Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
Ιδιώτης "πολιτιστικός σύμβουλος"

Επιστολή - καταγγελία του Γιάννη Σταυρόπουλου, μέλους της ΕΕ της ΓΣΕΕ και του ΔΣ της Εργατικής Εστίας

Η καταστροφική "λογική" της ιδιωτικοποίησης που προωθεί ολοταχώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, "λογική" που σαν οδοστρωτήρας ισοπεδώνει τα πάντα, έφτασε μέχρι και τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.Μια "Πρόταση - Αφιέρωμα στην ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία", όπως τιτλοφορείται το "πόνημα" που υπογράφει κάποιος Λάζαρος Γεωργακόπουλος (αρχιτέκτονας - Σύμβουλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης, όπως ο ίδιος δηλώνεται), το οποίο αιφνιδίως και ερήμην του Συλλόγου Εργαζομένων και των υπηρεσιών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας "εμφανίστηκε" το Μάη και αποτέλεσε την πολιτιστική εισήγηση της προέδρου του ΟΕΕ,αποκαλύπτει της πρώτης φράσης μας το αληθές.

Πάγια τακτική μέχρι τώρα ήταν τα θέματα - και για την πολιτιστική δράση του ΟΕΕ - να εισηγούνται στο ΔΣ οι υπηρεσίες του οργανισμού. Ενός οργανισμού, που με το μόχθο του λαού έχει στη διάθεσή του σημαντικά κονδύλια για τον πολιτισμό. Η πρόεδρος του ΟΕΕ, όμως, πρόσφατα προσέλαβε και "εμφύτευσε", έναντι αδράς αμοιβής (φημολογείται αμοιβή 3 εκατομ) - τον Λ. Γεωργακόπουλο ως "Σύμβουλο Πολιτιστικής Ανάπτυξης". (σ.σ. Αλήθεια ποιος ορίζει και με ποια κριτήρια τους διάφορους μεγαλόμισθους "πολιτιστικούς συμβούλους" σε κάποιους οργανισμούς;).

Η ολιγοσέλιδη και γενικόλογη "Πρόταση" του Λ. Γεωργακόπουλου, εισαγωγικά αναφέρει ότι η πρόταση αυτή "αποτελεί τμήμα σειράς προτάσεων που σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις του οφείλει να καταθέτει στον Οργανισμό μέχρι τον Ιούλιο".Ουσιαστικά "η σειρά προτάσεων" είναι: Ενα αφιέρωμα στην ερασιτεχνική δημιουργία και ένα σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.Η "πρόταση" για την ερασιτεχνική δημιουργία "με εξειδίκευση στις εικαστικές τέχνες" αναπτύσσεται σε δύο αραιογραμμένες σελίδες. Ουσιαστικά σε μία, αφού η δεύτερη σελίδα αφορά στο "οργανωτικό σχήμα" του αφιερώματος και στους "συνεργαζόμενους φορείς".

Το προτεινόμενο οργανωτικό σχήμα είναι: Το γραφείο της προέδρου του ΟΕΕ να έχει τη "γενική εποπτεία".Η "οργανωτική επιτροπή" "να αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη των συνεργαζομένων φορέων" - ο Λ. Γεωργακόπουλος προτείνει ως "συνεργαζόμενους φορείς" τα υπουργεία Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Παιδείας. (Οποιος αναζητήσει στην "πρόταση" συνεργασία με μαζικούς φορείς εργαζομένων, πολιτιστικούς συλλόγους, και σωματεία καλλιτεχνών θα... ματαιοπονήσει). Τέλος, προτείνει, "καλλιτεχνικό διευθυντή","εξουσιοδοτημένο με απόφαση του ΔΣ του ΟΕΕ". (Μήπως προορίζεται ο ίδιος;).Την ιδιωτικοποίηση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του ΟΕΕ, κατήγγειλε με επιστολή του στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΕΕ, ο Γιάννης Σταυρόπουλος,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπός της στο ΔΣ του ΟΕΕ. Ο Γ. Σταυρόπουλος, προτείνοντας στο Σύλλογο Εργαζομένων ανταλλαγή απόψεων τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του:

"Από την "πρόταση" αυτή (...) διαφαίνεται ότι δημιουργείται ένα οργανωτικό σχήμα που θα επιλέγει, θα αποφασίζει και θα δραστηριοποιείται για την υλοποίηση των πολιτιστικών κατευθύνσεων και δραστηριοτήτων του οργανισμού και βεβαίως θα κατευθύνει και ανάλογους χρηματικούς πόρους.Μέσα από την "πρόταση" προκύπτει ότι αγνοούνται και παρακάμπτονται οι σχετικές υπηρεσίες του Οργανισμού, ενώ περιθωριοποιούνται υπάλληλοι με ικανότητες.Ολα θα γίνονται ανεξέλεγκτα από τρίτους κατ' ανάθεση, οι οποίοι βέβαια στοιχίζουν, προφανώς, αρκετά.Δημιουργείται ένα σχήμα νεφελώδικο παρά την πρόεδρο, το οποίο στεγανοποιημένο τόσο από την Υπηρεσία όσο και από το ΔΣ του Οργανισμού θα ασκεί την πολιτιστική πολιτική του Οργανισμού".

"Θεωρώ άκρως επικίνδυνη μια τέτοια συντηρητικότατη τακτική, που κυρίως εκφράζει η κυρία πρόεδρος του Οργανισμού, η οποία και την εισηγείται. Είμαι υποχρεωμένος να εκφράσω τη ριζική αντίθεσή μου στην προοπτική ιδιωτικοποίησης τομέων του ΟΕΕ. Είμαι αντίθετος σε κάθε σπατάλη χρηματικών πόρων για τη συντήρηση νεφελώδικων σχημάτων και δήθεν ειδικών συμβούλων.Θεωρώ ότι για κάθε δραστηριότητα του Οργανισμού πρέπει να επιλαμβάνονται τα αντίστοιχα υπηρεσιακά τμήματα και οι υπάλληλοι του Οργανισμού, τόσο στον τομέα της επιλογής και του σχεδιασμού, όσο και στο εισηγητικό μέρος προς το ΔΣ του Οργανισμού και αφού εξασφαλίζεται η σχετική έγκρισή του να δραστηριοποιούνται οι σχετικές υπηρεσίες και υπάλληλοι για τη σχετική υλοποίηση".

Και ο Γ. Σταυρόπουλος, καταλήγοντας υπογραμμίζει: "Θεωρώ ότι υπάρχει η αναγκαία γνώση της υπηρεσίας και καθ' όλα άξιοι υπάλληλοι, ώστε να ανταποκρίνονται με επιτυχία στην υλοποίηση των όποιων πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Οργανισμού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ