Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενστολο "παρών" στο Στάδιο

Την οργάνωση συγκέντρωσης στις 9 Ιούλη 1996 ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι 46 πρωτοβάθμιων οργανώσεων της Αστυνομίας

Ραντεβού στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 9 του Ιούλη έκλεισαν από χτες οι εκπρόσωποι 46 πρωτοβάθμιων οργανώσεων της Αστυνομίας. Μετά από πολύωρη συζήτηση για τη στάση της κυβέρνησης και την πορεία του δικού τους αγώνα, όσον αφορά την επίλυση των οικονομικών τους αιτημάτων οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι τα όρια της υπομονής εξαντλήθηκαν. Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Δημήτρης Κυριαζίδης κάλεσε τους συναδέλφους του να δώσουν ένστολοι δυναμικό "παρών" στη συγκέντρωση και να στείλουν σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, κωλυσιεργεί και παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες την επίλυση των οικονομικών τους αιτημάτων.

Η ΠΟΑΣΥ διοργάνωσε ημερίδα με θέμα "αστυνομικός, πολίτης και εργαζόμενος δεύτερης κατηγορίας;", καταδείχνοντας τις πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αστυνομικοί. Στην ημερίδα μίλησαν εκπρόσωποι των ενώσεων των πυροσβεστών (Ι. Λεόντειος), των λιμενικών (Γ. Παναγόπουλος) και των αξιωματικών (Η. Βλαχογιάννης), οι οποίοι συμφώνησαν με τις κινητοποιήσεις και επισήμαναν την ανάγκη διοργάνωσης κοινών αγώνων, αφού, όπως τόνισαν στις ομιλίες τους, όλοι αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ομιλητές στάθηκαν στο σχετικό άρθρο του Συντάγματος που απαγορεύει στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας να απεργήσει και τόνισαν ότι πρέπει να αναζητήσουν νέες μορφές διεκδίκησης των αιτημάτων τους, διεκδικώντας ακόμα και το δικαίωμα της απεργίας, το οποίο απολαμβάνουν άλλοι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους. Επίσης δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν σύντομα αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί στη σύσταση συνομοσπονδίας που θα καλύπτει τους πενήντα και πλέον χιλιάδες εργαζομένους των τριών κλάδων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι αστυνομικοί έδωσαν στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου το οποίο μεταξύ άλλων μειώνει το άνοιγμα της ψαλίδας στους μισθούς των χαμηλόβαθμων και των υψηλόβαθμων, προβλέπει χορήγηση επιδομάτων επικίνδυνης εργασίας, διοικητικής θέσης, παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών κλπ. Για τους συνταξιούχους προβλέπει επίδομα εξομάλυνσης, προκειμένου ο συνταξιοδοτούμενος αστυνομικός να παίρνει αποδοχές που να πλησιάζουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο 80% επί των αποδοχών των εν ενεργεία υπαλλήλων.

Παρέμβαση στην ημερίδα έκανε ο εκπρόσωπος του τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Σώματα Ασφαλείας Ν. Τσούνης,ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ το 1975, στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος είχε ταχθεί κατά της απαγορευτικής διάταξης για το δικαίωμα της απεργίας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευνοεί την περιθωριοποίηση των αστυνομικών και τόνισε:

"To ότι πράγματι και οι αστυνομικοί, όπως και μια σειρά άλλοι κλάδοι, αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, πηγάζει από τον ίδιο το χαρακτήρα του κοινωνικού μας συστήματος, του καπιταλισμού, από το ρόλο του κάθε κλάδου στο κοινωνικό σύστημα, από τους αγώνες του κάθε κλάδου, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους της χώρας μας. Ιδιαίτερα για τα Σώματα Ασφαλείας οι εκάστοτε κυβερνώντες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να τα κρατήσουν μακριά από τις όποιες διεργασίες γίνονται γενικότερα στο λαό μας, έτσι ώστε να μπορούν καλύτερα να σας χρησιμοποιούν σαν καταστολείς του λαϊκού κινήματος".

Τέλος, μίλησαν ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Καρατζαφέρης,ο εκπρόσωπος του "ΣΥΝ" Ν. Χουντής,καθώς και εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ