ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
Ιδιώτης "πολιτιστικός σύμβουλος"

Επιστολή - καταγγελία του Γιάννη Σταυρόπουλου, μέλους της ΕΕ της ΓΣΕΕ και του ΔΣ της Εργατικής Εστίας

Η καταστροφική "λογική" της ιδιωτικοποίησης που προωθεί ολοταχώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, "λογική" που σαν οδοστρωτήρας ισοπεδώνει τα πάντα, έφτασε μέχρι και τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.Μια "Πρόταση - Αφιέρωμα στην ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία", όπως τιτλοφορείται το "πόνημα" που υπογράφει κάποιος Λάζαρος Γεωργακόπουλος (αρχιτέκτονας - Σύμβουλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης, όπως ο ίδιος δηλώνεται), το οποίο αιφνιδίως και ερήμην του Συλλόγου Εργαζομένων και των υπηρεσιών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας "εμφανίστηκε" το Μάη και αποτέλεσε την πολιτιστική εισήγηση της προέδρου του ΟΕΕ,αποκαλύπτει της πρώτης φράσης μας το αληθές.

Πάγια τακτική μέχρι τώρα ήταν τα θέματα - και για την πολιτιστική δράση του ΟΕΕ - να εισηγούνται στο ΔΣ οι υπηρεσίες του οργανισμού. Ενός οργανισμού, που με το μόχθο του λαού έχει στη διάθεσή του σημαντικά κονδύλια για τον πολιτισμό. Η πρόεδρος του ΟΕΕ, όμως, πρόσφατα προσέλαβε και "εμφύτευσε", έναντι αδράς αμοιβής (φημολογείται αμοιβή 3 εκατομ) - τον Λ. Γεωργακόπουλο ως "Σύμβουλο Πολιτιστικής Ανάπτυξης". (σ.σ. Αλήθεια ποιος ορίζει και με ποια κριτήρια τους διάφορους μεγαλόμισθους "πολιτιστικούς συμβούλους" σε κάποιους οργανισμούς;).

Η ολιγοσέλιδη και γενικόλογη "Πρόταση" του Λ. Γεωργακόπουλου, εισαγωγικά αναφέρει ότι η πρόταση αυτή "αποτελεί τμήμα σειράς προτάσεων που σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις του οφείλει να καταθέτει στον Οργανισμό μέχρι τον Ιούλιο".Ουσιαστικά "η σειρά προτάσεων" είναι: Ενα αφιέρωμα στην ερασιτεχνική δημιουργία και ένα σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.Η "πρόταση" για την ερασιτεχνική δημιουργία "με εξειδίκευση στις εικαστικές τέχνες" αναπτύσσεται σε δύο αραιογραμμένες σελίδες. Ουσιαστικά σε μία, αφού η δεύτερη σελίδα αφορά στο "οργανωτικό σχήμα" του αφιερώματος και στους "συνεργαζόμενους φορείς".

Το προτεινόμενο οργανωτικό σχήμα είναι: Το γραφείο της προέδρου του ΟΕΕ να έχει τη "γενική εποπτεία".Η "οργανωτική επιτροπή" "να αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη των συνεργαζομένων φορέων" - ο Λ. Γεωργακόπουλος προτείνει ως "συνεργαζόμενους φορείς" τα υπουργεία Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Παιδείας. (Οποιος αναζητήσει στην "πρόταση" συνεργασία με μαζικούς φορείς εργαζομένων, πολιτιστικούς συλλόγους, και σωματεία καλλιτεχνών θα... ματαιοπονήσει). Τέλος, προτείνει, "καλλιτεχνικό διευθυντή","εξουσιοδοτημένο με απόφαση του ΔΣ του ΟΕΕ". (Μήπως προορίζεται ο ίδιος;).Την ιδιωτικοποίηση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του ΟΕΕ, κατήγγειλε με επιστολή του στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΕΕ, ο Γιάννης Σταυρόπουλος,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπός της στο ΔΣ του ΟΕΕ. Ο Γ. Σταυρόπουλος, προτείνοντας στο Σύλλογο Εργαζομένων ανταλλαγή απόψεων τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του:

"Από την "πρόταση" αυτή (...) διαφαίνεται ότι δημιουργείται ένα οργανωτικό σχήμα που θα επιλέγει, θα αποφασίζει και θα δραστηριοποιείται για την υλοποίηση των πολιτιστικών κατευθύνσεων και δραστηριοτήτων του οργανισμού και βεβαίως θα κατευθύνει και ανάλογους χρηματικούς πόρους.Μέσα από την "πρόταση" προκύπτει ότι αγνοούνται και παρακάμπτονται οι σχετικές υπηρεσίες του Οργανισμού, ενώ περιθωριοποιούνται υπάλληλοι με ικανότητες.Ολα θα γίνονται ανεξέλεγκτα από τρίτους κατ' ανάθεση, οι οποίοι βέβαια στοιχίζουν, προφανώς, αρκετά.Δημιουργείται ένα σχήμα νεφελώδικο παρά την πρόεδρο, το οποίο στεγανοποιημένο τόσο από την Υπηρεσία όσο και από το ΔΣ του Οργανισμού θα ασκεί την πολιτιστική πολιτική του Οργανισμού".

"Θεωρώ άκρως επικίνδυνη μια τέτοια συντηρητικότατη τακτική, που κυρίως εκφράζει η κυρία πρόεδρος του Οργανισμού, η οποία και την εισηγείται. Είμαι υποχρεωμένος να εκφράσω τη ριζική αντίθεσή μου στην προοπτική ιδιωτικοποίησης τομέων του ΟΕΕ. Είμαι αντίθετος σε κάθε σπατάλη χρηματικών πόρων για τη συντήρηση νεφελώδικων σχημάτων και δήθεν ειδικών συμβούλων.Θεωρώ ότι για κάθε δραστηριότητα του Οργανισμού πρέπει να επιλαμβάνονται τα αντίστοιχα υπηρεσιακά τμήματα και οι υπάλληλοι του Οργανισμού, τόσο στον τομέα της επιλογής και του σχεδιασμού, όσο και στο εισηγητικό μέρος προς το ΔΣ του Οργανισμού και αφού εξασφαλίζεται η σχετική έγκρισή του να δραστηριοποιούνται οι σχετικές υπηρεσίες και υπάλληλοι για τη σχετική υλοποίηση".

Και ο Γ. Σταυρόπουλος, καταλήγοντας υπογραμμίζει: "Θεωρώ ότι υπάρχει η αναγκαία γνώση της υπηρεσίας και καθ' όλα άξιοι υπάλληλοι, ώστε να ανταποκρίνονται με επιτυχία στην υλοποίηση των όποιων πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Οργανισμού".

Αφιερωμένες στον Μητρόπουλο

Ηταν 18 Οκτώβρη 1936, όταν ο Δημήτρης Μητρόπουλος διηύθυνε στην Εμπορική Λέσχη Σπάρτης μια συναυλία, τα έσοδα της οποίας θα δίνονταν για την κατασκευή του σημερινού καταφύγιου του Ταϋγετου. Διοργανωτής της βραδιάς η ορειβατική επιτροπή "Υπαίθριος Ζωή", μέλος της οποίας ήταν και ο μεγάλος μαέστρος. Αναπαράσταση της συναυλίας αυτής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Σαϊνοπούλειου Ιδρύματος. Το ίδρυμα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μητρόπουλου και τα 60 από τη συναυλία, διοργανώνει συναυλία αφιερωμένη στον μαέστρο, το Σάββατο (29/6), στις 9μμ, στο 1.800 θέσεων αμφιθέατρό του, που βρίσκεται στον εθνικό δρόμο Σπάρτης - Καλαμάτας. Στη συναυλία θ' ακουστούν έργα Βάγκνερ, Μπετόβεν, Μητρόπουλου κ.ά. Θα συμμετάσχουν οι καλλιτέχνες Δ. Σειράς, Π. Αναστασιάδης, Α. Χανδράκης, Ν. Καλούτσα, Π. Λουμάκης και Ν. Χριστοδούλου. Η συναυλία ανοίγει την αυλαία του 9ου Πολιτιστικού Καλοκαιριού, που περιλαμβάνει 11 εκδηλώσεις, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές.

  • "Δημήτρης Μητρόπουλος - Ζωή και έργο", τιτλοφορείται η έκθεση που

παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Ναυπλίου, στο πλαίσιο του "Μπαλαντάινς Πιάνο Φεστιβάλ", που θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιούνη και αφιερώνεται στον μεγάλο μαέστρο. Η έκθεση περιλαμβάνει εκθέματα από το αρχείο του καθηγητή μουσικολογίας Απ. Κώστιου, ο οποίος έχει και την επιστημονική επίβλεψη της έκθεσης. Το πρόγραμμα των ημερών που ακολουθούν περιλαμβάνει συναυλίες των Δ. Πάτρα (τσέλο) και Μ. Λιακοπούλου (πιάνο) (27/6), Ν. Γκούτμαν (τσέλο) και Β. Σιχανόφ (πιάνο) (28/6), Ντόρας Μπακοπούλου (πιάνο) (29/6). Το Σάββατο, επίσης, στο Μπούρτζι θα παρουσιαστεί το "Ενοχ Αρντεν" σε ποίηση Τένισον και μουσική Στράους, το οποίο πρωτοπαρουσίασε στη χώρα μας ο Μητρόπουλος. Το έργο θα παρουσιαστεί από τους Γιάννη Βακαρέλη (πιάνο) και Λάκη Λαζόπουλο (αφήγηση).

  • Τις 300 ξεπέρασαν οι αιτήσεις συμμετοχής για το Διαγωνισμό Μητρόπουλου, που θέσπισε το ΥΠΠΟ και διοργανώνει η Ορχήστρα των Χρωμάτων. Υπάρχουν συμμετοχές από όλο τον κόσμο (Βενεζουέλα, Βραζιλία, Κορέα, Ιαπωνία κ.ά.), ενώ το επίπεδο των υποψηφίων είναι αρκετά υψηλό. Η διεθνής επιτροπή του διαγωνισμού θα συγκληθεί στις 29 Ιούνη στην Αθήνα για να επιλέξει τους υποψηφίους (έως 32) για την τελική φάση του διαγωνισμού.
"Σώσε" γέλιο το κοινό σου

Μια από τις πιο πετυχημένες παραστάσεις της "Ελεύθερης Σκηνής" "αναβιώνει" αυτό το καλοκαίρι, στο θέατρο "Αθήναιον".Πρόκειται για το έργο του Μάικλ Φρέιν "Το Σώσε",σε μια παράσταση που την ενώνουν με την προηγούμενη του 1983 μερικοί από τους τότε συντελεστές, με πρώτο τον Σταμάτη Φασουλή,στο ρόλο του σκηνοθέτη αυτή τη φορά. Το "Σώσε", λοιπόν, θα γίνεται, από σήμερα, στο θέατρο "Αθήναιον",όχι μόνο χάρη στην επιτυχία της πρώτης παράστασης και τον "ωρολογιακό μηχανισμό" της σπαρταριστικής αυτής κωμωδίας, αλλά και χάρη σε ένα σημαντικό επιτελείο συντελεστών. Τη μετάφραση υπογράφουν: Ξένια Καλογεροπούλου, Αννα Παναγιωτοπούλου και Σταμάτης Φασουλής.Η σκηνοθεσία είναι του Σταμάτη Φασουλή,τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Ασημακόπουλου.Παίζουν: Αλέκος Αλεξανδράκης, Πέμη Ζούνη, Απόστολος Γκλέτσος, Κατιάνα Μπαλανίκα, Θάνος Καληώρας, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Νίκος Σιδέρης, Βάσω Γουλιελμάκη και η Σοφία Φιλιππίδου.

Το έργο - είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Σταμάτης Φασουλής - είναι "σαν μια εξίσωση, που νομίζεις ότι θα ζαλιστείς διαβάζοντάς την, αλλά όταν φτάνεις στο ίσον, σκας στα γέλια. Παρακολουθούμε τη γενική πρόβα μιας φάρσας και παράλληλα τις σχέσεις των ηθοποιών μεταξύ τους. Είναι σαν να ανοίγεις μια χαραμάδα για να δει το κοινό πως μαγειρεύουν το γέλιο".

Σταθερή η κατάστασή της

Σταθερή παραμένει η κατάσταση υγείας της Αλίκης Βουγιουκλάκη,σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε χτες το απόγευμα το Ιατρικό Κέντρο, όπου νοσηλεύεται. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, που υπογράφει ο θεράπων ιατρός της, καθηγητής Ιωάννης Πουλαντζάς,"η Αλίκη Βουγιουκλάκη συνεχίζει τροποποιημένη θεραπευτική αγωγή και η κατάστασή της παραμένει σταθερή".

Αρχή από τη Θεσσαλονίκη

Με τρεις μεγάλες συναυλίες στο "Θέατρο Δάσους",στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, αύριο και μεθαύριο,ξεκινά τις καλοκαιρινές του εμφανίσεις ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και το συγκρότημά του. Μετά από ένα χρόνο απουσίας θα παρουσιάσει μια θεατρικοποιημένη μουσική παράσταση με νέους συνεργάτες, αλλά και νέα ανέκδοτα τραγούδια, τα οποία θα κυκλοφορήσουν σε δίσκο τον ερχόμενο χειμώνα. Στην παράσταση συμμετέχουν οι: Ελισάβετ Καρατζόλη, Μάκης Τσιγάντες, Μαρία Ρεμπούτσικα.Οι συναυλίες πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης.

Ο Θεοδωράκης στη Λειψία

Δύο μεγάλες συναυλίες δίνει ο Μίκης Θεοδωράκης,σήμερα και αύριο, στο Γκεβαντχάουζ της Λειψίας. Απόψε ο ίδιος ο συνθέτης θα διευθύνει το πρόγραμμα "Κλασικά" με τα έργα του "Κατάσταση Πολιορκίας", σε ποίηση της Ρένας Χατζηδάκη - με ερμηνευτές την Μαρία Φαραντούρη και τον Κώστα Θωμαϊδη - "Συμφωνιέτα" και "Ενας Ομηρος" - "Μαουτχάουζεν" - με τη Μαρ. Φαραντούρη. Στη συναυλία συμμετέχει η Διεθνής Συμφωνική Ορχήστρα τηςΦραγκφούρτης.

Αύριο, στον ίδιο χώρο, οι Γερμανοί θαυμαστές του Μ. Θεοδωράκη θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον συνθέτη ν' αποδίδει ο ίδιος τραγούδια του, σ' ένα πρόγραμμα που θα το μοιραστεί με την Μ. Φαραντούρη. Στο Μικρό Μουσικό Σύνολο Βερολίνου του Μ. Θεοδωράκη θα συμμετέχει και ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Λάκης Καρνέζης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ