ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα θέματα Ιστορίας και Βιολογίας

Τα θέματα της Ιστορίας που δόθηκαν χτες ήταν τα εξής:

Ζήτημα 1ο

α) Η εκπαιδευτική δραστηριότητα του Κωνσταντίνου Γκούμα στο "Φιλολογικό Γυμνάσιο" της Σμύρνης.

β) Τα παλαιότερα εκπαιδευτικά προγράμματα και η αλλαγή που συντελέστηκε με τη διδασκαλία νέων μαθημάτων στο πλαίσιο των τριών φάσεων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Ζήτημα 2ο

α) Τρόπος ανάδειξης παραστατών για την Α Εθνοσυνέλευση (Δεκέμβριος 1821). Οι κοινωνικές κατηγορίες από τις οποίες προέρχονταν οι παραστάτες.

β) Οι αρμοδιότητες του Βουλευτικού και του Εκτελεστικού και η ισχύς των δύο σωμάτων, όπως αυτή καθοριζόταν από το πρώτο (1 Ιανουαρίου 1822) και το δεύτερο (29 Μαρτίου 1923) Σύνταγμα του Αγώνα.

Ζήτημα 3ο

Να αναφέρετε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις τις σχετικές με την αυτονομία ή την ανεξαρτησία, τον καθορισμό των συνόρων και τη μορφή του πολιτεύματος της Ελλάδας σύμφωνα με: α) τη συνθήκη του Λονδίνου (6 Ιουλίου 1827), β) τη συνθήκη της Ανδριανούπολης (14 Σεπτεμβρίου 1829), γ) το πρωτόκολλο του Λονδίνου (22 Ιανουαρίου/3 Φεβρουαρίου 1830), δ) τη συνθήκη του Λονδίνου (25 Απριλίου/ 7 Μαϊου 1832) και ε) το πρωτόκολλο του Λονδίνου (18/30 Αυγούστου 1832).

Ζήτημα 4ο

α) Το καθεστώς των Στενών σύμφωνα με τις συνθήκες των Σεβρών (1920) και της Λωζάνης (1923).

β) Διαπιστώσεις - ομολογίες για το Μικρασιατικό πόλεμο (1919 - 1922) από διεθνή σκοπιά και ως προς τις δυνάμεις της Αντάντ.

Βιολογία

Η ακριβής διατύπωση των θεμάτων της Βιολογίας έχει ως εξής:

Ζήτημα 1ο

Α. Βιοχημικές αποδείξεις για την εξέλιξη των οργανισμών.

Β. Τι είναι τα συνένζυμα και ποια από αυτά γνωρίζετε. Ποιος είναι ο ρόλος τους στην τελική οξείδωση (οξειδωτική φωσφορυλίωση) κατά την κυτταρική αναπνοή.

Ζήτημα 2ο

Α. Να περιγράψετε το φαινόμενο της βακτηριακής σύζευξης στηνEschericha coli.

Β. Τι είναι οι χλωροφύλλες. Εξηγήστε το βιολογικό τους ρόλο στη φωτοσύνθεση.

Ζήτημα 3ο

Α. Ποιες είναι οι κινήσεις και οι εκκρίσεις του στομαχιού και από ποιους παράγοντες επηρεάζονται.

Β. Ποιος είναι ο ρόλος των νευροδιαβιβαστικών ουσιών στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων μέσω των συνάψεων.

Ζήτημα 4ο

Α. Τι γνωρίζετε για τη φαγοκυττάρωση.

Β. Κατά τη μελέτη της διασταύρωσης μονοϋβριδισμού αυτοσωμικού γονιδίου και της διασταύρωσης μονοϋβριδισμού φυλοσύνδετου γονιδίου στην Drosophila παρατηρείται διαφορά στους φαινότυπους της F1 γενιάς. Ποια είναι αυτή η διαφορά;

Δικαιολογήστε την απάντησή σας με τις κατάλληλες διασταυρώσεις.


ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Σαν τα περσινά τα θέματα των Μαθηματικών

Μειωμένη σε σχέση με πέρσι ήταν χτες η συμμετοχή στις εξετάσεις Μαθηματικών, Βιολογίας και Ιστορίας Α', Β' και Γ' Δέσμης. Συνέχεια με την Ιστορία της Δ' Δέσμης, σήμερα

Ομαλά, αλλά με μειωμένη συμμετοχή των υποψηφίων κύλησε σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας και η χτεσινή μέρα των γενικών εξετάσεων με τους υποψηφίους της Α Δέσμης να διαγωνίζονται στα Μαθηματικά,της Β Δέσμης στη Βιολογία και της Γ Δέσμης στην Ιστορία.Οι υποψήφιοι της Β και Γ Δέσμης θεώρησαν εύκολα τα θέματα της Βιολογίας και της Ιστορίας ενώ η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία τοποθετεί τα θέματα των Μαθηματικών της Α Δέσμης "στο ίδιο επίπεδο δυσκολίας με τα περυσινά", δηλαδή δεν υπάρχει πλεονέκτημα ή μειονέκτημα όσων κατοχύρωσαν βαθμολογία. Για τα περυσινά θέματα είχε πει ότι επέτρεπαν την επιλογή των καταλληλότερων υποψηφίων μέσα από μεγαλύτερο δυνατό εύρος βαθμολόγησης.

Σήμερα οι υποψήφιοι της Δ Δέσμης διαγωνίζονται στο μάθημα της Ιστορίας.

Η μετάδοση των θεμάτων άρχισε στις 7.00 π.μ. και ολοκληρώθηκε στις 7.35 π.μ. για 328 εξεταστικά κέντρα. Σε έξι κέντρα χρειάστηκε να γίνει επαναληπτική εκπομπή. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας δε διατυπώθηκαν ουσιαστικά ερωτήματα και επομένως δε χρειάστηκε να δοθούν διευκρινίσεις, εκτός από μία περίπτωση στο μάθημα των Μαθηματικών για ένα σύμβολο. Στο μεταξύ στα είκοσι βαθμολογικά κέντρα της χώρας συνεχίζεται κανονικά και χωρίς προβλήματα η βαθμολόγηση των γραπτών.

Η συμμετοχή των υποψηφίων και στις τρεις δέσμες ήταν ελαφρώς μειωμένη φέτος, ιδιαίτερα στη Γ Δέσμη. Συγκεκριμένα, στην Α Δέσμη πήρε μέρος το 91,91% των υποψηφίων που δήλωσαν, έναντι 93,67% πέρυσι, στη Β Δέσμη το 91,15% έναντι 92,25% πέρυσι και στη Γ Δέσμη το 90,27% έναντι 92,64% πέρυσι.

Σχολιάζοντας ένα προς ένα τα ζητήματα των Μαθηματικών η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία επισημαίνει:

- Για το 1ο ζήτημα: βατό θέμα, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

- Για το 2ο ζήτημα: θεωρητικό κλασικό θέμα, στο δεύτερο μέρος του οποίου πολλοί υποψήφιοι θα συνάντησαν δυσκολίες και επιτυγχάνει τη διάκριση των πολλών ικανών υποψηφίων.

- Για το 3ο ζήτημα: το πρώτο μέρος είναι απλό. Το δεύτερο προκύπτει εύκολα, από γνωστές και πιο αυστηρές ανισότητες.

- Για το 4ο ζήτημα: Παρότι η διατύπωση του μέρους Α είναι σωστή, η χρήση της μεταβλητής χ ως ελεύθερης μεταβλητής στον ίδιο τύπο, προκαλεί σύγχυση στους υποψηφίους. Το δεύτερο μέρος δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία. Και με το θέμα αυτό επιτυγχάνεται η διάκριση μεταξύ των ικανών υποψηφίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ