Τρίτη 2 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥΛΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΟΥΚΚΕ
Βαθιά κρίση στην αγορά

- Ποια είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός της Φλώρινας;

- Η βαθιά κρίση που μαστίζει εδώ και μερικά χρόνια τις αγορές της Φλώρινας και του Αμύνταιου - αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, της όξυνσης των σχέσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και των εξελίξεων στη γειτονική Γιουγκοσλαβία γενικότερα - είναι ένα σημαντικό πρόβλημα του νομού μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τζίρος των καταστημάτων τα τελευταία χρόνια, έχει πέσει κάτω από το μισό και δεκάδες μικροεπιχειρήσεις οδηγούνται στο μαρασμό και τη χρεοκοπία. Στην κρίση αυτή πρέπει να προστεθεί η ανεργία, που αγγίζει ιδιαίτερα τους νέους, καθώς ένας στους τέσσερις, άνω των 18 χρόνων, είναι άνεργος. Ακόμα, η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, πριν απ' όλα της κτηνοτροφικής, και η κατά συνέπεια κατακόρυφη μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Στα προβλήματα του νομού προστίθενται η πτώση του βιοτικού επιπέδου, η πολιτιστική υποβάθμιση, τα προβλήματα υγείας και παιδείας, η καταστροφή του περιβάλλοντος και ο αυξανόμενος εθνικισμός.

- Ποιος ευθύνεται γι' αυτά τα προβλήματα;

- Για τα καυτά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι νέοι, ο νομός συνολικά, ευθύνονται όλες ανεξαίρετα οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν τον τόπο και οι αντιλαϊκές - αντιαναπτυξιακές πολιτικές που ακολούθησαν. Οι αρνητικές συνέπειες από την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, έγιναν κάτι παραπάνω από φανερές, καθώς μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα παροχής φτηνών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι να οδηγούνται είτε στην ανεργία είτε στη μετανάστευση, που γνωρίζει της "δόξες" της δεκαετίας του '60. Η εφαρμογή της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συρρίκνωση της κτηνοτροφικής παραγωγής και στη μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Από την άλλη, η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της μονόπλευρης λιτότητας επέφεραν αύξηση της ανεργίας, μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, ενώ το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών του εμπορίου και την πολιτική συρρίκνωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οδήγησαν την αγορά Φλώρινας και Αμύνταιου σε πραγματική ασφυξία και εκατοντάδες επαγγελματοβιοτέχνες στα όρια της απόγνωσης.

- Πώς βλέπει το ΚΚΕ την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο νομός;

- Το ΚΚΕ, εδώ και πολύ καιρό έχει προβάλλει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων του νομού. Το Μάρτη του 1992, σε ημερίδα στο Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Φλώρινας, διατύπωσε ολοκληρωμένη πρόταση οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του νομού, σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, πρόταση που συνεχώς εκσυγχρονίζεται, στο φως και των νέων εξελίξεων. Πλευρές αυτής της πρότασης τις πάλεψε το μαζικό κίνημα, ενώ δεκάδες μεγάλα και "μικρά" προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός, το ΚΚΕ τα έθεσε και στη Βουλή.

Εμείς πιστεύουμε ότι τα προβλήματα του νομού μας, θα λυθούν μόνο με τους κοινούς αγώνες εργαζομένων, συνταξιούχων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, νέων και γυναικών. Οι περσινές μεγάλες και συντονισμένες κινητοποιήσεις των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών κόντρα στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις επιλογές της κυβέρνησης, για διέξοδο από την κρίση, δείχνουν το δρόμο. Χρειάζεται συσπείρωση σε αντιιμπεριαλιστική και αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, με ταυτόχρονη αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, ενίσχυση του ΚΚΕ, τόσο στο μαζικό κίνημα όσο και εκλογικά.

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ