Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Οι "συνιδιοκτήτες" ζητούν και τα "ρέστα"

Εγινε η πρώτη Γενική Συνέλευση με τη συμμετοχή και των ιδιωτών μετόχων. Ζήτησαν μεγαλύτερο μέρισμα, αυξήσεις τιμολογίων και μείωση προσωπικού!

Και τα "ρέστα" ζήτησαν από τον ΟΤΕ οι ιδιώτες μέτοχοί του με τις ομιλίες τους στη διάρκεια της 44ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, που έγινε χτες. Στην πρεμιέρα της εμφάνισής τους, εκτός από την αύξηση του μερίσματος για τα επόμενα χρόνια, απαίτησαν τη μείωση του προσωπικού, και ζήτησαν "εξηγήσεις" για προσλήψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα στον ΟΤΕ! Στο όνομα δε της υπεράσπισης των συμφερόντων τους και της αξίας των χρημάτων που επένδυσαν, υποστήριξαν πως οι υπάλληλοι του ΟΤΕ είναι υψηλόμισθοι, ορισμένοι είναι άεργοι, και έμμεσα αμφισβήτησαν το δικαίωμα της κυβέρνησης να ορίζει την τιμολογιακή πολιτική του Οργανισμού...

Αυτό όμως που προξένησε εντύπωση δεν ήταν τόσο οι απαιτήσεις των ιδιωτικών συμφερόντων, - αυτές άλλωστε ήταν αναμενόμενες - όσο η απολογητική στάση της διοίκησης του ΟΤΕ. Ο διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Λάμπρου είπε στους "συνιδιοκτήτες" ότι οι προσλήψεις δεν έγιναν με τη θέληση της διοίκησης, και εξήγησε πως αφορούσαν άτομα με ειδικές ανάγκες, από οικογένειες πολυτέκνων, αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και τους απολυμένους από το ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ. Εσπευσε δε να τους διαβεβαιώσει ότι με την υλοποίηση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου 1.700 υπαλλήλων, πολύ σύντομα ο αριθμός των απασχολούμενων στον ΟΤΕ θα πέσει στις 20.000.

Οσο για την τιμολογιακή πολιτική, υποστήριξε πως η αστική μονάδα είναι πολύ φθηνή στην Ελλάδα και επειδή οι ντιρεκτίβες της ΕΕ απαιτούν η τιμή της να είναι πολύ κοντά στο κόστος της, τους καθησύχασε ότι έτσι και αλλιώς, τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν σοβαρές αυξήσεις στα τιμολόγια.

Παρουσιάζοντας συνοπτικά την Εκθεση Διαχείρισης του 1995, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δ. Παπούλιας,είπε πως παρά τον ανερχόμενο ανταγωνισμό, ο ΟΤΕ έχει τομείς υπεροχής που μπορούν να τον οδηγήσουν και στο μέλλον να διατηρήσει άνετα το μεγαλύτερο μέρος της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, ο συντελεστής εκμετάλλευσης, που δείχνει τη σχέση των δαπανών προς τα έσοδα, είναι 68,6%, από 70,5% της προηγούμενης χρήσης. Η σχέση των αποσβέσεων και επιχορηγήσεων προς τις επενδύσεις είναι 92,8%, δείκτης που εκφράζει την ικανότητα του Οργανισμού να αυτοχρηματοδοτεί τις επενδύσεις του. Το συγκεκριμένο στοιχείο πάντως, διαψεύδει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η μετοχοποίηση έγινε για ανεύρεση κεφαλαίων για τις επενδύσεις που θα κάνει προσεχώς ο ΟΤΕ.

Λόγω έλλειψης απαρτίας, η ειδική συνέλευση των μετόχων της μειοψηφίας για την εκλογή αντιπροσώπου στο ΔΣ του ΟΤΕ, θα γίνει στις 4 του Ιούλη, ενώ ανακοινώθηκε ότι το μέρισμα θ' αρχίσει να δίνεται από τις 15 του ίδιου μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ