ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενστολο "παρών" στο Στάδιο

Την οργάνωση συγκέντρωσης στις 9 Ιούλη 1996 ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι 46 πρωτοβάθμιων οργανώσεων της Αστυνομίας

Ραντεβού στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 9 του Ιούλη έκλεισαν από χτες οι εκπρόσωποι 46 πρωτοβάθμιων οργανώσεων της Αστυνομίας. Μετά από πολύωρη συζήτηση για τη στάση της κυβέρνησης και την πορεία του δικού τους αγώνα, όσον αφορά την επίλυση των οικονομικών τους αιτημάτων οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι τα όρια της υπομονής εξαντλήθηκαν. Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Δημήτρης Κυριαζίδης κάλεσε τους συναδέλφους του να δώσουν ένστολοι δυναμικό "παρών" στη συγκέντρωση και να στείλουν σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, κωλυσιεργεί και παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες την επίλυση των οικονομικών τους αιτημάτων.

Η ΠΟΑΣΥ διοργάνωσε ημερίδα με θέμα "αστυνομικός, πολίτης και εργαζόμενος δεύτερης κατηγορίας;", καταδείχνοντας τις πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αστυνομικοί. Στην ημερίδα μίλησαν εκπρόσωποι των ενώσεων των πυροσβεστών (Ι. Λεόντειος), των λιμενικών (Γ. Παναγόπουλος) και των αξιωματικών (Η. Βλαχογιάννης), οι οποίοι συμφώνησαν με τις κινητοποιήσεις και επισήμαναν την ανάγκη διοργάνωσης κοινών αγώνων, αφού, όπως τόνισαν στις ομιλίες τους, όλοι αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ομιλητές στάθηκαν στο σχετικό άρθρο του Συντάγματος που απαγορεύει στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας να απεργήσει και τόνισαν ότι πρέπει να αναζητήσουν νέες μορφές διεκδίκησης των αιτημάτων τους, διεκδικώντας ακόμα και το δικαίωμα της απεργίας, το οποίο απολαμβάνουν άλλοι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους. Επίσης δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν σύντομα αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί στη σύσταση συνομοσπονδίας που θα καλύπτει τους πενήντα και πλέον χιλιάδες εργαζομένους των τριών κλάδων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι αστυνομικοί έδωσαν στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου το οποίο μεταξύ άλλων μειώνει το άνοιγμα της ψαλίδας στους μισθούς των χαμηλόβαθμων και των υψηλόβαθμων, προβλέπει χορήγηση επιδομάτων επικίνδυνης εργασίας, διοικητικής θέσης, παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών κλπ. Για τους συνταξιούχους προβλέπει επίδομα εξομάλυνσης, προκειμένου ο συνταξιοδοτούμενος αστυνομικός να παίρνει αποδοχές που να πλησιάζουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο 80% επί των αποδοχών των εν ενεργεία υπαλλήλων.

Παρέμβαση στην ημερίδα έκανε ο εκπρόσωπος του τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Σώματα Ασφαλείας Ν. Τσούνης,ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ το 1975, στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος είχε ταχθεί κατά της απαγορευτικής διάταξης για το δικαίωμα της απεργίας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευνοεί την περιθωριοποίηση των αστυνομικών και τόνισε:

"To ότι πράγματι και οι αστυνομικοί, όπως και μια σειρά άλλοι κλάδοι, αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, πηγάζει από τον ίδιο το χαρακτήρα του κοινωνικού μας συστήματος, του καπιταλισμού, από το ρόλο του κάθε κλάδου στο κοινωνικό σύστημα, από τους αγώνες του κάθε κλάδου, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους της χώρας μας. Ιδιαίτερα για τα Σώματα Ασφαλείας οι εκάστοτε κυβερνώντες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να τα κρατήσουν μακριά από τις όποιες διεργασίες γίνονται γενικότερα στο λαό μας, έτσι ώστε να μπορούν καλύτερα να σας χρησιμοποιούν σαν καταστολείς του λαϊκού κινήματος".

Τέλος, μίλησαν ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Καρατζαφέρης,ο εκπρόσωπος του "ΣΥΝ" Ν. Χουντής,καθώς και εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 23.6.96 στον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου Παλατιανής (Ν. Λιόσια) στις 9.30 π.μ. τελούμε το 40ήμερο μνημόσυνο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού

ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΕΡΖΑΚΗ

μέλους του ΚΚΕ.

Η σύζυγος: Αικατερίνη.

Τα παιδιά του: Νίκος και Αριστέα, Χαρούλα και Βασίλης.

Κινητοποιήσεις των μηχανικών δημοσίου

Με τρίωρη στάση εργασίας, που θα γίνει τη Δευτέρα, από τις 7.30 έως τις 10.30 το πρωί, στο Νομό Αχαϊας, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι διπλωματούχοι μηχανικοί του δημοσίου, με βασικό στόχο να ικανοποιηθούν αμέσως τα οικονομικά τους αιτήματα. Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους αυτής αναμένεται να ματαιωθεί η δημοπρασία ενός ακόμη σημαντικού δημοσίου έργου και συγκεκριμένα αυτό που αφορά τη βελτίωση τμήματος του οδικού δικτύου Πλατύ Γιαλού - Αγ. Δημητρίου Λεσίνι, προϋπολογισμού 2,3 δισ. δρχ.

Στο μεταξύ την περασμένη Τετάρτη οι μηχανικοί του δημοσίου πραγματοποίησαν με επιτυχία 24ωρη απεργία στις σεισμόπληκτες περιοχές των Νομών Κοζάνης, Γρεβενών και Αχαϊας. Λόγω της απεργιακής αυτής κινητοποίησης ματαιώθηκε η δημοπρασία του έργου "Σήμανση οδικού δικτύου Νομού Γρεβενών", προϋπολογισμού 100 εκατ. δρχ.

Δικάζονται δυο γιατροί για φακελάκια

Παραπέμπονται σε δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, με αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, οι καρδιοχειρουργοί του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" Ευάγγελος Σιγκούνας και Γεώργιος Τζίφας,οι οποίοι κατηγορούνται για δωροδοκία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώτος τον Απρίλη του 1992 ζήτησε και πήρε από τον ασθενή Ν. Πτίνη 70.000 δρχ., προκειμένου να τον χειρουργήσει στη σπονδυλική στήλη. Ο δεύτερος γιατρός στις 5-3-1992 απαίτησε από την ασθενή Ολγα Κυρλή να του καταβάλει 600.000 δρχ. πριν την εγχείρηση. Τον Απρίλη του ίδιου χρόνου πήρε 800.000 δρχ. από τους αδελφούς Δημήτριο και Αθανάσιο Γκοτζαρίδου για να χειρουργήσει τη μητέρα τους Γαρυφαλιά.Το Γενάρη του 1993 πήρε από την Ελένη Συριώτη,για να χειρουργήσει το σύζυγό της Γιάννη,το ποσό του ενός εκατομμυρίου δραχμών. Τέλος, στα τέλη Δεκέμβρη του 1991 φέρεται να είχε δωροδοκηθεί από τον Ηλ. Μενέγο με 300.000 δρχ. για την εγχείρηση που έκανε στη σύζυγό του Θεοδοσία.

Με το βούλευμα απαλλάσσονται οι δυο γιατροί από τις κατηγορίες της εκβίασης και της απόπειρας εκβίασης. Απαλλάσσεται, επίσης, ο συνάδελφός τους Ν. Μιχαλάκης από όλες τις κατηγορίες (εκβίαση, απόπειρα εκβίασης, δωροδοκία, υπεξαγωγή εγγράφων). Τέλος, παύει λόγω θανάτου η ποινική δίωξη εναντίον του γιατρού Π. Καρβούνη.Στη σχετική πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο, ο εισαγγελέας Εφετών Δ. Μαλακάσης σημείωνε πως "η δωροδοκία εδώ και 20 χρόνια έχει πάρει τη μορφή κοινωνικού φαινομένου, αλλά το να ζητούν οι γιατροί χρήματα από τους ασθενείς είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών".

Νέο σύστημα εξέτασης των οδηγών

Αλλάζει από το 1997 ο τρόπος εξέτασης και εκπαίδευσης των υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, αλλά και των υποψηφίων εκπαιδευτών, ενώ τροποποιείται εκ νέου ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, κυρίως, όσον αφορά τα χρηματικά πρόστιμα και τις διοικητικές ποινές.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Γ. Δασκαλάκη,μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα αναμορφωθεί η νομοθεσία για τα φορτηγά ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και θα συμπληρωθεί η νομοθεσία για τα υπεραστικά και αστικά ΚΤΕΛ.

Ο εκπρόσωπος του τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Σώματα Ασφαλείας Ν.

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος για τα Σώματα Ασφαλείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Ν. Τσούνης,ενώ μιλά στη χτεσινή ημερίδα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ