Παρασκευή 28 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ - ΣΟΦΙΑ
Τριβές για τους Πομάκους

Η έκδοση δύο λεξικών της Πομακικής γλώσσας από "ιδιωτικούς φορείς" στην Ελλάδα προκάλεσε την ανησυχία της βουλγαρικής κυβέρνησης, η οποία ζήτησε από την Αθήνα να ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με το καθεστώς της "βουλγαρόφωνης μουσουλμανικής μειονότητας" στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωσή του χτες υπογράμμισε πως "ουδέν πρόβλημα υπάρχει στην Ελλάδα όσον αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα και το δικαίωμά της να χρησιμοποιεί τις γλώσσες της επιλογής της. Η επιστημονική έρευνα, συνέχισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, και η δημοσίευση έργων ή απόψεων από οποιονδήποτε είναι ελεύθερη και η πολιτεία δεν μπορεί ούτε επιτρέπεται να παρέμβει. Οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, η παγίωση και η διεύρυνσή τους αποτελούν θεμελιώδες αξίωμα της ελληνική εξωτερικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες. Οποιοι είτε εδώ είτε στη Βουλγαρία αποπειρώνται να την υπονομεύσουν με ασύστατες φήμες ή εγείροντες ανύπαρκτα Θέματα, εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα και επιδιώξεις τρίτων".

Η Σόφια ανησυχεί για το ενδεχόμενο "αφύπνισης" της εθνικής συνείδησης των περίπου 350.000 Πομάκων που ζουν στη βουλγαρική επικράτεια κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Το μέγεθος αυτού του πληθυσμού που είναι μουσουλμάνοι, είναι δυνατό να επιβαρύνει το μεγάλο πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζει η Βουλγαρία με την τουρκική μειονότητα, η οποία αποτελεί το 10% του βουλγαρικού πληθυσμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ