Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ
Αργοπεθαίνει στο βωμό του κέρδους
  • Σημαντικά συμπεράσματα από τη μελέτη του Συνδέσμου Δήμων Πειραιά και Δυτικής Αττικής και του Πανεπιστημίου Πειραιά, που παρουσιάστηκε χτες
  • Εξακολουθεί ανεξέλεγκτη η ρύπανση από βιομηχανικές και ναυτιλιακές δραστηριότητες
  • Κ. Τζατζάνης: Απαιτείται ευρύτερος εθνικός σχεδιασμός για το περιβάλλον, ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα που το καταστρέφουν

Ιδιαίτερα επιβαρυμένος από τη συνεχιζόμενη βιομηχανική και ναυτιλιακή ρύπανση είναι ο Σαρωνικός, ενώ ο Κηφισός γίνεται καθημερινά αποδέκτης βαρέων μετάλλων, ιδιαίτερα στην περιοχή της γέφυρας Αγ. Αννης, στο Δήμο Ρέντη. Αυτά είναι τα δύο βασικά συμπεράσματα μελέτης, που παρουσιάστηκε χτες σε ημερίδα του Συνδέσμου Δήμων Πειραιά και Δυτικής Αττικής και του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Ιούνης 1995 - Μάης 1996, με δείγματα νερού από 18 συνολικά σημεία του Πειραιά, της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και του Περάματος, παρουσιάστηκε από τον υπεύθυνο του Συνδέσμου Α. Μουστάκη.Οπως είπε, δόθηκε βαρύτητα στα αποτελέσματα των μετρήσεων του μολύβδου, που επηρεάζει σημαντικά την υγεία των ανθρώπων. Ο μόλυβδος εμφανίζεται σε όλο το φάσμα της θαλάσσιας δειγματοληψίας, σε τιμές που υπερβαίνουν το θεσπισμένο από τις διανομαρχιακές αποφάσεις όριο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μικρότερη υπέρβαση των ορίων, που μετρήθηκε, εμφανίζεται στην Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου και φτάνει στο 85%! Συγκρίσιμη με αυτή την υπέρβαση είναι μόνο αυτή που βρέθηκε από τη δειγματοληψία στη θέση Αγία Τριάδα,του κεντρικού λιμανιού του Πειραιά, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα σημεία, που μετρήθηκε, κυμαίνεται από 102% στη θέση ΗΣΑΠ του λιμανιού Πειραιά, μέχρι 352% στην εκβολή του Κηφισού.

Η μεγαλύτερη υπέρβαση των ορίων της ελληνικής νομοθεσίας σημειώθηκε στην περιοχή του Ικονίου με 2.070% και αποδόθηκε στην ύπαρξη πετρελαιοκηλίδας, που εντοπίστηκε κατά τη δειγματοληψία.

Αυξημένες τιμές βαρέων μετάλλων

Στον Πειραιά, παρατηρήθηκε σημαντική επιβάρυνση των νερών, γεγονός που οφείλεται στη ναυτιλία, αλλά και στις παράνομες απορρίψεις σε αγωγούς ομβρίων που καταλήγουν εκεί. "Είναι αναγκαίο να επιληφθεί του θέματος η ΕΥΔΑΠ και να εντοπιστούν οι πιθανές παράνομες συνδέσεις στο δίκτυο", σημειώνεται στη μελέτη. Στην πλαζ του Πειραιά παρατηρήθηκαν αυξημένες τιμές σε όλα τα βαρέα μέταλλα, που πιθανόν να προέρχονται από τη ναυτιλία ή τη συσσώρευση της ρύπανσης παλιότερων χρόνων, αλλά και από τη συνεχιζόμενη απόρριψη νέων ποσοτήτων ρύπανσης με τη μορφή παράνομων αποχετεύσεων μέσω του δικτύου και μέσω Κηφισού.

Στο Πέραμα παρατηρείται μεταβαλλόμενη ρύπανση, γεγονός που οφείλεται στη ναυπηγο-επισκευαστική ζώνη και στην αυξημένη πιθανότητα εγκλωβισμού της ρύπανσης στο στενό μεταξύ Περάματος και Σαλαμίνας - Ψυτάλλειας ή και την επιμόλυνση από την περιοχή του Θριασίου.

Οσο για τον Κηφισό, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι γίνονται παράνομες απορρίψεις λυμάτων βαφείων και βυρσοδεψείων στην περιοχή του Ρέντη και χαμηλότερα προς τον Πειραιά από επιμεταλλωτήρια.

Τι προτείνεται

Η μελέτη καταλήγει στα εξής συμπεράσματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης:

  • Είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον Κηφισό, που δέχεται τεράστιους όγκους αποβλήτων βιομηχανικής παραγωγής χρώματος, βαφείων και βυρσοδεψείων.
  • Κρίνεται επιβεβλημένη η διαμόρφωση νέου νομικού πλαισίου, με το οποίο να υπόκεινται οι βιομηχανίες σε αυστηρότερο έλεγχο. Λόγω της αδυναμίας της ΕΥΔΑΠ να ελέγχει τις απορροές, προτείνεται η μόνιμη συνεργασία της πρωτοβάθμιας με τη δευτεροβάθμια ΤΑ, ώστε να επιτευχθούν αυτοψίες και έλεγχοι για όλη την επικράτεια του νομού.
  • Κρίνεται αναγκαία η συνεχής παρακολούθηση των νερών της θαλάσσιας περιοχής με δίκτυο μόνιμα εγκαταστημένων σταθμών.
  • Είναι αναγκαιότητα η σύσταση ενός θεσμοθετημένου συντονιστικού οργάνου, υπό την εποπτεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, με τη συμμετοχή ΤΑ και ΕΥΔΑΠ.
  • Οσον αφορά στον Κηφισό προτείνεται η εγκατάσταση πιλοτικής εφαρμογής καθαρισμού των νερών του, με σύγχρονες τεχνικές.
  • Προτείνεται ακόμη η εκπόνηση σχεδίου πρότασης για τον καθαρισμό των υδάτων στις πλαζ, που αποτελούν φυσικούς κλειστούς όρμους, όπως αυτή του Περάματος.
Ανεμπόδιστη η ρύπανση

Στην κοινή πεποίθηση ότι η ανεμπόδιστη ρύπανση συνεπικουρείται από το ίδιος το κράτος κατέληξαν χτες οι ομιλητές της ημερίδας, όπου και σημειώθηκε η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των επιστημονικών φορέων για τον ακριβή εντοπισμό των πηγών ρύπανσης και των τρόπων αντιμετώπισής τους.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ελ. Παπαζώη παραδέχτηκε ότι "καταστρέψαμε το φυσικό οικοσύστημα του Κηφισού, δεν έχουμε αναπτύξει ακόμη το μηχανισμό εκείνο που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της βιομηχανικής ρύπανσης", θεωρώντας, όμως, ότι έχουν μπει οι βάσεις για βελτίωση της κατάστασης.

Στην ανάγκη θέσπισης διατάξεων για τη χρήση τοξικών ουσιών αναφέρθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Β. Τσελεντής.

Με σχεδιασμό, κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα

"Αυτό που απαιτείται, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το καθεστώς της ανεξέλεγκτης απόρριψης αποβλήτων, είναι ο έλεγχος στην πηγή, η λήψη συγκεκριμένων ενεργειών για την πρόληψη και μείωση των ναυτικών ατυχημάτων, με ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών για την εφαρμογή της νομοθεσίας. Η σωτηρία του Σαρωνικού απαιτεί έναν ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό για το περιβάλλον, ο οποίος θα βάλει ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα που το καταστρέφουν στο όνομα του κέρδους", τόνισε χαιρετίζοντας την ημερίδα, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Κώστας Τζατζάνης,δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Πειραιάς Αναγέννηση".

"Πρέπει να θίξουμε την απουσία του προέδρου του Συνδέσμου και δημάρχου Κερατσινίου, Γ. Χάσκα, από την ημερίδα και την αντίφαση ανάμεσα σ' αυτήν του την ιδιότητα και των προσπαθειών του για επαναλειτουργία του ρυπογόνου εργοστασίου της ΔΕΗ, στο Κερατσίνι. Η επίλυση των ζητημάτων, που θέτει η ημερίδα, απαιτεί την ενεργοποίηση όλων", είπε στο "Ρ" η δημοτική σύμβουλος Κερατσινίου Ελένη Παπαδοπούλου,που παραβρέθηκε στη σύσκεψη.

"Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δείχνουν την περιοχή μας τρομακτικά επιβαρυμένη και δυστυχώς δεν έδωσαν την εντύπωση ότι πάμε σε διαδικασία απορρύπανσης. Παρά το ότι οι μετρήσεις, χωρίς αντίλογο, έδειξαν πολύ υψηλούς ρύπους και στα βαρέα μέταλλα και στις οργανοκασιτερικές ενώσεις, η επαναλειτουργία της ΔΕΗ, οι διαρκείς επεκτάσεις, οι οσμές από την Ψυτάλλεια, η αδιάθετη λάσπη κ. ά., δεν παραπέμπουν στο φως. Οι αγώνες του λαού του Περάματος και των γύρω δήμων θα συνεχιστούν για να επιβάλουν μια άλλη πολιτική που θα αναγεννήσει το Σαρωνικό", είπε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν, ακόμη και χαιρέτισαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και φορέων για το περιβάλλον και ο δήμαρχος Πειραιά Στ. Λογοθέτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ