• Ανώτατο όργανο "στρατηγικής και ελέγχου" διορισμένη επιτροπή από "προσωπικότητες" και "εξέχοντα μέλη της κοινωνίας"
  • Η Σύγκλητος περιορίζεται σε ακαδημαϊκά θέματα
  • - Χαρακτηριστικό για το μέλλον που επιφυλάσσει στα ελληνικά πανεπιστήμια η κυβέρνηση είναι το πιλοτικό πρόγραμμα, που επιχειρεί να εφαρμόσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σύμφωνα με αυτό, πρόκειται να... - 1996-06-21 00:00:00.0"/>
  • Ανώτατο όργανο "στρατηγικής και ελέγχου" διορισμένη επιτροπή από "προσωπικότητες" και "εξέχοντα μέλη της κοινωνίας"
  • Η Σύγκλητος περιορίζεται σε ακαδημαϊκά θέματα
  • - Χαρακτηριστικό για το μέλλον που επιφυλάσσει στα ελληνικά πανεπιστήμια η κυβέρνηση είναι το πιλοτικό πρόγραμμα, που επιχειρεί να εφαρμόσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σύμφωνα με αυτό, πρόκειται να... - 1996-06-21 00:00:00.0" /> Πανεπιστήμια - επιχειρήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 16
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    Πανεπιστήμια - επιχειρήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση
    • "Πιλοτικό πρόγραμμα", με βάση την "πρόταση Σοφούλη", προωθεί το υπουργείο Παιδείας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, προκαλώντας ήδη έντονες αντιδράσεις
    • Ανώτατο όργανο "στρατηγικής και ελέγχου" διορισμένη επιτροπή από "προσωπικότητες" και "εξέχοντα μέλη της κοινωνίας"
    • Η Σύγκλητος περιορίζεται σε ακαδημαϊκά θέματα

    Χαρακτηριστικό για το μέλλον που επιφυλάσσει στα ελληνικά πανεπιστήμια η κυβέρνηση είναι το πιλοτικό πρόγραμμα, που επιχειρεί να εφαρμόσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σύμφωνα με αυτό, πρόκειται να αλλάξει το σύστημα διοίκησης, περιορίζοντας το ρόλο της Συγκλήτου σε ακαδημαϊκά θέματα και θεσμοθετώντας ως όργανο διοίκησης του Ιδρύματος μια διορισμένη Διοικούσα Επιτροπή, που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και επιχειρήσεων και θα λειτουργεί ουσιαστικά ως συμβούλιο μετόχων του Ιδρύματος.

    Οπως καταγγέλλουν τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πρόκειται για το σχέδιο που είχε εισηγηθεί στην Αναθεωρητική Επιτροπή της Βουλής για το άρθρο 16 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σοφούλης,το οποίο φαίνεται ότι βρίσκει σύμφωνο το υπουργείο Παιδείας, ενώ εκφράζουν φόβους ότι ήδη έχει πάρει μορφή νομοσχεδίου και ότι πρόκειται να κατατεθεί μέσα στο καλοκαίρι και να εφαρμοστεί ως πιλοτικό πρόγραμμα.

    Η "πρόταση - Σοφούλη" - που τόσο σάλο είχε προκαλέσει πέρσι στο πανεπιστήμιο Αιγαίου και είχε οδηγήσει σε κύμα καταλήψεων - προβλέπει ότι "ανώτατο όργανο στρατηγικής και ελέγχου" του πανεπιστημίου είναι η Διοικούσα Επιτροπή που διορίζεται από τον υπουργό Παιδείας, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της και απαρτίζεται από "εξέχοντα μέλη της κοινωνίας, των Γραμμάτων και των Τεχνών". Ο πρόεδρος διορίζεται με 5ετή θητεία από την κυβέρνηση, μετά από διεθνή διαγωνισμό "μεταξύ προσωπικοτήτων ελληνικής καταγωγής" και με σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Στελεχών ΔΕΚΟ της Βουλής. Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχει και ο αιρετός πρύτανης, ο οποίος όμως εκλέγεται από Σώμα εκλεκτόρων, όπου συμμετέχουν καθηγητές σε ποσοστό 80%. Η Διοικούσα Επιτροπή "έχει την ευθύνη για τη χάραξη της στρατηγικής του ιδρύματος, τον ανώτατο έλεγχο της λειτουργίας του, εγκρίνει προϋπολογισμούς κλπ". Ο πρόεδρος είναι ο πρώτος στην τάξη πρωτοκόλλου του Ιδρύματος.

    Παράλληλα με τη Διοικούσα Επιτροπή υπάρχει ο Γενικός Γραμματέας, που διορίζεται με 4ετή θητεία και προϊσταται των διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματος, είναι υπόλογος διαχειριστής του προϋπολογισμού και εισηγείται στη Διοικούσα Επιτροπή τους προϋπολογισμούς.

    Αντίθετα, η Σύγκλητος του Ιδρύματος, στην οποία συμμετέχουν μόνο με δικαίωμα λόγου δύο φοιτητές, περιορίζεται μόνο στα ακαδημαϊκά θέματα.

    Εντονες αντιδράσεις

    Η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνεδρίασε προχτές εκτάκτως, με θέμα το καθορισμό των μελλοντικών ενεργειών ενάντια σε αυτά τα σχέδια. Συζητήθηκε η εξαγγελία της κυβέρνησης για την εφαρμογή του "πιλοτικού προγράμματος" που τόσο σάλο είχε προκαλέσει πέρσι στο πανεπιστήμιο Αιγαίου και είχε οδηγήσει στο κύμα καταλήψεων και στο Αιγαίο πέρσι το φθινόπωρο.

    Ο αντιπρόεδρος Θ. Λέκκας,αμέσως μετά την εξαγγελία των μέτρων επικοινώνησε με τους αρμόδιους υπουργούς και τον καθηγητή Σοφούλη, οι οποίοι τον πληροφόρησαν ότι το "σχέδιο Σοφούλη" δε θα εφαρμοστεί ως έχει, αλλά θα γίνουν μετατροπές, χωρίς όμως να διευκρινίσουν ποιες θα είναι αυτές. Ο υπουργός Παιδείας αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

    "Μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι". Με αυτήν τη φράση ο καθηγητής Μ. Ζαχαράτος,πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Χίου χαρακτήρισε όλα τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας. Οντας ο πιο καυστικός στην κριτική του ενάντια στα μέτρα αυτά, μίλησε για μια "συντονισμένη επίθεση που γίνεται όλο αυτό το διάστημα προς το σύνολο της Ακαδημαϊκής κοινότητας, με σκοπό το "σάπισμα" της ανώτατης εκπαίδευσης και τη μετατροπή των Πανεπιστημίων σε ΔΕΚΟ και μετά να ακολουθήσουν την τύχη της Πειραϊκής - Πατραϊκής", όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του νομοσχεδίου κατήγγειλε ο καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος Χ. Κοκκώσης, καθώς η νέα μορφή διοίκησης του Πανεπιστημίου έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος. "Πρόκειται για κατάλυση κάθε μορφής δικαίου και η αντίδρασή μας πρέπει να είναι έντονη", τόνισε.

    Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων μελών της Διοικούσας Επιτροπής. Ο καθηγητής Φαρμακίδης μετέφερε την ολόθερμη συμπαράσταση του Παντείου Πανεπιστημίου και ο καθηγητής Λέκκας τη συμπαράσταση της Συνόδου των Πρυτάνεων. Η Α. Σφυρογιαννάκη ως εκπρόσωπος των Διοικητικών Υπαλλήλων δήλωσε ότι "δε θα ανεχτούμε σε καμία περίπτωση να γίνουμε ιδιωτικοί υπάλληλοι κανενός επιχειρηματία". Η καθηγήτρια Ε. Μπρασούλη συντονίστρια Σπουδών του τμήματος Ανθρωπογεωγραφίας εξέφρασε φόβους για την "επιρροή των πολιτικών μεταβολών στο νέο διοικητικό συμβούλιο του πανεπιστημίου Αιγαίου".

    Η Διοικούσα Επιτροπή αποφάσισε να συντάξει ψήφισμα προς τον υπουργό Παιδείας και να ορίσει τριμελή επιτροπή, που θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας και άλλους φορείς, ενώ επιφυλάχτηκε για πιο έντονες μορφές διαμαρτυρίας σε περίπτωση που η ηγεσία του υπουργείου δεν ανταποκριθεί.

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Και επιχειρηματίες στη διοίκησή του!(2006-06-06 00:00:00.0)
    Ενα «κοστούμι» για ιδιωτικά ιδρύματα!(2006-05-03 00:00:00.0)
    Προς νέα τριήμερη απεργία(2005-05-19 00:00:00.0)
    Οργανα και διαδικασίες της αξιολόγησης(2003-03-18 00:00:00.0)
    Με άρμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς ιδιωτικοποίηση;(2001-10-21 00:00:00.0)
    Παραιτήθηκε η Διοικούσα Επιτροπή(2001-04-19 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ