Τρίτη 2 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
"Μίλησε" στο Πέραμα

Πρόσωπο με πρόσωπο με τους νέους της πόλης, που δοκιμάζεται σκληρά από την ανεργία και την υποβάθμιση, οι νέοι κομμουνιστές κατέθεσαν την πρόταση αντίστασης και αγώνα

Στο Πέραμα της μαζικής ανεργίας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, στην πόλη που δοκιμάζει ίσως περισσότερο από κάθε άλλη τις δυσβάσταχτες επιπτώσεις της αποβιομηχάνισης της χώρας, η εκδήλωση που έγινε το βράδυ του Σαββάτου, στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, δεν μπορούσε παρά να κουβαλά ένα μεγαλύτερο φορτίο ευθύνης για τους νέους κομμουνιστές. Ο λόγος τους για την ανάγκη αντίστασης και αγώνα, που "αντηχούσε" στη Ζώνη που φυτοζωεί, έπαιρνε αυτόματα μεγαλύτερες διαστάσεις. Η αγωνιστική διέξοδος στην πολιτική της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση των πολυεθνικών και την οποία εκτελεί η ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούσε παρά να μιλήσει στις καρδιές των συγκεντρωμένων. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που στο Ολυμπιακό Στάδιο, στο 4ο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, οι πρωταγωνιστές του θεωρούσαν ως "ένα το κρατούμενο" τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και αναλώνονταν σε φραστικές αντιπαραθέσεις και διαξιφισμούς, πολύ μακριά και έξω από τα προβλήματα της νεολαίας του Περάματος.

"Μας λένε ότι πρέπει να κλείσουν τα ναυπηγεία, πρέπει να διαλυθεί η Ζώνη, εσείς που χτίσατε με αίμα το Πέραμα πρέπει να μείνετε άνεργοι, πρέπει να υποχωρήσει κάθε κοινωνική παροχή σ' εσάς", ανέφερε καλωσορίζοντας την προφεστιβαλική ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Πατσιλινάκος.Για να προσθέσει: "Το κράτος πρόνοιας εξαφανίζεται. Περιθωριοποιούνται τεράστια κομμάτια του πληθυσμού μας και αυτό που μας μένει είναι μόνο ο δικός μας ο αγώνας. Πιστεύω ότι σαν πόλη κάναμε το χρέος μας. Τα συνδικάτα, οι επαγγελματίες, οι φορείς της πόλης, η νεολαία μας μπήκαν μπροστά και έχουν αναπτύξει πραγματικά ένα μέτωπο που χτυπιέται σε ευθεία γραμμή με αυτή την πολιτική, με αυτές τις διεθνείς επιταγές. Ο αγώνας αυτός θέλει και υπομονή και επιμονή".

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός: "Η ΚΝΕ με το Φεστιβάλ της, με αυτή τη μοναδική συνάντηση της πολιτικής και του πολιτισμού, που γίνεται τόσα χρόνια και που γίνεται ξανά και στο Πέραμα, προσπαθεί να συζητήσει άμεσα, πρόσωπο με το πρόσωπο με τους νέους. Να αναδείξει τις θέσεις της, τις προτάσεις της, να καλέσει τη νέα γενιά να αγωνιστεί για όλα όσα της ανήκουν. Μια νέα γενιά, που σήμερα κυκλώνεται περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε από μια σειρά από αδιέξοδα".

Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόβλημα της ανεργίας, τόνισε: "Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μιλάμε για την ανεργία, γιατί όλοι μιλάνε για την ανεργία, άσχετα με το αν τη δημιουργούν και έχουν την πρώτη ευθύνη, με το αν κυβέρνησαν και έχουν αντίστοιχες ευθύνες ή με το αν θέλουν να κυβερνήσουν σαν συμπληρώματα, λέγοντας τα ίδια λόγια με αυτούς που τόσα χρόνια χειρίζονται μια κατάσταση που από το 4% το '81 η ανεργία έχει φτάσει στο 10% σήμερα. Και μιλάμε μόνο για την καταγραμμένη, μιλάμε δηλαδή για τους 500.000 καταγραμμένους άνεργους, που το σημαντικό στοιχείο σε αυτούς είναι η νεολαία. Ολοι μιλάνε λοιπόν σήμερα για την ανεργία. Υπάρχουν αυτοί που μιλάνε εκ του ασφαλούς από τα πάνω με διάφορες θεωρίες και υπάρχουν και αυτοί που μιλάνε μέσα από το λαό, προσπαθώντας να αγωνιστεί ο λαός για μια θέση στον ήλιο που δικαιούται. Οι κομμουνιστές φυσικά, και δεν το λέμε σήμερα, γιατί δεν περάσαμε σήμερα από αυτή την περιοχή όπως και από άλλες περιοχές, ακολουθούν το δεύτερο δρόμο και το έχουν αποδείξει".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η αντιδήμαρχος Περάματος Μ. Ζύμαρη,μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ι. Πουντίδης και Κ. Φακάρος,αλλά και πολλοί άλλοι.

Την εκδήλωση άνοιξε το συγκρότημα του Γενικού Λυκείου με λαϊκά τραγούδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ