Τρίτη 2 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χάθηκε στη χωματερή...

Ανάμεσα στα σκουπίδια ψάχνουν να βρουν μια 57χρονη Τσιγγάνα. Εκφράζονται φόβοι ότι "θάφτηκε", προσπαθώντας να συλλέξει τα "πολύτιμα" υλικά που της πρόσφεραν το μεροκάματο

Δεκάδες άνθρωποι κάθε μέρα ψάχνουν ανάμεσα στα σκουπίδια της χωματερής των Ανω Λιοσίων για να βρουν ο,τιδήποτε μπορεί να πουληθεί για να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί. Ομως, από την Κυριακή ψάχνουν να βρουν εκεί μια 57χρονη γυναίκα... Εψαχνε για το μεροκάματο, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι στην προσπάθειά της αυτή, σκεπάστηκε από τα σκουπίδια που σπρώχνουν οι μπουλντόζες.

Η τραγική αυτή ιστορία φέρνει στην επικαιρότητα με τον πιο δραματικό τρόπο την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων - που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Τσιγγάνοι - για να ζήσουν από τα σκουπίδια. Απόβλητοι από την κοινωνία μας, ζουν από τα απόβλητά της.

Η άτυχη Πόπη Παναγιωτοπούλου πήγε στη χωματερή το Σάββατο το μεσημέρι για να βρει τα "πολύτιμα" υλικά που προσφέρουν στην ίδια και στην οικογένειά της το μεροκάματο. Από τότε όμως χάθηκε. Συνεργεία από εργαζόμενους, αλλά και συγγενείς της ψάχνουν να τη βρουν. Μέχρι χτες το βράδυ όμως, οι προσπάθειές τους ήταν άκαρπες.

Ανάμεσά τους ο γαμπρός της Νίκος Σούτας."Είμαι σε αυτή τη δουλιά τρία χρόνια περίπου" μας λέει. "Η Πόπη ήταν μαζί μας κάθε φορά... Σήμερα δεν είναι..."

Από τα ξημερώματα δεκάδες άνθρωποι μαζεύονται στη χωματερή των Α. Λιοσίων για να μαζέψουν ό,τι εναποθέτει εκεί η καταναλωτική μας κοινωνία. Κουτάκια αναψυκτικών, κατσαρόλες, καλώδια, σίδερα. Τα συγκεντρώνουν και τα πουλάνε σε μάντρες του Ασπροπύργου. Το μεροκάματο είναι 5-6 χιλιάδες, όπως λένε οι ίδιοι. Ολόκληρες οικογένειες ξεκινούν από τον τσιγγάνικο καταυλισμό της πόλης. Μόλις φτάσουν τα απορριμματοφόρα, οι Τσιγγάνοι ξεχύνονται από πίσω τους και μαζεύουν ό,τι μπορούν να πουλήσουν. Ολα αυτά γίνονται γρήγορα, πριν τα σκουπίδια καλυφτούν από την μπουλντόζα που δουλεύει δίπλα τους. Παιδάκια και γέροι κάθε μέρα "ακροβατούν" ρισκάροντας τη ζωή τους.

"Κάθε μέρα έρχονται 200 άτομα εδώ" μας λένε. "Από τα ξημερώματα μέχρι τις πέντε από απόγευμα. Σήμερα δεν ήρθαν. Εμείς είμαστε συγγενείς της Πόπης... Ψάχνουμε να τη βρούμε μέσα στα σκουπίδια". Παραπονιούνται για τη μοίρα τους, για τους ομόφυλούς τους που δε νοιάζονται γι' αυτούς, για κάποιους υπαλλήλους της χωματερής που δεν τους αφήνουν να δουλέψουν. "Δεν ενοχλούμε κανένα. Ερχόμαστε για ένα μεροκάματο και μας "το βγάζουν ξινό", θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας", φωνάζουν. "Λένε ότι ενδιαφέρονται μήπως γίνει κάποιο ατύχημα. Αν νοιάζονταν ας μην μας έφταναν μέχρι εδώ".

Ο Μπ. Τεννές,γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στη χωματερή των Αν. Λιοσίων, μας δήλωσε ότι "το συγκεκριμένο πρόβλημα μας απασχολεί τα τρία τελευταία χρόνια. Σε καθημερινή βάση 100 με 200 Τσιγγάνοι μπαίνουν μέσα στη χωματερή και ψάχνουν στους σωρούς των σκουπιδιών. Εμείς κατά καιρούς είχαμε προβλέψει ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν και επανειλημμένως μάλιστα είχαμε ζητήσει από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να πάρει κάποια μέτρα για την περιφρούρηση της χωματερής. Βέβαια κάποια μέτρα είχαν παρθεί, αλλά δεν είχαν την ανάλογη διάρκεια".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τραγικός θάνατος στη χωματερή (2008-04-22 00:00:00.0)
Μόνο στους δρόμους θα βρούμε το δίκιο μας (2007-03-31 00:00:00.0)
Την έζωσαν πάλι με τα ΜΑΤ (2006-02-14 00:00:00.0)
Σκουπιδο-πλημμύρα (2005-09-30 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για να φύγει η χωματερή (2003-02-08 00:00:00.0)
Δεν έφερε τίποτα καινούριο (1997-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ