράσπισης. Στην υπόθεση αυτή έχει εμπλακεί και η λιβανική κυβέρνηση, η οποία έχει χαρακτηρίσει την εξαφάνιση του Ντίγια "τρομοκρατική ενέργεια" και ζήτησε την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ