Παρασκευή 5 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Οι πρώτες επιπτώσεις του νόμου "Χελμς - Μπάρτον"

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. -

Οι σοβαρές επιπτώσεις του αμερικανικού νόμου "Χελμς - Μπάρτον" στην οικονομία και τις ξένες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Κούβα έγιναν χτες ακόμα περισσότερο ορατές. Ο μεγάλος ολλανδικός τραπεζικός και ασφαλιστικός όμιλος "ING" ανακοίνωσε χτες ότι δε θα ανανεώσει την ισχύ συμβολαίων, αξίας 30.000.000 δολαρίων, με κουβανική εταιρία ζαχαροκάλαμου. "Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το νόμο "Χελμς - Μπάρτον", παρά το γεγονός ότι δε μας αρέσει", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ομίλου, Βάιγερκ Σάιτσμα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη απόφαση της εταιρίας δε θα επηρεάσει το μέλλον των άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιεί στην Κούβα.

Οπως είναι γνωστό, ο νόμος "Χελμς - Μπάρτον", που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτη από το αμερικανικό Κογκρέσο, δίνει το "πράσινο φως" σε Αμερικανούς πολίτες να καταθέσουν αγωγές κατά προσώπων ή επιχειρήσεων που πραγματοποιούν επενδύσεις, κάνοντας χρήση κτιρίων και οικοπέδων που κατείχαν οι πρώτοι πριν την άνοδο του μεγάλου Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία.

Πολλές χώρες - μέλη της ΝΑΦΤΑ (Βορειοατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου) και της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ήδη εκφράσει τις έντονες διαμαρτυρίες τους κατά του νόμου "Χελμς - Μπάρτον" με βασικό επιχείρημα ότι η ύπαρξη τέτοιων νόμων αφενός οδηγεί στην επέκταση και εφαρμογή του εσωτερικού δικαίου των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο και αφετέρου αποτελεί παραβίαση των νόμων δικαίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ