ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Αποκαλυπτήρια μνημείου
  • Την Κυριακή 7-7-96 στις 11 π.μ. θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Εθνικής Αντίστασης στην Κοινότητα Τριάδας, για να τιμηθούν οι αγωνιστές που έπεσαν εκεί για την ανεξαρτησία της πατρίδας. Το Παράρτημα ΧΑΛΚΙΔΑΣ της ΠΕΑΕΑ, έπειτα από προσπάθειες πολλών χρόνων, χρηματοδότησε την ανέγερση του μνημείου και η Κοινότητα ανταποκρίθηκε σ' αυτόν τον σκοπό. Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση. Τα πούλμαν θα ξεκινήσουν στις 10 π.μ. από την πλατεία Αγοράς.

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ συμμετέχοντας στην εκδήλωση, δρομολογούν πούλμαν που αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 π.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8831.368 και 8225.407.

Επέτειοι
  • Οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΑΡΚΑΔΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, οργανώνουν την Κυριακή 7-7-96 στις 11 π.μ. την καθιερωμένη χρονιάτικη γιορταστική εκδήλωση στη Στυμφαλία, για την επέτειο της ιστορικής ομώνυμης μάχης, που έδωσε εκεί το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ στις 1-3 Ιούλη 1944, κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Καλούνται όλοι να τιμήσουν την επέτειο.

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ συμμετέχοντας στην εκδήλωση, δρομολογούν πούλμαν που ξεκινούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 π.μ.Πληροφορίες στα τηλ.: 8225.407 - 8234.296 - 3844.853.

Εκδρομές
  • Το Παράρτημα ΓΡΕΒΕΝΩΝ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει διήμερη εκδρομή το Σαββατοκύριακο 6-7-96 στις Πρέσπες και τη Νάουσα. Αναχώρηση το Σάββατο στις 7.30 π.μ. από την πλατεία Αγοράς. Η εκδρομή είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια του ΔΣΕ. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 22.760.
  • Το Παράρτημα ΚΕΝΤΡΟΥ Θεσ/νίκης διοργανώνει εκδρομή στη Νάουσα, την Κυριακή 7-7-96 για τα 50χρονα του ΔΣΕ. Πούλμαν αναχωρούν από την Κόκκινη Εκκλησία στις 8 π.μ. Πληροφορίες στα γραφεία του Παρ/τος (Βενιζέλου 50, 6ος ορ.) και στο τηλέφωνο, 225.250 από 9 π.μ. έως 1 μ.μ.
Ανακοίνωση της ΠΕΕΠΠ
  • Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ καλεί και φέτος τα μέλη, τους φίλους και όσους άλλους επιθυμούν, να πάρουν μέρος στην παραδοσιακή εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο στη Νάουσα και είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια του ΔΣΕ. Αυτή τη φορά θα γίνει σε ειδικό χώρο του χωριού Ροδοχώρι, λίγο πιο πέρα απ' τη Νάουσα.

Απ' όλα τα Παραρτήματα της Ενωσης θα δρομολογηθούν πούλμαν. Για την Αθήνα και τον Πειραιά πούλμαν θα ξεκινήσουν το Σάββατο 6-7-96 από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 π.μ.,επιστροφή την Κυριακή 7-7-96. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 30 του Ιούνη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαμονή σε ξενοδοχείο.

Οι δηλώσεις συμμετοχής για το ταξίδι στην Τασκένδη συνεχίζονται. Το επόμενο ταξίδι θα γίνει την Τρίτη 16-7-96 στις 5 μ.μ.Περισσότερες πληροφορίες για όλα τα προγράμματα των εκδρομών στα γραφεία της Ενωσης (Σωκράτους 79-81, 3ος ορ.), τηλ.: 5230.526 - 5230.534.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ - ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ
Προειδοποιούν με κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, πριν τη συγκέντρωση που διοργανώνουν στις 9 του Ιούλη

Αμεση συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλο, ζητούν οι τέσσερις συνδικαλιστικές ενώσεις του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, ενόψει της προγραμματισμένης για τις 9 Ιούλη συγκέντρωσης, στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, για θεσμικά και οικονομικά αιτήματα.

Με επιστολή που απέστειλαν, χτες στον υπουργό Οικονομικών, η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Αστυνομίας,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων,η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος και η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος,επισημαίνουν ότι δεν έχουν επιλυθεί τα προβλήματά τους, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού, πριν ένα περίπου χρόνο. Εάν δε γίνει η συνάντηση με τον υπουργό, οι ενώσεις προειδοποιούν ότι "θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, υπακούοντας στη φωνή απόγνωσης των υπαλλήλων, παρά την πεποίθησή τους ότι οι κινητοποιήσεις των ενστόλων πρέπει να είναι το έσχατο μέσο πίεσης, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του χώρου".

Αύριο εξάλλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων της ΓΑΔΑ το Συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών για την εκλογή της πρώτης αιρετής διοίκησης. Στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των συνέδρων - εκλεκτόρων της νέας ηγεσίας των αξιωματικών, πήραν μέρος 2.500 αξιωματικοί από το σύνολο των 3.500 εγγεγραμμένων μελών σε όλη την Ελλάδα. Κατά το διάστημα των προσυνεδριακών διαδικασιών, από τις οποίες αναδείχτηκαν 49 εκλέκτορες, δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα, αν και στο χώρο της Αστυνομίας επικρατούν δύο βασικά στρατόπεδα "πράσινων" και "γαλάζιων". Βασικό ρόλο στις προτιμήσεις των αξιωματικών παίζουν επίσης οι υπηρεσιακές και φιλικές σχέσεις, η προέλευση των αξιωματικών σε σχέση με την πρώην Χωροφυλακή και την Αστυνομία Πόλεων, το παρελθόν των υποψηφίων και η προοπτική που δίνουν στον αγώνα τους.

Για το νέο 15μελές ΔΣ της Ενωσης έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 21 υποψήφιοι, εκ των οποίων τον υψηλότερο βαθμό φέρει ο νυν πρόεδρος Ηλίας Βλαχογιάννης (αστυνομικός υποδιευθυντής). Πρόκειται για αξιωματικό που συγκεντρώνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τις προτιμήσεις της πλειοψηφίας των εκλεκτόρων, παρά το γεγονός ότι στην περιφέρεια της Αττικής, όπου εκλέχτηκε με 360 ψήφους, πρώτος σε σταυρούς ήρθε ο αστυνόμος Α Ανδρέας Σουλτάτος (642).

  • Να κάνει σεβαστά τα δικαιώματα του αστυνομικού προσωπικού και να μην το υποβάλει σε άσκοπες και προφανώς παράνομες διαδικασίες, που έχουν ως συνέπεια την παρεμπόδιση του πειθαρχικού ελέγχου, καλεί τη φυσική και πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής,μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθήνας που δικαίωσε τον αστυφύλακα Τριαντάφυλλο Μπαλωμένο,αν και είχε αποταχτεί από το πρωτοβάθμιο συμβούλιο της Αστυνομίας. Με την απόφαση του Πρωτοδικείου γίνεται, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του σωματείου, τομή στο πειθαρχικό δίκαιο της Αστυνομίας γιατί οι αστυνομικοί κατακτούν όχι μόνο το δικαίωμα να παρίστανται με συνήγορο στα πειθαρχικά συμβούλια, αλλά και να παίρνουν αντίγραφα της δικογραφίας.
Δίωξη κατά του δημοσιογράφου Βερύκιου

Ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ασκήθηκε κατά του δημοσιογράφου Δ. Βερύκιου για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αντίσταση κατά της αρχής και επικίνδυνη σωματική βλάβη. Η υπόθεση ανατέθηκε σε πταισματοδίκη και αφορά πρόσφατο επεισόδιο μεταξύ του Δ. Βερύκιου και του φρουρού της Κεντρικής Πύλης στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεταξύ τους συμπλοκή και να παρασύρει με το αυτοκίνητό του ο Δ. Βερύκιος το φρουρό της Πύλης.

Δεν έφταιγαν οι πρυτανικές αρχές

Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες όλων εκείνων των "Σειρήνων" (πολιτικά κόμματα, νεολαίες και διάφοροι άλλοι φορείς), που προσπάθησαν να επιρρίψουν τις ευθύνες στις πρυτανικές αρχές και τη Σύγκλητο για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου στις 17 και 18 Νοέμβρη του 1995, με απώτερο σκοπό να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο.

Μετά από τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τέθηκε οριστικά στο αρχείο, χωρίς να προκύψουν ευθύνες για τη Σύγκλητο. Τη σχετική προκαταρκτική εξέταση είχε διενεργήσει ο αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών Γ. Σανιδάς. Στο πόρισμα του αντεισαγγελέα συγκεκριμένα αναφέρεται: "Δεν προέκυψαν καθόλου ενδείξεις για τη διάπραξη αξιόποινης πράξεως από τις πρυτανικές αρχές και τα μέλη της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου, σχετικά με τα γεγονότα εκείνης της εποχής".

Χορηγείται το επίδομα αεροθεραπείας

Στις 10 του Ιούλη θα καταβληθεί το επίδομα αεροθεραπείας θερινής περιόδου, ύψους 60.000 δραχμών στους δικαιούχους αναπήρους του δημοσίου, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Το επίδομα θα χορηγηθεί:

  • Στους συνταξιούχους αναπήρους που σύμφωνα με τη γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ετών 1994 - 1995 και 1996 κρίθηκαν ότι έχουν την ανάγκη του επιδόματος αυτού και ανήκουν στις κατηγορίες των αναπήρων αξιωματικών, οπλιτών και των σωμάτων ασφαλείας.

Το επίδομα, επίσης, χορηγείται στους αναπήρους της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου.

  • Σε εκείνους που παίρνουν μαζί με τη σύνταξή τους επίδομα φυματικού ή νόμου φυματιώδους φύσεως.
  • Σε συνταξιούχους του ΟΣΕ που πάσχουν από φυματίωση.
  • Στους δικαιούχους αναπήρους δημοτικούς και κοινοτικούς συνταξιούχους που έχουν υπαχθεί στο Ν.1518/85.
Οβίδα από τον πόλεμο

Μια οβίδα, απομεινάρι πιθανότατα του Β Παγκοσμίου Πολέμου, "κοιμόταν" στο βυθό της θάλασσας του Περάματος, λίγα μέτρα από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Το εντελώς διαβρωμένο βλήμα πυροβόλου όπλο,υ μήκους 34 εκατοστών και διαμέτρου 75 χιλιοστών, βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, όταν η άγκυρα του επιβατηγού οχηματαγωγού "Χαρούλα", το ανέσυρε στην επιφάνεια. Η οβίδα είχε πιαστεί στην άγκυρα του καταμαράν και εντοπίστηκε από εργαζόμενους του ΟΛΠ κατά τη διάρκεια της ανέλκυσης του πλοίου στη μεγάλη πλωτή δεξαμενή του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά.

Προληπτικά σταμάτησαν όποιες εργασίες γίνονταν εκεί, ο χώρος εκκενώθηκε και το βλήμα φυλασσόταν στην πλωτή δεξαμενή από άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου. Χτες στις 3.15 το μεσημέρι παρέλαβαν την οβίδα πυροτεχνουργοί του Ελληνικού Στρατού και τη μετέφεραν για να την εξουδετερώσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ