ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ
Δεν ανοίγει τα χαρτιά της η κυβέρνηση

Στρ. Κόρακας: Φοβούμαστε ότι θα διαιωνίζεται το πρόβλημα

Δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα με τους ανυπότακτους, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Κουρής απαντώντας χτες στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ. Ουσιαστικά, για περισσότερες διευκρινίσεις, παρέπεμψε στο νομοσχέδιο που θα έρθει προσεχώς στη Βουλή. Επίσης απέρριψε οποιαδήποτε προσωρινή ρύθμιση του θέματος βάσει της οποίας θα ήταν δυνατόν να επιτραπεί στους ανυπότακτους του εξωτερικού να επισκεφθούν φέτος το καλοκαίρι τις οικογένειές τους στην Ελλάδα χωρίς να υπόκεινται σε έλεγχο στρατιωτικών υποχρεώσεων. "Δεν προβλέπεται - είπε - κάτι τέτοιο".

Αρχικά ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αντιμετωπίζουν έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού και αναφερόμενος ειδικά στους ανυπότακτους έκανε λόγο για ένα ογκούμενο ρεύμα που ανέρχεται στο ύψος των 17.000 ανδρών. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος είπε πως το υπουργείο ετοίμασε νομοσχέδιο που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για τους ανυπότακτους. Το νομοσχέδιο τόνισε ο υφυπουργός, θα εισαχθεί στο Συμβούλιο Αμυνας του υπουργείου και θα κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή σε κάποιο από τα θερινά τμήματα. "Βάσει του νομοσχεδίου άτομα ηλικίας από 32 - 49 ετών θα μπορούν να υπηρετήσουν στις Ενοπλες Δυνάμεις, να εκπληρώσουν τμηματικά ή να εξαγοράσουν μέρος της θητείας τους για να τακτοποιηθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα". Ακόμη, συμπλήρωσε ότι οι ανυπότακτοι θα κατατάσσονται κατά κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία τους, τη σωματική ικανότητά τους, την οικογενειακή τους κατάσταση κ. ο. κ. Τέλος ο υφυπουργός είπε πως το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη δυνατότητα, στο μέλλον, να έρχονται ανυπότακτοι στην Ελλάδα, χωρίς έλεγχο των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, εφόσον έχουν σοβαρό οικογενειακό λόγο.

Στρ. Κόρακας: Το πρόβλημα θα διαιωνίζεται

Απαντώντας στον υφυπουργό ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για το αν θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των ανυπότακτων. "Πολύ φοβούμαι, είπε, ότι το πρόβλημα θα διαιωνιστεί μ' αυτές τις ρυθμίσεις". Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε τη σημασία που έχει το πρόβλημα των ανυπότακτων και για τους ίδιους και για τη χώρα μας. "Εμείς - είπε - δεν είμαστε ενάντια στο να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Βλέπουμε όμως με ευαισθησία το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους. Πρόκειται για επιστήμονες που ζουν ένα δράμα αναγκαστικής εξορίας αφού δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους λόγω του προβλήματος στράτευσης. Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί διαφορετικά η συντριπτική τους πλειοψηφία θα μείνει εκτός Ελλάδας με αποτέλεσμα να τους στερηθούν και οι οικογένειές τους και η χώρα".

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο βουλευτής του ΚΚΕ παρουσίασε τις προτάσεις των ανυπότακτων και ζήτησε από την κυβέρνηση να τις συζητήσει ώστε να βρεθεί μια λύση που θα τη χαρακτηρίζει η αποτελεσματικότητα και η ευαισθησία.

Τέλος αναφερόμενος στο έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού που αντιμετωπίζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα υπαρκτό γεγονός το οποίο όμως, δεν πρόκειται να λυθεί από τους ανυπότακτους. "Εκείνο που έχει σημασία - είπε - για την άμυνα της χώρας, δεν είναι τόσο πόσους άνδρες έχουμε υπό τα όπλα στη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά πόσους άρτια εκπαιδευμένους μπορούμε να κινητοποιήσουμε όταν χρειαστεί, μέσα σε 24 ώρες. Το λέω αυτό γιατί εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να μειωθεί η θητεία και να βελτιωθεί η εκπαίδευση".

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ
Συχνά χρησιμοποιείται ως αστυνομία των εφοπλιστών

Αυτό τόνισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας

"Είναι γεγονός ότι ένα από τα βασικά προβλήματα του Λιμενικού Σώματος είναι ότι συχνά χρησιμοποιείται ως αστυνομία των εφοπλιστών", υπογράμμισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επερώτησης βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Λιμενικό. Ακολούθως σημείωσε ότι ορισμένα από τα ανώτατα στελέχη του Σώματος, όταν αποστρατεύονται, καταλήγουν στα εφοπλιστικά γραφεία ως αναγνώριση εκ μέρους των εφοπλιστών της εξυπηρέτησης που τους έκαναν επί δεκαετίες.

"Κάθε φορά που οι ναυτεργάτες είναι σε κινητοποιήσεις αποστέλλεται το Λιμενικό Σώμα και οι βατραχάνθρωποι. Εκεί που έχει καταντήσει η εκάστοτε κυβέρνηση το Λιμενικό Σώμα, εν πολλοίς είναι για να το χρησιμοποιεί ενάντια στο λαϊκό ναυτεργατικό κίνημα, και όχι μόνο. Αλλά και ενάντια μερικές φορές στα στοιχειώδη εθνικά μας συμφέροντα, όπως είδαμε τώρα με τις επιτυχημένες προσπάθειες για κατάργηση του καμποτάζ. Στάλθηκε το Λιμενικό Σώμα στο Ναύπλιο, για να παρεμποδίσει τους ναυτεργάτες να εμποδίσουν την ποδοπάτηση του καμποτάζ. Πέρσι, στην απεργία που έκαναν οι ναυτεργάτες στη Ζάκυνθο είχαμε τραυματίες. Στον Πειραιά με τα τουριστικά είχαμε τραυματίες. Κάθε φορά στην υπηρεσία των εφοπλιστών. Και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στη συνείδηση του λαού μας και του ναυτεργατικού κόσμου, είναι το υπουργείο των εφοπλιστών. Και θυμάμαι κάποτε, όταν το υπουργείο Προεδρίας πρότεινε την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το λόμπι των εφοπλιστών σηκώθηκε μέσα στη Βουλή και επέβαλε την ανάκληση αυτής της κατάργησης.

Επίσης είναι γνωστό ότι τίποτα δε γίνεται στο Λιμενικό Σώμα από προαγωγές κλπ. - μιλάμε για τα ανώτατα κλιμάκια - χωρίς την έγκριση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πρέπει το Λιμενικό Σώμα να πάψει να είναι στρατιωτικά οργανωμένο Σώμα, στρατιωτικό Σώμα στην ουσία, να εκπαιδεύεται από το Πολεμικό Ναυτικό και να γίνει πολιτικό Σώμα, όπως πρέπει να γίνει και η Αστυνομία και όπως είναι η Πυροσβεστική. Να επιτραπεί ο συνδικαλισμός στο Λιμενικό Σώμα. Οταν ήρθε ο νόμος για το συνδικαλισμό στα Σώματα Ασφαλείας, εμείς ζητήσαμε να συμπεριληφθεί και το Λιμενικό Σώμα και το αρνήθηκε η κυβέρνηση. Για ποιο λόγο; Δεν είναι λοιπόν στην υπηρεσία των εφοπλιστών; Γιατί οι εφοπλιστές δε στέργουν συνδικαλισμό στο Λιμενικό Σώμα; Γιατί το συνδικαλιστικό κίνημα στο Λιμενικό Σώμα θα είναι εμπόδιο στη χρησιμοποίησή του για την υπεράσπιση των συμφερόντων που σας είπα προηγουμένως", υπογράμμισε ο Στρ. Κόρακας.

Αναφερόμενος ο βουλευτής του ΚΚΕ στα προβλήματα του προσωπικού του Λιμενικού, τόνισε: "Οι αποδοχές τους πραγματικά είναι αποδοχές πείνας και χρειάζονται ενίσχυση" και πρόσθεσε: "Οι εργαζόμενοι στο Λιμενικό Σώμα είναι εργαζόμενοι όπως όλοι και πρέπει να γίνονται σεβαστοί και σεβαστή να γίνεται και η αποστολή τους, για την οποία τους πληρώνει ο ελληνικός λαός. Αλλιώς να πούμε στους εφοπλιστές να αναλάβουν και την πληρωμή τους και να μη ζητάνε από τους ναυτεργάτες και από τον υπόλοιπο λαό να πληρώνει Σώματα τα οποία υπηρετούν αντίθετα με αυτόν συμφέροντα".

Σχολιάζοντας ο Στρ. Κόρακας το όψιμο ενδιαφέρον της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα προβλήματα του προσωπικού του Λιμενικού, υπογράμμισε: "Για άλλη μια φορά η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων του Λιμενικού Σώματος, ως τιμητής του και υμνητής του, λες και δε γνώρισε το Λιμενικό Σώμα το βίο και την πολιτεία της Νέας Δημοκρατίας". Στη συνέχεια σημείωσε ότι βασική αποστολή του Λιμενικού πρέπει να είναι "η δίωξη του εγκλήματος και η τήρηση της τάξης στις θάλασσες και στους αιγιαλούς. Οσο για την προστασία της χώρας μας σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις από θάλασσα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η υπεράσπιση των συνόρων της χώρας μας από τη θάλασσα είναι βασική αποστολή του Πολεμικού μας Ναυτικού και όχι του Λιμενικού Σώματος. Εδώ ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίστηκε ότι το Λιμενικό Σώμα είναι ο κύριος υπερασπιστής των συνόρων μας από θάλασσα".

Γ. Κ.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΕΛ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Κλασική περίπτωση συσσώρευσης παρανομιών

Πράγματα και θάματα έχουν γίνει στην κατασκευή του κτιρίου του Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου Μυτιλήνης. "Πρόκειται για μία κλασική περίπτωση, όπου συσσωρεύονται παρανομίες, παραβιάσεις, παρατυπίες, ων ουκ έστι τέλος", τόνισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,αναπτύσσοντας σχετική επίκαιρη ερώτηση. Το θέμα έχει ήδη απασχολήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ και ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πασχαλίδης απαντώντας στον βουλευτή του ΚΚΕ επιβεβαίωσε τις σχετικές καταγγελίες του βουλευτή του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα ο Γ. Πασχαλίδης είπε ότι έχει δοθεί εντολή από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας για διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όσους βαρύνονται με παραλείψεις και παρατυπίες. Ακολούθως σημείωσε ότι από τον έλεγχο της τριμελούς επιτροπής που ορίστηκε με απόφαση του υπουργού έχουν προκύψει μεγάλες διαφορές στις εκτελεσθείσες ποσότητες σε σχέση με τις πιστοποιηθείσες εργασίες. "Το κόστος των μη εκτελεσθέντων εργασιών, αλλά πιστοποιημένων, υπερβαίνει τα 1,2 δισ.", υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι ήδη η νέα επιτροπή παραλαβής προβαίνει σε αναλυτικό τελικό έλεγχο των ποσοτήτων, ώστε να καταλογιστούν σε βάρος του εργολάβου και να ζητηθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Ο Στρ. Κόρακας

"Είναι πραγματικά να απορεί κανείς, πώς είναι δυνατόν ορισμένοι άνθρωποι να δρουν έτσι ασύδοτα, και ταυτόχρονα να ερχόμαστε εδώ ήρεμα και να λέμε έχει διαταχθεί ΕΔΕ κλπ.", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Ακολούθως υπογράμμισε: "Υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες κατ' αρχήν ότι το κτίριο αυτό είναι ακατάλληλο. Εχει καμία σχέση το κτίριο που υπάρχει με την αρχική μελέτη; Ηταν μία μελέτη που προέβλεπε να κτιστεί το ΤΕΛ σε οικόπεδο έκτασης 50 στρεμμάτων και χρησιμοποιήθηκε μόνο το 5% του οικοπέδου. Αντί για αίθουσες υπαίθριες, έχουμε αίθουσες υπόγειες στις οποίες διδάσκονται τα παιδιά μας. Υπάρχουν βεβαιότητες ότι τα υλικά που προέβλεπε η μελέτη δε χρησιμοποιήθηκαν. Αντίθετα, την ίδια στιγμή έχει διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν τεράστιες ποσότητες υλικών που δε βρίσκονται εκεί. Εάν υπολογίσουμε τον όγκο του κτιρίου και τα υλικά θα δούμε ότι αυτά που έχουν δηλωθεί και έχουν διαπιστωθεί δήθεν είναι πολύ περισσότερα".

Στη συνέχεια ο Στρ. Κόρακας ρώτησε: "Γιατί ανατέθηκαν οι επιπλέον εργασίες, ενώ ξεπερνούσε η υπέρβαση το 50%, στον ίδιο εργολάβο και χωρίς ανάθεση καινούριας μελέτης και χωρίς καινούρια δημοπράτηση των επιπλέον εργασιών;", σημειώνοντας ότι "η επίκληση του επείγοντος δε δικαιολογείται με τίποτα, πέντε χρόνια από τότε που άρχισε το έργο", ενώ ζήτησε να δοθούν τα πορίσματα των διαφόρων ελεγκτών και των ελέγχων που έγιναν.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο βουλευτής του Κόμματος υπογράμμισε: "Υπεύθυνοι είναι όσοι εισηγήθηκαν παράνομα την απ' ευθείας ανάθεση της δεύτερης φάσης της εργολαβίας. Οσοι επιβλέποντες δεν παρακολούθησαν επισταμένα τις εργασίες. Οσοι δε μερίμνησαν μετά την εμφάνιση των προβλημάτων. Οταν μας λέτε ότι από το 1994 το υπουργείο είναι ενήμερο για την κατάσταση και ερχόμαστε τώρα, τον Ιούνη του 1996, και το κτίριο χρησιμοποιείται, για να διατάξετε μετά το θόρυβο την ΕΔΕ, είναι να απορεί κανείς. Αυτή τη στιγμή έπρεπε να δικάζονται οι υπεύθυνοι. Και οι υπεύθυνοι είναι σε όλα τα επίπεδα".

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ