ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM"
Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τις παρεμβολές

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο "902 Αριστερά στα FM", για τις παρεμβολές που προκαλεί στη συχνότητά του, ο ραδιοσταθμός "Απόλλων", ο οποίος μάλιστα λειτουργεί παράνομα. Εξάλλου, με χτεσινό έγγραφό του προς το αστυνομικό τμήμα Μοσχάτου, το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, που εδρεύει στη Νομαρχία Πειραιά, ζητά την απαγόρευση της παράνομης εκπομπής σήματος, από τη συχνότητα 90,4. Χτες, επίσης, η διεύθυνση του "902 Αριστερά στα FM", έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ζητώντας την παρέμβαση του οργάνου.

Διαστάσεις παίρνει το θέμα των συνεχών παρενοχλήσεων, που δέχεται το ραδιόφωνο του "902", από τον παράνομο ραδιοφωνικό σταθμό "Απόλλων". Το γραφείο Τύπου του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, που εδρεύει στη Νομαρχία Πειραιά σε χτεσινό έγγραφό του, προς το αστυνομικό τμήμα Μοσχάτου, όπου και εδρεύει ο εν λόγω σταθμός, κάνει μια καταγραφή της παράνομης εκπομπής του σταθμού "Απόλλων". Το γραφείο Τύπου, αναφέρει ότι εδώ και καιρό στη συχνότητα 90,4 εκπέμπει παρανόμως πειρατικός ραδιοφωνικός σταθμός, υπό την επωνυμία Τζούνιορ ή "Απόλλων", χωρίς να έχει επίσημη άδεια εκπομπής σήματος στη συχνότητα αυτή. Ως εκ τούτου, η παράνομη εκπομπή σήματος από αυτή τη συχνότητα παρενοχλεί "συστηματικά τον επίσημο και με άδεια ραδιοφωνικό σταθμό 902 Αριστερά στα FM και το Κανάλι 1 του Δήμου Πειραιά". Υπάρχουν, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, προσωρινές δικαστικές αποφάσεις του Πρωτοδικείου της Αθήνας, που απαγορεύουν στο ραδιοσταθμό να εκπέμπει στους 90,4. Σύμφωνα και με το έγγραφο οι κεραίες και οι πομποί του σταθμού έχουν εγκατασταθεί στον Υμηττό και στο λόφο Ζαχαρίτσα Ασπροπύργου, από όπου τροφοδοτούνται παράνομα με ρεύμα, χωρίς άδεια από τη ΔΕΗ. Το γραφείο Τύπου, ζητά από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, να προχωρήσει άμεσα στην απαγόρευση της εκπομπής σήματος από τους 90,4.

Να ληφθούν μέτρα

Τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ Θεμιστοκλή Κουρουσόπουλο, η διεύθυνση του "902". Οι παρεμβολές, που δέχεται ο "902", από το ραδιοσταθμό "Απόλλων", - υπογραμμίζεται στην επιστολή - τις τελευταίες μέρες έχουν πυκνώσει, με αποτέλεσμα οι ακροατές του "902", σ' ένα πολύ μεγάλο τμήμα του Λεκανοπεδίου, να δυσκολεύονται ν' ακούσουν το πρόγραμμα του σταθμού. Οι ιδιοκτήτες του γνωστού και παράνομου ραδιοσταθμού, "κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους στο χώρο των ερτζιανών και εκπέμπουν για πολλές ώρες της ημέρας, πάνω στη συχνότητα του "902"". Η διεύθυνση του "902", καταγγέλλει ότι οι ιδιοκτήτες του ραδιοσταθμού, ξεπερνώντας κάθε όριο, προχώρησαν σε "προκλήσεις, απειλές στελεχών του σταθμού και στη διάδοση πληροφοριών για σπάσιμο των μηχανημάτων μας και πολλά άλλα". Μέχρι σήμερα η διεύθυνση του "902" "αντιμετώπισε με ήρεμο και νηφάλιο τρόπο τις κάθε είδους προκλήσεις που δέχτηκε ο σταθμός. Ωστόσο "το κακό έχει παραγίνει"". Στην επιστολή προς το ΕΣΡ, η διεύθυνση του "902", ζητά από το ΕΣΡ, αλλά και από την κυβέρνηση, να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση, "της δύσκολης κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί στο σταθμό και ταλαιπωρεί γενικότερα το χώρο των συχνοτήτων". Επισημαίνεται, ότι το ΕΣΡ, θα βοηθούσε σημαντικά "αν έπαιρνε θέση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, ώστε να συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών, για την υλοποίηση των μέτρων που αφορούν στις συχνότητες". Η ίδια επιστολή, στάλθηκε και προς τον Δ. Στρατηγουλάκο, διευθυντή της διεύθυνσης Τεχνικής και Ελέγχου Επικοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Ενδεικτικό, ακόμη, της παρανομίας της λειτουργίας του ραδιοσταθμού, "Απόλλων" και της κατοχής της συχνότητας 904, είναι και σχετικό έγγραφο του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Μεταφορών, που στάλθηκε στις 11.4.95. Σε απάντηση του αιτήματος, του εν λόγω ραδιοσταθμού για τη συχνότητα 904, υπογραμμίζεται ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Μεταφορών και Συγκοινωνιών δεν έχει διαθέσει στην Αττική τη συχνότητα 904, γιατί στη συχνότητα 902, εκπέμπει ο "αδειούχος ραδιοφωνικός σταθμός "902 Αριστερά στα FM"". Επομένως η λειτουργία σταθμού στη συχνότητα 904, θα "προκαλούσε με βεβαιότητα επιβλαβή παρενόχληση στον αδειούχο σταθμό".

"Λυδία λίθος" η γνώμη του ΣΕΒ

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση θεωρεί "λυδία λίθο", για την πολιτική της, την άποψη των βιομηχάνων. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, μόλις η ηγεσία των βιομηχάνων εκφράσει την ευαρέσκειά της, τα στελέχη της κυβέρνησης σπεύδουν να πανηγυρίσουν για τις επιτυχίες της οικονομικής πολιτικής. Οταν, πάλι, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών εκφράζει παράπονα και διατυπώνει συστάσεις, το κυβερνητικό επιτελείο ψάχνει να βρει πού έκανε λάθος, για να επανορθώσει. Με τον ίδιο, βέβαια, τρόπο, αντιμετωπίζονται οι κατά καιρούς εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του ΟΟΣΑ και βεβαίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ετσι, λοιπόν, πρέπει να ερμηνευτούν και οι πρόσφατες δηλώσεις της ηγεσίας του ΣΕΒ, με τις οποίες εκφράζεται ικανοποίηση για τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, αφού, όπως εκτιμούν, διασφαλίζεται η απρόσκοπτη εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης". Ενώ, λοιπόν, δεν κρύβουν την εύνοιά τους για την ισχυροποίηση του Κ. Σημίτη, μετά την εκλογή του και στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, προχωρούν στη διατύπωση των νέων "εντολών" προς την κυβέρνηση.

Σκληρότερη πολιτική λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις, κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών κοινωνικού κυρίως χαρακτήρα, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και επέκτασή τους στις χρυσοφόρες εμπορικές κρατικές τράπεζες, φθηνότερο χρήμα για τους ίδιους, μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση στα κονδύλια του "πακέτου Ντελόρ". Αυτές είναι οι απαιτήσεις των βιομηχάνων. Μένει, τώρα, να τις δούμε να μεταμορφώνονται σε κυβερνητικές αποφάσεις. Είναι θέμα χρόνου.

Εξάλλου, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι όλα αυτά λέγονται σε μια περίοδο, κατά την οποία η κυβέρνηση συζητά την αναπροσαρμογή της οικονομικής της πολιτικής, ενόψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού. Και να μην ξεχνάμε τις αποφάσεις που βρίσκονται εδώ και καιρό στο συρτάρι του πρωθυπουργού, για την κοινωνική ασφάλιση, για τις δημόσιες δαπάνες, για τη φορολογική πολιτική και τώρα θα τεθούν σε εφαρμογή, αφού ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν "απελευθερωθεί" από τις προσυνεδριακές σκοπιμότητες.

Τα παραπάνω, βέβαια, αφορούν στις σχέσεις κυβέρνησης - βιομηχάνων, που είναι γνωστές και διακηρυγμένες. Οι εργαζόμενοι, που άκουσαν και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ τα παχιά λόγια περί "σοσιαλισμού" και λαϊκών "οραμάτων", δεν έχουν, δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες για ό,τι θα επακολουθήσει. Η "σοσιαλιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει προ πολλού αποφασίσει ότι εξετάσεις δίνει μόνο στους βιομήχανους και τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και μόνο απ' αυτούς δέχεται "εξεταστέα ύλη". Τα προβλήματα και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων θεωρούνται ενοχλήσεις, που πρέπει να παραμεριστούν.

Για τους εργαζόμενους, λοιπόν, δε μένει άλλος δρόμος από το δρόμο της κινητοποίησης, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των άμεσων καθημερινών προβλημάτων τους, αλλά και για τη δημιουργία προϋποθέσεων συγκρότησης του Μετώπου, που θα αμφισβητήσει τις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές, θα έρθει σε ρήξη μαζί τους, θα επιβάλει μια άλλη πολιτική. Δρόμος δύσκολος και πιθανόν μακρύς, ωστόσο, μονόδρομος, αν λάβουμε υπόψη ότι μόλις τώρα αρχίζει η τελική επίθεση των πολυεθνικών, των βιομηχάνων και των πολιτικών τους υπαλλήλων, με στόχο την επιστροφή στον "εργασιακό μεσαίωνα".

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα

Συνεχίζεται η πλατιά Πολιτική Εξόρμηση που πραγματοποιεί το ΚΚΕ, με στόχο την ολόπλευρη ενημέρωση του λαού για τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου.

Στα πλαίσια αυτής της Εξόρμησης έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω ανοιχτές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν:

Αύριο Σάββατο
  • Η ΝΕ Αττικής στα ΜΕΓΑΡΑ,στις 9 μ.μ.,στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Ζακύνθου στη ΖΑΚΥΝΘΟ,στις 9 μ.μ.,στην πλατεία μπροστά στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσει ο Ηλίας Λέγγερης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Φλώρινας στη ΦΛΩΡΙΝΑ,στις 8.30 μ.μ.,στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Κώστας Σταμπολίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Λέσβου πραγματοποιεί συγκεντρώσεις στα παρακάτω χωριά του νησιού: ΠΗΓΗ με ομιλητή τον Θωμά Τσαγκαρέλλη, ΒΑΤΟΥΡΑ με ομιλήτρια τη Ζαφείρω Καραβασίλη, ΑΝΕΜΩΤΙΑ με ομιλητή τον Παρασκευά Γεωργούλα, ΠΑΡΑΚΟΙΛΑ με ομιλητή τον Ηλία Βουλβούλη.
Την Κυριακή 7-7-96
  • Η ΝΕ Λέσβου πραγματοποιεί συγκεντρώσεις στα παρακάτω χωριά του νησιού: ΜΥΣΤΕΓΝΑ με ομιλητή τον Θωμά Τσαγκαρέλλη, ΠΤΕΡΟΥΝΙΑ με ομιλήτρια τη Ζαφείρω Καραβασίλη.
Τη Δευτέρα 8-7-96
  • Η ΝΕ Γρεβενών στα ΓΡΕΒΕΝΑ.Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μπούτας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Λέσβου στο χωριό ΠΛΑΓΙΑ.Θα μιλήσει η Ελένη Λυτώνα.
Την Τρίτη 9-7-96
  • Η ΚΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ του ΚΚΕ στις 9 μ.μ.,στην πλατεία Ελευθερίας. Θα μιλήσει ο Γεράσιμος Αραβανής,μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
Την Τετάρτη 10-7-96
  • Η ΝΕ Κοζάνης στα ΣΕΡΒΙΑ.Θα μιλήσει ο Κώστας Σταμπολίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Ιωαννίνων στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ.Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Λέσβου στην ΕΡΕΣΟ.Θα μιλήσει ο Σταύρος Σκοπελίτης.
Παρουσιάστηκε χτες το βιβλίο για τον Αντ. Αμπατιέλο

Παρουσιάστηκε χτες το βράδυ στον Πειραιά το βιβλίο "Μια ζωή στον αγώνα - Με μετερίζι το ελληνικό καράβι" του βετεράνου του κομμουνιστικού κινήματος και παλαίμαχου αγωνιστή του ναυτεργατικού κινήματος Αντώνη Αμπατιέλου.

Η εκδήλωση, που οργανώθηκε από τον εκδοτικό οίκο "Σύγχρονη Εποχή" και την ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ, έγινε στον κινηματογράφο "Χάι Λάιφ" παρουσία πολλών συναδέλφων και συναγωνιστών του Αντ. Αμπατιέλου, οι οποίοι τίμησαν την πολύχρονη προσφορά του βετεράνου στο ναυτεργατικό κίνημα.

Το βιβλίο παρουσίασαν, αναφερόμενοι στην αγωνιστική δράση του Α. Αμπατιέλου, ο Ν. Καλούδης,στέλεχος του ΚΚΕ, παλαίμαχος ναυτεργάτης, ο Γιώργος Μαρίνος,γραμματέας της ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ και ο Ν. Πηγαδάς,δημοσιογράφος.

Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη χτεσινή εκδήλωση θα δημοσιεύσει ο "Ρ" στο αυριανό του φύλλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ