ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προγράμματα διά πάσαν νόσον...

Προγράμματα όλων των ειδών και για κάθε γούστο... Προγράμματα δισεκατομμυρίων για εκπαίδευση, κατάρτιση, ειδίκευση, επανειδίκευση... Προγράμματα, που λίγη ή ελάχιστη σχέση έχουν με τις παραγωγικές ανάγκες και βεβαίως, με αυτό που υποτίθεται ότι είναι ο στόχος τους, δηλαδή με την καταπολέμηση της ανεργίας. Ετσι, μπορεί, για παράδειγμα, να αναπτύσσονται προγράμματα για την εκπαίδευση μοντελίστ στο Καπανδρίτι! Προγράμματα για πυρηνικούς φυσικούς στο Λαύριο! Προγράμματα για την κλωστοϋφαντουργία στην Πάτρα, όπου η κλωστοϋφαντουργία αποτελεί παρελθόν κλπ.! Εκείνο, όμως, που αναμφισβήτητα αναπτύσσεται είναι μια νέα φουρνιά "τρωκτικών" μέσα σ' ένα τεράστιο μηχανισμό διαφθοράς που λειτουργεί προς πολλές κατευθύνσεις. Πρώτα - πρώτα στην κατεύθυνση της διοχέτευσης χρήματος "ζεστού και αφορολόγητου" προς τις τσέπες των βιομηχάνων, στο όνομα της ενδοεπιχειρησιακής και όχι μόνο, εκπαίδευσης. Στην κατεύθυνση, επίσης, της εκτόνωσης σ' ένα βαθμό του ίδιου του εκρηκτικού προβλήματος που συνιστά η ύπαρξη των 500.000 ανέργων, με το περιοδικό μοίρασμα σε κάποιους από αυτούς κάποιων χρημάτων από τα πολλά που δαπανούνται για την.. εκπαίδευσή τους. Στην κατεύθυνση της διαφήμισης ενός ουσιαστικά ανύπαρκτου ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας. Στην κατεύθυνση της επέκτασης ενός κλίματος φθοράς και συνενοχής ακόμα περισσότερων ανθρώπων μέσα σ' ένα κύκλωμα που λειτουργούσε και λειτουργεί σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας...

Μ}ια άλλη πλευρά, σ' αυτή τη σκοτεινή υπόθεση, είναι η ανάμειξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε κοινοτικά προγράμματα και οι επιπτώσεις που έχει αυτή η ανάμειξη στην ήδη βαριά λαβωμένη ταξική ταυτότητά του. Με τη δεδομένη πλέον εμπειρία που υπάρχει, είναι φανερό ότι η τέτοιου είδους δραστηριότητα αποτέλεσε ένα ακόμα κανάλι διοχέτευσης σε κρίκους του συνδικαλιστικού κινήματος των αντιλήψεων της συναίνεσης στα πρότυπα που πλασάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση και της ταξικής συνεργασίας. Ενα ακόμα κανάλι εκτροφής νέων ρουσφετολογικών μηχανισμών μέσα στα συνδικάτα και μιας νέας γενιάς συνδικαλιστών - διαχειριστών κονδυλίων... Μέσα σ' αυτό το κλίμα έρχεται ως "φυσική" συνέπεια η αποδοχή από αυτή τη γενιά των συνδικαλιστών ακόμα και της κατάργησης των επιδομάτων ανεργίας και η διοχέτευσή τους - εκτός των άλλων - και σε προγράμματα... εκπαίδευσης που τελικά θα καταλήγουν στην τσέπη των εργοδοτών! Οι επισημάνσεις αυτές έχουν μια ιδιαίτερη σημασία τώρα που το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση μιας σειράς ακόμα τέτοιων προγραμμάτων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Αμφισβητείτε το ρόλο της εκπαίδευσης (!), αποφαίνονται ορισμένοι μπροστά σε τέτοιου είδους κριτικές. Τίποτα πιο υποκριτικό! Πρώτα - πρώτα, γιατί οι ίδιοι δεν είναι σε θέση να δώσουν το παραμικρό στοιχείο, για το τι απέδωσε μέχρι σήμερα η κατασπατάληση τόσων και τόσων δισεκατομμυρίων στο είδος της... εκπαίδευσης που υλοποιούν. Δεύτερον, γιατί σπέρνουν αυταπάτες ότι δήθεν η εκπαίδευση, αυτή καθεαυτή, μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Τρίτον, γιατί είναι αυτοί οι ίδιοι που όταν αλλάζουν κυβερνήσεις ή ακόμα και υπουργοί, πλειοδοτούν σε αποκαλυπτικότατες καταγγελίες για το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω από αυτό το τεράστιο κύκλωμα της δήθεν εκπαίδευσης... Σε ό,τι μας αφορά, είμαστε οι τελευταίοι που θα αμφισβητήσουμε την αναγκαιότητα της πραγματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων μέσα από τις δομές της δημόσιας εκπαίδευσης. Αλλά και χωρίς να έχουμε καμία αυταπάτη ότι αυτό είναι δυνατό να γίνει μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που βιώνουμε. Σ' αυτή τη στημένη επιχείρηση της σύγχρονης διαφθοράς η ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ είναι η λύση!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την ερχόμενη Πέμπτη η μεγάλη συγκέντρωση

Με την πεποίθηση ότι θα στεφθεί με ιδιαίτερη επιτυχία η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση της ΚΟΘ, που θα γίνει την επόμενη Πέμπτη 4 Ιούλη, στην πλατεία Αριστοτέλους, με ομιλητή τον Χαρίλαο Φλωράκη, τα κομματικά μέλη συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό την προπαγάνδιση και τις εξορμήσεις με τα υλικά του Κόμματος. Οι Οργανώσεις της Α και Β Περιφέρειας Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Κάθε βράδυ συνεργεία με εκατοντάδες κομματικά μέλη πραγματοποιούν αφισοκολλήσεις με τη νέα αφίσα, που καλεί τους Θεσσαλονικείς να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση.

Μαζικές εξορμήσεις με το έντυπο υλικό - κάλεσμα της ΚΟΘ ξεκίνησαν και θα πραγματοποιούνται καθημερινά από τα κομματικά μέλη μέχρι και το πρωί της Πέμπτης. Παράλληλα αντικαθιστούνται τα πανό που είχαν αναρτηθεί στους περιφερειακούς δήμους με νέα. Οι οργανώσεις δουλεύουν εντατικά, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι νέοι για το κάλεσμα της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Παρά το γεγονός ότι το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη της ΚΟΘ και δεκάδες μέλη και στελέχη του Κόμματος θα είναι απασχολημένα, εντούτοις όλα δείχνουν πως η συγκέντρωση της Πέμπτης θα είναι πραγματικά μεγάλη και θα αντανακλά την ποιοτική δουλιά των ΚΟ όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η επιτυχία της πρώτης μεγάλης ανοιχτής πολιτικής συγκέντρωσης, μετά το 15ο Συνέδριο και τη Συνδιάσκεψη Θεσσαλονίκης, θα αποτελέσει σημείο δυναμικής εκκίνησης των Κομματικών Οργανώσεων για την πλατιά ενημέρωση του λαού της Θεσσαλονίκης γύρω από τις αποφάσεις του Συνεδρίου, την εκλαϊκευση των προτάσεων του ΚΚΕ για τα προβλήματα του λαού και του τόπου και κυρίως για την εφαρμογή των άμεσων στόχων πάλης της Οργάνωσης.

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης να πάρει μαζικά μέρος στη συγκέντρωση του Κόμματος "γιατί μόνο ένα ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για τη διέξοδο από την κρίση, για τη λύση των προβλημάτων, για την προοπτική και το σοσιαλισμό".

Παρουσίαση βιβλίου του Αντώνη Αμπατιέλου

Ο εκδοτικός οίκος "Σύγχρονη Εποχή" και η ΚΟ Ναυτεργατών σας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου "ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ - ΜΕ ΜΕΤΕΡΙΖΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΙ", του βετεράνου του κομμουνιστικού κινήματος και παλαίμαχου αγωνιστή του ναυτεργατικού, συνδικαλιστικού κινήματος ΑΝΤΩΝΗ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ, που θα γίνει την ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΟΥΛΗ και ώρα 8 μμ, στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΧΑΪ ΛΑΪΦ (Καραϊσκου 119 - πλατεία Κοραή - ΠΕΙΡΑΙΑΣ).

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ, παλαίμαχος ναυτεργάτης, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, γραμματέας της ΚΟ Ναυτεργατών και ο ΝΙΚΟΣ ΠΗΓΑΔΑΣ, δημοσιογράφος.

ΑΘΗΝΑ - ΣΟΦΙΑ
Τριβές για τους Πομάκους

Η έκδοση δύο λεξικών της Πομακικής γλώσσας από "ιδιωτικούς φορείς" στην Ελλάδα προκάλεσε την ανησυχία της βουλγαρικής κυβέρνησης, η οποία ζήτησε από την Αθήνα να ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με το καθεστώς της "βουλγαρόφωνης μουσουλμανικής μειονότητας" στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωσή του χτες υπογράμμισε πως "ουδέν πρόβλημα υπάρχει στην Ελλάδα όσον αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα και το δικαίωμά της να χρησιμοποιεί τις γλώσσες της επιλογής της. Η επιστημονική έρευνα, συνέχισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, και η δημοσίευση έργων ή απόψεων από οποιονδήποτε είναι ελεύθερη και η πολιτεία δεν μπορεί ούτε επιτρέπεται να παρέμβει. Οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, η παγίωση και η διεύρυνσή τους αποτελούν θεμελιώδες αξίωμα της ελληνική εξωτερικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες. Οποιοι είτε εδώ είτε στη Βουλγαρία αποπειρώνται να την υπονομεύσουν με ασύστατες φήμες ή εγείροντες ανύπαρκτα Θέματα, εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα και επιδιώξεις τρίτων".

Η Σόφια ανησυχεί για το ενδεχόμενο "αφύπνισης" της εθνικής συνείδησης των περίπου 350.000 Πομάκων που ζουν στη βουλγαρική επικράτεια κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Το μέγεθος αυτού του πληθυσμού που είναι μουσουλμάνοι, είναι δυνατό να επιβαρύνει το μεγάλο πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζει η Βουλγαρία με την τουρκική μειονότητα, η οποία αποτελεί το 10% του βουλγαρικού πληθυσμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ