ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
5Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Με αισιοδοξία στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη τη χώρα, εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ακουστεί μυριόστομο το ΟΧΙ στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ: Η Θεσσαλονίκη δε θα γίνει ορμητήριο των ιμπεριαλιστών

Εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μεγαλύτερη επιτυχία της 5ης Πανελλαδικής Συνάντησης Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η φετινή "νεανική κατασκήνωση ειρήνης" θα στηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην παραλία της Επανωμής στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος των νέων κομμουνιστών είναι, ανταποκρινόμενοι στην πρόκληση της επιτυχίας, να δυναμώσουν τους αγωνιστικούς δεσμούς τους με τη νεολαία. Να συζητήσουν με όσο το δυνατόν περισσότερους, έτσι ώστε να συμμετέχουν στη φετινή "επίθεση ειρήνης" πολλαπλάσιοι νέοι. Για να ακουστεί πιο δυνατό το "όχι" στις επιλογές των ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ. Για να μην εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη η "Δύναμη Ταχείας Επέμβασης", όπως έχουν επιλέξει οι στρατηγοί της νέας τάξης πραγμάτων, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Λάζαρος Μπάμπας,γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, δίνοντας το κλίμα που επικρατεί στις Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης τονίζει: "Οι Οργανώσεις της πόλης και της Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε μια συνεχή κινητικότητα με εξορμήσεις, με αφισοκολλήσεις, με προπαγάνδιση του διημέρου, μια και είναι οι Οργανώσεις που φιλοξενούν το φετινό διήμερο αντιιμπεριαλιστικής δράσης της ΚΝΕ.

Φιλοδοξούμε, και τα μηνύματα που έχουμε από τη μέχρι τώρα επαφή μας με τη νεολαία της πόλης μας είναι ότι η νεολαία της πόλης θα αγκαλιάσει αυτή την εκδήλωση, αρκετοί νέοι να γνωρίσουν και να έρθουν σ' επαφή με τις θέσεις τόσο της Οργάνωσης όσο και του Κόμματός μας για τα θέματα της ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα για το ιδιαίτερο ζήτημα που υπάρχει εδώ στην πόλη μας και το πρόβλημα με τα σχέδια που θέλουν οι ιμπεριαλιστές και το ΝΑΤΟ να εγκαθιδρύσουν το ΝΑΤΟικό στρατηγείο, τη μονάδα "ταχείας επέμβασης" στο στρατόπεδο Νταλίπη".

Πάντως δηλώνει αισιόδοξος για την επιτυχία της εκδήλωσης: "Πιστεύουμε, ότι με τη δουλιά της Οργάνωσής μας τα φιλειρηνικά αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού, θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε αυτά τα σχέδια και θα εγκαθιδρύουμε την ειρήνη, θα κάνουμε πράξη αυτό το σύνθημα που έχει και η 5η Νεανική Συνάντηση Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και τη χώρα μας"".

Και στην Οργάνωση της Πάτρας όμως επικρατεί αισιοδοξία για την επιτυχία της εκδήλωσης: "Η τελευταία κινητοποίηση στον Αραξο απέδειξε ότι η νεολαία συμμετέχει, αγωνιά και συνάμα παλεύει ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση, που βάζει τη χώρα μας σε μονοπάτια πολέμου. Φαίνεται ότι και αυτή η κινητοποίησή μας θα βρει τη νεολαία μας στην πρώτη γραμμή ενάντια στα σχέδια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των πολυεθνικών. Φιλοδοξούμε ότι το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο για την ειρήνη θα γίνει σιγά σιγά υπόθεση όλου του λαού μας. Φέτος πιστεύουμε ότι θα διπλασιαστεί ο όγκος των δυνάμεων που θα πάρουν μέρος στην αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη", δήλωσε στο "Ρ" ο Α. Τασσόπουλος,γραμματέας της Νομαρχιακής Πάτρας.

Η κατασκήνωση θα φιλοξενηθεί στο κάμπινγκ του Δήμου Επανωμής, το γνωστό στους Θεσσαλονικείς σαν "κτήμα του Καραγκιόζη".

Υποσημείωση στην ιστορία

Αναμενόμενη ή έκπληξη η νίκη του Κ. Σημίτη; "Χρυσό γκολ" ή "ξαφνικός θάνατος" για το ΠΑΣΟΚ, το σκορ στον "τελικό του συνεδρίου";

Το πρώτο ερώτημα απασχολεί τους κατ' επάγγελμα πολιτικούς σχολιαστές και αναλυτές των ΜΜΕ.

Το δεύτερο ενδιαφέρει την ηγετική ομάδα, τον "σκληρό πυρήνα", τους "κομματικοδίαιτους" και "κρατικοδίαιτους" του κυβερνώντος κόμματος, τα ξένα κέντρα παρέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδας, που πασχίζουν να μη διαταραχτεί το πολιτικό σκηνικό του δικομματισμού, ο οποίος "παράγει" ξενόδουλες κυβερνήσεις υποταγής και τους ισχυρούς της οικονομικής ολιγαρχίας του τόπου μας, η οποία, μέσω των υπηρεσιών του πολιτικού προσωπικού της, εξασφαλίζει και διασφαλίζει τα ταξικά συμφέροντά της.

Τα παραπάνω ερωτήματα δεν αφορούν την ιστορία και τον ελληνικό λαό.

Η μεν ιστορία απλώς κατέγραψε το περιστατικό του συνεδρίου και κρατεί ως υποσημείωση, σε κάποια μικρή σελίδα της, το ΠΑΣΟΚ και τον Σημίτη. Ο δε λαός απλώς παρακολουθεί, εκ του μακρόθεν, τα διαδραματιζόμενα, αφού έχει άλλα, πολύ σοβαρότερα, προβλήματα που τον απασχολούν.

Την ιστορία δημιουργούν, διαμορφώνουν και κινούν οι λαοί. Στις σελίδες της καταγράφονται, με μεγάλα γράμματα, οι λαϊκές νίκες και ήττες. Βεβαίως, αναγράφονται κόμματα και πρόσωπα. Αλλά τα ιστορικά υποκείμενα, για να μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στις ένδοξες σελίδες της ιστορίας, πρέπει να συμβαδίζουν με την κοινωνική αναγκαιότητα και προοπτική που οδηγεί στην πρόοδο.

Και το ΠΑΣΟΚ και ο Σημίτης όχι μόνο δε συμβαδίζουν, αλλά αποτελούν εμπόδιο που καθυστερεί την κοινωνική εξέλιξη.

Αυτό το προσωρινό εμπόδιο, στην κοινωνική πορεία προς την πρόοδο, θα ξεπεραστεί με τη λαϊκή παρέμβαση στον ρου της ιστορίας. Στα χέρια των λαϊκών δυνάμεων - της εργατικής τάξης κυρίως, που αποτελεί την κινητήριο δύναμη της κοινωνίας - είναι να τοποθετήσουν τον καπιταλισμό, την αστική τάξη και τα πολιτικά μορφώματα που την υπηρετούν, στο "χρονοντούλαπο" της ιστορίας. Εκεί όπου έχουν τοποθετηθεί το δουλοκτητικό και το φεουδαρχικό σύστημα.

Το μέλλον ανήκει στη σοσιαλιστική κοινωνία. Αυτό το γνωρίζουν και ο Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα και δυνάμεις του παλιού, του αναχρονισμού, του κοινωνικού "στάτους κβο". Και προσπαθούν, με όσα μέσα διαθέτουν κι όσο "τους παίρνει", να καθυστερήσουν τη λαϊκή παρέμβαση στο κοινωνικό και πολιτικό "γίγνεσθαι", για να καθυστερήσουν την ιστορία στο διάβα της.

Κι αν το πετυχαίνουν προσωρινά, δε σημαίνει ότι εξασφάλισαν την τελική νίκη. Τελικά, η νίκη θα είναι της ιστορίας και των λαών.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Το πρόγραμμα

Σάββατο 6 Ιούλη: "Κτήμα του Καραγκιόζη" Επανωμή

8.00 π.μ. Αφιξη κατασκηνωτών από όλη την Ελλάδα. Στήσιμο σκηνών, μπάνιο, αθλοπαιδιές, σκάκι.

7.00 μ.μ. Χορευτικό παραδοσιακών χορών. Θεατρικό: "Τρελοί της εποχής" του Δ. Ψαθά με το θεατρικό σχήμα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη"Θεσσαλονίκης. Μουσικό λατινοαμερικανικό "AROMA CARRIBE". Μουσικό: "Ειδικές Δυνάμεις".

Κυριακή 7 Ιούλη: Θεσσαλονίκη

10.30 π.μ. Αναχώρηση με λεωφορεία προς τη Θεσσαλονίκη.

12.00 μ. Προσυγκέντρωση στην πλατεία Συντριβανίου και πορεία στο Αμερικανικό Προξενείο.

1.00 μ.μ. Συγκέντρωση στο Προξενείο. Μουσικό συγκρότημα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" Θεσσαλονίκης

Ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Σοφιανού.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ