ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Αξεπέραστη η κυβερνητική κρίση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Καμία πρόοδος δεν επιτεύχθηκε στην ενδοκυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει στην ισραηλινή κυβέρνηση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανάχιου δεν έχει, ακόμα, βρει τρόπο να ικανοποιήσει το αίτημα του υπουργού Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, για υπουργοποίηση του Αριέλ Σαρόν, καθώς κανένας νυν υπουργός δε δέχεται να εγκαταλείψει το χαρτοφυλάκιό του. Ο Νετανάχιου εμφανίζεται αποφασισμένος να λύσει το πρόβλημα μέχρι την αρχή της επόμενης βδομάδας, που αναμένεται να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, μεταφέροντας το μήνυμα της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα. Την ίδια στιγμή, η ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση "Τζιχάντ" απειλεί με επιθέσεις το Ισραήλ, καταλογίζοντάς του την ευθύνη για τη δολοφονία ανώτερου στελέχους της στη Δυτική Οχθη.

Δεν παραιτείται κανένας υπουργός για τον Σαρόν

Με αλλεπάλληλες συναντήσεις του με συμβούλους, συνεργάτες και υπουργούς του, ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου προσπαθεί να δώσει ένα τέλος στην κυβερνητική κρίση που ξέσπασε μετά το δημόσιο "εκβιασμό" του υπουργού Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, ο οποίος απείλησε ότι θα παραιτηθεί αν δε δοθεί άμεσα κάποιο υπουργείο στον πρώην υπουργό Αμυνας, σκληροπυρηνικό Αριέλ Σαρόν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θέλησε να δώσει τη θέση του υφυπουργού Οικισμού στον Σαρόν, αλλά φαίνεται ότι ο νυν κάτοχος της θέσης δε συμφωνεί με την προοπτική. Υφυπουργός Οικισμού έχει διοριστεί ο ηγέτης του ακραίου θρησκευτικού ιουδαϊκού κόμματος Τοράχ, που είναι και κυβερνητικός εταίρος του Νετανάχιου, του οποίου εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του. Ο Νετανάχιου, από τη δική του πλευρά, θέλει να λύσει το πρόβλημα, χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις στον εύθραυστο κυβερνητικό του συνασπισμό, πριν αναχωρήσει για την ταξίδι του στις ΗΠΑ, στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας.

Με "ευχάριστα" νέα στην Ουάσιγκτον

Εκτός, όμως, από τη λήξη της ενδοκυβερνητικής κρίσης, ο Νετανάχιου πρόκειται να μεταφέρει στο Λευκό Οίκο και την είδηση της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποδέχτηκε τις προτάσεις ανώτερων αξιωματικών του στρατού και εξετάζει τον τρόπο, με τον οποίο οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα αποχωρήσουν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από τη Χεβρώνα, δίνοντας ένα τέλος στην παραβίαση της υπάρχουσας ειρηνευτικής ισραηλινο - παλαιστινιακής συμφωνίας.

Απειλεί εκ νέου η "Τζιχάντ"

Στις, ήδη, τεταμένες ισραηλινο - παλαιστινιακές σχέσεις, εξαιτίας της άρνησης Νετανάχιου να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, προστέθηκαν, χτες, και οι απειλές της παλαιστινιακές ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης "Τζιχάντ". Με ανακοίνωσή της, που μοιράστηκε σε όλη τη Δυτική Οχθη, η "Τζιχάντ" κατηγορεί το Ισραήλ για τη δολοφονία ανώτερου στελέχους της. Ο 28χρονος Σαλέχ Μούσα Ταγιανέχ, ανώτερο στέλεχος της "Τζιχάντ" και ένας από τους βασικότερους καταζητούμενους από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, βρέθηκε μαχαιρωμένος στην πόλη Ελ Μπιράχ της Δυτικής Οχθης. Η "Τζιχάντ" απειλεί να εκδικηθεί το θάνατο του Ταγιανέχ με σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων.

ΒΟΣΝΙΑ
Δε θα είναι υποψήφιος ο Κάρατζιτς

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Κάτω από τις βαρύτατες πιέσεις των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, χώρες ΟΑΣΑ), ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς ανακοίνωσε ότι δε θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές που θα διεξαχθούν το ερχόμενο φθινόπωρο στη Βοσνία. Η εξέλιξη αυτή φέρεται ως αποτέλεσμα του τέλους των εργασιών της τριήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της παράταξης του Κάρατζιτς (Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα).

Οπως μετέδωσε το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς θα παραμείνει ηγέτης του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ υποψηφιότητα για την προεδρία της σερβικής οντότητας της Βοσνίας θα θέσει η σημερινή αντιπρόεδρος, Μπιλιάνα Πλάβσιτς. Διασταυρωμένες πληροφορίες, σχετικά με την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, αναφέρουν ότι υποψήφιος της παράταξης για το τριμελές προεδρείο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης θα είναι ο πρόεδρος της Βουλής, Μομτσίλο Κράισνικ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου για τη σερβοβοσνιακή Βουλή θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Αλέξα Μπούχα.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, υποστήριξε ότι πήρε την παραπάνω απόφαση, "παίρνοντας υπόψη τα συμφέροντα του σερβοβοσνιακού λαού".

Πηγές προσκείμενες στους διεθνείς μεσολαβητές εκτιμούν ως "θετικό βήμα" την απόφαση του Κάρατζιτς να μη θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του φθινοπώρου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το ζητούμενο τώρα είναι εάν θα επιτραπεί στο Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα να πάρει μέρος στις εκλογές, με "επιχείρημα" ότι ο Σερβοβόσνιος ηγέτης παραμένει αρχηγός της παράταξης!

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, απέφυγε να σχολιάσει άμεσα την απόφαση του Σερβοβόσνιου ηγέτη, αρκούμενος να δηλώσει ότι "αργά ή γρήγορα, ο Κάρατζιτς θα διαπράξει κάποιο σφάλμα που θα οδηγήσει στη σύλληψή του και στην προσαγωγή του ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης"!

Ο Ιζετμπέκοβιτς υποψήφιος στις εκλογές

Αντίθετα με τις περιπέτειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ενόψει των εκλογών της 14ης Σεπτέμβρη, ο Βόσνιος Πρόεδρος, Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς δεν προσκρούει σε κανένα εμπόδιο. Χτες, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της παράταξής του (Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης), ως "μουσουλμάνος υποψήφιος για την προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης"...

Σύμφωνα με όσα ορίζει η Συνθήκη του Ντέιτον, η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές του Σεπτέμβρη, εξέπνεε χτες στις 18.00, ώρα Ελλάδας. Η συνθήκη αναφέρει ότι στις εκλογές του Σεπτέμβρη, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να εκλέξουν την προεδρία της Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (που θα αποτελείται από τρία μέλη), τα μέλη του βοσνιακού Κοινοβουλίου και τα όργανα της εκτελεστικής εξουσίας των δύο οντοτήτων, που αποτελούν τη Βοσνία (δηλαδή την κροατομουσουλμανική ομοσπονδία και την οντότητα της σερβικής Δημοκρατίας).

Αυτοκτόνησε Γάλλος στρατιώτης

Γάλλος στρατιώτης, που υπηρετούσε σε μονάδα των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών δυνάμεων στη Βοσνία, αυτοκτόνησε. Σύμφωνα με Γάλλους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο στρατιώτης αυτοπυροβολήθηκε το βράδυ της Τετάρτης και υπέκυψε στα θανάσιμα τραύματά του λίγο μετά.

Από την έναρξη της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 30 στρατιώτες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Βουλευτές "πάνε κι έρχονται"...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Το Κόμμα Ορθού Δρόμου (DYP) της Τανσού Τσιλέρ είδε έναν ακόμα βουλευτή του να αποχωρεί, με ώρες να απομένουν πριν την ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που σχημάτισε από κοινού με το Κόμμα Ευημερίας, του Νετσμετίν Ερμπακάν.

Ο Ερκάν Κεμάλογλου προσχώρησε στο Κόμμα Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ, αυξάνοντας τον αριθμό των βουλευτών που το έχουν πράξει μέχρι στιγμής σε έξι.

Αλλά η συνολική ισχύς του συνασπισμού (286 έδρες) δε μειώθηκε, αφού ένας άλλος βουλευτής, του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς, του Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο Κιουμπιλάι Οϊγκούν, προσχώρησε με τη σειρά του στο Κόμμα Ορθού Δρόμου.

Πάντως, ο συνασπισμός δεν έχει εξασφαλίσει τη νίκη του, δεδομένης της απειλής αρκετών βουλευτών της Τσιλέρ ότι θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση.

  • Το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας της Αγκυρας απήγγειλε χτες κατηγορίες εναντίον των 39 μελών του φιλοκουρδικού κόμματος Χαντέπ (μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο πρόεδρός του), που είχαν συλληφθεί στις 23 Ιούνη για "προσβολή της τουρκικής σημαίας". Είναι πάντως αδιευκρίνιστο το κατηγορητήριο, ενώ το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή" μετέδωσε ότι πιθανότατα σε αυτό θα περιληφθούν κατηγορίες για συμμετοχή ή παροχή βοήθειας "σε τρομοκρατική οργάνωση" (το ΡΚΚ), οι οποίες επισύρουν ποινές από 5 ως 15 χρόνια κάθειρξης.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Οι πρώτες επιπτώσεις του νόμου "Χελμς - Μπάρτον"

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. -

Οι σοβαρές επιπτώσεις του αμερικανικού νόμου "Χελμς - Μπάρτον" στην οικονομία και τις ξένες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Κούβα έγιναν χτες ακόμα περισσότερο ορατές. Ο μεγάλος ολλανδικός τραπεζικός και ασφαλιστικός όμιλος "ING" ανακοίνωσε χτες ότι δε θα ανανεώσει την ισχύ συμβολαίων, αξίας 30.000.000 δολαρίων, με κουβανική εταιρία ζαχαροκάλαμου. "Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το νόμο "Χελμς - Μπάρτον", παρά το γεγονός ότι δε μας αρέσει", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ομίλου, Βάιγερκ Σάιτσμα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη απόφαση της εταιρίας δε θα επηρεάσει το μέλλον των άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιεί στην Κούβα.

Οπως είναι γνωστό, ο νόμος "Χελμς - Μπάρτον", που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτη από το αμερικανικό Κογκρέσο, δίνει το "πράσινο φως" σε Αμερικανούς πολίτες να καταθέσουν αγωγές κατά προσώπων ή επιχειρήσεων που πραγματοποιούν επενδύσεις, κάνοντας χρήση κτιρίων και οικοπέδων που κατείχαν οι πρώτοι πριν την άνοδο του μεγάλου Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία.

Πολλές χώρες - μέλη της ΝΑΦΤΑ (Βορειοατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου) και της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ήδη εκφράσει τις έντονες διαμαρτυρίες τους κατά του νόμου "Χελμς - Μπάρτον" με βασικό επιχείρημα ότι η ύπαρξη τέτοιων νόμων αφενός οδηγεί στην επέκταση και εφαρμογή του εσωτερικού δικαίου των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο και αφετέρου αποτελεί παραβίαση των νόμων δικαίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Νέο ξέσπασμα βίας στο Μπουρούντι

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-

Ασταμάτητες είναι οι σφαγές και το κύμα προσφύγων στο Μπουρούντι. Κρατικός ραδιοσταθμός της πρωτεύουσας Μπουζουμπούρα μετέδωσε χτες πως πάνω από 60 άτομα σφαγιάστηκαν σε φυτεία τσαγιού της περιοχής "Τέζα". Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν εργάτες, ενώ οι τοπικές αρχές αποδίδουν την ευθύνη της σφαγής σε αντάρτες της φυλής "Χούτου"!

Το ίδιο 24ωρο, αναφέρθηκε ότι περίπου 6.000 μέλη της φυλής των Χούτου από το Μπουρούντι διέφυγαν στη νοτιοδυτική Ρουάντα και στο ανατολικό Ζαϊρ, για να ξεφύγουν από τη βία που έχει ξεσπάσει στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας τους.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Τα εργατικά συνδικάτα της Ισπανίας εκφράζουν την ελπίδα να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις, σχετικά με τα κυβερνητικά σχέδια για ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων.

"Ενεργούμε έτσι, όχι μόνο για να υπερασπίσουμε τα μέλη μας και τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά για να υπερασπίσουμε τα γενικότερα συμφέροντα της κοινωνίας", δήλωσε ο αρχηγός των "Εργατικών Επιτροπών", Αντόνιο Γκουτιέρες, του οποίου το συνδικάτο μαζί με τη "Γενική Ενωση Εργατών" έχουν καλέσει τους εργαζόμενους σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις 10 Ιούλη.

Η συγκέντρωση της ερχόμενης βδομάδας θα είναι η πρώτη δημόσια διαμαρτυρία ενάντια στην κυβέρνηση του "Λαϊκού Κόμματος" που βρίσκεται στην εξουσία τρεις μήνες.

Η κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι προτίθεται να πουλήσει τις μετοχές που κατέχει στις επιχειρήσεις "Repsol" και "Gas Natural", "Argentaria Bank", την επιχείρηση τηλεπικοινωνιών "Telefonica" και πιθανώς και την καπνοβιομηχανία "Tabacalera", σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Βιομηχανίας, Ζοζέπ Πικ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ