ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γιορτή της Μουσικής

Γιορτή της Μουσικής σήμερα και ο Δήμος της Αθήνας αποφάσισε να δώσει το"παρών" του, για πρώτη φορά, στις εορταστικές εκδηλώσεις. Ετσι, το Πνευματικό Κέντρο του δήμου, σε συνεργασία με το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και το "Ατενέουμ" διοργανώνει πλήθος μουσικών εκδηλώσεων σε διάφορες γωνιές της Αθήνας. Συγκεκριμένα:

  • Υπόγειος σταθμός Ομόνοιας (8π.μ.): Παραδοσιακά έργα για βιολί.
  • Πλατεία Κυδαθηναίων (10π.μ.): Δημοτική χορωδία Εξαρχείων.
  • Πλατεία Κολωνακίου (12μ.μ.): Εργα για φλάουτο, φαγκότο, πιάνο.
  • Πεζόδρομος Βουκουρεστίου: (1.30μ.μ.) Προκλασική μουσική για δύο φλάουτα και τσέλο, (6μ.μ.) σύνολο τζαζ Ατενέουμ.
  • Σταθμός Θησείου (6μμ): Sextet Jazz "Νοητή".
  • Γκάζι δήμου Αθηναίων (6μ.μ.): "1ο Φεστιβάλ Μουσικού Αυτοσχεδιασμού",που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ερευνας Μουσικής και Ακουστικής.Στο τριήμερο Φεστιβάλ, συμμετέχουν 60 διαφορετικά συγκροτήματα και μουσικοί.
  • Καλλιμάρμαρο Στάδιο (7μ.μ.): Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών "Ορφέας".
  • Οδός Αιόλου (7μ.μ.): Μαντολινάτα και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.
  • Αρχαιολογικό μουσείο (7μ.μ.): Κουιντέτο "Chanterelle".
  • Πνευματικό Κέντρο: (7.30μ.μ.) Φιλαρμονική του δήμου Αθηναίων, (8μ.μ.) στα καμπαρέ του μεσοπολέμου.
  • Αγ. Γεώργιος Καρύτσης (8μ.μ.): Συναυλία βυζαντινής μουσικής.
  • Πλατεία Θησείου (9.15μ.μ.): Βραδιά με μουσική από τη Μ. Ασία και τη Σμύρνη.

Στις 8.45μ.μ., εξάλλου, από το Πνευματικό Κέντρο θα ξεκινήσει Πορεία Διεκδίκησης Πολιτισμού,η οποία θα περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων και θα καταθέσει ψήφισμα. Στη συνέχεια η πορεία, με επικεφαλής πάντα τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, θα καταλήξει στο Ζάππειο, όπου θα κλείσει η αυλαία της Γιορτής με την παράσταση της οπερέτας του Νίκου Χατζηαποστόλου "Οι Απάχηδες των Αθηνών".Ολες οι εκδηλώσεις θα μεταδίδονται απ' ευθείας από το Τρίτο Πρόγραμμα και τον "Αθήνα 9,84".

Το Γαλλικό Ινστιτούτο,επίσης, με αφορμή τη Γιορτή, που ας σημειωθεί ότι την ίδια μέρα πραγματοποιείται σε περισσότερες από 90 χώρες, διοργανώνει σήμερα, από τις 5 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, στην αυλή του, τη δική του μουσική γιορτή, σε συνεργασία με το Ωδείο "Φ. Νάκας" και την ΕΡΑ - 2.Συμμετέχουν 12 διαφορετικές ορχήστρες, όπως: Σύνολο Μουσικής Δωματίου, Νίκος - Γιασεμή Σαραγούδα, Ψαραντώνης, Lamia Bedioui, Galineira, De Treces, Drums of Passion, Ρεμπέτ Ασκέρ κ.ά.

Τέλος, στον κήπο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων,σήμερα, στις 8.30μ.μ., θα γίνει η καθιερωμένη συναυλία με αφορμή τον γιορτασμό. Παίζουν όργανα και τραγουδούν οι μαθητές που παρακολούθησαν φέτος τα σεμινάρια του Μουσείου, μαζί με τους δασκάλους τους: Δόμνα Σαμίου (δημοτικό τραγούδι), Βαγγέλη Κώτσου (πολυφωνικό ηπειρωτικό τραγούδι) και Χρήστο Τσιαμούλη (ούτι, λαούτο, ταμπουράς). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

μία έκθεση

Εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στην αίθουσα Espace Κρεωνίδη (Αναγνωστοπούλου και Ξάνθου 2) έκθεση έργων ζωγραφικής της Ιωάννας Ευθυμίου.Πρόκειται για την πρώτη ατομική παρουσίαση έργων της, στην οποία κυριαρχούν θέματα από το βασίλειο των ζώων. Αλογα, σκύλοι, ταύροι, δίνονται μέσα από μία ατμόσφαιρα έντονου εξπρεσιονισμού που εξελίσσεται διαμέσου του χρόνου. Η ενδιαφέρουσα αυτή εικαστική παρουσίαση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 του Ιούλη.

Η Λέσβος τιμά τον Ελύτη

Αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη είναι η εκδήλωση, που διοργανώνει η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής,αύριο, στις 8.30μ.μ., στο ανοιχτό θέατρο "Αλίκη", στο Πεδίο του Αρεως (είσοδος από Λ. Αλεξάνδρας). Η ορχήστρα του Λίνου Κόκοτου θα παρουσιάσει μελοποιημένα ποιήματα του Οδ. Ελύτη, από τις συλλογές: "Το θαλασσινό τριφύλλι" (μουσική Λ. Κόκοτου), "Ο Ηλιος ο Ηλιάτορας" (Δ. Λάγιου), "Αξιον Εστί" (Μ. Θεοδωράκη),"Προσανατολισμοί" (Ηλ. Ανδριόπουλου), "Η Ποδηλάτισσα" (Μ. Τρανουδάκη). Τραγουδούν οι Θεοδοσία Στίγκα και Τάκης Κωνσταντακόπουλος.Ο ηθοποιός Ακίνδυνος Γκίκας και ο Γιάννης Καρανικόλας θα απαγγείλουν ποιήματα από τις συλλογές "Αξιον Εστί", "Ο Ηλιος ο Ηλιάτορας" και "Ελεγεία της Οξώπετρας". Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία της ΟΛΣΑ (Κιάφας 9, 2ος ορ. ), προς 2.000 δραχμές.

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • "Γιατί υπάρχουν αγόρια και κορίτσια;" Συλλογικό (Σ.Ε.)
  • "Από πού βγαίνει το μωρό;" Συλλογικό (Σ.Ε.)
  • "Τι μπέρδεμα!" Συλλογικό (Σ.Ε.)
  • "Τι κάνουν ο μπαμπάς και η μαμά;" Συλλογικό (Σ.Ε.)
  • Γκι ντε Μοπασάν "Ιστορίες φαντασίας" (Σ.Ε.)
  • Συναυλία των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα σήμερα (9.30 μμ) στο Φεστιβάλ Βύρωνα.Στο Θέατρο Μελίνα,οι γνωστοί μουσικοί θα μας χαρίσουν τραγούδια από "Τη μοναξιά του σχοινοβάτη", "Μια βραδιά στο λούκι", "Της αγάπης μαχαίρια", "Γραμμές οριζόντων" κ. ά. Στον ίδιο χώρο αύριο (9.30μμ), οι "Αβατον" θα παρουσιάσουν τη νέα τους δουλιά "Εξ αδοκήτω",ενώ την Κυριακή (9.30μμ) "Τα ξύλινα σπαθιά" θα ερμηνεύσουν γνωστά τραγούδια τους.
  • Στην Πεντέλη, στον Πύργο Πλακεντίαςαύριο (9μμ), παρουσιάζεται το μουσικό σύνολο "Παλαϊνά Σεφέρια".Την Κυριακή (9μμ) φιλοξενείται η Ορχήστρα "Ωδείου Ορφέας" και τη Δευτέρα η Αφροδίτη Μάνου θα μας χαρίσει παλιά και νέα της τραγούδια.
  • Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ναυπλίουσήμερα (9μμ) στο Παλαμίδι, παρουσιάζονται οι: Β. Σπιβακόφ, Μ. Μίλμαν και Γ. Βακαρέλης.Αύριο (6μμ) στο Τριανόν φιλοξενείται ρεσιτάλ πιάνου της Δ. Καρά και στο Παλαμίδι (9μμ) παρουσιάζεται η σοπράνο Σ. Χαζαριάν και ο Ν. Λιτζ (πιάνο).
Μια παράσταση
  • Σήμερα (9.30μ.μ.) στο θέατρο Λυκαβηττού θα δοθεί η πρεμιέρα του μιούζικαλ, που ανέβασε το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου του Βόλου.Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μουσικοθεατρική προσπάθεια - πρόταση, της οποίας βασικοί συντελεστές είναι ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος και ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης.Τίτλος του μιούζικαλ "Το τραγούδι του αιώνα".
  • Στο θεατράκι του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5 Πλάκα) συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που οργανώνουν οι φοιτητές με την ηθική συμπαράσταση του Πανεπιστημίου. Τη Δευτέρα (και την Τρίτη) οι φοιτητές του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, θα παρουσιάσουν το έργο της Πέπης Ρηγοπούλου"Ο Μπάιρον στην Ελλάδα". Συνεργάστηκε ο Γιάγκος Ανδρεάδης.Η σκηνοθεσία είναι της Π. Ρηγοπούλου. Τα σκηνικά - κοστούμια της Σάντρα Στεφανίδου,οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση,τραγούδι του Σάββα Σιάτρα.Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του Τάσου Λιγνάδη.
Ενα πρόγραμμα
  • Στο Ηρώδειο, τη Δευτέρα και την Τρίτη, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών θα εμφανιστεί ένα μεγάλο ταλέντο του κλασικού χορού, η Σιλβί Γκιγιέμ,η οποία μάγεψε το κοινό με την πρόσφατη εμφάνισή της στο Ηρώδειο εκτός φεστιβάλ. Αυτή τη φορά συμπράττει με το Μπαλέτο του Τόκιο.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα "Κρυστάλλινο παλάτι" (μουσική Μπιζέ, χορογραφία Μπαλανσίν), "Το φεγγάρι" (μουσική Γ. Σ. Μπαχ, χορογραφία Μπεζάρ, σολίστ η Γκιγιέμ), "Το πουλί της φωτιάς" (μουσική Στραβίνσκι, χορογραφία Μπεζάρ), "Μπολερό" (μουσική Ραβέλ, χορογραφία Μπεζάρ, σολίστ η Γκιγιέμ). Το Μπαλέτο του Τόκιο θα εμφανιστεί και στις 27 και 28/6 με άλλο ρεπερτόριο.
  • Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Μαθητών Αθήνας θα δοθεί την Κυριακή στις 8.30μμ στο Θέατρο Λυκαβηττού.Διευθύνει ο Π. Στεργίου.
  • Την ίδια μέρα, στις 11.30 το πρωί, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει, στο Μέγαρο Μουσικής,ένα πρόγραμμα με έργα Ντεμπισί, Ραβέλ και Παγκανίνι.Στο πόντιουμ ο μαέστρος και συνθέτης Δημήτρης Αγραφιώτης.Σολίστ ο βιολονίστας Σ. Παπάνας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ