Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το ΝΑΤΟ διεισδύει στην ελληνική εκπαίδευση

Με προγράμματα έρευνας και υποτροφιών. Σε αντιιμπεριαλιστική δράση καλούν τους φοιτητές οι ΠΚΣ Θεσσαλονίκης

Ολοένα και περισσότερο διεισδύει στην εκπαιδευτική διαδικασία της χώρας μας το ΝΑΤΟ, με τη μορφή χρηματοδοτήσεων για υποτροφίες, μεταπτυχιακά, "επιστημονικά" προγράμματα κλπ. Στη Θεσσαλονίκη, μετά τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, άπλωσε τις δραστηριότητές του και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, χορηγώντας υποτροφίες μέσω του Γραφείου Σταδιοδρομίας, το οποίο φροντίζει να διαφημίζει τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Βέβαια, τα προγράμματα και οι υποτροφίες μπορεί να μην έχουν άμεση σχέση - ή τουλάχιστον εμφανώς άμεση σχέση - με τις πολεμικές επιχειρήσεις του, όμως δεν παύουν να κινούνται στη λογική της καλύτερης και πιο αποτελεσματικής εφαρμογής των ιμπεριαλιστικών του στόχων που εξυπηρετεί, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσηπου εξέδωσαν για το θέμα αναφέρουν: "Οι ΠΚΣ αρνούνται την υποταγή της εκπαίδευσης στις επιταγές των πολυεθνικών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι ντροπή για την πανεπιστημιακή κοινότητα να ανέχεται και να προσδοκά σωσίβιο για την εκπαίδευση των φοιτητών - σπουδαστών από τέτοιους οργανισμούς. Είναι ντροπή η κυβέρνηση να προωθεί με περισσή υποταγή και με την αντιλαϊκή πολιτική της την επαφή των νέων και μέσω της εκπαίδευσης με τα σχέδια και τις πολεμικές επιδιώξεις του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ αποδείχτηκε ότι δεν παρέχει "προστασία" γιατί υπονομεύει την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και το ειρηνικό μέλλον της χώρας και των γειτονικών λαών. Θέλει να βάλει σε περιπέτειες τη χώρα μας. Η στάση του πιστού συμμάχου που επιμένει να κρατά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα (ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη, "ΣΥΝ"), δίνοντας συνεχώς εξετάσεις υποτέλειας στους ιμπεριαλιστές, το μοναδικό αποτέλεσμα που θα έχει είναι να συνεχιστούν ακόμη πιο ωμά οι προκλήσεις και οι εκβιασμοί".

Οι ΠΚΣ Θεσσαλονίκης καλούν τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να απαντήσουν στη συντηρητική επίθεση στην εκπαίδευση και στα σχέδια που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή. Να διεκδικήσουν να φύγουν τα πυρηνικά από τον Αραξο, να επιστρέψει το εκστρατευτικό σώμα από τη Βοσνία, να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία στο 15% με παράλληλη περικοπή των ΝΑΤΟικών δαπανών, μείωση της στρατιωτικής θητείας και να μην περάσουν τα σχέδια για κόψιμο των στρατιωτικών αναβολών για τους φοιτητές.

Τέλος, οι ΠΚΣ απαιτούν να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στο ΝΑΤΟ από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Μεταπτυχιακά, έρευνα, υποτροφίες και επιστημονικά προγράμματα για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και τις ανάγκες των εργαζομένων. Κρατική χρηματοδότηση στα μεταπτυχιακά, ώστε να είναι δωρεάν και να οδηγούν σε διδακτορικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ