ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα

Συνεχίζεται η πλατιά Πολιτική Εξόρμηση που πραγματοποιεί το ΚΚΕ, με στόχο την ολόπλευρη ενημέρωση του λαού για τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου.

Στα πλαίσια αυτής της Εξόρμησης έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω ανοιχτές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν:

  • Η ΝΕ Ξάνθης στην ΞΑΝΘΗ,τη Δευτέρα 24-6-96.Θα μιλήσει η Σούλα Βλησίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Σερρών στις ΣΕΡΡΕΣ,τη Δευτέρα 24-6-96 στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Ηρακλείου Κρήτης στις ΑΡΧΑΝΕΣ,τη Δευτέρα 24-6-96.Θα μιλήσει οΣπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Εύβοιας στη ΧΑΛΚΙΔΑ,την Τρίτη 25-6-96 στις 9 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Θα μιλήσει ο Μάκης Μαϊλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Λάρισας στον ΤΥΡΝΑΒΟ,την Τρίτη 25-6-96 στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Τρικάλων στην ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ,την Τρίτη 25-6-96 στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Χρήστος Χαλκιάς,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Εβρου στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ,την Τετάρτη 26-6-96.Θα μιλήσει ο Μάκης Κοψίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Αρκαδίας στην ΤΡΙΠΟΛΗ,την Τετάρτη 26-6-96 στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Αγ. Βασιλείου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Γρεβενών στα ΓΡΕΒΕΝΑ,την Τετάρτη 26-6-96.Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μπούτας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Αχαϊας στην ΠΑΤΡΑ,την Πέμπτη 27-6-96 στις 9 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
  • Η ΝΕ Αργολίδας στο ΑΡΓΟΣ,την Πέμπτη 27-6-96.Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Λάρισας στην ΕΛΑΣΣΟΝΑ,την Πέμπτη 27-6-96 στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Γιάννης Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Ροδόπης στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ,την Πέμπτη 27-6-96 στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Μάκης Κοψίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Κέρκυρας στην ΚΕΡΚΥΡΑ,την Πέμπτη 27-6-96.Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Βοιωτίας στη ΘΗΒΑ,την Πέμπτη 27-6-96 στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Ηλίας Λέγγερης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Τρικάλων στη ΦΑΡΚΑΔΟΝΑ,την Πέμπτη 27-6-96 στις 9 μ.μ. στην πλατεία. Θα μιλήσει ο Γιώργος Νταφούλης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Καρδίτσας στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ,την Πέμπτη 27-6-96 στις 9 μ.μ. στην πλατεία Παυσίλυπου. Θα μιλήσει ο Αντώνης Σκυλλάκος μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Αττικής στα ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ,την Πέμπτη 27-6-96 στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως. Θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Κοζάνης στη ΣΙΑΤΙΣΤΑ,την Παρασκευή 28-6-96 στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Γεράνειας. Θα μιλήσει ο Κώστας Σταμπολίδης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Αττικής στα ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ,την Παρασκευή 28-6-96.Θα μιλήσει ο Μάκης Κοψίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με πείσμα για την επιτυχία της συγκέντρωσης

Την Τρίτη στις 8.30 μμ, στην πλατεία Αριστοτέλους, με ομιλητή τον Χαρίλαο Φλωράκη

Με πείσμα και αποφασιστικότητα όλες οι Κομματικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης έχουν ριχθεί στη μάχη για την επιτυχία της μεγάλης πολιτικής συγκέντρωσης, που θα γίνει την Τρίτη 8.30 το βράδυ, στην πλατεία Αριστοτέλους, με ομιλητή τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη.

Με τη σιγουριά ότι η εργατομάνα Θεσσαλονίκη πρέπει να κοκκινίσει και θα κοκκινίσει από τα λάβαρα του Κόμματος και τις καρδιές των χιλιάδων μελών, οπαδών και φίλων, οι ΚΟ σε όλο το νομό συνεχίζουν την προπαγάνδιση της συγκέντρωσης. Πανό κρεμάστηκαν σχεδόν σε κάθε περιοχή της Θεσσαλονίκης και από χτες τα κομματικά μέλη μπήκαν στο μπαράζ των αφισοκολλήσεων, ώστε να μη μείνει ούτε ένα σημείο που να μην έχει την αφίσα - κάλεσμα της ΚΟΘ. Παράλληλα και ενώ έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των εξορμήσεων, από σήμερα σύσσωμα τα κομματικά μέλη ξεκινούν πανεξόρμηση με το έντυπο υλικό, σε λαϊκές αγορές, μαγαζιά, γειτονιές, χώρους δουλιάς και συνάθροισης. Μαζί και οι νέοι κομμουνιστές. Τα μέλη της ΚΝΕ πραγματοποιούν εξορμήσεις στα στέκια νεολαίας και τις πλατείες.

Αύριο οι κομμουνιστές, μαζί με το "Ριζοσπάστη" θα διακινήσουν και το κάλεσμα του Κόμματος, θα συζητήσουν σπίτι το σπίτι, πόρτα την πόρτα και είναι βέβαιοι πως θα εισπράξουν ανταπόκριση και κουράγιο για να συνεχίσουν. Οπως δηλώνει στο "Ρ" ο γραμματέας της Αχτίδας Τούμπας - Πυλαίας - Τριανδρίας Κώστας Μωυσίδης, "ο κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει τις θέσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα του τόπου. Ανησυχεί για τις τελευταίες εξελίξεις και ψάχνει να βρει διέξοδο στις αναζητήσεις και τις αγωνίες του. Τα τραγικά οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν οδηγήσει σε απόγνωση το λαό. Το Κόμμα μας έχει θέση για όλα αυτά και πρόταση διεξόδου. Πιστεύουμε πως ο λαός τόσο της δικής μας περιοχής όσο και όλης της Θεσσαλονίκης έχει καταλάβει ποιος είναι μαζί του και παλεύει για τα συμφέροντά του. Είμαστε αισιόδοξοι πως ο κόσμος θα πάρει μαζικά μέρος στη συγκέντρωση του Κόμματός μας".

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται και από άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Οι Οργανώσεις της Αχτίδας Αμπελοκήπων χτες βγήκαν πανεξόρμηση στην περιοχή δράσης τους, αλώνισαν τις γειτονιές, τις πλατείες και τις αγορές. Παντού εισέπραξαν το ενδιαφέρον του κόσμου να έρθει και να ακούσει τον Χαρίλαο Φλωράκη να παρουσιάζει τις Θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, για την ανατροπή αυτής της κατάστασης και με προοπτική το Σοσιαλισμό.

Διπλωματία των λαών

Δυο κόσμοι χωριστά. Ο ένας των δυνάμεων που εκτρέφονται από την ένταση και τη δημιουργία κρίσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο άλλος των δυνάμεων της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας, όλων των απλών ανθρώπων των δύο λαών, που τίποτα δεν έχουν να χωρίσουν μεταξύ τους, πράγμα που το γνωρίζουν πολύ καλά και με κάθε ευκαιρία το εκδηλώνουν. Εξίσου καλά το γνωρίζουν βέβαια και αυτοί που συντηρούνται από την ένταση, γι' αυτό κάνουν κάθε προσπάθεια για να αποτρέψουν την προσέγγιση των δύο λαών.

Το σκηνικό είναι γνωστό, το ζούμε καθημερινά: Μέσα σε ένα διεθνές κλίμα επεμβάσεων του ιμπεριαλισμού για την επιβολή της "νέας τάξης", όλο και νέα κρούσματα έντασης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας εκδηλώνονται. Οι τουρκικές αμφισβητήσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων έρχονται η μια μετά την άλλη. Η απάντηση από την ελληνική πλευρά είναι νέα εξοπλιστικά προγράμματα, που στην ουσία δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να ενισχύουν τα δεσμά της χώρας από αυτούς που ενθαρρύνουν και ενισχύουν την τουρκική επιθετικότητα.

Ο φαύλος κύκλος καλά κρατεί και ταυτόχρονα η όξυνση περνάει και σε στρατιωτικό επίπεδο. Οι τουρκικές δυνάμεις πραγματοποιούν γυμνάσια στην Κύπρο και τις ίδιες μέρες ο εναέριος χώρος του νησιού, με τις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, μετατρέπεται σε πεδίο επίδειξης δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας οξύνει την κατάσταση. Και οι δυο διεκδικούν διαπιστευτήρια από τους Αμερικάνους και διαγκωνίζονται μεταξύ τους για ένα νέο ρόλο, στα πλαίσια των επιθετικών σχεδίων του ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, με μοχλό το ΝΑΤΟ. Σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι τίποτα δεν αποκλείεται. Ακόμα και ένα "θερμό επεισόδιο".

Το πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η κατάσταση, οι λαοί και από τις δύο ακτές του Αιγαίου το αντιλαμβάνονται και αναζητούν εναγωνίως διεξόδους. Αναπτύσσουν τη δική τους διπλωματία. Μια διπλωματία δοκιμασμένη και ταγμένη να εξυπηρετεί έναν κοινό σκοπό, την προσέγγιση των δύο λαών, τη φιλία και την ειρήνη. Η αλήθεια αυτή γίνεται φανερή με περίτρανο τρόπο και σε κάθε ευκαιρία. Το είδαμε και πριν λίγο καιρό κατά την επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στο Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο. Αυτή η προσέγγιση, όμως, κάποιους δεν βολεύει και προσπαθούν να την αποτρέψουν.

Κάποιους ενοχλεί η πρωτοβουλία που πήραν οι "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο για την Ειρήνη", με τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Για κάποιους τα παιδιά από την περιοχή της Σμύρνης, που θα έρχονταν με τα αναπηρικά τους καροτσάκια στη Χίο για να δώσουν αγώνα μπάσκετ, είναι ..."επικίνδυνα για την εθνική ασφάλεια", γι' αυτό οι ελληνικές αρχές εξάντλησαν όλα τα γραφειοκρατικά προσχήματα για να τα εμποδίσουν. Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα παιδιά αυτά, όπως και κάθε ενέργεια προσέγγισης των δύο λαών, είναι ο "υπ' αριθμόν ένας" εχθρός της πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε". Γι' αυτό γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη να εξαπλωθούν αυτές οι εκδηλώσεις. Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι αυτοί που μπορούν να χαλάσουν τα σχέδια που ο ιμπεριαλισμός εξυφαίνει στις πλάτες τους.

Η Αλ. Παπαρήγα στην Εύβοια

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παρακολουθήσει τις εργασίες της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης της ΚΟ Εύβοιας, που πραγματοποιείται αύριο Κυριακή,στη Χαλκίδα.

Η Αλ. Παπαρήγα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στις 1.30 μ.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ