Παρασκευή 5 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
Χρήματα, μέσα, εκβιασμοί...

Τη νίκη του Γιέλτσιν εξασφάλισαν κυρίως τα χρήματα, που είχε πρακτικά σε απεριόριστη ποσότητα ο κρατικός μηχανισμός, που λειτούργησε πλήρως για την προεκλογική εκστρατεία του και η "Τέταρτη Εξουσία" της Ρωσίας. Μαζί με την προεδρική ομάδα, αυτή εξαπέλυσε από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες μια μανιασμένη, άγρια αντικομμουνιστική υστερία, φορτώνοντας στο λαϊκοπατριωτικό συνασπισμό, στους κομμουνιστές και τον Ζιουγκάνοφ όλα τα λάθη και τα δεινά του παρελθόντος, λες και ο ίδιος ο Γιέλτσιν δεν ήταν ποτέ κομμουνιστής, δεν καθοδηγούσε την Κομματική Επιτροπή περιοχής Σβερντλόφσκ και την Κομματική Επιτροπή Μόσχας του ΚΚΣΕ και δεν ήταν, σε διάκριση με τον Ζιουγκάνοφ, αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ. Στη συνείδηση των μαζών κάθε μέρα καλλιεργούσαν την ιδέα ότι με τη νίκη των κομμουνιστών θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος, θα αρχίσουν οι διωγμοί, η πείνα, οι ουρές.

Πολύ εύστοχα εκτίμησε την κατάσταση ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας και πρόεδρος της Ρωσικής Παλλαϊκής Ενωσης Σεργκέι Μπαμπούριν: "Κατ' αρχάς, δεν υπήρχαν ιδιαίτερα απρόοπτα. Πριν από τις εκλογές ήταν σαφές ότι αν ο Γιέλτσιν έχει πιθανότητες να νικήσει, αυτή θα είναι νίκη του φόβου. Νίκη του φόβου πάνω στη συνείδηση. Του φόβου μπροστά στο αν χάσει ο Γιέλτσιν, θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος. Αυτό ακουγόταν τόσο συχνά, που, πράγματι, εκατομμύρια άνθρωποι αποφάσισαν: Καλύτερα να είναι για λίγο ακόμα καιρό ο Γιέλτσιν, μόνο να είναι όλα ήσυχα και ήρεμα. Πρόκειται για πραγματικότητες, που δεν μπορεί να μη ληφθούν υπόψη".

Το γεγονός παραμένει γεγονός: Η πληροφοριακή και ψυχολογική τρομοκρατία από τα ΜΜΕ, για την οποία μίλησε επανειλημμένα ο Ζιουγκάνοφ, έφερε πολλές ψήφους στον Γιέλτσιν. Αναμφισβήτητα, αρκετή βοήθεια προσέφερε ο στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ, ο οποίος αμέσως μετά τον πρώτο γύρο προσχώρησε στο επιτελείο του Γιέλτσιν. Εμφανιζόμενος κάθε μέρα στα τηλεοπτικά κανάλια και στις εφημερίδες, με αποφασιστικές δηλώσεις για καταπολέμηση της διαφθοράς, της εγκληματικότητας, για επιβολή της τάξης, επιδεικνύοντας τον "ισχυρό άνδρα" που επιθυμεί η Ρωσία. Επίσης, μεγάλο ρόλο έπαιξε η διενεργηθείσα από τον Γιέλτσιν "εκκαθάριση" της κυβέρνησης από τα πιο απεχθή άτομα (Κόζιρεφ, Τσουμπάις και Γκρατσόφ, Γκαϊντάρ), τα οποία οι Ρώσοι θεωρούν υπεύθυνους για όλα τα σημερινά δεινά τους. Πρέπει, επίσης, να αναφέρουμε την ανοιχτή βοήθεια της Δύσης, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, καθώς και την κλοπή από την ομάδα Γιέλτσιν των πατριωτικών ιδεών του λαϊκοπατριωτικού συνασπισμού του Ζιουγκάνοφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ