ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ασαφείς διακηρύξεις και εσωτερικά προβλήματα

Η ψήφος εμπιστοσύνης της ισραηλινής Βουλής δεν μπόρεσε να παραμερίσει τις σοβαρές διαφορές που ανέκυψαν στο εσωτερικό της νέας κυβέρνησης και οι οποίες απείλησαν και συνεχίζουν να απειλούν την ενότητά της. Την ίδια στιγμή, οι αδιάλλακτες αλλά και εν μέρει ασαφείς κυβερνητικές διακηρύξεις του Νετανάχιου από το βήμα της Κνεσέτ, όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία έχουν σημάνει συναγερμό τόσο στις γειτονικές αραβικές χώρες αλλά και στη διεθνή κοινότητα.

Διαβουλεύσεις, "εκβιασμοί" και μετά την ορκωμοσία

Η ορκωμοσία του Μπέντζαμιν Νετανάχιου στη θέση του πρωθυπουργού καθώς και η ψήφος εμπιστοσύνης 62 Ισραηλινών βουλευτών έναντι 50, κατά και απόντος του Αριέλ Σαρόν, δεν έδωσαν ένα τέλος στις κυβερνητικές διαβουλεύσεις. Λίγες ώρες, μόνο, μετά την ορκωμοσία της και η νέα ισραηλινή κυβέρνηση εμφανίζεται τόσο διχασμένη, που ο Γιόσι Σαρίντ, ηγέτης του αριστερού κόμματος "Μερέτζ" δήλωνε ότι όλοι οι εχθροί της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης έχουν κάθε λόγο να χαίρονται γιατί, αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει, οι Ισραηλινοί υπουργοί δεν πρόκειται να συνεννοηθούν ποτέ!

Στο υπουργείο Εξωτερικών βρέθηκε, τελικά, ο "μετριοπαθής" Νταβίντ Λεβί, ο οποίος αξίζει να υπογραμμιστεί ότι λίγα λεπτά πριν από την παρουσίαση του κυβερνητικού σχήματος αρνήθηκε την προσφορά αυτή του Νετανάχιου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τον πιέσει να συμπεριλάβει στην κυβέρνηση και τον "σκληρό" Αριέλ Σαρόν. Ο "εκβιασμός" του Λεβί φαίνεται ότι λειτούργησε, γιατί ο Νετανάχιου, χωρίς δεύτερη κουβέντα, προσέφερε στον Αριέλ Σαρόν το υπερ-υπουργείο Υποδομής, το οποίο περιλαμβάνει τη διαχείριση γης, το σιδηροδρομικό δίκτυο, την ενεργειακή υποδομή, τις στρατιωτικές βιομηχανίες. Η προσφορά του Νετανάχιου δεν ικανοποίησε τον Σαρόν, ο οποίος αρνήθηκε να παρευρεθεί στην ορκωμοσία της κυβέρνησης και προτίμησε να "σκεφτεί" καλύτερα το θέμα. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η προσφορά Νετανάχιου έχει εξαγριώσει μια σειρά άλλων υπουργών στη νέα κυβέρνησή του, οι οποίοι "πνέουν τα μένεα" για την "αποφασιστικότητα" του πρωθυπουργού και αρχίζουν να προβάλλουν ο καθένας τις δικές του απαιτήσεις.

Εντονες αντιδράσεις στη "σκληρή" εξωτερική πολιτική του Νετανάχιου

Παρά τις εσωτερικές αυτές διενέξεις, βέβαια, η νέα ισραηλινή κυβέρνηση εμφανίζεται ενωμένη και αποφασισμένη όσον αφορά τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και ιδιαίτερα του τομέα που αφορά το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο Νταβίντ Λεβί, που ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, θεωρείται ιδιαίτερα μετριοπαθής σε σύγκριση με τους υπερεθνικιστές που αποτελούν την πλειοψηφία της νέας κυβέρνησης. Παρ' όλα αυτά, όμως, ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος θα είναι υπεύθυνος για τις κατευθυντήριες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής.

Οι βασικές αυτές κατευθύνσεις φαίνεται να μην ικανοποιούν καθόλου τις γειτονικές αραβικές χώρες. Αν και ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός στην παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος απέφυγε να σχολιάσει συγκεκριμένα την Παναραβική Διάσκεψη, κυβερνητικές πηγές της Δαμασκού χαρακτήρισαν "νόμο της ζούγκλας" τις διακηρύξεις Νετανάχιου και υπογράμμισαν ότι η Συρία δεν πρόκειται να συνδιαλλαγεί με το Ισραήλ υπό αυτές τις συνθήκες, ενώ προειδοποίησε ότι όλη η περιοχή θα βυθιστεί στη βία.

Αγωνιώδης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αντίδραση του Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει και να διασφαλίσει τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας, τονίζοντας ότι οι υπάρχουσες συμφωνίες δεν αφορούν μόνο τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς, αλλά και όλες τις εγγυήτριες χώρες.

  • Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμον Πέρες, ζήτησε χτες την ακύρωση των εκλογών της 29ης Μάη ισχυριζόμενος ότι 42.000 ψηφοδέλτια έπρεπε να ακυρωθούν.
ΑΛΒΑΝΙΑ
Οι Αμερικανοί δηλώνουν "παρών"

ΤΙΡΑΝΑ.-

"Προειδοποίηση" στην αλβανική κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της χώρας, Σαλί Μπερίσα, να αλλάξει τη στάση της όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, απηύθυνε χτες ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, Νίκολας Μπερνς.

"Η αλβανική κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα, ως αντίβαρο στις παρατυπίες οι οποίες σημειώθηκαν στις γενικές εκλογές του Μάη", έλεγε χτες ο Μπερνς, ο οποίος συμπλήρωσε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να υπάρξουν "συνέπειες" για την Αλβανία, τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο εσωτερικό σκηνικό

Η κρατική τηλεόραση των Τιράνων μετέδωσε πάντως χτες ότι το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα πέτυχε "σαρωτική νίκη" - και - στις επαναληπτικές εκλογές, κερδίζοντας και τις 17 έδρες των περιφερειών όπου επαναλήφθηκε η διαδικασία.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Αλβανίας, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα αύξησε την εκπροσώπησή του στο Κοινοβούλιο σε 105 έδρες, ενώ από τις υπόλοιπες έδρες - σε σύνολο 140 της Βουλής - έχουν κερδίσει, από την προηγούμενη ψηφοφορία, οι Σοσιαλιστές 5, η Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα 2, οι Ρεπουμπλικανοί 2 και το Εθνικό Μέτωπο 1.

Είκοσι πέντε έδρες μένουν να πληρωθούν με το σύστημα της αναλογικής εκπροσώπησης. Το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να καταλάβει άλλες 14 από αυτές, φθάνοντας συνολικά τις 119.

Τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, που απέχουν από τη διαδικασία, εξακολουθούν να εγείρουν θέμα ακυρότητας των εκλογών στο σύνολό τους και να ζητούν συνολική επανάληψή τους.

Η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - η οποία εκφράζει και την ελληνική μειονότητα στη χώρα - διά στόματος του προέδρου της, Βασίλη Μέλιου, αναγνώρισε χτες τη νίκη των Δημοκρατικών του Μπερίσα στις εκλογές, και ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει στη Βουλή.

Το νέο Κοινοβούλιο της Αλβανίας θα συνέλθει την 1η Ιούλη, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε χτες ο Μπερίσα.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Απεργιακός πυρετός

ΣΕΟΥΛ. -

Μετά τα χρόνια των ραγδαίων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης έρχονται οι μέρες εργατικής και απεργιακής πάλης. Συνδικαλιστικές οργανώσεις μιας πλειάδας εργατικών κλάδων που δε φέρουν τις "ευλογίες" της νοτιοκορεάτικης κυβέρνησης, κλιμακώνουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και εργασιακών αιτημάτων τους.

Οι εργαζόμενοι σε δύο μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, στον υπόγειο σιδηρόδρομο, στην εταιρία τηλεπικοινωνιών και σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, έχουν προγραμματίσει για σήμερα παράλληλες στάσεις εργασίας. Στάσεις εργασίας συμπαράστασης στους παραπάνω κλάδους εργαζομένων, αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα και δεκάδες χιλιάδες άτομα που απασχολούνται στον τεράστιο επιχειρηματικό όμιλο εταιριών της ΧΙΟΥΝΤΑΪ προκαλώντας εμπλοκή και προβλήματα στην παραγωγή αυτοκινήτων, πετροχημικών, πλοίων, ημιαγωγών, προϊόντων με βάση το ατσάλι κλπ.

Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν τις στάσεις εργασίας, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις απειλές της για καταστολή των εργατικών κινητοποιήσεων με τη χρήση αστυνομικής βίας...

"Είμαστε αποφασισμένοι να εμποδίσουμε τις απεργίες των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, γιατί θα προκαλέσουν απίστευτο κοινωνικό χάος" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εργασίας, Τζιν Νιουμ, ανακοινώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να καταστείλει ακόμη και με τη βία τις εργατικές κινητοποιήσεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με ανώνυμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ήδη πάρει εντολή να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας στους χώρους δουλιάς που έχουν προγραμματιστεί στάσεις εργασίας ώστε να εμποδίσουν την επιτυχία της κινητοποίησης! Παρόμοιες κατασταλτικές ενέργειες της αστυνομίας εξελίσσονταν στο παρελθόν σε ταραχώδεις ακόμη και αιματηρές συμπλοκές ανάμεσα σε απεργούς και αστυνομικούς...

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", βασικός οργανωτής και "υπεύθυνος" του απεργιακού κύματος που σαρώνει τη Νότια Κορέα είναι η "παράνομη" Εθνική Ομοσπονδία Δημοκρατικών Εργατικών Ενώσεων η οποία έχει 400.000 μέλη και είναι συνδεδεμένη με 110 συνδικαλιστικές ενώσεις. Η Εθνική Ομοσπονδία Δημοκρατικών Εργατικών Ενώσεων δημιουργήθηκε πριν ένα χρόνο με σκοπό να επιτύχει την αλλαγή του συντηρητικού εργατικού νομικού πλαισίου.

Ο Μ.Νετανάχιου με το Ν.Λεβί την ώρα της ανακοίνωσης των ονομάτων της ν

Ο Μπ. Νετανάχιου με τον Ν. Λεβί, την ώρα της ανακοίνωσης των ονομάτων της νέας κυβέρνησης

ΓΑΛΛΙΑ
Απολύσεις στη "Μουλινέξ"

ΠΑΡΙΣΙ.-

Σε μεγάλες περικοπές στις θέσεις εργασίας προχωρεί η διεύθυνση της γνωστής βιομηχανίας κατασκευής οικιακών συσκευών "Μουλινέξ". Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, που εδρεύει στο Παρίσι, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι 11.300 θέσεις εργασίας θα μειωθούν κατά 2.600. Στόχος της ενέργειας αυτής, όπως υπογραμμίζεται στο κείμενο, είναι να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της εταιρίας και κυρίως να καλυφθεί η μεγάλη απώλεια κερδών που παρουσιάζει η "Μουλινέξ", τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, το προηγούμενο οικονομικό έτος, που έληξε στις 31 Μάρτη, η εταιρία παρουσίαζε απώλεια 702 εκατομμυρίων φράγκων, που είναι ποσό τριπλάσιο των 213 εκατομμυρίων που είχε καταγραφεί ως απώλεια το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, η διεύθυνση της "Μουλινέξ" αποφάσισε να κλείσει 4 από τα 11 παραρτήματα που έχει στη Γαλλία και να μεταφέρει μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεών της στο Μεξικό, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης φθηνών εργατικών χεριών και μικρότερου κόστους παραγωγής.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Εκρηξη βόμβας

ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ.-

Ενας άνδρας τραυματίστηκε, χάνοντας και τα δύο του πόδια, χτες από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω από ένα αυτοκίνητο στην πόλη Σαν Σεμπάστιαν της Ισπανίας, μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο.

Η έκρηξη σημειώθηκε καθώς ο Σαντιάγκο Λεζέτα οδηγούσε το αυτοκίνητό του έξω από το γκαράζ που ανήκε στην Ομοσπονδία των Εργοδοτών της βασκικής περιοχής Γκουιπουθκόα, δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι αρχές δεν είναι ακόμα πεπεισμένες ότι η βομβιστική επίθεση οφείλεται στη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Ωστόσο, καμιά οργάνωση δεν έχει λάβει ακόμα την ευθύνη της επίθεσης.

Μέλη της Ομοσπονδίας των Εργοδοτών της Γκουιπουθκόα δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι πιθανώς η επίθεση είχε στόχο τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας τους, στον οποίο ανήκε και το αυτοκίνητο που εξερράγη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ