Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΕΠ
Η κυβέρνηση υπονομεύει τα πανεπιστήμια

Συνεχίζουν την αποχή από μαθήματα και εξετάσεις οι πανεπιστημιακοί, μέχρι να αποσύρει η κυβέρνηση τη διάταξη που καταργεί την ακαδημαϊκή τους εξέλιξη. Καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι στρώνει το δρόμο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, δήλωσαν χτες οι πανεπιστημιακοί, μέχρι το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει τη διάταξη με την οποία τούς αφαιρεί κάθε δυνατότητα εξέλιξης. Σε συνέντευξη Τύπου χτες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) Μ. Σπαθής τόνισε ότι το πάγωμα της εξέλιξης των πανεπιστημιακών θα οδηγήσει σε μαρασμό τα πανεπιστήμια και ότι η πολιτική του υπουργείου Παιδείας λειτουργεί υπονομευτικά για τα ΑΕΙ, ενώ στρώνεται ο δρόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας.

Οι πανεπιστημιακοί ζητούν την απόσυρση της διάταξης ως ελάχιστο θετικό δείγμα από την πλευρά της κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζουν ως "ανεύθυνη" στα θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση οικονομικών και θεσμικών ζητημάτων των πανεπιστημίων. Καταγγέλλουν ότι, ενώ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και δύο βδομάδες, κατάφεραν να συναντηθούν μόνο με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος τους είπε ότι δεν μπορεί το υπουργείο να αποσύρει την τροπολογία, γιατί ...θα γίνει ρεζίλι!

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης Γ. Πανούσης εξέφρασε "τη διαίσθησή του" ότι η επίμαχη τροπολογία ήταν στην πραγματικότητα διάταξη του υπουργείου Παιδείας μέσω κάποιων βουλευτών και ότι έτσι έδειξε το υπουργείο το πραγματικό του πρόσωπο. "Στα 45 μας χρόνια, με άσπρα μαλλιά, καλούμαστε να υποστηρίξουμε πράγματα που θεωρούσαμε τελειωμένα", είπε χαρακτηριστικά. Οσο για την προσφιλή τακτική "του διαλόγου" που προτείνει το υπουργείο, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης είπε ότι δεν έχει αποτέλεσμα. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το νομοσχέδιο για το ΕΣΥΠ, όπου ο "διάλογος" με τους φορείς παρουσιάζεται ενισχυμένος, αλλά ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας.

Αναφερόμενοι στα δύο σχέδια που προτείνει του υπουργείο Παιδείας για την εξέλιξη των πανεπιστημιακών, οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΔΕΠ τόνισαν ότι αν κάνουν συζήτηση, θα κάνουν στο πρώτο σχέδιο που δεν καταργεί τη μονιμότητα των πανεπιστημιακών.

Στο μεταξύ δεν πραγματοποιούνται εξετάσεις στις Σχολές Θετικών Επιστημών, Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Φιλοσοφική και στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθήνας, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τη Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης και την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης.Οι πανεπιστημιακοί προειδοποιούν ότι οι κινητοποιήσεις θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα τμήματα των σχολών, με αποτέλεσμα την απώλεια της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ