ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΛΑΪΚΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ

Το 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που ολοκλήρωσε τις εργασίες του τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, μονοπώλησε τις στήλες των εφημερίδων, τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές μεταδόσεις. Οι εντυπώσεις που επιχειρήθηκε να αφήσει όλος αυτός ο χείμαρρος των ειδήσεων και των εικόνων που μας κατέκλυσε δεν ήταν φυσικά καθόλου τυχαίες. Πέρα από τον εξόφθαλμο στόχο να παρέμβουν στο ίδιο το συνέδριο, επηρεάζοντας τις αποφάσεις του, οι σχεδιαστές του τετραήμερου σόου είχαν και έναν άλλο - πολύ πιο ύπουλο και επικίνδυνο - σκοπό: Να διαμορφώσουν κοινή γνώμη που να συμφωνεί με τη, δήθεν, απόλυτα αναγκαία πολιτική που εφαρμόζει και θα συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη, κοινή γνώμη που να πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον πρόεδρο του κόμματος, αλλά και για το αίσιο, "ενωτικό" κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου, κοινή γνώμη χειραφετημένη και ικανή - όπως και οι σύνεδροι - να αντεπεξέλθουν στη λεγόμενη μεταπαπανδρεϊκή εποχή.

1. Οι εργασίες και τα αποτελέσματα του συνεδρίου επιβεβαίωσαν με το πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ήδη ανοίγονται ακόμη πιο διάπλατα οι πόρτες για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

- Οι όρκοι όλων των πτερύγων του συνεδρίου στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και η αγωνία τους να πείσουν για την αναγκαιότητα της απαρέγκλιτης εφαρμογής του δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αμφιβολίες σχετικά με την αντιλαϊκότητα της πολιτικής που θα συνεχίζει να εφαρμόζεται. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, επαγγελματοβιοτέχνες και αγρότες έχουν από την ίδια τους την πείρα αντιληφθεί πού οδηγεί - τρία χρόνια τώρα - αυτή η περίφημη πολιτική.

- Το γεγονός ότι η πολιτική απόφαση του συνεδρίου, μια απόφαση - "καρμπόν" της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής, ψηφίστηκε ομόφωνα αποτελεί όπλο στα χέρια της κυβέρνησης για να εφαρμόσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα το αντιλαϊκό της πρόγραμμα.

- Το ομόφωνο της ψήφισης της Πολιτικής Απόφασης ασφαλώς περιλαμβάνει και τις ψήφους των Τσοχατζόπουλου και Αρσένη. Αποκαλύπτει έτσι την υποκρισία των ίδιων, αλλά και των Παπουτσή, Οικονόμου και άλλων, που άσκησαν "αριστερή" κριτική στο κυβερνητικό έργο και κυριολεκτικά σμπαραλιάζει τη συνειδητά διαχεόμενη άποψη ότι με το παραπάνω δίδυμο στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τα πράγματα για τους εργαζόμενους θα ήταν καλύτερα. Αλλωστε, όπως κατ' επανάληψη ειπώθηκε στο συνέδριο, όλες οι αποφάσεις στα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που έπαιρνε η κυβέρνηση ήταν ομόφωνες και στηρίζονταν ομόφωνα από το Εκτελεστικό Γραφείο. Ολοι λοιπόν είναι συνυπεύθυνοι.

2. Θα συμφωνήσουμε ότι κάποιοι έχουν λόγους να πανηγυρίζουν, και για το αποτέλεσμα, και για το κλίμα "ενότητας" που επικράτησε στο τέλος. Είναι όλοι εκείνοι που "βοήθησαν" για να υπάρξει αυτή η κατάληξη: η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, τα μεγάλα και τα μεγαλύτερα δηλαδή οικονομικοεκδοτικά, διαπλεκόμενα συμφέροντα, που επιδίωκαν και επιδιώκουν "καθαρές" λύσεις στην απαλλαγή τους από κάθε υποχρέωση απέναντι στο κράτος, στη ψήφιση ακόμη περισσότερων προνομίων, στην απρόσκοπτη προώθηση των συμφερόντων τους. Αναγκαίες γι' αυτούς οι "καθαρές" λύσεις, αναγκαία και η "ενότητα" για την απρόσκοπτη προώθησή τους. Ποιο λόγο, όμως, έχει να πανηγυρίσει το λεγόμενο κοινωνικό ΠΑΣΟΚ;

- Γιατί να ζητωκραυγάσουν από ενθουσιασμό τα "περήφανα γηρατειά"; Μήπως γιατί - μετά από τόσους αγώνες - έγινε αποδεκτό από το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος το αίτημα για επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη;

- Γιατί να ξεχυθούν στους δρόμους περιχαρείς οι επαγγελματοβιοτέχνες - "ραχοκοκαλιά" της οικονομίας μας; Μήπως γιατί το συνέδριο υιοθέτησε μια πολιτική που παίρνει ουσιαστικά μέτρα ενάντια στον καθημερινό αφανισμό τους; - Γιατί να γελούν ικανοποιημένοι οι αγρότες; Μήπως γιατί στο συνέδριο αποφασίστηκε να αντισταθεί σθεναρά η κυβέρνηση στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συρρίκνωση της αγροτιάς και προκρίθηκαν πολιτικές ουσιαστικής τόνωσης της αγροτικής πολιτικής;

- Γιατί, πάνω απ' όλα, να το γιορτάσουν οι εργαζόμενοι; Για το πλήθος των προβλημάτων τους που απασχόλησε το συνέδριο; Για τις φιλεργατικές λύσεις που δόθηκαν στα ζητήματα της ανεργίας, της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας, των αποδοχών, των εργασιακών σχέσεων;

Αν κάτι αποδείχτηκε περίτρανα σ' αυτό το συνέδριο είναι η παντελής αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων της βάσης του ΠΑΣΟΚ να ασκήσουν οποιαδήποτε πίεση στο κόμμα τους και στις πολιτικές που σ' αυτό αποφασίζονται.

3. Οτι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ χειραφετήθηκαν στη μετά - Ανδρέα εποχή, είναι κάτι που δεν προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση. Ετσι κι αλλιώς τα συμφέροντα που υπηρετούνταν στην εποχή του Α. Παπανδρέου, τα ίδια συμφέροντα εξακολουθούν και σήμερα να υπηρετούνται. Ούτε η δύναμη υπάρχει σ' αυτά τα στελέχη, ούτε και η θέληση για να υπηρετήσουν τα ακριβώς αντίθετα, τα λαϊκά συμφέροντα.Η, χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση μάλιστα, ομόφωνη ψήφιση της Πολιτικής Απόφασης του συνεδρίου επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμηση.

Ο λαός όμως έχει ανάγκη να χειραφετηθεί από την αντιλαϊκή πολιτική και του Α. Παπανδρέου και των επιγόνων του. Από την πολιτική της υποταγής στις επιταγές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από την πολιτική της υπεράσπισης των συμφερόντων των πολυεθνικών μονοπωλίων και της κάλυψης της ασύδοτης δράσης τους. Από τα ψευτοδιλήμματα - παλιά και νέα -, από τις ηττοπαθείς και μοιρολατρικές ιδέες που βαφτίζονται "εκσυγχρονισμός", από τις επικίνδυνες απόψεις ότι η διεκδίκηση των κοινωνικών δικαιωμάτων αποτελεί λαϊκισμό.

Είναι ΤΩΡΑ ο καιρός το ενωμένο και χειραφετημένο λαϊκό κίνημα να βάλει στη γωνία ολόκληρο το μπλοκ των νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, που, πλαισιωμένες από δυνάμεις και παράγοντες που έχουν αποκηρύξει προ πολλού τις αριστερές και ριζοσπαστικές ιδέες, ακολουθούν "τον πιλότο" των βαθιά αντιλαϊκών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Οι κομμουνιστές, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, θα συναντηθούν σε μεγάλους, καθημερινούς αγώνες με τους εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές που δεν υποκύπτουν και δεν παραιτούνται από τα οράματά τους.

Βασίλης ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

σποτ

Το ομόφωνο της ψήφισης της Πολιτικής Απόφασης ασφαλώς περιλαμβάνει και τις ψήφους των Τσοχατζόπουλου και Αρσένη. Αποκαλύπτει έτσι την υποκρισία των ίδιων, αλλά και των Παπουτσή, Οικονόμου και άλλων, που άσκησαν "αριστερή" κριτική στο κυβερνητικό έργο και κυριολεκτικά σμπαραλιάζει τη συνειδητά διαχεόμενη άποψη ότι με το παραπάνω δίδυμο στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τα πράγματα για τους εργαζόμενους θα ήταν καλύτερα. Ολοι λοιπόν είναι συνυπεύθυνοι.


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥΛΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΟΥΚΚΕ
Βαθιά κρίση στην αγορά

- Ποια είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός της Φλώρινας;

- Η βαθιά κρίση που μαστίζει εδώ και μερικά χρόνια τις αγορές της Φλώρινας και του Αμύνταιου - αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, της όξυνσης των σχέσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και των εξελίξεων στη γειτονική Γιουγκοσλαβία γενικότερα - είναι ένα σημαντικό πρόβλημα του νομού μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τζίρος των καταστημάτων τα τελευταία χρόνια, έχει πέσει κάτω από το μισό και δεκάδες μικροεπιχειρήσεις οδηγούνται στο μαρασμό και τη χρεοκοπία. Στην κρίση αυτή πρέπει να προστεθεί η ανεργία, που αγγίζει ιδιαίτερα τους νέους, καθώς ένας στους τέσσερις, άνω των 18 χρόνων, είναι άνεργος. Ακόμα, η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, πριν απ' όλα της κτηνοτροφικής, και η κατά συνέπεια κατακόρυφη μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Στα προβλήματα του νομού προστίθενται η πτώση του βιοτικού επιπέδου, η πολιτιστική υποβάθμιση, τα προβλήματα υγείας και παιδείας, η καταστροφή του περιβάλλοντος και ο αυξανόμενος εθνικισμός.

- Ποιος ευθύνεται γι' αυτά τα προβλήματα;

- Για τα καυτά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι νέοι, ο νομός συνολικά, ευθύνονται όλες ανεξαίρετα οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν τον τόπο και οι αντιλαϊκές - αντιαναπτυξιακές πολιτικές που ακολούθησαν. Οι αρνητικές συνέπειες από την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, έγιναν κάτι παραπάνω από φανερές, καθώς μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα παροχής φτηνών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι να οδηγούνται είτε στην ανεργία είτε στη μετανάστευση, που γνωρίζει της "δόξες" της δεκαετίας του '60. Η εφαρμογή της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συρρίκνωση της κτηνοτροφικής παραγωγής και στη μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Από την άλλη, η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της μονόπλευρης λιτότητας επέφεραν αύξηση της ανεργίας, μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, ενώ το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών του εμπορίου και την πολιτική συρρίκνωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οδήγησαν την αγορά Φλώρινας και Αμύνταιου σε πραγματική ασφυξία και εκατοντάδες επαγγελματοβιοτέχνες στα όρια της απόγνωσης.

- Πώς βλέπει το ΚΚΕ την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο νομός;

- Το ΚΚΕ, εδώ και πολύ καιρό έχει προβάλλει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων του νομού. Το Μάρτη του 1992, σε ημερίδα στο Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Φλώρινας, διατύπωσε ολοκληρωμένη πρόταση οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του νομού, σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, πρόταση που συνεχώς εκσυγχρονίζεται, στο φως και των νέων εξελίξεων. Πλευρές αυτής της πρότασης τις πάλεψε το μαζικό κίνημα, ενώ δεκάδες μεγάλα και "μικρά" προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός, το ΚΚΕ τα έθεσε και στη Βουλή.

Εμείς πιστεύουμε ότι τα προβλήματα του νομού μας, θα λυθούν μόνο με τους κοινούς αγώνες εργαζομένων, συνταξιούχων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, νέων και γυναικών. Οι περσινές μεγάλες και συντονισμένες κινητοποιήσεις των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών κόντρα στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις επιλογές της κυβέρνησης, για διέξοδο από την κρίση, δείχνουν το δρόμο. Χρειάζεται συσπείρωση σε αντιιμπεριαλιστική και αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, με ταυτόχρονη αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, ενίσχυση του ΚΚΕ, τόσο στο μαζικό κίνημα όσο και εκλογικά.

Θ. Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ