Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΪΤΖ
Σκιά στην εκστρατεία ενημέρωσης

Οι κάτοικοι των Πατησίων αντιδρούν στη λειτουργία οδοντιατρείου για τους ασθενείς στη "Βίλα Δρακόπουλου"

Η παρουσίαση της θερινής - της τρίτης κατά σειρά - ενημέρωσης για το ΕΪΤΖ, που οργανώνει και φέτος το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) επισκιάστηκε από ένα γεγονός: Την αντίδραση των κατοίκων των Πατησίων στη δημιουργία οδοντιατρείου για τους φορείς ή ασθενείς του ΕΪΤΖ. Οι κάτοικοι προχωρούν την επόμενη εβδομάδα σε δυο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η Βίλα Δρακόπουλου έχει παραχωρηθεί στο "Συντονιστικό Οργανο για την κατ' οίκο νοσηλεία" των φορέων και των ασθενών απ' τον ιό του ΕΪΤΖ. Το πρόγραμμα αυτό έχει τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του έτους 1995 από το σύλλογο"Ελπίδα" (μη κυβερνητική οργάνωση) με την εθελοντική προσφορά των μελών του και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του ΚΕΕΛ.Οταν άρχισε το πρόγραμμα του συλλόγου "Ελπίδα" δεν υπήρξαν αντιδράσεις. Αυτές άρχισαν να "εμφανίζονται όταν έγινε γνωστό ότι πρόκειται να λειτουργήσει και οδοντιατρείο στη "Βίλα Δρακόπουλου"", σημειώνει σε ενημερωτική έκθεση το ίδιο το ΚΕΕΛ. Με το θέμα ασχολήθηκε το Συμβούλιο του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος και τάχτηκε κατά της λειτουργίας του οδοντιατρείου.

Εκ προοιμίου να σημειώσουμε ότι ο "Ρ", όπως και στην περίπτωση με τον Ξενώνα των Καμινίων, δε συμφωνεί ούτε παίρνει υπό την προστασία του εκδηλώσεις που έχουν λαθεμένο προσανατολισμό και οδηγούν αντικειμενικά στην γκετοποίηση των ατόμων που προσβλήθηκαν απ' τον ιό του ΕΪΤΖ. Απ' την περίοδο των γεγονότων στα Καμίνια ο "Ρ" είχε επισημάνει ότι δεν αρκεί μόνο η από"καθ' έδρας" ενημέρωση ή οι διάδρομοι των Μέσων Ενημέρωσης, για να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση και πειθώ του ευρύτερου κοινού. Είχε υποστηρίξει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται η "απ' τα κάτω" και η "πρόσωπο με πρόσωπο" ενημέρωση, και προσπάθεια πειθούς.

Στην περίπτωση των Πατησίων, αν και πήγε εκπρόσωπος του ΚΕΕΛ στη συνεδρίαση του Διαμερισματικού Συμβουλίου και πρότεινε την κοινή συνδιοργάνωση εκδήλωσης, δεν μπόρεσε να πείσει, όπως φαίνεται τελικά απ' τα αποτελέσματα. Επιπλέον φαίνεται να μην υπήρξε και ειλικρινής επικοινωνία του ΚΕΕΛ με τους κατοίκους των Πατησίων. Η πρόθεση της λειτουργίας του οδοντιατρείου αποκρύφτηκε στην αρχή από τους κατοίκους, γεγονός που ενίσχυσε - όπως ήταν φυσικό - την ανησυχία και τους φόβους τους.

Οταν ρωτήθηκε χτες ο πρόεδρος του ΚΕΕΛ καθηγητής Ιω. Στρατηγός για το πώς σχολιάζει το γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν αντέδρασαν στην ανακοίνωση για τη λειτουργία του Κέντρου, αλλά αντέδρασαν στην ανακοίνωση της λειτουργίας του οδοντιατρείου το απέδωσε σε "κλασική περίπτωση άγνοιας που μπορεί να εξελιχτεί και σε διαμαρτυρία".

Φανερή είναι ακόμη η ανεπαρκής και αποσπασματική αντιμετώπιση του γενικότερου προβλήματος από την πολιτεία, καθώς δε διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια και δε δημιουργεί τις απαραίτητες υποδομές, αλλά εξαντλεί τη... φροντίδα της, κυρίως με τις παρεχόμενες - όντως ευγενικές - προσφορές.

Τέλος, δεν είναι τρόπος "κάμψης" των αντιδράσεων των κατοίκων - έστω και λόγω αδυναμίας κατανόησης ή ακόμη και κρετινισμού - με την αποστολή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης φωτογραφιών με ακραία συνθήματα στη Βίλα Δρακόπουλου απ' το υπουργείο Υγείας. Ας χρησιμοποιήσουν αυτά που ξόδεψαν, καθώς και περισσότερο χρόνο για την ενημέρωση των κατοίκων και σίγουρα θα βρουν κατανόηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ